Sprogvurderinger af 3-årige

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kulturpas - Som afsæt til arbejdet med Den nye skolereform FABUK 27. februar 2014.
Advertisements

Sprogvurdering & Sprogindsatser
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
Set i forældreperspektiv
Møde om Folkeskolereformen og idrætsforeningerne 4. December 2013.
Inddrag nu Kick-off møde
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Præsentation Pædagogisk konsulent Erik Hønge Uddannet fritidspædagog Leder af en børnehave Leder af et fritidshjem SFO-konsulent Freelancekonsulent bl.a.
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
Skolereformen – Skovvangskolen fra 1. august 2014
Agi Csonka, direktør Danmarks Evalueringsinstitut
Hvorfor – en sprogvurdering
Socialtilsyn Midt Informationsarrangement Januar 2014.
Sprogvurdering Risikofaktorer Typer af sprogvurdering Socialministeriets sprogvurderingsmateriale.
Ny Dagtilbudslov – og hva´ så?
- Fælles børn - Fælles mål - Forskellige opgaver og kompetencer
Understøttende sprogstrategier & Samtaler i hverdagen
Folkeskole-reformen August 2014.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Introduktion til Sprogpakken
Introduktion til Sprogpakken
Sprogpakken Forældresamarbejde.
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Sprogpakken Forældresamarbejde.
Lovgivning og etik i forhold til unge og deres retsstilling
Oplæg om den nye dagtilbudslov
Måltidet – lyst og fællesskab
Realisering af skolereformen i Gladsaxe
Skolen skal være mere rummelig, både hvad angår de svageste elever og de dygtigste "Regeringen har en klar målsætning om, at den almindelige folkeskole.
Sprogvurdering Risikofaktorer Typer af sprogvurdering Socialministeriets sprogvurderingsmateriale.
Skolebestyrelsens årsmøde for forældre på Hillerødsholmskolen
- Hvad kan I forvente som forældre?
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Sprogpakken Introduktion til kurset. Introduktion Velkomst Præsentation –af kursister –af undervisere Registrering/stamoplysninger Film: Taler vi om det.
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Undervisning af tosprogede elever i grundskolen
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
O RIENTERINGSMØDE FOR KOMMENDE 0. KLASSE. D AGSORDEN Præsentation af Langsøskolen Fra børnehave til skole Ny på en skole Forventninger til forældresamarbejdet.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Målstyret læringsreform
Konsultative praksisformer i PPR
Skolestart Program Velkomst Lovgrundlag og trinmål for 0. klasse
Faglige kvalitets- oplysninger 15. januar Faglige kvalitetsoplysninger - formål At udvikle og afprøve et katalog af syv redskaber for at Understøtte.
Samskabelse – forældre som ressource Rådet for Børns Læring, 8. April 2016 Rikke Slot Johnsen, konsulent Aarhus Kommune T: E:
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
Det forpligtende fællesskab – inklusion i efterskolen Om inklusionstilbud og – tilskud pr. februar 2014 v. Konsulent Ole Bjerring Inklusionstilbud.
Den 29. september 2009 FURESØ SÆTTER LYS PÅ BØRN OG UNGE VELKOMMEN TIL KONFERENCE OG UDSTILLING De gode overgange – det vi vil.
Alternative pasningsformer Børn og Unge-udvalget 21. november 2012.
Det gode forældresamarbejde FOA vuggestuekonference Dorthe Boe Danbjørg, Næstformand Forældrenes Landsforening Det gode forældresamarbejde OrganisatoriskUformeltFormelt.
-GIV SPROGET VOKSEVÆRK Gyldendals 5. maj KORT OM MARY FONDEN OG BAGGRUNDEN FOR LÆSELEG.
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
Kvalitet i Dagplejen Christina Barfoed-Høj, specialkonsulent, Socialministeriet. 18. maj 2010.
Sammenhæng mellem indsatsområder på Dagtilbud v/Birgit Lindberg Arbejdsmøde for Dagtilbud den 18. august 2015.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Bente Jensen, LANDSKONFERENCE 2006 Udsatte børn i dagtilbud Hvad ved vi, hvad gør vi - og hvordan kan kvalitet fremmes? Oplæg på FOA Landskonference,
Ledelsens betydning for at lykkes!
Børns sprog og læsning – i dagtilbuddet.
Forebyggelsesarbejdet i dagtilbud DB DB Topmøde 15. april 2016
Udviklingsplan for sprog 0-12 år
Præsentation af Socialstyrelsens Praksiskonsulent-korps
Udkast til principper for forældresamarbejde Et stærkt samarbejde mellem forældre og personale skal styrke vores fælles indsats for børn og unges trivsel.
KLF - konference om chancelighed
Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser
Inspirationsworkshop med fokus på
Strategiske pejlemærker
Målopfølgning – Børne- og Skoleudvalget
Systematisk og bevidst sprogarbejde i Strandhuse Børnehave
Frederiksberg den 15. august 2019
Præsentationens transcript:

Sprogvurderinger af 3-årige Tilbud om Sprogvurderinger af 3-årige

Sprogvurdering og sprogstimulering Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) (Lov nr 501 af 06/06/2007) Sprogvurdering og sprogstimulering § 11. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for, at alle 3-årige børn i kommunen får tilbudt en sprogvurdering, og skal efter behov tilbyde sprogunderstøttende aktiviteter og anden bistand, jf. § 4, stk. 2, i denne lov og §§ 4 og 4 a i lov om folkeskolen. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal i forbindelse med tilbuddet om sprogvurdering til alle familier med 3-årige børn samtidig gøre familier, der ikke anvender dagtilbud, opmærksom på muligheden for en plads i et dagtilbud. Stk. 3. Kommunalbestyrelsen er ansvarlig for at sikre, at barnets forældre inddrages i forbindelse med sprogvurderingerne og dagtilbuddets arbejde med at understøtte børns sprogudvikling, og at forældre får vejledning i at understøtte deres børns sproglige udvikling. Stk. 4. Kommunalbestyrelsen skal udarbejde og offentliggøre en plan for kommunens mål og rammer for sprogvurderinger og den sprogunderstøttende pædagogiske indsats.

Hvorfor skal Sprogvurderinger ind i loven ? • Børn med ’et dårligt sprog’ trives ikke • Børn med sproglige problemer er i risikozonen for indlæringsproblemer i skolen • For mange børn med sproglige problemer opdages ikke før de starter i skolen Sprogudvikling en god indikator på et barns generelle udvikling og kognitive evne – relateret til skolemæssig succes • Tidlig indsats hjælper - sprogvurdering af treårige børn skal hjælpe med at udpege børn med (potentielle) problemer mhp. indsats • Børn bruger hvad de har til at lære mere’ - ”den rigere bliver rigere, mens den fattige forbliver fattig”

”Formålet med at sprogvurdere 3-årige børn er derfor både at finde ud af, om barnet har de sproglige red-skaber, det har brug for som 3-årig, og at give en tidlig støtte til de børn,der har brug for det. Sprogvurderingerne skal herudover bidrage til, at daginstitutionerne generelt kan øge fokus på børnenes sprogudvikling”.

Hvem skal udføre sprogvurderingen ? ”Det er hensigten, at det er daginstitutionens pædagoger, som kender jeres barn, der udfører og følger op på sprogvurderingen.”

Familien skal være med… ”For at gøre sprogvurderingerne til brugbare værktøjer, er det vigtigt at både forældrene, daginstitutionerne og kommunerne tager del i opgaven”.

Særligt sprogvurderings-materiale fra Familie- og forbrugerministeriet (Familiestyrelsen) Ministeriets sprogvurderingsmateriale er udviklet af et konsortium bestående af: CVU Storkøbenhavn Center for Børnesprog, Syddansk Universitet Mikro Værkstedet A/S Nationalt Videncenter for Læsning

Materialet… • Forskningsbaseret • Måler alene på sproglige/kommunikative/ kognitive dimensioner • Udviklet specielt til at være håndterbart for dagtilbudspersonale • Bruger forældre som informanter

”Der er mindst to overordnede mål med indførelsen af sprogvurdering (eller ’sprogscreening’ som er den faglige term) af 3-årige børn. For det første er målet på systematisk vis at undersøge børn med henblik på at identificere de børn, som har brug for en indsats med henblik på at tilegne sig et alderssvarende dansk. For det andet giver en systematisk sprogvurdering dagtilbuddet et værktøj, der kan anvendes til at differentiere og tilrettelægge den pædagogiske praksis i forbindelse med det generelle sprogarbejde, som dagtilbuddet, jf. læreplanerne, er forpligtet til at gennemføre”.

Styregruppen ”Mere sprog for alle” Anbefaler brugen af materialet Arbejder på en beskrevet rolle-, opgave- og ansvarsfordeling (Pædagog – PPR/Talepædagog) Arbejder på en beskrivelse af den samlede sprogindsats i kommunen

RESSOURCER….? Tidsforbrug: max 30 minutter pr. barn + tid til forældresamarbejdet. Kommunalbestyrelsen har godkendt opnormering pr. 1/8 2007 som følge af sprogvurderinger m.m. i forhold til Dag-tilbudsloven. Timerne gives med tilbagevirkende kraft fra 1/8 2007 og udgør mellem 2 – 6 ugentlige timer – afhængig af normerings-tallet i de enkelte daginstitutioner.

Sprogvurderinger af 3-årige Tilbud om Sprogvurderinger af 3-årige