Oplæg KOSMOS-møde 03.03.11 ved Anne Grete Rasmussen. Lektor og Pæd. IT-koordinator på Ankerhus 1 Klimamad som dagtilbud

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Madkonference ”Fra holdning til handling” Strandgårdskolen
Advertisements

Supported by / Supported by PRO.MOTION – Bæredygtig transport hjemme fra.
Forandringsteori for Frue i Eget Liv / Indvandrerkvindecenteret 2013
Electrolux Marketing koordinator, web Michael Skrydstrup HR Konsulent Anne Mette Hildebrand Udvælg en elev, der skal sige til, når der er gået 5, 10 og.
Egedals byudviklingsområder skal være eftertragtede for deres fokus på klima, energi og sundhed – kombineret med spændende arkitektur, inviterende byrum.
Trivselspolitik på Løsning Skole
FRI FOR MOBBERI Børnehavekufferten udviklet af Mary Fonden og Red Barnet I kufferten findes redskaber og materialer til antimobbearbejdet i børnehaven.
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
Fremmedsprog og it Bente Meyer, Aalborg Universitet, København,
At tænke iværksætteri under sin uddannelse Dette kapitel er inddelt i 5 underafsnit. 1.På pædagogstudiet •Hvad betyder Heidis forestilling om at have sit.
”Spis mindre kød. Produktion af kød er en af de landbrugsvarer, der udleder mest CO2. Oksekød mest, dernæst svinekød og så fjerkræ”. Kilde:
Blogs for Bibliotekarer Du ka’ godt!. Dagens program •Hvem er vi? •Hvorfor er vi her? •Hvad er en blog? •Hvorfor skal vi bruge blogs? •Hvordan kan vi.
EAT - sund mad med mere.
Forandringsteori Skørping Skole
MADKULTUR OG MÅLTIDER I ISHØJ KOMMUNE.
Digitale medier og mobning
Forskningens døgn om Viden fra nettet? 28. april 2011 Lektor og Pæd.IT koordinator Anne Grete Rasmussen, Ankerhus, UCSJ 1 Ankerhus 28. april Web2 - Anne.
Resultater 2010 Strategi for fremtiden Repræsentantskabsmøde, Københavns Madhus, april 2011 Rasmus Kjeldahl.
”E-LÆRINGSRESSOURCER” Anne-Grete Roelof René Virtuel læring lyd*tale*billeder*video*handling.
Måltider i daginstitutioner
DET INTERNATIONALE ARBEJDE I FORVALTNINGEN
Seminar v.Fødevarestyrelsen og Kommunernes Landsforening Madordninger i daginstitutioner 2010 Måltidet – hvordan gøres det nærværende?
Fremtidens danske fødevareklynge
1 Sundhedsprojektet. 2 Sundhedsprojekt •Projektansøgning 2006 udarbejdet i samarbejde med CVU 2.8mio. fra Familieministeriets pulje til kvalitetsudvikling.
Slagterkurvens nordiske mad
Opgave – mål maden Gå ind på
BØRNEMAD 2010 Udfordringen, fordringen og det københavnske koncept Københavns Madhus 2009 Anne-Birgitte Agger.
Nem planlægning af børnemad
Forældreuddannelse? Oplæg til Skolerådsmøde 30. marts 2004.
Børnemad madvalget Ideer til temaer til drøftelse ifm. valg af frokostordning September 2010 Kære ledere/ forældrebestyrelser I dette powerpointshow er.
Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring.
Den lille Skoles vision 6. Skolens medarbejdere. 6. Skolens medarbejdere (bestyrelsens formulering) ”Medarbejderne agerer i overensstemmelse med skolens.
Sammenhæng: Reduktion af det daglige energiforbrug. Energiforbruget i den enkelte kontraktstyrede enhed skal nedbringes med 2% om året. Mål: Aktiviteter.
Kortlægningsundersøgelsen 2013
SÅDAN LIGGER LANDET… - tal om landbruget 2011.
Evaluering af dagtilbud Oplæg til DLO’s konference København 25. april 2007 Anne Kjær Olsen og Pia Vinther Dyrby konsulenter på Danmarks Evalueringsinstitut.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Gratisprogrammer i matematikundervisningen
Den bæredygtige landsby
Mobilitetsplanlægning i en dansk sammenhæng Johan Nielsen Danske Regioner GATE marts 2010.
Velkommen. Repræsentantskabsmøde, Københavns Madhus, April 2011.
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Sammenlægning af 2 institutioner
Seminar v.Fødevarestyrelsen og Kommunernes Landsforening Madordninger i daginstitutioner 2010 Måltidet – hvordan gøres det nærværende.
Er det økologisk madordninger ofte sundere? Presenter: Sofie Husby Ph.D student: Chen He Skolemadskonference – fra holdning til handling Strandgårdsskolen,
Fritidspas.
Projekt Professionsløftskole Sølystskolen Lektor Rasmus Fink Lorentzen VIA University College.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Borgermøde om Udviklingsstrategien Byrådet har givet sin vurdering af udviklingen og forslag til hvilke visioner, strategier og indsatser, som skal sikre.
Natur i forandring Prøveeksamen.
RÅDGIVNINGS- OG KONSULENTOPGAVER I SKOLER OG DAGINSTITUTIONER KAREN WISTOFT, PH.D. POST DOC. DPU Konsulentfunktionen - pædagogiske kompetencer.
SkoleIntratræf Kolding Lisbeth Møller SkoleIntra i specialundervisningen.
Ankerhus 110 års jubilæum University College Sjælland Ernæring og sundhed Ankerhus.
Borgermøde i distrikt Engskov Mandag d. 23. marts 2015 kl
Frederikssund Kommune1 Dialogmøde ___________________________________________________ Mad i daginstitutioner.
Kulturudvalgsmøde Ω Strategi for Gribskov biblioteker 2007 Ω Servicemål Ω Fælles fokuspunkter for bibliotekerne Ω Folke/skolesamarbejde Ω Portaler.
Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?
Borgermøde 17. september Forslag til Miljø- og Klimapolitik 2014 Velkommen! – Borgermøde 17. september 2013 Program Vision Furesø – Vi skaber løsninger.
21. november Lejre – Den Økologiske Kommune.
Bornholms Regionskommunes samarbejde med og opgaver i forhold til de mange private daginstitutioner i Kommunen DLO konference 2. juni 2016 Leder af Dagtilbud.
Klimavenlig mad Rasmus Fredslund.
VIDSTE DU, AT… Madpakker – Børn 3-6 år
Børns sprog og læsning – i dagtilbuddet.
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Margrethe Brun Hansen Konflikter mellem forældre og personale i dagtilbuddene: To måder at løse konflikter på.
i Gåsehudsparken D 31. oktober 16-21
Mad og måltidspolitik (kostpolitik)
Udrulningsperioden er slut Kommunikation om Aula begynder
Præsentationens transcript:

Oplæg KOSMOS-møde ved Anne Grete Rasmussen. Lektor og Pæd. IT-koordinator på Ankerhus 1 Klimamad som dagtilbud

 At få de basale fysiologiske behov opfyldt - Ernæringsmæssigt og kropsmæssigt (KOSMOS)  KRAM – det du må, og det du ikke må  Kan den megen fokus på mad og motion være med til at vi bliver mere usunde?  Projektet sætter fokus på medejerskab for sundheden, uden ”pegefinger”  Kan en sundhedspædagogisk tilgang være med til at flytte fokus fra personlig og kropsnær sundhed til en mere social og kollektiv sundhed, der tager hensyn til det ydre miljø og de mennesker der ikke har ubegrænset adgang til 2 Klimamad som dagtilbud

Personlig sundhedSocial sundhed Ernæringsmæssige kravx? Miljøvenlige fødevarevalg : - Klimabelastningx - Eutrofiering (”ø–mærke”)X?x - Areal forbrugx - Forsuringx - Fotokemisk smog Link til LCA af mælk xx 3 Klimamad som dagtilbud

Det er målet at udvikle et materiale, som institutionernes efter eget ønske kan anvendes i en kreativ fase eller et undervisningstilbud, hvor forældre, personale og børn selv deltager i beslutninger, som sikrer at børn får de sundeste og mest klimavenlige måltider i løbet af dagen. Formål at indsamle og klimavurdere 3-4 eksemplariske eksempler på måltider i daginstitutioner. Målgruppe: Dagtilbud ( børnehaver), forældre og beslutningstagere Beskrivelse af projektet Projektet ”Kreativ, kulinarisk og klimavenlig mad i daginstitutioner” har som vision at sætte fokus på oplevelser og ”maddannelse” i forbindelse med sundhed, klima og bæredygtighed. Da der de seneste år har været meget fokus på de ernæringsmæssige forhold ved børns måltider, er det projektets mål at få nye fokuspunkter på ”middagsbordet”. Udarbejdelse af Blog til networking: Beregning af ; klimapåvirkning – fødevarers CO2-udledning fra måltider”klimapåvirkning – fødevarers CO2-udledning fra måltider” 4 Klimamad som dagtilbud

 Mellemstor madproduktion  Lille madprodktion  Fru Hansens kælder  Madpakken fra forældre  Evt. Københavns madhus  ? 5 Klimamad som dagtilbud

Oprettelse af en blog:  Beskriver projektet overordnet  Beskriver de forskellige koncepter for måltider  Opsamler kreative CO2 tips og videoklip til inspiration  Giver referencer og mulighed for net-working  Deltagerne kan selv deltage i debatten om mere bæredygtige og klimavenlige måltider i dagtilbud på: 6 Klimamad som dagtilbud