Horisont Netværksorienteret proces- og samtale fokus

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
DIN STIFINDER SYGEMELDT? LAD OS HJÆLPE…
Advertisements

Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
Set i forældreperspektiv
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
”Nu skal I få kreative ideer – som I kan og vil gøre noget ved”
Den Danske KvalitetsModel i institutionskøkkener
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Anerkendende refleksion
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
Psykoedukation til unge i OPUS
Erfaringer fra brugerpanelet i Onkologisk Klinik
UDVIKLINGSKATALOG - A •være mere direkte og krævende overfor andre •påtage sig nye varierede opgaver noget oftere •bruge sin autoritet noget mere •træffe.
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
Arbejdspladsudvikling
Præsentation af Patientens bog
Kvalitative data/ Empiri
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
Hjælpemiddel under forløbet. •Kendt fra kunstnere, som en samlingsmappe over deres værker. •Vi bruger det her, som en samling over hvad du har lavet mens.
Ambulatorium for Spiseforstyrrelser PC Stolpegård
Lyngby, 14. november 2011 Åbne samtaler for unge i krise – erfaringer fra Sønderjylland Klaus Müller-Nielsen.
Team 9 gruppe eksamen, evalueringsproces
ARBEJDSGLÆDE, MOTIVATION OG ENERGI
Darum skole 4. november 2013.
Kommunikation i samarbejdet mellem Mentor og Mentee
Psykose og skizofreni Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Mødeledelse og deltagelse
Netværksmødet Professionelle relationer i tværfagligt samarbejde med kvalitet og effektivitet 2012.
Projektlederens rolle(r)
En integreret, rehabiliterings- og helhedsorienteret indsats i et dokumentations og evidensperspektiv Konference november 2012 Socialstyrelsen og SFI.
Psykoedukation for patienter med skizofreni
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Relationen i institutionen – MI på MultifunC V/ Sine Møller Psykolog og faglig leder af Kvalitetssikringsteam MultifunC.
Øjeblikkets kunst Facilitering af tværfaglighed
Brugerdialog FS SASMO kongres , Vejle Center Hotel
Befolkning: ● Randers kommune indbyggere ● Omegnskommunerne indbyggere: – Mariager – Purhus – Langå – Hadsten –
Løjtegårdsskolen tirsdag d. 12. januar 2010
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
Omgangstone og kollegialitet
Køb af processer Dialog med kaospiloterne hold september 2004 Lisbet Thyge Frandsen, adm.dir. BDO ScanRevision.
Vejlederens kommunikation
Psykoterapeutisk Center Stolpegård Klinik for Spiseforstyrrelser Flerfamilieeftermiddage II PC Stolpegård 1.
Misbrugsbehandling i et ungdomsperspektiv -
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Værdisæt Hylleholt Skole Respekt Faglighed og udvikling Engagement
Fokus på køn på Roskilde gymnasium Skoleåret 2013/2014.
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Det nationale ICS og DUBU superbrugerseminar 13
Gymnasierne Erhvervsskolerne Aars Handelsgymnasiet Teknisk Gymnasium Rektor/uddannelseschef Gert Husum.
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
Relationskompetence – hvad er det?
Skolebestyrelsen Forælder specialklasse Medarbejder Elev Leder Ekstern repræsentant?
Det Inddragende Netværksmøde
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
LP-MODELLEN Vejlednings-opgaven Tirsdag aften
Velkommen. Psykoedukation... betyder undervisning (om psykisk sygdom). Film Dias Spørgsmål og svar Opgaver Varighed: 1 time.
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Psykoedukation skizofreni Session 6 – Ikke medikamentelbehandling Undervisere:
#HeltGak – Når livet ikke leves helt ud! V. Kasper Tingkær Generalsekretær i DepressionsForeningen.
Etablering og drift af faciliteter – sammen med frivillige Friluftsrådet V/Julia Bjerre Hunt, Ingerfair.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Mødeledelse og deltagelse Nyremedicinsk Afdeling Y.
- To barndomshændelser
Metoden fælles beslutningstagning
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Horisont Netværksorienteret proces- og samtale fokus i behandlingen af unge med spiseforstyrrelse og/eller selvskadning. Plantangården december 2010 Skiftesporet

Åben dialog/åbne samtaler Ikke blot en teknik eller metode, men også….? En holdning til os selv og andre mennesker

Vi er de fortællinger, vi fortæller om os selv, og som andre fortæller om os Erkendelsesmæssigt: Socialkonstruktionistisk tankegang og menneskesyn. En bestemt holdning til hvad der skaber menneskets identitet.

Socialkonstruktionisme Mennesket er først og fremmest relationelt. Vi skabes i de relationer vi indgår i og er i samspil med. Jeg er ikke noget alene i kraft af mig selv, jeg er noget i kraft af andre. De valg jeg træffer, har jeg altid mine nærmeste i regnet.

Socialkonstruktionisme Den enkelte er unik, men ikke frit svævende i luften. Den enkelte er noget og kan noget og dette skal han/hun anerkendes og værdsættes for. Den enkelte er unik, men livet leves konkrete relationer, i sproglige fællesskaber og igennem konkrete fortællinger.

Socialkonstruktionisme. Er du stjernen, agerer du som stjernen, er du problembarnet….. Der findes mange sandheder. Den enkeltes oplevelse er tæt knyttet til den sociale kontekst vedkommende befinder sig i. Det samme menneske kan forstås på mange måder, alt afhængigt af relationen, samtalen og sproget. Grundtvig: Ord skaber, det det nævner.

