Fleksuddannelsen – fra vision til ?. Fleksuddannelse ” Til unge, der ikke har forudsætninger for at gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse, skal der.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Advertisements

Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Præsentation til forældremøder
Hvordan gør man, hvis det skal gøres rigtigt
KOMPETENCEBEVISET udenfor produktionsskolen
Temamøde om Fleksuddannelsen De fem daghøjskoler i Århus, Kompetencehuset, Byhøjskolen, Gimle, AOF og IDA vil som forsøg og i samarbejde med.
Formål at videreudvikle Silkeborg som en attraktiv uddannelsesby med fremtrædende uddannelsesinstitutioner, der sikrer erhvervsliv og offentlige institutioner.
Hvem er jeg Hvad kan jeg Hvor skal jeg hen
Realkompetencevurdering i Danmark
Hold Fast Konsortiemedlemmer i UU Ringkøbing Fjords område: Deltagere:
Ungdom det bedste guld - hvordan får vi guldet frem?
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Hvad er AMU’s placering i uddannelsessystemet? Hvem laver AMU?
EUD og vejledningsreform
Hvad er realkompetencevurdering?
Eleverne bliver bedre Eleverne læser nu lige så godt i 3. klasse, som de gjorde før i 4. klasse. I naturfag og matematik er de nu lige så gode i 4. klasse,
Kompetencevurdering og grundforløbspakker Rørvigseminaet Tirsdag den 26. august 2008 Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Faglært.
1 Erhvervsgrunduddannelsen (egu). 2 Erhvervsrettede ungdomsuddannelser Uddannelsesbilledet Grundforløb (eud) Hovedforløb (eud) Grundskole – (introduktionsforløb)
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
U ngdommens U ddannelsesvejledning B ornholm Torvegade 7 1tv Kasse i finansministeriet STU - Status august 2012 Kommunikationscentret.
KUU – kombineret ungdomsuddannelse
Fokuspunkter Hvem er vi? Hvad tilbyder vi? Samarbejdsaftaler mellem skole og UUV. Valg af uddannelse - tal på vejen.
Individuel kompetencevurdering - hvad er det, og hvordan kan de ledige få glæde af det? Seminar den 24. november 2014 Ole Stenholt, Stenholt træning.
Vejledning i 9. klasse. Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar: UU Skive, i samarbejde.
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Nye mål – Regeringsgrundlag 2005 Danmark skal have en globaliseringsstrategi, der styrker konkurrenceevne og sammenhængskraft: Danmark som førende vidensamfund.
UU Ringkøbing Fjord August 2008 Lov nr. 171 Der skal tilrettelægges en særlig indsats for elever fra 6. klasse, der har en øget risiko for ikke at påbegynde.
Praktikcentre og Elevplan Elevplankonference 23. og 24. september 2013 Gert Nielsen Undervisningsministeriet.
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Uddannelsesudfordringer efter globaliseringsrapporten og velfærdsforliget Paneldrøftelse i Danmarks Vejlederforening d. 30. januar 2007 v/ Per B. Christensen,
Er vi enige om, hvordan ser en KUU-elev ud?
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Audiologiassistentuddannelsen Status og perspektiver December 2005.
Uddannelse – dit barns fremtid
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
Status på implementeringen af vejledningsreformen
EUD-reform og unge i HTK. Erhvervsuddannelsernes store udfordringer 1.Færre unge søger ind på erhvervsuddannelserne, og søgningen direkte fra 9. og 10.
Lars Kunov Direktør Danske Erhvervsskoler Udfordringerne for erhvervsskolerne.
Formål m.v. § 1. Formålet med erhvervsgrunduddannelsen er, at den unge opnår personlige, sociale og faglige kvalifikationer, som dels giver umiddelbar.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Faglært.
Landsorganisationen i Danmark Bedre erhvervsuddannelser til unge og voksne Ejner K. Holst LO sekretær.
UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse.
Produktionsskolernes ny rolle. Styrkelse af produktionsskolerne For unge der ikke umiddelbart har forudsætninger for at påbegynde en ungdomsuddannelse.
Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (Lov 564 af 6. juni 2007)Lov 564 af 6. juni 2007 Lovens indhold, perspektiver og implementering.
Alle I Uddannelse Altid AIUA Rikke Kirkensgaard Skive.
Forældremøde 9.kl Program Vejledningsaktiviteter Kort om uddannelsessystemet Uddannelsesparathed og krav til optag Tilmelding: optagelse.dk (procedure.
VUC Roskilde – Uddannelser, facts og tal
UU Danmarks perspektiver på anbefalingerne
Velkommen til NP- netværkstemadag
Forældreinformation 9. & 10. klasse UU Kolding.
KKU lederforum
Optagelse.dk 2016 Valgmønster i 9. og 10. klasse i Odder kommune*
’Flere unge skal tage en erhvervsuddannelse’
Forældre-information
Uddannelsesmuligheder efter 9. klasse
Kommunal ungeindsats Kortlægning af unge i Køge bugt
Erhvervsuddannelse for voksne - EUV
Indhold Forberedende grunduddannelse (FGU)
Torsdag den 11. maj 2017, UCCs årlige vejlederkonference (skype)
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
LO’s udspil ”Bedre overgange fra grundskole til ungdomsuddannelse”
Tilmelding til uddannelse 2018
Tilmelding til uddannelse 2018
Nyt fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling
Velkommen til: Temamøde
Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser til Fremtiden
Præsentationens transcript:

Fleksuddannelsen – fra vision til ?

