Udredning af allergi Kursusdag 1.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Journalaudit - en metode til kvalitetsudvikling i almen praksis
Advertisements

Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
Dialysebehandling er, uanset dialysemetode, en belastning og betyder store ændringer i det daglige liv for den hvis liv afhænger af dialyse og for de nære.
Etablering af enstrenget og visiteret akutsystem Pr. 1. januar 2014
Enhed for MTV Dialyse ved kronisk nyresvigt – kan antallet af patienter i udgående dialyse øges? Introduktion Finn Børlum Kristensen Sundhedsstyrelsens.
Kort om baggrunden for ”Bedst på Nettet”
Blodprøver Hvor smitteudsættelse ikke kan udelukkes:
FORSKNINGSTRÆNINGSOPGAVE HOLD 001
Hvad gør man i primær/ praksissektoren og hvad bør man gøre?
Kap. 9 i Almen patologi, 2. udgave + forelæsningsnoter
Samfundsøkonomiske gevinster og omkostninger ved udvikling af ”orphan drugs” v. Dorte Gyrd-Hansen Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU.
Fælles beslutningstagning inspiration til konkrete måder at praktisere brugerinddragelse Inspirationsdag arrangeret af Enhed for Brugerundersøgelser 4.
Thor 2 år Anamnese sept Disposition: Far + moster har astma
FASE 3 FRA UDDANNELSESLÆGE TIL SPECIALLÆGE
Valg af studie-type for projektet
Reumatoid arthritis = leddegigt
Overfølsomheds- sygdomme
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Hvordan afgør vi væsentlighed? Kursus: ‘Væsentlighed’ og miljøvurdering Miljøvurderingsdag 2012.
Helle Ulrichsen Screening i et organisatorisk perspektiv Hvad er konsekvenserne af indførelse af screeningsprogrammer?
1 Ambulant genoptræning i Region Midtjylland: 2007 Sundhedskoordinationsudvalgsmøde 18. maj 2009 v/ senior projektleder Susanne Reindahl Rasmussen, Ph.d.,
Flemming Bro CiP – Cancer i Praksis Praksisenheden, Århus
Adfærdsændringer i Almen praksis Pisk eller gulerod? Emne - Danske Regioners syn på: Overenskomsten som styringsredskab over for praktiserende.
Hvordan håndterer lægen børns deltagelse i forsøg? Pediatric Research and Ethics Søren Pedersen, Dr. Med. Professor, Overlæge Pædiatrisk forskningsafsnit.
Metode og Materiale Søgning i pubmed
”Brug af spirometri til opfølgning af KOL-patienter i almen praksis”
Svarafgivelse af laboratoriesvar i din praksis
Reumatologi – Behandling af leddegigt og ryglidelser
KOL prævalens, opsporing og udredning
Berit Enggaard Kaae Praktiserende læge Gundsømagle
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Sygehus perspektiv Afgiftning og motivation af misbrugere.
Høfeber Kursusdag 1.
KOL i almen praksis i Danmark
Konsultative praksisformer i PPR
KOL i almen praksis. d d Hvad kan vi i almen praksis … Opsporing Udredning Behandling.
Astma hos børn og voksne
Evidensbaseret erhvervsvejledning af unge med astma og atopi Lene Toscano Anja Bjørg Sørensen Jette Dalgaard Mikkelsen.
Immunterapi i almen praksis.
NICE (2003) om metoder til Medicinsk Teknologivurdering: hvilke data og analyser?) National Institute for Clinical Excellence.
Rationelle besparelser Møde for Regionale Lægemiddelkonsulenter 6. Oktober 2009.
Ny teknologi og samarbejde med praksissektoren
Pakkeforløb for kræftpatienter
Atopisk eksem Kursusdag 1.
Apotek-Højskoleprojekt,Fane 2 morgenmødemateriale APOTEK-HØJSKOLE PROJEKT 2001 ASTMA PATIENTEN OG APOTEKET Et forsker-praktiker-samarbejde om udvikling.
Dette er starten på et lille slideshow, der kan præsenteres på minutter. Slideshowet bygger alene på de materialer, der er udleveret i ’Pårørende-kittet’
temamøde om rationel farmakoterapi psykofarmaka
Medicintilskudsnævnet
TEMAMØDE OM RATIONEL FARMAKOTERAPI PSYKOFARMAKA 2016.
Kvalitetsarbejdet i speciallægepraksis - Hvorfor du’r DDKM? FAS Årsmøde Munkebjerg
ADHD indsatsen i Region Sjælland Den 18.september 2012.
1 INDSATSEN FOR PERSONER MED KRONISK SYGDOM I REGION SYDDANMARK - ET SAMARBEJDE MELLEM REGION SYDDANMARK, REGIONENS KOMMUNER OG ALMEN PRAKSIS Charlotte.
Hvad fik jeg ud af at deltage? Indlæg KVIS-konf Bjørn Christau praktiserende speciallæge.
Sammenhængende patientforløb Regionsrådets midlertidige udvalg nedsat REGIONSÆLDRERÅD HOVEDSTADEN.
MTV af Demens: Patient og pårørende Britta Bjerrum Mortensen Sundhedsstyrelsen Monitorering og MTV.
Runa Poulsen og Thomas Hjertholm
Måleredskaber i dagtilbud En guide til at vurdere og vælge redskaber til måling af læringsmiljøkvalitet i dagtilbud Juni 2017 Måleredskaber i dagtilbud.
Udfordringer og muligheder i det tværfaglige samarbejde Tværfaglig intelligens . Tværfaglig intelligens. Sundhedskonference 2016 Eva Just.
Rationel farmakoterapi Speciallægeuddannelsen i almen medicin
Aftale format – Use cases
Viden kan være erfaringsbaseret eller forskningsbaseret
Kvalitetsudvikling hvordan
Orienteringsmøde om kronisk sygdom den 5. oktober 2007 i Kolding.
Målbeskrivelse for Almen medicin
MTV af Demens: Organisation
Allergi I almen praksis
Metoden fælles beslutningstagning
Intelligent opgaveglidning
Hvorfor rammedelegation
Allergiske lidelser Morten Thomsen.
Præsentationens transcript:

