Tak fordi jeg måtte komme

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
Advertisements

Kompetenceudvikling og innovation i yderområder
VMS data Geografisk og tidsmæssig udvikling af indsatsen i tobisfiskeriet v/ dataspecialist Josefine Egekvist Sekretariat for myndighedsbetjening.
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Uddannelsesseminar 25.August 2008 Horesta – 3f DK 1 De lokale uddannelsesudvalgs arbejdsopgaver og kompetencer Bruno Clematide.
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Værktøjer/tips og tricks - til implementering af ændringer i egen organisation Hvorfor benchmarking/evaluering Er der nogen, der ved, hvorfor vi laver.
Fælles kompetenceudviklingsdag 25. september 2012, CABI
Anerkendende refleksion
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Slå dog SU og SIU sammen 17. september 2009
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Uddannelse til konsulent i udeliv og -motion 6. november 2009
Møde for kontaktpersoner – Høng 10. September 2013.
Ændring af arbejdsmiljøloven
1 Beboerinformation BL: Budskaber og målgrupper Paul R. Metelmann.
Diagnosing © 2000 The Ken Blanchard Companies • Do not duplicate • Item# • V
VTU 2010 | Virksomhedstilfredshedsundersøgelse Københavns Tekniske Skole Inspektørområde - Tæbyvej Svarprocent: 23% (64 besvarelser ud af 274 mulige)
JobPAS – En gennemgang PAS-koncepter og Basiskurser v. Steen Hilling, psykolog
Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab
Tidlig skriftsprog i dagtilbud
’opfundet’ af Dr. Spencer Kagan
Refleksionsopgave Succesruten: Hvad har været motiverende for jer i denne proces? Hvad skete der? Hvem tog ansvar? Hvordan var humøret/stemningen? Hvordan.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
Brug piletasterne eller musen til at skifte slides
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Vejledningsforløb med læringskontrakt
Uddannelsesparathed - hvad er det
Statistik.
Velkommen til E-business
VTU 2008 | Virksomhedstilfredshedsundersøgelse Aalborg Tekniske Skole Mekaniker Svarprocent: 26% (31 besvarelser ud af 118 mulige)
Vejledning i projektarbejde
1 SAMMEN GØR VI DIG BEDRE Copyright; Mogens Sparre Wise Mind Ledelse i Praksis – 11. aften v/Mogens Sparre.
Irene Oestrich, psykolog, ph.d., adj. Professor
Kursus om borger.dk og brugen af digital signatur
1 Lektion 18: Priser i en åben økonomi 1.Økonomiske nyheder 2.Repetition 3.Dagens pensum 4.Hvad kan I få eksamensspørgsmål i? 5.Næste lektion 6.Tilbagemelding.
Opslagsfelter (Access, del 6). RHS – Informationsteknologi 2 Udgangspunkt Vi er ofte i den situation, at valg af en type for et felt ikke begrænser vores.
Løjtegårdsskolen tirsdag d. 12. januar 2010
Konstruktiv dialog kan forebygge smerter i muskler og led
Børns omsorgssituation og trivsel
Akademiuddannelse i Ledelse Februar 2010
Infomøde for mentorerne Tirsdag d. 29. juni 2010 Kl –
Kap. 7. Tidejord. Torge Kap og (S. Abbas Khan)
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
1 Algoritme til at løse knude P-center problemet Algoritmen brugte set covering problemet Virker derfor kun til knude problemer Vi vil alligevel bruge.
ETU 2008 | Elevtilfredshedsundersøgelse Erhvervsskolen Nordsjælland HTX (Teknisk Gymnasium) - Hillerød Baseret på 313 besvarelser.
ELEVOPGAVER I HYGIEJNE
Et regionalt perspektiv på Strategi for Velfærdsuddannelserne 1. næstformand i regionsrådet Bente Nielsen Temadag og workshop:
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
Livsstilsændringer i Flok. 2 Aabenraa kommune 6000 medarbejdere Ca. 450 arbejdssteder MED. System med HMU som beslutningsorgan.
Rapporter (Access, del 5). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi har oprettet en database Vi har defineret en eller flere tabeller, og.
Grunde til at jeg elsker dig
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
Patientsikkerhed, kvalitet og akkreditering
Opslagsfelter (Access, del 6). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi er ofte i den situation, at valg af en type for et felt ikke begrænser.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Design af KVIK-selvevaluering Tovholderens rolle og opgaver 17. januar 2007.
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
VTU 2008 | Virksomhedstilfredshedsundersøgelse Aalborg Tekniske Skole Svarprocent: 27% (414 besvarelser ud af mulige)
1 Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige, sociale og personlige.
…………Skal blive så dygtige som de kan
"De er jo så søde alle sammen"
Søndre skoles vision Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige,
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Sidemandsoplæring Kvalitetsbioanalytiker Susanne Egstrand Transfusionscentret, Næstved Tak fordi jeg måtte komme. Som I kan se, så kommer mit indlæg ikke til at handle om trombocytter, men om noget helt andet, nemlig sidemandsoplæring. Det er et emne jeg har beskæftiget mig en del med i de sidste par år