Horisont Intensivt, ambulant, offentligt behandlingstilbud Unge fra 15 år med spiseforstyrrelse og/eller selvskadning Startede i 2003 Villa i Herning 20 unge samt deres familier i behandling 5 behandlere: 4 psykologer, 1 musik-terapeut 2 individuelle samtaler ugentligt, familie/netværkssamtale hver 3. uge samt gruppesamtaler hver 14.dag.

Åben dialog/åbne samtaler En metode jvnf. de syv principper: Umiddelbar hjælp Socialt netværksperspektiv Fleksibilitet og mobilitet Psykologisk kontinuitet Ansvar Usikkerhedstolerance Dialogisme

Umiddelbar hjælp Lapland: Vestjysk: Første møde indenfor 24 timer Krisestøtte døgnet rundt Alle medvirker fra starten i samtalerne De psykotiske fortællinger diskuteres i en åben dialog med alle tilstedeværende Vestjysk: Senest tre hverdage efter at henvendelsen er rettet til os, skal kontakten til den unge og dennes netværk være påbegyndt. Kontakten skal mindst omfatte den unge og dennes kernenetværk Mulighed for kontakt døgnet rundt Ideen, baggrunden for henvendelsen diskuteres åbent.

Det sociale netværksperspektiv Lapland: De som definerer problemet skal inkluderes i behandlingsprocessen Fælles diskussion og beslut-ning om hvem der kender problemet, hvem der kan hjælpe og hvem der ønskes inviteret med til samtalerne Familien betragtes som en ressource Netværket kan omfatte familie, venner, arbejdskammerater, myndighedspersoner m.fl. Vestjysk: Forudsigelsessamtaler. Alle spørges - - Hvis du tænker 1 eller 2 år frem og du/I har fået det som i gerne vil have det (eller tæt på), Hvilken hjælp har du/I så fået? Alle stemmer skal med og høres. Netværket opfattes som vigtigste ressource

Fleksibilitet og mobilitet: Lapland: Hjælpen tilpasses patientens og familie/netværkets behov Samtalemåden, de terapeu-tiske metoder og varigheden af behandlingen justeres i forhold til patienten og den enkeltes problem Man mødes et sted, hvor familien føler sig tryg – fx i hjemmet Vestjysk: Vi forsøger i vidt omfang at tilpasse tidspunkt for samtaler efter deltagernes behov/ønsker Vi har en bus,- mødet kan således finde sted mange forskellige steder Behandlingen justeres i forhold til den enkeltes problem. Individuel samtale – familie/netværk og gruppe. Hver 3 måned inddrages alle implicerede parter til en fælles diskussion og evaluering af behandlingsforløbet og rammerne for det fortsatte samarbejde aftales.

Psykologisk kontinuitet: Lapland: Èn gennemgående behandler Sikre kontinuitet i behandlingsprocessen Beskrivelser, som fremkommer i den første kontakt tages med i den følgende proces Samarbejde mellem sygehus ved indlæggelser og anden behandling, fx i hjemmet Vestjysk: Det team der møder den unge og netværket 1. gang, er det gennemgående behandlerteam i hele forløbet Der tages notater efter hvert netværksmøde, efter dialog og efter statusmøde – dette ud til deltagerne. Vi deltager aktivt i samar-bejdet med fx praktiserende læger, uddannelsesinstitu-tioner og sygehuset. Vi op-retholder tæt kontakt med den unge under indlæggelser.

Ansvar: Lapland: Vestjysk: Den person, der først kon-taktes af enten patient, fami-lie, pårørende, lægevagten e.l., har ansvaret for: At arrangere det første møde At etablere en arbejdsgruppe, som skal begynde behandlingen At diskutere og blive enige om en behandlingsplan At alt bestemmes på mødet Vestjysk: At lede møderne At sikre at alle får mulighed for at fortælle hvad de er optaget af og ønsker at drøfte At skabe mulighed for en reflekterende samtale At afrunde mødet med klarlæggelse af hvornår næste møde finder sted. At der ikke træffes beslutning uden den unge og netværket er tilstede At fastholde størst mulig ansvar hos den unge og netværket At den unge, så vidt muligt, forbliver i sit vante miljø

Usikkerhedstolerance: Lapland: At opbygge en tilstrækkelig tryg platform for processen At undgå forhastede konklusioner og behandlingsbeslutninger At klarlægge det uvisse At holde ud ikke at vide Vestjysk: Har ingen på forhånd fastlagt dagsorden Undgå konklusioner – fokus på processen Medspillere og medskabende processen: Åbent lægge vore tanker, overvejelser og tvivl frem til drøftelse Stille tanker og viden til rådighed gennem refleksion Ikke vidende position Vi ved ikke hvad der er godt for den anden Jeg /vi er ikke ekspert på dit liv Positiv og håbefuld tilgang

Dialogisme: Lapland: Vestjysk: Primær mål, at skabe dialog mellem de forskellige personer En ny forståelse opbygges i rummet blandt de deltagende Vestjysk: Alle stemmer har gyldighed Målet for samtalerne er at skabe fælles fortællinger og fælles mening Opretholde dialogen så lang tid det er nødvendigt for at komme til en fælles forståelse Undersøgende tilgang – bevare nysgerrigheden Anerkende udtalelser og forståelser Samtalen følger netværkets sprog hverdagssprog Forholde sig til det der bliver sagt Undgå tolkning