Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Tørring af korn Højtemperaturtørring anvendt til maltbyg, brødkorn og såsæd Erik Fløjgaard Kristensen DJF Afd. for Jordbrugsteknik Forskningscenter Bygholm.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Tørring af korn Højtemperaturtørring anvendt til maltbyg, brødkorn og såsæd Erik Fløjgaard Kristensen DJF Afd. for Jordbrugsteknik Forskningscenter Bygholm."— Præsentationens transcript:

1 Tørring af korn Højtemperaturtørring anvendt til maltbyg, brødkorn og såsæd Erik Fløjgaard Kristensen DJF Afd. for Jordbrugsteknik Forskningscenter Bygholm

2 Tromletørreri Forsøgsanlæg anvendt til behandling af korn og ærter

3 Principskitse af tromletørreri
11 10 1 9 3 7 4 5 2 8 6

4 Tværsnit i tørretromle
Skovl Ledeplade til regulering af opholdstid

5 Tværsnit i tørretromle Tørring af hvede

6 Behandlede kornarter Byg til malt og såsæd Hvede og rug til brød
Ærter til såsæd

7 Tørringsparametre Temperatur Behandlingstid Kontrol og styringsmetode
Tørrelufttemperatur: 100 – 400°C Korntemperatur: 45 – 75 °C Behandlingstid Opholdstid i tromle: 3 – 15 minutter Kontrol og styringsmetode Fast maksimal korntemperatur Fast tørrelufttemperatur

8 Spireprocent ved forskellig tørretemperatur
Korntemperatur efter tørring, °C

9 Maltbyg Reduktion i spirehvile afhængig af behandlingstemperatur
Maltbyg med spirehvile Ubehandlet, spireprocent: 85 % Forøget spireprocent, % - enheder Korntemperatur efter tørring, °C

10 Svamp isoleret fra tromletørret rug
51 °C 56 °C 64 °C 74 °C Pladespredning. Petriskålene viser behandlinger ved korntemperaturer fra 51 til 74 °C

11 Brødrug Reduktion i skimmelsvampe
Skimmel svampe, cfu pr g korntørstof t Korntemperatur efter tørring, °C

12 Brødrug Reduktion i gærsvampe
Gær svampe, cfu pr g korntørstof t Korntemperatur efter tørring, °C

13 Brødrug Bagekvalitet ved forskellig tørringstemperatur og opholdstid i tromletørreriet
Kornets opholdstid i tromle: 5min. 10min. 15min. Relativ bagekvalitet Korntemperatur efter tørring, °C

14 Brødhvede Bagekvalitet afhængig af tørringstemperatur og høsttidspunkt
RK = relativ kvalitet; t0 = korntemperatur Optimal korntemperatur °C (P > 95%)

15 Såsæd Byg med bladplet Spireprocent og behandlingseffekt, %
Reduktion i antal kerner med bladplet Spireprocent og behandlingseffekt, % Korntemperatur efter tørring, °C

16 Såsæd Ærter med ærtesyge
Reduktion i antal ærte med ærtesyge Spireprocent og behandlingseffekt, % Korntemperatur efter tørring, °C

17 Skadedyr Forsøg med tørring af hvede har vist at korn mider og snudebiller i alle udviklingsstadier kan dræbes ved behandling i et tromletørreri. Der er opnået en sikker effekt ved en tørrelufttemperatur på °C og en opholdstid på kun 40 sekunder.

18 Konklusion SVAMPE: Der kan opnås væsentlig reduktion uden at beskadige kornets øvrige kvalitetsparametre. Ved ca. 60°C reduceres skimmelsvampe med 98% og gærsvampe med 99%. MALTBYG: Reducere spirehvile. Forbedre maltegenskaber. Optimal temperatur ca. 60°C BRØDKORN: Kvaliteten bevares. Optimal temperatur ca. 60°C. SÅSÆD - KORN: Reduktion af bladplet mulig. For hvede reduktion af stinkbrand mulig uden beskadigelse af spireprocent. SÅSÆD - ÆRTER: Vanskeligt / ikke muligt at bekæmpe udsædsbårne svampesygdomme som ærtesyge

19 Tørrekapacitet Q = -7,56 + 0,263  mci + 0,0644  t0 + 0,163  T
Q = vandprocent i råvare minus vandprocent efter tørring, procentenheder mci = vandprocent i råvare, % t0 = temperatur i afgangsluft fra tørretromle,°C T = opholdstid i tørretromle, minutter


Download ppt "Tørring af korn Højtemperaturtørring anvendt til maltbyg, brødkorn og såsæd Erik Fløjgaard Kristensen DJF Afd. for Jordbrugsteknik Forskningscenter Bygholm."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google