Fleksuddannelse ” Til unge, der ikke har forudsætninger for at gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse, skal der indføres en fleksuddannelse med skræddersyede uddannelsesforløb, hvor den unge kan gennemføre moduler indenfor ungdomsuddannelse, produktionsskoler og højskoler mv., der tilsammen skal udgøre en fuld ungdomsuddannelse.” Regeringsgrundlaget fra oktober 2011.

Hvad ved vi Give en veldefineret studie- eller erhvervskompetence; dog ikke ligesom en af de ordinære ungdomsuddannelser, men •Give adgang til en ungdomsuddannelse •Give kompetencer til en videregående uddannelse. •Give elementer fra uddannelse, der giver kompetence til dele af faglært arbejde •Give et svendebrev •Give em voksenuddannelse (senere f.eks. via VUC eller AMU

Hvad sker der •Ministerudvalg •Ekspertudvalg •Embedsmandsudvalg

Ministerudvalg for ungdomsuddannelse (nedsat januar 2012) KOMMISSORIUM Tema 1. Erhvervsuddannelser. Både flere unge igennem og højt fagligt niveau. Input til trepartsforhandlingerne. Tema 2. Udfordringen med at få alle igennem en ungdomsuddannelse. Herunder fleksuddannelsen. Tema 3. De gymnasiale uddannelser. Serviceeftersyn både indhold og rammer.

Hvad kommer der til at ske? -Der kommer en fleksuddannelse. -Den vil blive rettet til de unge, der ikke er på ”motorvejen” -Den skal rumme de unge, der dropper ud, men også have fat i gruppen af kontanthjælpsmodtagere. -Den skal bruge eksisterende institutioner. -Det er vigtigt, at man er skarp på, hvad man er god til, og at man gør en dyd ud af forskelligheden. -Kunsten består i samarbejdet ved overgangene mellem de forskellige institutioner.

PS og fleksuddannelsen Fleks på PS skal være •erhvervsrettet •praksisorienteret (praktisk arbejde og produktion) med tilknyttet teoretisk undervisning, der i størst muligt omfang skal integreres med det praktiske arbejde. •individuelt tilrettelagt •relations bundet •tydeligt mål med uddannelsen •fleksibel •have afgrænsning i forhold til EGU, PBE mv.

Regeringens udspil •Første del bygges op i en værksteds- og projektkultur, hvor der arbejdes med udvikling af praktiske og almene kompetencer i samspil. Detaljeret realkompetencevurdering af eleverne og de personlige uddannelsesplaner fastlægges. Holdfællesskab og trygge rammer. Der kan indgå erhvervstræning. •I anden del indgår kompetencegivende fag eller uddannelseselementer, fx fag fra eud- enkeltfag, avu-fag, amu og/eller hf- enkeltfag. Andelen af kompetencegivende fag skal udgøre minimum 50 procent af undervisningen. Der skal indgå erhvervstræning af minimum 2 ugers varighed. •I uddannelsens tredje del er projektorienteringen en fælles ramme om individuelle eller gruppeorienterede forløb. Fag fra anden uddannelseslovgivning udgør mindst 75 procent af undervisningen, svarende til minimum 15 uger. Der skal indgå erhvervstræning af minimum 3 ugers varighed. •Uddannelsens fjerde del er som udgangspunkt individuelt tilrettelagt og kan både indeholde fag fra anden uddannelseslovgivning og erhvervstræning. Sidstnævnte af minimum 10 ugers varighed. Udslusning til arbejdsmarkedet.

Produktionsskolernes kritik af fleksuddannelsen •Endnu et uddannelsestiltag der har den samme målgruppe •Et manglende jobperspektiv som erhvervsassistenter •Ufleksibel fordi unge skal samles på forhåndsdefinerede holdstørrelser •4 faste moduler •Et på forhånd defineret institutionsarbejde •Regionsvis udbud – der får ret til at udbyde fleksuddannelsen •Ingen krav om at de på forhånd skal afklares/afprøves via produktionsskolen •2 fag på D niveau

Niveauer NiveauFag Niveau GFolkeskolens afgangsprøve og almen voksenuddannelse Niveau FMellem folkeskolens afgangsprøve og folkeskolens 10.-klasseprøve Niveau EFolkeskolens 10.-klasseprøve og almen voksenuddannelse Niveau DOver folkeskolens udvidede afgangsprøve, men under gymnasialt niveau C Niveau CFag på gymnasialt laveste niveau Niveau BFag på gymnasialt mellemniveau Niveau AFag på gymnasialt højeste niveau

En anden vej til uddannelse

Styrkelse af individuelt tilrettelagte uddannelser – EGU •Statslig refusionsordning til elever i værksteds- skolepraktik (praktiskcentre for EGU elever) •Alle produktionsskoler får mulighed for at tilrettelægge EGU forløb

Styrkelse af individuelt tilrettelagte uddannelser – Garantiskole •Vi ønsker en model hvor loven em fleks er en ramme for tilrettelæggelse af forløb for unge, der ellers ikke er i gang – inspireret af garantiskoleordninger. •Hvor også de frie skoleformer kan inddrages (folkehøjskoler, daghøjskoler, frie fagskoler etc.), samt de kommunale ungdomsskoler

En anden vej til uddannelse

Økonomiske incitamentstrukturer Vi får: •10. klasse erhvervsforberedende (kommunal) •20/20 ordninger (kommunal/statslig) •Ny EUD (statslig) •Fleks (statslig) •EGU (kommunal/statslig refusion) •Produktionsskoler (statslig/kommunalt bidrag) Vi ønsker: •Ensartet finasiering