Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Natura 2000-handleplaner 2. handleplanperiode

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Natura 2000-handleplaner 2. handleplanperiode"— Præsentationens transcript:

1 Natura 2000-handleplaner 2. handleplanperiode 2016 - 2021

2 Statens overordnede prioritering af den forventede indsats
Natura 2000-planerne (anden planperiode) har fokus på: Sikring af naturpleje Færdiggørelse og sikring af indsats fra planperioden (første planperiode) Sammenhæng i naturen Levesteder for ynglefugle Bekæmpelse af invasive arter. Prioriteringen af den forventede forvaltningsindsats i planperioden skal ske på baggrund af opgørelsen af behovet for konkrete forvaltningstiltag (Miljømålsloven)

3 Kommunens opgave Staten har udarbejdet Natura 2000-planer for 252 Natura 2000-områder i hele landet. På baggrund af planerne skal kommunerne og Naturstyrelsen som myndigheder udarbejde handleplaner for områderne. Handleplanerne skal sikre, at indsatsprogrammerne i de statslige planer bliver gennemført. Kolding Kommune har udarbejdet 2 Natura-2000 handleplaner: Svanemosen (Natura 2000-område nr. 226, Habitatområde H226) Lillebælt (Natura 2000-område nr. 112, Habitatområde H96) Kommuneplanen sætter rammerne for naturkvalitetsplanen. Naturkvalitetsplanen uddyber præciserer og konkretisere kommuneplanens mål og retningslinjer for naturen. Det er gennem naturkvalitetsplanen at der sker en indsamling af viden om naturen og der skabes dermed et grundflag for fremtidige revisoner af kommuneplanen udpegninger for natur. Naturkvalitetsplanen består af en generel del og 8 naturplaner

4 Handleplan Svanemosen
Udarbejdelse er sket i samarbejde mellem Naturstyrelsen og Kolding Kommune. Naturstyrelsen er myndighed på den centrale statsejede del af mosen og kommunen er myndighed på de private arealer i randzonen.

5 Handleplan Svanemosen
Overordnet målsætning: Svanemosen skal genskabes som aktiv højmose og sikre levesteder for stor kærguldsmed. Handleplanen: Rydning, vandstandshævning, sikre natur og levesteder for arten stor kærguldsmed

6 Gennemførte indsatser i 1. planperiode
Kolding Kommune Bekæmpelse af Kæmpe-Bjørneklo siden 2012 Naturstyrelsen Trekantsområdet Opfølgning på indsatsen før 1. planperiode, hvor en ca. 70 ha af mosen blev gen-ryddet for birkeopvækst og områdets hydrologi blev forbedret i forbindelse med et Life-projekt.

7 Indsats i 2. planperiode Statens indsats:
Opfølgning på det allerede gennemførte naturgenopretnings- projekt, hvor ca. 70 ha højmose blev ryddet for birk og der blev gennemført et hydrologiprojekt. Kolding Kommunes indsats: Facilitering af forbedret hydrologi og plejetiltag i samarbejde med Naturstyrelsen Trekantsområdet Sikring af lysåbne naturtyper og stor kærguldsmed Sammenkædning af natur – afhængig af tilskudsordning Bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo Samarbejde med interesserede lodsejere Som ejer af den centrale del af Svanemosen løfter den offentlige drifts- og plejeplanlægning en stor del af indsatsen i 1. planperiode.

8 Handleplan Lillebælt

9 Handleplan Lillebælt Overordnet målsætning:
God vandkvalitet i Lillebælt Sikre de lysåbne naturtyper høj naturkvalitet. Udvides og mere sammenhængende Sikre og evt. udvide levesteder for plettet rørvagtel, dværgterne, mosehornugle, brushane (ynglefugle) samt ederfugl (rastende fugle) Lillebælt et af landets vigtigste yngle- og rasteområder for fugle tilknyttet kyst, strandeng og lavvandede havområder

10 Gennemførte indsatser i 1. planperiode
Kolding Kommune har: faciliteret hegning, rydning og/eller græsningsaftaler på i alt 88 ha, hvoraf 53 ha er kortlagt som habitatnatur (strandeng, rigkær og surt overdrev) finansieret en række indsatser som rydning af rørskov, bort­skaffelse af afklip fra tilgroet hegnslinje samt efterfølgende småjusteringer i hegnslinjer mv. foretaget bekæmpelse af de invasive arter rynket rose (2 ha) og bekæmpelse af Kæmpe Bjørneklo.

11 Indsats 2. planperiode Udarbejdelsen er sket i tæt samarbejde mellem de fire kommuner Middelfart, Assens, Haderslev og Kolding samt Naturstyrelsen. Kolding Kommunes forpligtigelse: Fortsætte den faciliterende indsats påbegyndt i 1. planperiode, som fremmer afgræsning af lysåbne naturtyper (Søge sammenkædning via LDP-ordning) (Bekæmpe invasive arter) (Samarbejde med interesserede lodsejere)

12 Hvad sker der nu? Planerne fremlægges i MU den 3. oktober 2016
Senest den 20. oktober 2016 skal kommunen sende udkast til handleplaner for Natura 2000-områderne i høring i 8 uger. Senest den 20. april 2017 skal kommunen vedtage de endelige handleplaner for Natura 2000-områderne. Handleplanernes indsatser skal være igangsat senest ved udgangen af 2021, hvorefter staten udarbejder nye planer for næste planperiode. For skovhandleplanen gælder at planperioden er på 12 år, dvs. første planperiode løber fra 2010 til 2021.

13 Ny træstrategi under udarbejdelse
Formål forbedret overblik over kommunens træpark, tilstand og drift. Registrering af den kommunale træpark primært vejtræer samt træer i parker omfatter ca træer Pilotkortlægning forventes påbegyndt i foråret 2016 Der er endnu ikke udarbejdet et kommissorium men strategien forventes f.eks. at omfattet retningslinier for driften af kommunale træer bl.a. plejeplaner, adgang til statistik for trivsel for forskellige arter og sorter, registrering af særligt værdifulde træer, alder, størrelse, drypzone, skader eller?

14

15


Download ppt "Natura 2000-handleplaner 2. handleplanperiode"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google