Møde i Det Grønne Råd den 12. september 2012 Orientering om Natur- og Parkpolitikken.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
OM AT STOPPE TABET AF BIOLOGISK MANGFOLDIGHED
Advertisements

Det Sydfynske øhav ”Et øhav i verdensklasse”
Endeligt forslag til ”Lys i øjnene” Præsentation af politikken før høringsrunde.
Folkeskolereform 2014 En gennemgang af hvor vi på TDS er nu i forhold til forliget om ny folkeskolereform.
Kommuneplaner 2013 Hvorfor og hvordan skal kredsbestyrelsen beskæftige sig med kommuneplanerne?
Egedals byudviklingsområder skal være eftertragtede for deres fokus på klima, energi og sundhed – kombineret med spændende arkitektur, inviterende byrum.
Samspil med den offentlige sektor er afgørende
Debatmøde om lokale interesser i Ll. Næstved - Præsentation af Kommuneplanstrategi.
Breddeidrætsudvalgets betænkning •Foreningsidræt •Kommerciel idræt •Selvorganiseret idræt •Institutionsidræt •Offentlig idræt.
Præsentation af den nye folkeoplysningspolitik-guide Trine Bendix Knudsen Sekretariatsleder Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
Dansk Skovforenings foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 25. november 2009.
Fundraising Jakob Ugelvig Christiansen
Regionale kulturaftaler En frivillig aftale, der indgås mellem Kulturministeriet og en række kommuner; en ’kulturregion’
Session 2 Skovene – hvad skal der gøres? Foto Kirstine Marchman.
Regionernes rolle Foto: Ole Malling Oplæg til møde i Friluftsrådet d. 29. oktober 2011.
Anbefalinger til et fremtidigt samarbejde
Planstrategi, lokal Agenda 21 og Kommuneplan. Forventet tidsplan •Planstrategi ikke som forslag •Kun temarevidering af kommuneplanen Obligatorisk min.
Muligheder og barrierer for sundhedsfremme i et socialt udsat boligområde – ’Motion og Afslapning i Vand kun for Kvinder’ som case Fredericia Kommune Anita.
Åben skole i Århus Muligheder og myter ved skolesamarbejde.
Styringskrav for jobcentre
Tillid Temadag for AMIR
Mandag 3. marts januar Borgmester Jannich Petersen, V Udbud og partnerskaber i Gribskov Kommune.
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
________________________________________________________________________ Møde med foreningerne 6. oktober 2011 Landsbyvisions-modellen ”Byrådet ønsker,
Friluftsrådet – mere natur – mere friluftsliv Velkommen til Fællesmøde den 29. oktober
Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Opsamling fra borgermøde 8.
Oplæg til Strategi for kreds-FDF HB møde februar 2012, bilag 4.2 Status – februar 2012 Ver.2.5.
Kulturpolitisk temamøde, Struer Byråd, 20. november 2007 STRUER KOMMUNE Møde den 29. november 2007 Til første møde om Udviklingsprojekt på Dagtilbudsområdet.
KULTUR FOR ALLE. Hovedbudskaber I: ”Ikke brug for flere kulturinstitutioner!”
Natur og Miljø - jo mere jo bedre Samspillet mellem kommune, borgere og natur i Fredericia Michael Holst Kommunaldirektør.
DN - Hvem? Hvad? Hvordan? Forstå organisationen Forstå organisationen DN’s ”hovedstol” DN’s ”hovedstol” Afdelingsbestyrelsens rolle Afdelingsbestyrelsens.
Friluftsrådets strategi til sikring af den grønne ressource i kommunerne.
Udarbejdelse af Viborg Kommunes handicappolitik Oplæg ved workshop på konferencen: Mainstreaming af handicapområdet 26. Maj 2009 v/Jannik Boel.
