Download præsentationen
Offentliggjort afNora Jeppesen Redigeret for ca. et år siden
1
Tørring af korn Højtemperaturtørring anvendt til maltbyg, brødkorn og såsæd Erik Fløjgaard Kristensen DJF Afd. for Jordbrugsteknik Forskningscenter Bygholm
2
Tromletørreri Forsøgsanlæg anvendt til behandling af korn og ærter
3
Principskitse af tromletørreri
11 10 1 9 3 7 4 5 2 8 6
4
Tværsnit i tørretromle
Skovl Ledeplade til regulering af opholdstid
5
Tværsnit i tørretromle Tørring af hvede
6
Behandlede kornarter Byg til malt og såsæd Hvede og rug til brød
Ærter til såsæd
7
Tørringsparametre Temperatur Behandlingstid Kontrol og styringsmetode
Tørrelufttemperatur: 100 – 400°C Korntemperatur: 45 – 75 °C Behandlingstid Opholdstid i tromle: 3 – 15 minutter Kontrol og styringsmetode Fast maksimal korntemperatur Fast tørrelufttemperatur
8
Spireprocent ved forskellig tørretemperatur
Korntemperatur efter tørring, °C
9
Maltbyg Reduktion i spirehvile afhængig af behandlingstemperatur
Maltbyg med spirehvile Ubehandlet, spireprocent: 85 % Forøget spireprocent, % - enheder Korntemperatur efter tørring, °C
10
Svamp isoleret fra tromletørret rug
51 °C 56 °C 64 °C 74 °C Pladespredning. Petriskålene viser behandlinger ved korntemperaturer fra 51 til 74 °C
11
Brødrug Reduktion i skimmelsvampe
Skimmel svampe, cfu pr g korntørstof t Korntemperatur efter tørring, °C
12
Brødrug Reduktion i gærsvampe
Gær svampe, cfu pr g korntørstof t Korntemperatur efter tørring, °C
13
Brødrug Bagekvalitet ved forskellig tørringstemperatur og opholdstid i tromletørreriet
Kornets opholdstid i tromle: 5min. 10min. 15min. Relativ bagekvalitet Korntemperatur efter tørring, °C
14
Brødhvede Bagekvalitet afhængig af tørringstemperatur og høsttidspunkt
RK = relativ kvalitet; t0 = korntemperatur Optimal korntemperatur °C (P > 95%)
15
Såsæd Byg med bladplet Spireprocent og behandlingseffekt, %
Reduktion i antal kerner med bladplet Spireprocent og behandlingseffekt, % Korntemperatur efter tørring, °C
16
Såsæd Ærter med ærtesyge
Reduktion i antal ærte med ærtesyge Spireprocent og behandlingseffekt, % Korntemperatur efter tørring, °C
17
Skadedyr Forsøg med tørring af hvede har vist at korn mider og snudebiller i alle udviklingsstadier kan dræbes ved behandling i et tromletørreri. Der er opnået en sikker effekt ved en tørrelufttemperatur på °C og en opholdstid på kun 40 sekunder.
18
Konklusion SVAMPE: Der kan opnås væsentlig reduktion uden at beskadige kornets øvrige kvalitetsparametre. Ved ca. 60°C reduceres skimmelsvampe med 98% og gærsvampe med 99%. MALTBYG: Reducere spirehvile. Forbedre maltegenskaber. Optimal temperatur ca. 60°C BRØDKORN: Kvaliteten bevares. Optimal temperatur ca. 60°C. SÅSÆD - KORN: Reduktion af bladplet mulig. For hvede reduktion af stinkbrand mulig uden beskadigelse af spireprocent. SÅSÆD - ÆRTER: Vanskeligt / ikke muligt at bekæmpe udsædsbårne svampesygdomme som ærtesyge
19
Tørrekapacitet Q = -7,56 + 0,263 mci + 0,0644 t0 + 0,163 T
Q = vandprocent i råvare minus vandprocent efter tørring, procentenheder mci = vandprocent i råvare, % t0 = temperatur i afgangsluft fra tørretromle,°C T = opholdstid i tørretromle, minutter
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.