Hvem er jeg? Elevuddannet i 1987, Blodbanken Hvidovre Hospital Bioanalytikerunderviser siden 1997-2009 Kvalitetsmedarbejder, Transfusionscentret Næstved, oktober 2009 Master i ”Educational Developement” (MEd) med fokus på kompetenceudvikling (2008) Så jeg vil starte med at sige lidt om hvem jeg er og hvorfor jeg står her og skal sige noget om sidemandsoplæring Trængte til selv at komme på skolebænken lidt – endte med at blive en pædagogisk uddannelse

Nyansat/nyuddannet og kompetenceudvikling Revision af bioanalytikeruddannelsen Hvordan erhverver man de kompetencer der kræves for at være specialist, når man er generalistuddannet? Det jeg har valgt at interessere mig for er de nyansatte vi får i afdelingen som enten er helt nyuddannede eller ikke tidligere har været ansat på en klinisk immunologisk afdeling. De forskellige revisioner af bioanalytikeruddannelsen har bevirket at de nyuddannede bioanalytikere ikke længere er specialister indenfor et område, men er generalister.

Hvad er det man skal kunne? Varetage rutinen Gå i vagt Løse problemer Bidrage til udvikling Både for at kunne varetage rutinen og for at kunne gå i vagt skal man gerne kunne løse de problemer der opstår, også selv om det er et ukendt problem – f.eks. resultaterne af en analyse som ikke er helt entydige, så skal man gerne kunne finde en løsning på det, hvis man har en patient der skal have blod.

Hvilke kompetencer kræver det? Perceptuelle færdigheder(f.eks.kunne aflæse resultater) Manuelle færdigheder(f.eks. kunne ”noget” med sine hænder) Kundskaber (Faktuel viden) Intellektuelle færdigheder (f.eks. vælge fremgangsmåde, tolke resultater) Handleforudsætninger (f.eks. turde træffe beslutninger, selvsikkerhed) Sociale færdigheder (f.eks. kunne kommunikere og samarbejde) Framing (at forstå situationen)

Hvordan lærer man det? Gennem uddannelsen Sidemandsoplæring Kursusforløb

Sidemandsoplæring Størstedelen af det en nyuddannet/nyansat bioanalytiker lærer, læres ved sidemandsoplæring i Blodbanken på RH Undersøgelse af sidemandsoplæringen i Blodbanken på Rigshospitalet Derfor syntes jeg at det kunne være interessant at undersøge denne sidemandsoplæring – hvordan lærer man det man skal kunne, er der gode og mindre gode måder at lære på, hvordan kan vi eventuelt optimere på sidemandsoplæringen

Undersøgelse Interview med bioanalytikere ansat indenfor de sidste par år Interview med erfarne bioanalytikere Analyse af interview v.h.a. forskellige pædagogiske læringsteorier Bedt dem beskrive oplæringssituationer

Hvordan lærer man? Peter Jarvis Man lærer, når man oplever noget, som ikke er i harmoni med den forståelse af omverdenen, man har. Det rejser nogle spørgsmål, som man vil forsøge at finde svar på, således at harmonien kan genoprettes. 9 forskellige former for læring Professor i ”continuing Education. University of Essex. Beskæftiger sig med voksenlæring. Har undersøgt hvordan mennesker lærer

Peter Jarvis Reflekteret og ikke-reflekteret læring Man lærer ved at observere og kopiere andre Man stiller ikke spørgsmål ved det man lærer, men accepterer det og integrerer det i sin biografi Reflekteret læring: Man accepterer ikke uden videre de input man får, men tænker eller reflekterer over dem. Efter at have reflekteret over dem kan man afvise, ændre eller acceptere dem

Bioanalytikere og reflekteret og ikke-reflekteret læring Man kan reproducere det man har lært, men man kan ikke udvikle ny viden og nye færdigheder Man vil muligvis ikke opdage og kunne løse problemer Reflekteret læring: Man kan udvikle ny viden og nye færdigheder Man kan opdage og løse problemer Reflekteret læring er bedre end ikke-reflekteret læring

Ikke-reflekteret og reflekteret læring Lærer analyser og procedurer ved at observere og kopiere erfarne bioanalytikere Bliver til reflekteret læring, hvis de nyansatte har mulighed for at stille eller bliver stillet spørgsmål Tid til at tænke over de analyser og procedurer de lærer. Forsøge at kæde analyser og procedurer sammen med det, de har lært under uddannelsen eller i andre laboratorier, de har været i.

