Fagidentitet Takt eller utakt mellem uddannelse og arbejdspraksis.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Oplæg d PD i Fortællinger og genrer
Advertisements

Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Pårørende-professionel relationer
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Hans Jørgen Limborg Arbejdsmiljøkonferencen 2005
Beskæftigelsesnetværket Årskonference 2011 Onsdag d. 23. marts, kl. 13
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. VISIONER FOR UDDANNELSE TIL SYGEPLEJERSKER INDENFOR.
Pædagogik og kommunikation * 12. september 2013
1 Hvordan gør vi bibliotekerne interessante for andre samarbejdspartnere i forhold til it-svage og it-læring? It for alle – nå ”glemte” grupper gennem.
Velfærdsstaten Samfundsfag.
Hvad så med kirkernes sociale ansvar? Konference og høring på Christiansborg d. 22. oktober 2013.
Hvordan kan samarbejde mellem medarbejderrepræsentanter og leder skabe øget social kapital Kreds Midttræf 2013.
Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand januar 2011
Diskursanalysen og den økonomiske politik
Go´morgen og velkommen Velkomst og præsentation Praktiske forhold Dagens program Formandsmøder – formål og værdi.
Sygeplejerskeuddannelsen
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
FS Sasmo Temadag for operations- og ambulatoriesygeplejersker Tirsdag den 27 Maj 2014 Uddannelseskonsulent Annette Kolding Rørvik, Center for HR, Region.
Kommunale sygeplejersker i ældreplejen. Udfordringer og Vilkår.
Det moderne samfund Kendetegn ved det moderne samfund
Eksperimenterende undervisning
Esam og Fareeza Mine forældre vil tiden vide, hvad der sker i mit liv. Problemet er, at de ikke altid kan forstå min realitet. Jeg må tage en beslutning.
Demokratiteori I 21. September a. Kriterier for en demokratisk proces Udgangspunkt for kriterier for en demokratisk politisk beslutningsproces:
Pitch af sygeplejerskeuddannelsen af Lykke og Trine
Klæder skaber folk Viden skaber resultater
1 National konference d. 21. november Workshop III Systematisk rekruttering til telefonrådgivning – et eksempel.
Værdigrundlag AEU Chefkursus 2007 Hold 6.
Højskolen for Efter-og Videreuddannelse Interprofessionel Læring og Samarbejde 10. november 2013Chefkonsulent Kirsten Willemoes Knudsen 1.
Etnisk konsulent Produktionsskolerne i Danmark Tværkulturelt seminar.
Medalje til Høje-Taastrup
Indvielse af Center for Kliniske Retningslinier
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Cand. scient. Soc. Charlotte Vincent
Specialisering af træningsområdet i det kommunale sundhedsvæsen Temadag for kommunale ledere Oplæg til debat Karen Langvad Danske Fysioterapeuter.
Dialogmøde om Fredensborg Kommunens klimaindsats - hvordan kan vi i samarbejde gøre en forskel for klimaet? 21. september 2011.
Patientens svære kamp – patientinvolvering i praksis - TAK
Et regionalt perspektiv på Strategi for Velfærdsuddannelserne 1. næstformand i regionsrådet Bente Nielsen Temadag og workshop:
Tine Jerris, projektleder i Kronikerprogrammet
Navn (Sidehoved/fod)Titel/beskrivelse (Sidehoved/fod) Inspirationsdag om kommunikation og patientinddragelse Enhedschef Marie Fuglsang.
Biblioteket som katalysator for social kapital
PROCES OG TIDSPLAN Godkendelse af forslag i Byrådet den 22. april Offentlig debat i maj og juni måned Udstilling i Utzon Centeret Endelig godkendelse.
Sygeplejersken Vi er modul 5 studerende og går på Via University College i Silkeborg. I vores klasse er vi 40 piger og 2 drenge.
Præsentation af resultaterne fra casestudie
Udvikling i og af professionen set fra et uddannelsesmæssigt perspektiv Landskonference for udviklingssygeplejersker og kliniske oversygeplejersker 9.
KL´s visioner for kroniske patienter
Et geriatrisk pakkeforløb – der virker! Virker ….for hvem? …Som patienten ønsker sig, som forpligter fagligt, som organiserer sammenhæng Det kræver: Patientinddragelse,
Ledelsesrum Oplæg til refleksion
Strategi i Vindervirksomheder Kapitel 2
Det stærke samarbejde - Relationernes betydning Virklund torsdag den 11. september.
Organisering og styring af den kommunale sygepleje
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Sygepleje og fagidentitet
Anja Laursen, Kreds Midtjylland Nye paradigmer i sundhedsvæsenet - nye sygeplejefunktioner og roller?
Rollen som professionel indebærer i følge speciallægekommissionen, at man Præsterer høj kvalitet i behandling med integritet, ærlighed og medfølelse Udvise.
SKABELON.
AKUT TEAM ”Hvad kan sygeplejersker byde ind med for at inddrage borgere og patienter i relation til den akutte sygdom” v/Gitte Nørgaard, Chef for Sygepleje.
Velkommen til topmøde for ledere og mellemledere i Ældreområdet 18. og 19. Marts 2015 Ved ældrechef Lilian Jørgensen.
Projekt PaRIS Projektgruppemøde d.14.januar 2009 Præsentation af: definition af innovation de foreløbige data fra de kvalitative data Projektleder Mette.
17. – 25. august Kl : Velkomst Kl – 17.00: Orientering og dialog om aktuelle forhold og politiske indsatser v/ Dorte Andreas og Claus.
Modul 3.1 – Hvorfor og hvordan dokumenterer vi?
Modul 3.1 – Hvorfor og hvordan dokumenterer vi?
Politikernes og borgernes forventninger
FS Sasmo Temadag for operations- og ambulatoriesygeplejersker Tirsdag den 27 Maj 2014 Uddannelseskonsulent Annette Kolding Rørvik, Center for HR, Region.
Strategi Juni 2013 Montanas Strategi
Det moderne samfund Kendetegn ved det moderne samfund
Politisk tilrettelæggelse af plejeboligens rammer og det gode liv for svækkede ældre Ulla Skjødt 19. marts FFSK.
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Mere sundhed i det nære På borgernes præmisser Vision:
Præsentationens transcript:

Fagidentitet Takt eller utakt mellem uddannelse og arbejdspraksis. Dorte Steenberg, DSR, næstformand SSN september 2011

Fagidentitet - en definition Fagidentitet - og uddannelse Fagidentitet - og arbejdspraksis SSN september 2011

Fagidentitet - En definition De træk, der kendetegner sygeplejerskeprofessionen og/eller afgrænser det fra andre fagområder. Et teoretisk begreb – identitet er individuelt båret. Professionsteoretisk: SSN september 2011

Vi skal behandle patienterne – ikke fyre deres sygeplejersker! Humanisme? Solidaritet? Vi skal behandle patienterne – ikke fyre deres sygeplejersker! Den moderne Florence? SSN september 2011

Sygeplejen i Samfundet Sygeplejen som: Historie- og identitetsskabende Livsbevarende og livsreddende Samfundsforandrende og holdningsbestemt Socialt og sundhedsmæssigt nødvendig For patienter/borgere – og os (Frit efter Betina Dybbroe) Sygepleje drejer sig i høj grad om at skabe en hverdag for borgere, der har behov for det. Sygepleje: en mere generel definition er følgende At fremme sundhed og hjælpe personer, der har eller kan blive udsat for sygdom/sundhedssvigt med at få varetaget deres behov Om fagidentitet: Bliver stadig mere forskellig i takt med udvidelse af krav til sygeplejen/sygeplejersker – orienterer sig mod forskellige dele af sygeplejen Fagidentitet er med andre ord knyttet til bestemte praksisser og praksisfællesskaber – men også til den enkelte sygeplejerskes baggrund, erfaringer m.m. SSN september 2011

Fagidentitet – i samfundet Så hvad er problemet? SSN september 2011

Ideal faglig identitet Arbejds- identitet Ideal faglig identitet SSN september 2011

Fagidentitet – Som læreproces At skabe den røde tråd Trods ”kaos” En læreproces der er kollektiv og individuel SSN september 2011

FAG Specialisering og krav om viden Uddannelse Stram økonomi og markedsgørelse Flere ældre og kronisk syge Accelererede forløb og teknologi Uddannelse har stor betydning i den måde den præger de kommende sygeplejerskers fagidentitet på. Men senere videreuddannelse er af ligeså stor betydning for udviklingen (Fællesskab kræver Fællesskab) Derfor er det naturligvis ikke uvæsentlig hvordan uddannelse bygges op og hvordan der arbejdes med teori og hvordan teoretikerne forstås. Kari Wærness peger derudover hvordan omsorgsmodtageren er en del af arbejdets skabelse og derfor er det ikke alene økonomi, markedsgørelse m.m. der kan definere sygeplejen. SSN september 2011

Offentligt ansattes position og forskelligartede hensyn Politikere Offentligt ansattes position og forskelligartede hensyn (Lov)lydighed Ledere Borgere Ansatte Responsivitet (”kommercialisme”) Loyalitet (”bureaukratisme”) Beagte (”professionalisme”) Faget/ kolleger Kilde: Kvaliteten der blev væk af Lene Dalsgaard og Henning Jørgensen SSN september 2011

Fagidentitet – og arbejdspraksis Der aflejres over tid en forståelse hvad god sygepleje er – En forståelse der (også) bygger på de faktiske erfaringer SSN september 2011

Fagidentitet – og positionering Hvad sker der hvis der ikke er takt mellem uddannelse og arbejdspraksis – eller mellem ideal og realitet? SSN september 2011

Fagidentitet- og arbejdspraksis Der lægges kollektive – og/eller individuelle strategier for at overkomme ”gabet” Nogle strategier/positioneringer er mere legitime end andre. SSN september 2011

Fagidentiten – 4 ”typer” Minilægen Patientnærkontakten Projektsygeplejersken Superkoordinatoren (Ikke funktioner, men sider af sygeplejen, der blev lagt forskellig vægt på) SSN september 2011

Politisk må vi arbejde for, at Fastholde og udvikle professionens unikke kompetencer Skabe rum for debat om faglighed og uddannelse og styrke fællesskaber Sikre at professionen bliver så respekteret som mulig Forbedre rammer og vilkår for sygeplejen Det kortsigtede perspektiv: det skal fungerer her og nu Det langsigtede: mangel på arbejdskraft, hvad bliver der af sygeplejen m.m Vsygeplejersker rummer begge dele. SSN september 2011