Hvordan kan julemaden blive sundere?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Flashcard-spil Kost - kostråd
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
Husk også, at du kan være med i konkurrencen om fede KU-hoodies
Information om Nøglehullet 2011
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Svømmetalenter og optimal kost
Løberens kost og ernæring
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
SUPERSUND SALATER Kartoffelsalat og Laks med avocadosalat med ærter & spinat. Sidstnævnte salat er fra den nye ”Supersund - Salater” bogen – dog med mine.
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Information om Nøglehullet 2011
Perlehønebryst Frisk blomme
Supper Purésuppe Veloutésuppe Cremesuppe Consommé Kolde supper
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
OPGAVE Lav en opskrift til 5 personer: Kødsovs med pasta
Menu i Ryttercafeen Dagens ret 45 kr.
Alt du skal vide i ét oplæg!
Februar 2013, Introduktion til ældreernæring
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Kantineordning. KANTINEORDNING - ET TVÆRSNIT AF EN PLAN.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Mette Riis, fitness.dk 4. december 2007
Velkommen!.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
Jeopardy Ikast Vestre Skole
Kostberegning.
Matematik B 1.
Grunde til at jeg elsker dig
JULEFROKOST Næstved Lægecenter Tilmelding ”Først til mølle”
Velkommen til uge 8 Ugens emner: Søvn – får du nok? Sult – mærk efter
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
1 Dias 1 – kostkompasset udfoldet for fedt Lidt, men godt
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Session 7 – Livsstil Undervisere:
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Forslag til dagskost for en kvinde med lav fysisk aktivitet
Anbefalet saltindtag Kvinder 6 g Mænd 7 g På længere sigt er målet 5-6 g Nedre grænse for indtag 1,5 g salt Kilde: Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Bouilloner Okse consomme, kogning af oksekød
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
Hjerterehabiliteringen Roskilde Sygehus
Frokostmenu Frederiksberg hospital Velbekomme!
Aftenmenu Frederiksberg hospital Velbekomme!
Mild champignon- suppe
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Dato: _______/_____ Kl: ___________________________
Præsentationens transcript:

Hvordan kan julemaden blive sundere? Den gode mad Hvordan kan julemaden blive sundere? Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Sådan træner du til julen…. Om ernæringsforbedringer og fornuftige alternativer Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Hvorfor? Maden er for ”fin” Maden er for ”sød” Maden indeholder for meget energi For meget fedt For meget sukker Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

For fin Fint, hvidt brød, toast, franskbrød Hvide ris, basmatiris, jasminris osv. Kogte kartofler, pommes frites, kartoffelmos Pasta Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Alternativ Brug groft brød – gerne rugbrød, rufler, fiberboller Brug parboildris, brune ris, vilde ris Kog / bag kartofler med skræl – og spise også den Brug fuldkornspasta Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

For sød Morgenmadsprodukter Slik og chokolade Sodavand Juice Kage og is Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Alternativ Morgenmadsprodukter Fedt: max. 10 g/ 100 g Kostfibre: min 8 g/ 100 g Mælk og yoghurt Fedt: max. 0,5 g/ 100 g Tilsat sukker: ingen Lav en smootie Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Alternativ Mørk chokolade med højt kakaoindhold (min72%) Drik light sodavand Drik fortyndet juice Sukkerreduceret is Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