Udredning af allergi Kursusdag 1

Udredning af allergi ved priktest og specifikt IgE i blod Konstateres specifikke IgE-antistoffer er personen sensibiliseret Sensibilisering er IKKE altid ensbetydende med allergisk sygdom Anamnesen og testresultatet skal være overensstemmende før den kliniske vurdering kan drages

Udredning af allergi ved priktest og specifikt IgE i blod Specifikke IgE-antistoffer kan påvises ved Priktest i huden Serumanalyse Den diagnostiske værdi af de 2 test er ligeværdige. Der er små fordele og ulemper i forhold til hinanden, men ikke væsentlige kliniske forskelle Begge testmetoder har høj specificitet (et negativt resultat udelukker med stor sandsynlighed IgE allergi)

Udredning af allergi - valg af testmetode Valg af test afhænger af Er der indført ”rammeaftale” (honorar) i pågældende region Hvad har ”det allergologiske team” i regionen rekommanderet Hvad passer bedst ind i hverdagen Er der personaler med interesse for allergologi i praksis

Udredning af allergi - hvem skal testes ? Som hovedregel bør allergiudredning tilbydes patienter der mistænkes for allergi. Høfeber Astma Fødevareallergi Penicillinallergi Insektallergi Anamnesen kan være overbevisende, men en sikker diagnose opnås kun i kombination med specifik allergitest Specifik allergitest er forudsætningen for specifik immunterapi (allergivaccination)

Udredning af allergi – specifikt IgE i blod Fordele Uafhængig af medicinsk behandling Enkel for den rekvirerende læge (en blodprøve) Ulemper Den samlede økonomi er større i forhold til hudpriktest Tester kun for standardiserede allergener Ikke sammenlignelighed mellem de forskellige analysesystemer Facts IgE koncentrationen er ikke altid korreleret til sygdommens sværhedsgrad Ofte svage positive reaktioner for beslægtede allergener (krydsallergi) Kan anvendes til børn uanset alder

Udredning af allergi – specifikt IgE ved hudpriktest Fordele Er rimelig billig Svar i løbet af 15 min. Pædagogisk Ikke standardiserede allergener kan anvendes Ulemper Kræver øvelse og rutine Kræver tid Er påvirkelig af medicinsk behandling Facts Kvadelstørrelsen er ikke altid korreleret til sygdommens sværhedsgrad Kan anvendes til børn uanset alder Falsk negativt resultat ved visse lægemidler Antihistaminer Antidepressiva Neuroleptica Steroider (systemisk og lokalt)

Udredning af allergi - anbefalinger Allergiudredning skal typisk foregå i almen praksis Det anbefales primært at benytte 6 allergener Birk Græs Hund Kat Hest Husstøvmide (Derm. Pteronys.) Henvisning til ”allergologisk specialist” Hvis der er uoverensstemmelse mellem Anamnese Objektiv undersøgelse Test resultater Mistanke om allergi overfor ”ikke standardiserede allergener” Patienter der skal have foretaget allergenprovokation

Udredning af allergi – Regionens udgifter Priktest Specifikt IgE i blod Beslutningen om en priktest tages i forbindelse med en konsultation. Der aftales en ”tid” til priktest Konsultationen hvor resultatet af priktest diskuteres ligger i forlængelse af selve priktesten Regionens udgifter Konsultation 115 kr. Priktest 213 kr. Evt. konsultation 115 kr. Beslutningen om at tage ”en blodprøve” sker i forbindelse med en konsultation Der aftales en ”tid” til diskussion af analyseresultatet Regionens udgifter Konsultation 115 kr. Blodprøvetagning 43 kr. IgE analysering 400-700 kr. Konsultation 115 kr. I alt 443-558 kr. I alt 673-973 kr.