Ikke-reflekteret og reflekteret læring Får forklaringer af analyser og procedurer, læser og følger afdelingen instrukser Bliver til reflekteret læring, hvis den nyansatte har mulighed for at stille spørgsmål eller selv bliver stillet spørgsmål, som sætter refleksionen i gang Hvorfor tilsætter vi dette reagens? Hvad sker der under inkubationen? Osv. osv.

Ikke-reflekteret og reflekteret læring Øver sig indtil de kan huske det Bliver til reflekteret læring, hvis de nyansatte har mulighed for at stille spørgsmål og tid til at tænke over de analyser og procedurer de øver sig i Svare med modspørgsmål Give tid til at ”fumle” rundt

Ikke-reflekteret og reflekteret læring Er med til at løse de problemer der opstår Bliver til reflekteret læring, hvis de nyansatte får lov til at løse problemerne selv Lade være med at overtage problemløsningen Svare med modspørgsmål Give tid til at ”fumle” rundt

Reflekteret læring i Blodbanken på Rigshospitalet? Masser af muligheder for ikke-reflekteret læring Mulighederne for reflekteret læring er tilstede, men udnyttes ikke altid Fokus på rutinen Manglende tid til problemløsning og refleksion Manglende bevidsthed om problemløsning og refleksion Nyansatte kan ikke rumme refleksion og problemløsning

Hvad hæmmer og fremmer læring? Ikke altid nok at mulighederne for ikke-reflekteret og reflekteret læring er tilstede Forskellige faktorer kan virke fremmende eller hæmmende på læringen Jeg har analyseret interviewene for at finde ud af hvad de nyansatte giver udtryk for giver anledning til at de lærer noget og hvad der virker hæmmende på at de lærer noget

Eraut’s ”Two Triangle Model” Påvirker direkte Udfordringen og værdien Feedback og støtte af opgaven Læringsfaktorer Føle sig sikker (confidence), engagement og motivation Professor

Eraut’s ”Two Triangle Model” Påvirker indirekte Fordeling og tilrettelæggelse Arbejde sammen med andre af opgaver og udvikle forhold til andre Kontekstfaktorer Forventninger

Hvad fremmer og hæmmer læring? Støtte Få vist og forklaret analyserne første gang – også teori Kunne og måtte spørge Få lov selv Af alle interview fremgår det at det afhænger meget af den person de arbejder sammen med, hvilken støtte de får og hvor meget støtte de får.

Hvad fremmer og hæmmer læring? Feedback Feedback om at det går godt Feedback på uhensigtsmæssig fremgangsmåde Af interviewene fremgår det, at alle føler, at det er tilfældigt, hvornår de får feedback

Hvad fremmer og hæmmer læring? Udfordringen i og værdien af arbejdet Tilpas udfordring Værdien for patienterne Værdien for arbejdspladsen

Hvad fremmer og hæmmer læring Hvad fremmer og hæmmer læring? Følelsen af sikkerhed, engagement og motivation Følelsen af sikkerhed, deres engagement og motivation er vigtig for, at de søger læringsmuligheder Kolleger Engagement og motivation påvirkes af den man oplæres af

Hvad fremmer og hæmmer læring? Arbejde sammen med andre Imitation Kolleger med forskellige grader af erfaring Omgangstone

Hvad fremmer og hæmmer læring Hvad fremmer og hæmmer læring? Fordeling og tilrettelæggelse af arbejdet Teamstruktur Tid Det simple før det komplekse

Hvad fremmer og hæmmer læring? Forventninger Viden og erfaringer Ansvar for egen læring

Hvad kan vi bruge det til? Formalisere oplæringsforløbene Beskrivelser af hvad der skal læres i de enkelte laboratorier, både rent praktisk, men også teoretisk, så alle ved hvad der arbejdes hen imod Strukturere dem, således at der løbende gives feedback Evaluere, således at der kan justeres på forløbet Få talt forventninger igennem Indbygge undervisningsforløb Aftale realistisk normering/tidsforbrug

Hvad kan vi bruge det til? Kursusforløb for personale, der oplærer Hvad kan man forvente, at nyuddannede/nyansatte har med fra uddannelsen, således at man kan inddrage dette Bevidsthed om reflekteret læring Bevidsthed om hvad der hæmmer og fremmer læring Pædagogisk ballast

Tak for opmærksomheden Spørgsmål?