For fed Mælkeprodukter, ost og smør Kød og pålæg Brød Kage Færdigretter Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Alternativ Magre mælkeprodukter mini- eller skummet Magre oste (max. 13 %) Ingen eller skrabet smør Brød Fedt: max. 2 g/ 100 g Kostfibre: min. 8 g/ 100 g Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Alternativ Mager fisk Fedt: max. 5 g/ 100 g Fed fisk Fedt: > 5 g/100 g Kød, fjerkræ og pålæg Fedt: max. 6 g/100 g Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Alternativ Frosne færdigretter Fedt: max. 5 g/ 100 g Sauce og dressing: Fedt: max. 5 g/ 100 g Tilsat sukker: max. 10 g/ 100 g Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Ernæringsforbedring Flødeskum i mousse, fromage eller is kan erstattes af: 2 ½ dl fløde = 1 dl piskefløde + 2 æggehvider (husk at piske fløde og æggehvider hver for sig og vend dem sammen bagefter) Fløde i suppe eller sauce kan erstattes af: 1 dl fløde = 1 dl A38 (1,5) + 1 tsk maizena 1 dl fløde = 1 dl ylette + 1 tsk maizena Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Ernæringsforbedring Creme fraiche til varm sauce: 1 dl creme fraiche = 1 dl ylette + 1 tsk maizenea 1 dl creme fraiche = 1 dl syrnet fl + 1 tsk maizena Creme fraiche til kold sauce eller dip: 1 dl creme fraiche = 1 dl fromage fraiche / ylette/ syrnet fløde Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Ernæringsforbedring Smør til stegning: Smør til bagning: Brug aldrig mere end 1 spsk. fedtstof til 4 pers og brug altid teflonpande Smør til bagning: Kagedej: skær 1/3 af fedtstoffet væk Tærtedej: der skal være dobbelt så meget mel som smør (eks. 180 g mel – 90 g smør) Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Ernæringsforbedring Mel i brød : Mel i madtærter: ¼ af melmængden skal være groft f.eks. grahamsmel, fuldkornsmel eller kerner Mel i madtærter: 1/3 af melmægden skal være groft f.eks. grahamsmel, fuldkornsmel Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Ernæringsforbedring Til gryderetter, kødsauce osv. kan tilsættes: Gulerødder Majs Champignon Løg Squash Peberfrugt Osv. Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Lasagne Karolines kogebog Lasagne med auberginer   Tilberedningstid: 60+ min. Årstid: Efterår, Vinter Antal: 6-8 personer Kødsauce 150 g bacon i tynde skiver 800 g magert hakket oksekød 2 auberginer i store tern (ca. 500 g) 4 hakkede zittauerløg (ca. 300 g) 50 g grofthakkede soltørrede tomater 2 dåser hakkede tomater (a ca. 400 g) 4 dl tør rødvin, fx chianti 2 tsk sukker 4 tsk groft salt friskkværnet peber 600 g friske lasagneplader eller 400 g forkogte tørrede lasagneplader ½ liter Karolines Køkken mornaysauce 14% ½ liter piskefløde 2 spsk rasp Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Næringsindhold Energi: 36100 kJ (6 – 8 pers) 6044 kJ (pr. portion) Fedt: 47 E% Protein: 17 E% Kulhydrat: 36 E% Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Ernæringsforbedring Samme opskrift men tilsat Kalkunbacon 2 stk gulerødder 250 g champignon 100 g squash Ylette m. maizena i stedet for fløde Ingen rødvin – bouillon i stedet Mornaysauce 5 % Ingen sukker Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Næringsindhold Energi: 20460 kJ (8 pers) 2558 kJ Fedt 12,5 E% (47%) Protein: 29,3 E% (17%) Kulhydrat: 55,3 E% (36%) Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Julefrokosten To skiver rugbrød med skrabet smør og: 1 stk kryddermarineret sild med karrysalat og løg 1 stk fiskefilet med remoulade og citron 2 stk. frikadeller med rødkål 2 skiver roastbeef med frisk peberrod En portion frugtsalat To digestivekiks med 30 % ost To Jule-ren og to glas snaps En kop kaffe Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Julefrokosten