Sekretariatet for Landdistriktsprogrammet November 2005 Den nye fælles landdistriktspolitik v/ Rita Munk.
Landdistriktspolitik i Mariagerfjord kommune - En vision for fremtidens landsbyer.
Strategiproces Fællesmøde 29. oktober 2011
Fuglene i de kommunale skove. Høj-aktuelt emne! Skovdebatten fortsætter Af Anders Jerking |Anders Jerking 2. september 2013 kl. 22:00 DEBAT: En rapport.
PROCES OG TIDSPLAN Godkendelse af forslag i Byrådet den 22. april Offentlig debat i maj og juni måned Udstilling i Utzon Centeret Endelig godkendelse.
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Forandringsprogrammet/Organisationsudvikling 9. Maj 2007 Bilag 2 BUF’s strategiske grundlag.
Naturkvalitetsplan i Århus Amt.
Forslag til Kommuneplan 2009 VELKOMMEN. Forslag til Kommuneplan 2009 Planens principper På skuldrene af Planstrategi 2007 Bæredygtig byudvikling Inde-fra.
Nationalparkerne i lyset af den øvrige naturforvaltning Per Christensen Aalborg Universitet.
Borgermøde i distrikt Engskov Mandag d. 23. marts 2015 kl
Skov- og Naturstyrelsen - Thy. Lovgrundlag - uddrag Nationalparker ledes af uafhængige fonde Bestyrelserne består af lokale medlemmer Ejendomsretten.
Hvordan samarbejder vi om kulturen?
Politiske delmål og Fanefjordskolens indsatsområder.
Plan- og Agenda 21 strategi 2016 Miljørådets møde 4. februar 2016.
Viborg Naturpark. PROGRAM Velkomst v/ Anna Margrethe Engbæk Schmidt, Klima- og Miljøudvalget Oplæg om frivillighed og samskabelse v/ Lars Stentoft, kulturdirektør.
Fælles fremtid – fælles ansvar Ledelsens strategi Hoved-MED 27. februar 2013.
VÆKST OG BÆREDYGTIGHED EN NY POLITIK FOR BYLIV BYER & BYGNINGER I HOLBÆK KOMMUNE?
Den Danske Naturfond - status, strategi og perspektiver Direktør Flemming Nielsen Friluftsrådet - den 28. april
Borgermøde 17. september Forslag til Miljø- og Klimapolitik 2014 Velkommen! – Borgermøde 17. september 2013 Program Vision Furesø – Vi skaber løsninger.
Friluftspolitik lokalt og nationalt. Hvilke tiltag har vi generelt iværksat rettet mod kommunerne? Redskabsbogen (2006) Pixi-hæfte om friluftspolitik.
Natur og Landskab i Kommuneplan 2009 – efter første temamøde i Miljø-, Teknik-, og Flyvestationsudvalget den 4/ November 2008 John Ingemann.
SportHouse –  TEAM/ RESSOURCER KRITISK SUCCES FAKTOR UDFORDRINGER/ FORHINDRINGER FASER/MILEPÆLE/AKTIVITETER xx MÅL Februar 2014 Bestyrelsens.
Høje-Taastrup Kommune er kendt for sine stærke lokalsamfund, hvor det er attraktivt at være frivillig, og hvor borgerne er aktivt engagerede, har indflydelse.
Kultur Idræt Bevægelse
Behov for et servicetjek Fællesmødet 31. oktober 2015
Møde i Det Grønne Råd den 7. december 2016
Natura 2000-handleplaner 2. handleplanperiode
Gentofte Park og Sø– Udviklingsplan
Leder af natur og Plan, Guldborgsund Kommune
KØBENHAVNS UNIVERSITET
Nærdemokrati i Esbjerg Kommune Nærdemokrati, Lokalråd og Landdistrikter Sekretariatschef Søren Abildtrup.
KONCERNSERVICE STRATEGI 2020
Gladsaxestrategien omfatter også erhvervslivet
Boligpolitik Temadrøftelse Økonomiudvalget 13. november 2018.
Målopfølgning – Klima- og Bæredygtighedsudvalget
Målopfølgning – Natur- og Miljøudvalget
Viborg Kommunes bidrag til Grønt Danmarkskort
Præsentationens transcript:

