Dansk sprog og sprogbrug 2 Michael Dal

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kommakursus ”light” Middelfart Gymnasium 2009.
Advertisements

Den lille Mads.
Hvordan bruger vi hans og sin?
"Ting er ikke altid det, de synes at være."
Den er bare stor.... Nu kan den vist ikke dreje mere…
Game maker.
At bruge disse to ord rigtigt
Introforløb i grammatik
Nonne historie.
Verber/Sagnir Hvordan bøjes de?.
For mange hundrede år her på vor jord Uden for byen Damaskus. Gik en mand, fuld af had, på vej ind til byen den grusomme mand, det var Saulus.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Kenneth Bøgh Andersen Hvis du skulle give et råd til en spirende forfatter, hvad ville det så være? Jeg kan give tre: Skriv, skriv og skriv! Det gamle.
Læringsstile og lektier
© Jakob Fischer Jørgensen / VUC
Introforløb i grammatik
Pronominer/Stedord (Fornöfn).
Modul 2: Sætningsled Lone Milling.
Introduktion til Kryptering
Semiotik, Lingvistik og sprogbrug
Pigerne er blevet udfordret!! Susanne, med det nyeste forår’s tøj fra butikken. Tina har sat pigernes hår. Charlotte har lagt make up.
Festligt fællesskab med livsglæde som værdi. v25 Men den ældste søn var ude på marken. Da han var på vej hjem og nærmede sig huset, hørte han musik og.
Identitet – hvem er jeg ?.
ORDKLASSER I FARVER 2009.
Året var 1987, i en lille by med navn Sussex, blev et lille hus totalt til intetgjort. Alt blev kastet ud, inkluderet en lille brun bamse... Den blev.
Det personlige vidnesbyrd Undervisning Aalborg lørdag den 2. maj 2009.
Gud og penge Penge som en test på vores administration af ’de sande værdier’.
”Kaldet til kærlighed”
Ph.d.-projekt, Sanni Nimb
Skriftlighed og læring
Nægtelser i det franske sprog
Ingen bliver efterladt - eller gør de ?
Komma Sådan sætter du komma.
Musik: Nightengale Serenade
Zellervidenskabsteori 4. sem. F 05, Wittgenstein 1 tankeeksperiment 1. Eksperiment: Forestil dig følgende situation: du vil sige til et andet menneske.
”Kaldet til kærlighed”
Hvornår bruger man hvad?
5. Mos 6:4-9 Hør, Israel! Herren vor Gud, Herren er én. Derfor skal du elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din.
3. trin 2. trin 1. trin. 3. trin 2. trin 1. trin.
Hans eller sin?.
En ganske from historie….
Hvordan mærker jeg, at Gud findes?. a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? Men I,
Introduktion til Kongen og hans Rige
Teorimodel 1, 2 Undersøgelsens genstandsområde, objekter, prædikater
SÆTNINGSANALYSE.
Bogskabeloner i PowerPoint
ORDKLASSER I FARVER 2009.
Fodbolddrengene. Her kommer Jes løbende hen til John, fordi de har aftalt at spille fodbold. Hej John. Undskyld, jeg kom for sent. Det gør ikke noget.
Adjektiv - Adverbium Facts and rules.
Kommakursus ”light”.
Historien begynder for lang tid siden, da en mand straffer sin 5 årige datter, fordi hun har tabt en værdifuld genstand. Dengang havde de ikke mange penge.
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Tiden går og det er snart længe siden at jeg kom til mine to-benede i Herlev. Jeg vokser og vokser, og lysten.
Den barmhjertige samaritaner Da rejste en lovkyndig sig og ville sætte Jesus på prøve og spurgte ham: »Mester, hvad skal jeg gøre for at arve evigt liv?«
I forlængelse af ”Katar” ● Husk det tekstnære arbejde. I skal ikke først og fremmest sige, hvad meningen med novellen er. ● I skal først og fremmest sige,
Eksempler på skabeloner til bøger i powerpoint
Den barmhjertige samaritaner
Eventyrforløb 8.a½ Præsentation af forløb Gennemgang af genretræk
Sætningsanalyse Velkommen- hvad vil jeg gennemgå
Skuffespørgsmål Ordene: ”Hvad, hvordan og hvorfor” bør være det første ord i hovedparten af vores spørgsmål: Handling / Begivenhed: Hvad (er der sket?)
Historien om de gode venner.
Problemformulering En problemformulering er et sæt af åbne spørgsmål.
DAIMIIntroducerende objektorienteret programmering2C.1 Syntaksbeskrivelse Syntaksdiagrammer og EBNF-notation.
 Bærbak & Caspersen, 2000Introducerende objektorienteret programmering2B.1 Syntaksbeskrivelse Syntaksdiagrammer og EBNF-notation.
Syntaksbeskrivelse Syntaksdiagrammer og EBNF-notation.
Sammenligningsspejle
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
Forvægt og bagvægt i sætningen
Terminologi Dansk E & D - Next. 1 Adjektiv 2 Adverbium 3 Akkusativ 4 Dativ 5 Futurum 6 Genitiv 7 Infinitiv 8 Intonation 9 Inversion 10 Kardinaltal 11.
Verbal kommunikation Ord og samtale
Kald det kærlighed Omk.: Kald det kærlighed
Præsentationens transcript:

Dansk sprog og sprogbrug 2 Michael Dal Sætningen og dens led Dansk sprog og sprogbrug 2 Michael Dal

Sætninger består af led Betragt følgende sætning: Peter spiste en pizza. Denne sætning består af tre led: a) et grundled (subjekt), b) et udsagnsled (verballed) og c) et genstandsled (objekt). For at markere dette kan man bruge et kryds og bolle system. = Udsagnsled (verballed) = Grundled (subjekt) = Genstandsled (objekt)

Grundled (subjekt) Et grundled i en sætning viser, hvem der foretager handlingen, eller hvem/hvad der siges noget om. John elsker Susanne. x Susanne bliver elsket af John. Penge er en dejlig ting at have. I en sætning, hvor grundleddet er ”der”, taler vi om et 'foreløbigt grundled'. Der er mange mennesker inde i supermarkedet (x) x (”Der” er foreløbigt grundled for det egentlige grundled ”mange mennesker”).

Udsagnsled (verballed) Udsagnsleddet viser handlingen i en sætning, samt sætningens tid. John elsker Susanne. o Susanne elskede John. John har elsket Susanne NB! Udsagnsleddet kan dog også udtrykke en tilstand eller fungere som et lighedstegn. Han er stor At rejse er at leve.

Genstandsled (objekt) Genstandsleddet i en sætning er det, som udsagnsleddet sammen med grundleddet 'gør'. John elsker Susanne. X O De har spillet musik hele dagen. X O (Man finder ofte genstandsleddet ved at stille et spørgsmål med ”hvad/hvem”. Hvem elsker John? Hvad har de spillet?)

Flere sætningsled Udover grund-, udsagns- og genstandsled er der også hensynsled og omsagnsled. Hensynsled (her markeret med ) Hensynsleddet i en sætning viser den/det, handlingen er til gavn for/rettet imod. Læreren fortalte eleverne en historie. X O Susanne gav John alle bøgerne. X O

Omsagnsled til grundled (subjektsprædikat) Hvis verbalet i en sætning er være, blive, hedde, kaldes, synes, forekomme, følger et led der er en nærmere betegnelse for subjektet. Dette led kaldes subjektsprædikat. Eksempler: Drengen hedder Lars drengen er subjekt, hedder er verbal, og Lars er subjektsprædikat. Nu bliver jeg vred jeg er subjekt, bliver er verbal, og vred er subjektsprædikat.

Øvelse med subjektsprædikat Vær helt sikker på at du har forstået forklaringen og eksemplerne på den sidste transparent , før du går i gang med øvelsen.  Udpeg subjektsprædikatet i disse sætninger: 1) Christian skal være soldat næste år 2) Han er en stor skuespiller 3) Han bliver student til sommer 4) Min kusine hedder Marianne 5) Din udtalelse forekommer mig noget forhastet

Omsagnsled til genstandsled (objektsprædikat) I forbindelse med visse verber (kalde, gøre til m.fl.) kan der optræde et led som angiver en nærmere betegnelse for objektet. Et sådant led kaldes objektsprædikat. Eksempler: Romerne valgte Cæsar til konsul Cæsar er objekt for verbalet valgte til, og konsul er objektsprædikat. Nybyggerne gjorde prærien beboelig nybyggerne er subjekt, gjorde er verbalet, prærien er objekt, og beboelig er objektsprædikat

Øvelser med objektsprædikat Vær helt sikker på at du har forstået forklaringen og eksemplerne på den sidste transparent, før du går i gang med øvelsen.  Udpeg objekter og objektsprædikater i disse sætninger: 1) De kalder pigen Marianne 2) Vi maler væggen gul 3) Journalisten gjorde ham meget vred

Biled (adverbial) Endelig er der adverbialer. Adverbialet beskriver et verbum, et adjektiv eller et adverbium. Ofte er det adverber som bruges som adverbialer, men det finnes også andre ord som kan brukes som adverbial. Det gælder for eksempel præpositionsudtryk og adjektiver. I en sætningsanalysen klassificerer man mange af leddene i en sætning som adverbialer.