Energi: 7805 kJ Protein: 13,1 E% Fedt: 37,8 E% Kulhydrat: 27,8 E% Alkohol: 20,2 E% Løb 10 km / time: mand 75 kg 25,1 km Løb 10 km / time: kvinde 60 kg 26,9 km Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Fit julefrokost To skiver rugbrød uden smør og: 1 stk kryddermarineret sild med løg 1 stk fiskefilet med citronsaft 1 stk. frikadeller med rødkål 1 skiver roastbeef med frisk peberrod En halv portion frugtsalat To grovkiks med 30 % ost To Jule-ren og et glas snaps En kop kaffe Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Fit julefrokost Energi: 5845 kJ (7805 kJ) Protein: 13,6 E% (13,1 E%) Fedt: 26,8 E% (37,8 E%) Kulhydrat: 34,4 E% (27,8 E%) Alkohol: 23,7 E% (20,2 E%) Løb 10 km / time: mand 75 kg 18,9 km Løb 10 km / time: kvinde 60 kg 20,2 km Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Julemiddagen 300 g andesteg med svesker, æbler, 125 g sukkerbrunede kartofler 125 g kartofler 1½ dl sovs 60 g rødkål 5 tsk ribsgelé 2 glas rødvin Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Julemiddagen Energi: 8390 kJ Protein: 8,8 E% Fedt: 58,5 E% Kulhydrat: 22,1 E% Alkohol: 9,9 E% Løb 10 km / time: mand 75 kg 27,1 km Løb 10 km / time: kvinde 60 kg 28,9 km Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Ris á la mande Risengrød kogt af ¼ l sødmælk og 60 g ris 20 g mandler 0,6 dl piskefløde 1,25 dl Kirsebærsauce 1 glas portvin Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Ris á la mande Energi: 3430 kJ Protein: 8,1 E% Fedt: 43,1 E% Kulhydrat: 40,5 E% Alkohol: 7,9 E% Løb 10 km / time: mand 75 kg 11,1 km Løb 10 km / time: kvinde 60 kg 11,8 km Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Julemenuen Energi: 11820 kJ Protein: 8,6 E% Fedt: 54,0 E% Kulhydrat: 27,5 E% Alkohol: 9,3 E% Løb 10 km / time: mand 75 kg 38,1 km Løb 10 km / time: kvinde 60 kg 40,8 km Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Fit julemiddag 200 g andebryst uden skind 100 g sukkerbrunede kartofler 150 g kartofler 1½ dl let sovs 200 g rødkålssalat 2 tsk ribsgele 2 glas rødvin Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Fit julemiddag Energi: 4645 kJ (8390 kJ) Protein: 19,1 E% (8,8 E%) Fedt: 17,2 E% (58,5 E%) Kulhydrat: 44,3 E% (22,1 E%) Alkohol: 17,8 E% (9,9 E%) Løb 10 km / time: mand 75 kg 15,0 km Løb 10 km / time: kvinde 60 kg 16,0 km Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Fit ris á la mande Risengrød kogt på 0,5 dl ris, 0,5 dl vand og 2 dl skummetmælk 60 g fromage fraiche Sukker 5 g mandler 1 dl kirsebærsauce 1 glas portvin Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Fit ris á la mande Energi: 2000 kJ (3430 kJ) Protein: 14,1 E% (8,1 E%) Fedt: 6,0 E% (43,1 E%) Kulhydrat: 66,0 E% (40,5 E%) Alkohol: 13,5 E% (7,9 E%) Løb 10 km / time: mand 75 kg 6,5 km Løb 10 km / time: kvinde 60 kg 6,9 km Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Fat eller fit menu: Energi: 11820 kJ 6640 kJ Protein: 8,6 E% 17,6 E% Fat Fit Energi: 11820 kJ 6640 kJ Protein: 8,6 E% 17,6 E% Fedt: 54,0 E% 13,9 E% Kulhydrat: 27,5 E% 50,8 E% Alkohol: 9,3 E% 16,5 E% Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

De gode julemanerer Træne til julen hele året – brug evt. skridttæller December bør ikke vælte læsset Det er mellem nytår og jul man skal være påpasselig Træning i julen (gør det hyggeligt og sjovt) Indfør jule-motions-tradition Spis ikke mere end du har behov for Spis som hovedregel let og groft Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Gode links www.arla.dk www.cancer.dk www.hjerteforeningen.dk www.6omdagen.dk/opskrifter www.altomkost.dk www.metteriis.dk Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Det var alt for nu - Ha en fed aften Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009