Møde i Det Grønne Råd den 12. september 2012 Orientering om Natur- og Parkpolitikken

Møde i Det Grønne Råd den 12. september 2012 side 2 Grønne sammenhænge 4 overordnede målsætninger • Mangfoldighed • Livskvalitet • Engagement • Oplevelser

Møde i Det Grønne Råd den 12. september 2012 side 3 Mangfoldighed - målsætninger Viborg Byråd vil • bevare, beskytte, genoprette og udvikle biodiversiteten - den biologiske mangfoldighed • bevare, beskytte, genoprette og udvikle de fredede områder, de udpegede § 3-områder og Natura 2000-områder som levesteder for arter af planter og dyr • skabe mere natur, så der bliver et finmasket og sammenhængende net af naturområder i kommunen • sikre, at der er plads til natur i landbrugslandet • arbejde for, at vandområderne i kommunen sikres en god kvalitet og et rigt dyre- og planteliv, som er upåvirket af forurening • værdsætte naturen som en vigtig og værdifuld ressource i kommunens udvikling.

Møde i Det Grønne Råd den 12. september 2012 side 4 Mangfoldighed - indsatsområder Målene nås ved • at udpege, registrere og kortlægge naturværdierne i kommunen • at planlægge for sikring og udvikling af kommuneplanens naturområder, potentielle naturområder og skovrejsningsområder, hvor naturhensynene skal gå forud for andre interesser • at foretage en faglig og dialogbaseret sagsbehandling på naturområdet • at tilrettelægge en mere naturnær drift og pleje både i og uden for byerne under hensyntagen til de enkelte områders æstetik og funktion • at prioritere indsatsen sådan, at gevinsten for de naturmæssige og rekreative kvaliteter bliver størst mulig • at formidle om naturværdierne over for lodsejere, borgere og turister ud fra tesen, at gode naturoplevelser skaber opmærksomhed, viden, forståelse og ansvarsfølelse over for naturen.

Møde i Det Grønne Råd den 12. september 2012 side 5 Livskvalitet - målsætninger Viborg Byråd vil • sikre borgerne muligheder for og nem adgang til autentiske og rekreative oplevelser i parker, grønne områder, skove og naturarealer til gavn for den mentale og fysiske sundhed • arbejde for, at alle borgere har under 300 meter til et rekreativt grønt område • sikre et varieret udbud af faciliteter, der understøtter borgeres rekreative muligheder • sikre og udvikle aktivitetsfremmende tilbud, der kan motivere til et mere aktivt hverdagsliv • arbejde for at forbedre de rekreative, blå tilbud, og dermed udnytte kommunens vandområder • indtænke de grønne områder som en ressource, der kan medvirke til at afhjælpe generne ved klimaforandringerne og forbedre det lokale bymiljø • signalere en tydelig prioritering af naturen og de grønne sammenhænge i kommunen, der kan tiltrække investeringer og gøre kommunen attraktiv for tilflytning.

Møde i Det Grønne Råd den 12. september 2012 side 6 Livskvalitet - indsatsområder Målene nås ved • at kortlægge og optimere de kommunale arealers beliggenhed, anvendelse, kvalitet og tilgængelighed • at planlægge for de bynære landskaber, blandt andet for at fremme de rekreative kvaliteter • at indarbejde grønne områder og stiforbindelse i planlægningen for nye boligområder • at videreudvikle kommunens parker, så der fortsat er unikke anlæg med særlige temaer • at imødekomme forskellige interessegruppers forskellige behov ved at tilpasse tilbud og faciliteter, fx mountainbike-stier og hundeskove • at arbejde for, at Viborg Søerne kan få status som badesøer • gennem lokalplanlægning at indtænke fx grønne tage, facader og vejtræer m.v. til at understøtte et rent bymiljø • at etablere klimatilpassende anlæg til håndtering af regnvand ved ekstreme vejrforhold i natur- og parkarealer, så det indgår som en integreret del af den rekreative udformning • at markedsføre mulighederne for gode naturoplevelser i Viborg Kommune, især via hjemmesiden og elektroniske medier, fx interaktive kort og QR-koder.

