Vold - et fælles anliggende

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fortolkning af AMO reformen
Advertisements

Psykisk arbejdsmiljø.
At forholde sig professionelt Anne Skov
[indsæt selv arbejdspladsnavn og dato]
Hvad påvirker medarbejdernes psykiske trivsel
Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
Konsulenter i praktik 9. laboratorium 26. februar 2013
SFO Nydamskolen Medarbejderundersøgelse i Sønderborg Kommune 2012
Hans Jørgen Limborg Arbejdsmiljøkonferencen 2005
Arbejdsmiljø i ældreplejen i Danmark Satspuljeprojekt (6)
Voldsforebyggelse regionspsykiatrien Vest
Arbejdspladsudvikling
Inklusion af personer med psykosocialt handicap - Det er logik Stig Langvad, Formand for DH 2. oktober 2010.
Ledelse og menneskesyn
Arbejdsmiljøcertificering
Vi gennemførte en række interview ifm
Arbejdsmiljø og beredskab.
Vold - en faglig udfordring Social & Sundhed Velkommen! Workshop nr. 4: Vold - en faglig udfordring v. chefkonsulent Bjarne Møller, Socialt Udviklingscenter.
Arbejdsmiljørepræsentanten og arbejdstidsaftaler 10. Januar 2011 Svendborg.
Kommunikation i samarbejdet mellem Mentor og Mentee
Oplæg ved Cand. Psych. Phd Lars Peter Andersen
Er der plads på arbejdsmarkedet til unge med psykisk sygdom?
HR afdelingens bidrag til arbejdsmiljøarbejdet og visa versa ….. og hvilken betydning har det at topledelsen er engageret Annette Gaard.
- Hvad kan I forvente som forældre?
Fællesskab for kommunen som en attraktiv arbejdsplads Direktør Helle Bro Social og Arbejdsmarked Holstebro Kommune Januar 2012.
Lederen og sygefraværet - om at arbejde med sygefravær som leder
De nye kommunikationspolitikker - hvad skal de indeholde?
Seksualpolitik.
Omgangstone og kollegialitet
Afdelingsledelsen Vision og værdigrundlag i Planlægningsområde Syd.
Indsigt og udvælgelse – forstå hvad det betyder for jer
Værdisæt Hylleholt Skole Respekt Faglighed og udvikling Engagement
Arbejdsmiljøet skabes hver dag i relationen og dialogen – det skal arbejdsmiljøarbejdet i Faxe Kommune afspejle Sikkerhedsleder/arbejdsmiljøkonsulent.
Dialog om voldsforebyggelse Spørgsmål til medarbejdere og ledere  4 spørgsmål til vores forebyggelse  4 spørgsmål til vores proces etsundtarbejdsliv.dk.
Status for arbejdet med KVIK Tal og fakta Hvad viser evalueringen af KVIK projektet og hvad siger I selv om arbejdet med KVIK? Hvad kan vi så lære af det?
Kortdage 2004 Omlægningerne i de offentlige GI/GIS relaterede forvaltninger. Hvordan håndterer man de menneskelige og organisatoriske omstillingsprocesser?
Plantekongres 2007 Psykisk arbejdsmiljø v/cand. psych. Nadia El-Salanti Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA)
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
DEN GODE LEDER FTF REGION NORDJYLLAND Aalborg den 2. november 2009
FTF Kommunikation og Konflikthåndtering Vinterkonferencen 2013
Thomas Bartels, VFAs rejsehold 15. april 2015
SKABELON.
Dias om psykisk arbejdsmiljø Følgende dias beskriver, hvad psykisk arbejdsmiljø er for en størrelse. Der findes også en række dias, der beskriver, hvad.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
1 Vejledning om anmeldelse af voldssager til politiet. Vold og trusler Vold er når en person angriber en anden person, f.eks. med slag og spark. Lette.
Velkommen til Workshop ”Forebyg konflikter og vold” Torsdag den 28. april 2016 Lise Keller.
Isbjergmodellen. Isbjergmodellen Sociale og følelsesmæssige kompetencer: at anerkende sig selv og andre at kende følelser og forstå egne reaktioner at.
Input til retningslinje om håndtering af mobning.
Mødet med de unge Erfaringer med at inkludere unge med skizofreni og skizotypi på arbejdsmarkedet. Er der plads på arbejdsmarkedet til unge med psykisk.
Alle børn er alles ansvar Trivselspolitik for Aars Skole August
Regionshospitalet Randers/Grenaa Det er ok at være syg – og ok at ledelsen forholder sig til det Oplæg ved personalechef Mette H. Dehlendorff, november.
Antimobbestrategier for Langhøjskolen. Ved mobning forstår vi: Mobning er groft, verbalt drilleri og/eller fysisk vold, som foregår over længere tid.
FREMTIDENS INDSATS FOR ÆLDRE MEDICINSKE PATIENTER EMNE:FREMSKUDT VISITATION.
Voldspolitik, kriseberedskab og tvang
Skal pædagoger være robuste?
Et suppleringskursus til den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Temamøde om vold og trusler den 1. februar 2017
Konflikter og kommunikation
Læring gennem registrering og indberetning
Oplæg infodag dec 2017 AKN.
Den kriminelle fødekæde i bander og
Redskaber og overvejelser
25. december 2018 Nationale retningslinjer til forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på bosteder for hjemløse ”Først og fremmest handler.
Flere gode år på arbejdsmarkedet
Tag snakken – bryd vanerne
Perspektivskifte Arbejdsmiljøloven Op
Præsentation af IT-sikkerhedsfunktionen
Værktøj 10: Forandringer og stress - Ledelsen
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Trivselsmodel Et adhoc udvalg har i 2018 arbejdet med ideer til, hvordan ÆS lokalafdelinger kan fremme trivsel blandt frivillige. I foråret 2019 overdrog.
Præsentationens transcript:

Vold - et fælles anliggende Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Vold - et fælles anliggende Det er arbejdsgiveren, som har hovedansvaret for, at ingen udsættes for vold på arbejdspladsen Vold og trusler om vold er en udfordring for alle på arbejdspladsen

Når mennesker griber til vold Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Når mennesker griber til vold Mennesker, der har brug for omsorg og støtte er ikke specielt voldelige - men der kan være forhold i deres dagligdag, som udløser vold eller trusler, for eksempel mangelfuld kommunikation. Vold er en uacceptabel måde at kommunikere på.

Fysisk vold kan fx være slag - med hånd eller genstande spark bid Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Fysisk vold kan fx være slag - med hånd eller genstande spark bid kvælningsforsøg knivstik niv

Psykisk vold kan fx være verbale trusler krænkelser truende adfærd Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Psykisk vold kan fx være verbale trusler krænkelser truende adfærd mobning

Vold på jobbet - nogle tal Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Vold på jobbet - nogle tal Hvert femte offentligt ansatte oplever vold på arbejdspladsen. Kilde: Center for Alternativ Samfundsanalyse, Vold på arbejdspladsen, 2006. Hver fjerde af alle voldsramte - rammes af vold på arbejdspladsen. Kilde: Flemming Balvig og Britta Kyvsgaard: Volden i Danmark 1995 og 2005.

Vold og psykisk arbejdsmiljø hænger sammen Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Vold og psykisk arbejdsmiljø hænger sammen Forhold, der har betydning for om der opstår vold på arbejdspladsen, kan være tidspres, højt arbejdstempo, overarbejde krav om hurtige eller komplekse beslutninger at arbejdet kræver forudsætninger, man ikke har arbejdsopgaver uden nødvendige ressourcer utryghed i form af fx omstrukturering Kilde: Vold på arbejdet, særligt FTF-arbejdspladser. CASA, 2005

Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Voldspolitik Arbejdspladsen bør udarbejde og vedtage en politik, der beskriver, hvordan man definerer og arbejder med at forebygge og håndtere vold. Fx kan en voldspolitik indeholde udsagn som ’vi er åbne om vold og trusler’ ’vi forebygger vold og trusler’ ’vi registrerer vold og trusler’ Mange steder inddrages brugere og patienter når voldspolitikken udarbejdes.

Derfor voldspolitik Målsætninger for voldspolitikken kan fx være at Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Derfor voldspolitik Målsætninger for voldspolitikken kan fx være at ’sikre fælles forståelse af og kendskab til strategier til at imødegå vold og trusler’ ’sikre, at medarbejderne får krisehjælp og mulighed for at bearbejde voldelige episoder’ og ’inddrage brugerne i arbejdet med at forebygge vold’

Kriseplan Kriseplanen følger op på den vold der opstår Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Kriseplan Kriseplanen følger op på den vold der opstår og indeholder derfor fx retningslinjer for, hvordan arbejdspladsen bedst muligt støtter den kollega, det er gået ud over retningslinjer for, hvad der skal ske efter voldsepisoder, fx registrering og anmeldelse af volden, psykologbistand m.v. retningslinjer for, hvordan arbejdspladsen lærer af episoden

Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Registrering af vold Når arbejdspladsen registrerer alle tilfælde af vold bliver der skabt synlighed og åbenhed om volden. Det giver gode muligheder for at forebygge. Ved konsekvent registrering af vold, får arbejdspladsen et klart billede af voldens karakter og omfang. Om volden fx er relateret til bestemte tidspunkter, arbejdsfunktioner, personer eller andet.

Skema til registrering Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Skema til registrering Arbejdspladsen bruger et registreringsskema til at skabe overblik over volden. Skemaet udfyldes blandt andet med beskrivelse af hvad der skete, de involverede personers reaktioner, hvordan episoden blev håndteret og den planlagte opfølgning.

Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Tekniske forhold Nogle arbejdspladser har mere konkrete hjælpemidler til at forebygge vold - fx overfaldsalarmer sikrede døre overvågningskameraer kaldeanlæg flugtveje

Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Fysiske rammer Brugerne, patienterne, klienterne kan føle sig presset eller usikre. De fysiske rammer kan virke forebyggende, hvis der er god plads lys og luft ordentlig vedligeholdelse orden behagelige farver

Holdninger og kommunikation Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Holdninger og kommunikation Medarbejdernes holdning til brugerne og patienterne har stor betydning for omfanget af vold. Ved at respektere og inddrage brugerne kan risikoen for vold minimeres. God kommunikation handler fx om at give plads, lytte, være tydelig og åben .

Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Vold kan forebygges Arbejdspladsen kan forebygge vold i langt de fleste tilfælde, fx ved at ledelse og medarbejdere kender arbejdsområdet og brugernes særlige behov lytter og kommunikerer åbent skaber rammer for et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø

Vold og voldsforebyggelse på arbejdspladser Vold skal håndteres Voldsepisoder skal håndteres på en måde, der sikrer at den enkelte medarbejder og arbejdspladsen som helhed kan fungere. Efter voldsepisoder er det fx vigtigt, at tale om, hvad der er sket finde ud af, hvad der udløste volden få den nødvendige hjælp formulere en handleplan for det videre forløb