Frans Gregersen og Anna Smedberg Bondesson

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Danskernes forestillinger om Island En spørgeskemaundersøgelse Jacob Thøgersen.
Advertisements

©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Navn (Sidehoved/fod)Titel/beskrivelse (Sidehoved/fod) STYRKE OG MOD Irene Oestrich Irene Oestrich, chefpsykolog, ph.d. adj. professor SKOLEN FOR KOGNITIV.
QUIZ FOR KVIKKE HOVEDER
Tid Til Dansk Tid Til Dansk er et komplet dansksystem for klasse.
Internationalisering UNDERVISNINGSPLAN. Navigation BAGGRUND Folkeskoleloven og Fælles Mål MÅL – og vision RAMMERUNDERVISNINGSPLAN Eleverne - aktive deltagere.
Job & Uddannelse i Øresundsregionen
Job & Uddannelse i Øresundsregionen Projektmål: at øge hverdagsintegrationen og mobiliteten over Øresund.
Øresundsbalancen 4. april – Ørestat-seminar om udvikling af et Øresundsregionalt arbejdsmarked.
Hvorfor job i Skåne? Øresundskursus
International Økonomi A
Slagterkurvens nordiske mad
Anvendelsesorienteret undervisning i Region Syddanmark
Velkommen Teknologi historie – 5. Øvelsesgang …Også til Langdon Winner.
AT Opgaven  Du skal ud fra de overordnede problemstillinger for emnet Videnskabelige gennembrud og teknologiske landvindinger udforme.
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
Gør det simpelt Trænings planlægning.
Ungdomsudvekslinger med ”Aktive unge”
Hvordan søger man om optagelse?
Møde Internationalt Udvalg d. 4. maj 2006 Dansk/Tysk Interreg samarbejde & Østersøen.
Regionalmøder i dansk – sept Indhold:
1 Maj 2006 Ulf Nielsen - Källsamarbetet – Kildesamarbejdet - samarbejde om reduktion af kilder til udledning af miljø- og sundhedsskadelige.
PRAKTIK SOM GYMNASIELÆRER MIDTVEJSMØDE
TEMA-EVENT OM KØN, KROP OG KOMPETENCER KØBENHAVNS UNIVERSITET 17/11/2010 Uniformerede mænd og maskuliniteter.
stilhed Hvorfor er stilhed så svært at have med at gøre?
Katastrofen – årsager og konsekvenser
Forældre som ressource i skolen. Konceptet tager udgangspunkt i:  At forældre er en ressource  At skabe forældre og netværksdannelse  Fælles holdninger.
Narrativitet i specialpædagogisk skolepraksis
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Nordisk forsøgssamarbejde - status og perspektiver Souschef Lars B. Kjær Landscentret | Planteavl Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl.
Bacheloropgavens mundtlige dimension onsdag d. 4/5-11
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Hvad kan jeg efter 10. klasse ?
Velstand, Velfærd og den nordiske tillid Christian Bjørnskov Handelshøjskolen, Århus Universitet
INNOVATION I FAGENE - KONFERENCER ÅRHUS OG FREDERIKSBERG SEPTEMBER 2014 MEDIEFAG.
Præsentation af resultater DUR/Almen didaktik 2013/14 på Roskilde Katedralskole Ved Thomas Axelsen adjunkt i historie og samfundsfag.
Kulturens plads – central eller decentral styring af kulturopgaverne?
Introduktion til Access (Access, del 1). RHS – Informationsteknologi – Fra design til udvikling Vi ved nu, hvordan vi finder et design for en database,
Arbejdsglæde - også i modgang Alexander Kjerulf. Alle arbejdspladser kommer i krise før eller siden.
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
BIBLIOTEKSINTRO september 2013 Biblioteket ved INSS Nordisk Samling.
Nye veje for bibliotekets brugeruddannelse Fra Bologna til Hammerfest - dansk fra sidelinjen Oslo 6.april06 Tina Pipa Koordinator for Brugeruddannelse.
Arbejdsglæde Alexander Kjerulf. Chief Happiness Officer. Cand. scient. i datateknologi, Odense Universitet, Medstifter af IT-firmaet Enterprise.
Linda Greve Center for Undervisningsudvikling
SKABELON.
Tosprogede Børn og Unges Vilkår/ Maj-2015 Laila Muhareb Udby
Jobsøgning i Europa ”Alle EU-borgere har ret til at søge arbejde i et andet EU-land” Behøver ikke arbejdstilladelse With financial support from the European.
Mærk dig selv.
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
KNÆK KODEN Selvvalgt problemstilling. Tidsplan TidspunktAktivitet 25. maj (5.-8. lektion) Kursus i synopsis, knæk koden, samt vejledning efter træffetider.
Problemstilling hvordan? Den daglige undervisning! Prøven!
1 Biophilia. Biophilia på 45 minutter Hvad er Biophilia Nordic? Præsentation af det danske undervisningsforløb: At svæve Workshops ved bordene - afprøvning.
0. Kl 2016/2017.  I bh.kl skal undervisningen tilrettelægges og udføres således at eleven får kompetencer inden for:  1)Sprog  2)Matematisk opmærksomhed.
Quiz Nordisk Biblioteksuge ) Hvad heder de to bedste vennerne til Pippi Langstrømpe?
Innovation og entreprenørskab i Grønland Hvordan opbygger vi en innovations- kultur? Hvilke faktorer gør sig gældende? Hvad er vi gode til? Hvorfor taler.
Norden i Arktis Kortlægning af nordiske aktiviteter i Arktis v/ Projektleder Justyn Salamon Seminar: Bærekraftig næringsutvikling og ressursforvaltning.
Nabosprogsundervisning samt Lyrik og billeder Oplæg til: lørdag den 14. april uge (individuelle overvejelser vedr. nabosprogsundervisning)
Sygedagpenge og ferie Du kan ikke modtage sygedagpenge under ferie, uanset om ferien afholdes i ind- eller udland. Lav altid en aftale med din sagsbehandler.
Udledningen af kvælstof til kystvandene år 1900
Sprogteorier om sprogforandringer
Tilskud til uddannelsessamarbejde i Norden og Baltikum
Parallelsprogspolitik – hvad kan det være?
Nordisk Biblioteksuge
Fra komfortzone til læringszone
Udviklinger i sprogsamfundet Danmark og deres mulige gennemslag i dansk ånd Liselund januar 2018.
Dannelse af trafikselskaber
Karrierelæring i dansk på HF
BAGGRUND FOR DEN INTERAKTIVE ASSISTENT
International skole Hvad menes der med international skole Hvem er jeg
Præsentationens transcript:

Fra begge sider af Sundet: Dansk og svensk i forandring i regionen og i undervisningen Frans Gregersen og Anna Smedberg Bondesson Köpenhamns Universitet, INSS

Før nationalstaten Dansk som begreb Dansk som sprog: kun skriftsprog (og det blev brugt i Norge også) Hvad så med talesproget?

Nationalstatens gennembrud Nationstanken og dens historie Det nordiske og nationalstaterne i Norden Fælles nordisk litteratur som alternativ til den klassiske kanon: Sagaernes placering Opbygningen af en kompliceret figur: Moderne nationalstater inden for et nordisk fællesrum Det moderne gennembrud som fællesnordisk projekt: Ibsen, Brandes, Strindberg

En særlig regional problemstilling Skånes placering i kampene mellem Sverige og Danmark FØR nationalstatens gennembrud Skånes placering i Sverige og Danmark EFTER nationalstatens gennembrud Øresund som sammenhæng eller grænse Broen som epokegørende Dansk og svensk i Øresundsregionen som en særlig variant af det generelt nordiske

Begrebet region Skala Inddelingsgrund flere stater som har et fælles præg Norden, Benelux dele af en nationalstat Norditalien områder omkring metropoler München-regionen, København-Malmö-regionen Inddelingsgrund geografi historisk-kulturelt fællesskab sprogligt fællesskab

NORDEN SOM REGION:Geografisk Island, Færøerne og Grønland: Nordatlanten Norge, Sverige, Danmark, Finland: Skandinavien Baltikum, Nordvestrusland

NORDEN SOM REGION: historisk Historisk-kulturelt: Skandinavien og Færøerne og Island: sprogligt og historisk fællesskab Grønland og Finland adskiller sig sprogligt

NORDEN SOM REGION: Konklusion Geografisk udgør Norden og Baltikum en enhed, men hvorfor så ikke inkludere Polen og Tyskland (Østersø-staterne)? Historisk-kulturelt udgør Norden (inkl. Finland) en enhed som ikke mindst bygger på velfærdsstatstanken, sekularisering og kønsmæssig ligestilling Sprogligt udgør Skandinavien, Island og Færøerne en enhed; Grønland er stadig med

Tilbage til det nære Udgør Østsjælland og Skåne så en region Set fra den svenske side Set fra den danske side Udfordringen: Enten skal vi skabe en region der ikke har været der siden nationalstaten trak et jerntæppe ned gennem Øresund eller også skal vi tage konsekvensen af at den ikke er der

kan vi gøre det bedre?

At lære mindre end et helt sprog Kan vi lære mindre end et helt sprog, dvs. sprog der er karakteristisk for bestemte domæner (fx undervisning) bestemte genrer (fx akademiske) bestemte talesituationer (venne-sprog, veninde-sprog) tale eller skrift, produktion eller forståelse?

En nabosprogsdidaktik En nabosprogsdidaktik må tage udgangspunkt i det pragmatiske: Hvad skal det bruges til? Hvad skal det gøre godt for? Vi må være tage stilling til den nordiske fortælling: dræbe eller genoplive den (eller opfinde en ny?) Vi må differentiere efter alderstrin og tage hensyn til engelskdominansen i ungdomsgruppen Didaktikken skal bygge på at tredje sprog er helt anderledes end andet Måske skal vi have både en nabosprogsdidaktik og en fremmedsprogsdidaktik for nabosprog!

Grannspråk – från mål till medel Om det fjärran språket visar på grova skillnader kan det nära språket visa på de små skillnadernas nyanser, vilket skärper sinnena och ökar den språkliga och estetiska medvetenheten HBI (handlingsbaserad inlärning) = ABL (Action Based Learning) ; HBU (handlingsbaserad undervisning) Språk som kropp (klang, rytm, rum, tid)

Kreativ översättning Edith Södergran, ”Dagen svalnar” ur Dikter (1916): Det vore underligt att känna, en enda natt, en natt som denna ditt tunga huvud mot mitt bröst. dit tunge hoved mod mit bryst

Det fjärran i det nära Athena Farrokhzad, ur Vitsvit (2013): Min mor sa: Visst vore det underligt att känna en enda natt som denna mitt språk i din mun mit sprog i din mund

CSS-perspektivet At se på dansk som fremmedsprog for svenskere At se på svensk som fremmedsprog for danskere At undersøge holdningen til forskellige typer af blandingssprog Hvordan skal der så undervises?

Sidste SLIDE! TAK! TACK!TAK!TACK!TAK!TACK!TAK!TACK!