Møde i Det Grønne Råd den 12. september 2012 side 7 Engagement - målsætninger Viborg Byråd vil • understøtte medborgerskab gennem inddragelsen af aktive borgere i udvikling og drift af de grønne områder • arbejde for, at borgere, lodsejere og organisationer – i dialog med kommunen – medvirker til at sikre og forbedre naturområder, landskaber og mulighederne for friluftsliv • arbejde for, at flere opgaver løses af lokale frivillige • gennem tidlig involvering af børn og unge styrke deres viden om, forståelse for og ejerskab til naturværdier.

Møde i Det Grønne Råd den 12. september 2012 side 8 Engagement - indsatsområder Målene nås ved • at optimere anvendelsen og driften af arealer gennem dialog • at arbejde for flere ressourcer til frivilligt arbejde • at engagere borgerne i drift og vedligeholdelse af friluftsfaciliteter • at arbejde for at indgå partnerskabsaftaler om drift og pleje af grønne områder • at undersøge muligheden for at udvikle koncept for landsbypedeller • at informere om borgernes muligheder for at indgå i frivillige aftaler, partnerskaber mv. • at arbejde for, at naturen i højere grad bidrager til at skabe økonomisk værdi for lodsejere og lokalområder • at øge samarbejdet mellem naturforvaltningen, kommunens daginstitutioner og skoler samt Naturskolen om konkrete tiltag • at arbejde for, at Viborg Kommune bliver årets Friluftskommune senest år 2017.

Møde i Det Grønne Råd den 12. september 2012 side 9 Oplevelser - målsætninger Viborg Byråd vil • fastholde og udvikle udvalgte naturområder og byparker som unikke tilbud for kommunens borgere, besøgende og tilflyttere • sikre tilgængelighed for alle til store oplevelser i naturen • skabe rammer for større arrangementer og events i velegnede områder i det fri • fremme potentialet for oplevelsesøkonomi ved en bæredygtig udvikling af de naturgivne ressourcer • markedsføre de større særegne naturområder (”naturperlerne”) i Viborg Kommune som attraktioner, der kan fremme turisme og bosætning

Møde i Det Grønne Råd den 12. september 2012 side 10 Oplevelser - indsatsområder Målene nås ved • at kortlægge og beskrive kommunens naturperler og unikke rekreative områder • gennem planlægning at udpege et eller flere områder, hvor der kan afholdes større arrangementer i det fri • at indarbejde tilgængelighed for alle, når der udvikles nye faciliteter og formidles oplevelser • gennem en aktiv fundraising-indsats at forbedre mulighederne for at udvikle og etablere nye attraktioner og oplevelser • at udvikle Gudenå og Karup Å som natur- og oplevelsesattraktioner, fx som sportsfiskerturistmål • at udvikle Sønæs i Viborg som et større bynært rekreativt natur- og friluftsområde • at arbejde for at etablere en naturpark omkring Viborg • at indgå i det nordiske netværk Green Space Award med fokus på at skabe, fremme og markedsføre grønne områder af høj kvalitet – lokalt, regionalt, nationalt og internationalt • at markedsføre mulighederne for unikke naturoplevelser i Viborg Kommune, især via hjemmesiden og elektroniske medier, fx interaktive kort og QR-koder.

Møde i Det Grønne Råd den 12. september 2012 side 11 Natur- og Parkpolitik – den videre proces Politikforslaget: • Onsdag den 12. september: Drøftelse i det Grønne Råd. • (Forvaltningens chefgruppe, Direktionen). • Onsdag den 31. oktober: TU. • Torsdag den 1. november: KMU. • Onsdag den 21. november: Byrådet (via ØK). • 26. november – 21. december: Offentlig høring. Politikken: • (Forvaltningens chefgruppe, Direktionen). • Onsdag den 27. februar 2013: TU. • Torsdag den 28. februar: KMU. • Onsdag den 20. marts: Vedtagelse i Byrådet (via ØK).