Malt og Maltning Temaaften #1:
© 2007 Maltbyg Maltbyg = malt sorter der egner sig godt til maltning Spiringsevne, udbytte & smag Generelle krav til maltbyg: 96% spiringsevne 12-13% fugtindhold Fri for sygdomme (primært skimmel) Fri for støv og knækkede kerner Visuelt pæn og ren – herunder farve Ensartet størrelse Lavt kvælstofindhold Højt indhold bremser modifikationen & ekstraktudbyttet Tykke kerner ønskes frem for tynde = Mindre skal og mere stivelse (ekstrakt)
© 2007 Byg (bygmalt) Testspiring - mål: En hvid/opal farvet, melet endosperm med masser af små luftkamre
© 2007 Maltning i korte træk Støbning (Steepning) Maltbyggen opblødes i beluftet koldt vand i ca timer (fugtindhold ca %) Spiring Maltbyggen spires i 3-5 dage, hvor temperaturen forsøges holdt lav – bl.a. vha. kold luft og løbende vending af maltbyggen Kilning Maltbyggen tørres vha. varm luft – med det mål at: Bremse spiringen, nedsætte fugtindholdet (3- 5%), give rette smag/farve
© 2007 Maltanalyse Analysis MALT PILSEN 2RS Product code: MP2S2V Batch code: M Delivery code: Delivery date: 13/06/2007 Moisture 4.1 % Bør være <5% Extract fine grind on dry malt 81.1 % Extract difference fine-coarse 1.4 % Bør være <2% Saccharification N min Filtration N Holdt i forhold til 1 time Clarity of wort clair Ph 5.7 Typisk mellem 5,6-6 Wort colour in EBC 3.1 EBC Postcoloration 5.2 EBC Total nitrogen on dry malt 10.6 % Min ,5% Soluble protein 4.3 % Kolbach index (Soluble nitrogen) 40.5 Bør være omkring 39-41% Viscosity 1.56 cp Typisk mellem 1,5 – 1,7 Hartong 45° 38 Bør være over 36 (Enzymaktivitet) Friability 86 % Bør være omkring 85% (Omsætningsevne) Grains entiers (%) 0.2
© 2007 Maltanalyser Vil du vide mere? Kig her: Malt standard specifications Specification2RS6RW2RW Moisture Extract fine grind/dry malt Extract dif. fine-coarse Saccharification Filtration Clarity of wort pH Wort colour in EBC Post coloration Total nitrogen on dry m alt Soluble protein Kolbach Index Viscosity Diastatic Power Hartong 45° Friability Moisture Extract fine grind/dry malt Extract dif. fine-coarse Saccharification Filtration Clarity of wort pH Wort colour in EBC Post coloration Total nitrogen on dry m alt Soluble protein Kolbach Index Viscosity Diastatic Power Hartong 45° Friability Whole grains FAN(mg/100g) Soluble glucanes Calcofluor Calcofluor homogeneit y Sieving test: - above 2.8mm pDMS MDMA Radioactivity Taste of malt Smell of malt FAN(mg/100g) Soluble glucanes Calcofluor Calcofluor homogeneit y Sieving test: - above 2.8mm pDMS MDMA Radioactivity Taste of malt Smell of malt ,0 - 2,5 10 min. normal clear 5,6 - 6,0 2,5 - 4, < <1.58 cp 250 min 35 min 80 min < min 200 max 85 min 65 min 90 min 5.0 max 2.5 max < 50 Bq/Kg ,0 - 2, min. normal clear 5,6 - 6,0 2,5 - 4, ,0 280min 35 min 75 min < min 250 max 80 min 60 min 90 min 5.0 max 2.5 max <50Bq/ Kg ? normal clear < <1, min 35 min 75 min. < min. 250 max 80 min. 60 min. 90 min 5.0 max 2.5max <50Bq/ Kg 0 0 If you would like to know what means each parameter, click on!