ADVOKATAKTIESELSKAB GOTHERSGADE 109 1123 KØBENHAVN K TLF: WEB:

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fuldmagtsmodeller i forbindelse med udbud af bygge- og anlægsarbejder
Advertisements

Forebyggelse af overgældsætning – retlige virkemidler
Aktuelt nyt i udbudsretten, DFFU 9. juni 2010 Anders Birkelund Nielsen
Bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed
Energibevidst projektering
København, 25. november Dias 1 Patienters berettigede forventninger til informationsniveau og informationsmåde – en udfordring for sundhedsvæsenet Professor,
8. december 2010 på Egegård Skole
FORÆLDELSE Danske Byggeøkonomer 25. Maj 2009 ADVOKAT HANS LYKKE HANSEN
Kommunernes tilsynspligt Hvad er de forpligtet til?
Erstatning og tilbudsgivers dilemma når udbudsgrundlaget er fejlbehæftet eller uklart Peter Dann Jørgensen.
Betaling og ekstraarbejde
Landsorganisationen i Danmark Rapport fra Udvalget om modvirkning af social dumping Dansk Forening for Arbejdsret den 22. november 2012 v/Stephan Agger.
ADVOKATAKTIESELSKAB GOTHERSGADE KØBENHAVN K TLF: WEB:
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Projektgranskning Vibeke Kragh, VIA University College februar 2014.
Projektkonkurrencen – forhandlingsadgangen – advokatens overvejelser Dansk Forening for Udbudsret 26. januar 2012 Partner, advokat Tina Braad Holst, Advokater.
AB 92 Aftalegrundlaget Aftale mellem to parter, køber/sælger – bygherre/entreprenør Kan fraviges efter tydelig aftale Fastsætter sprog, lovvalg og værneting.
1 Frit valg af hjælpemidler og boligindretning Af Tina Hansen specialkonsulent 15. september 2010.
ADVOKATAKTIESELSKAB GOTHERSGADE KØBENHAVN K TLF
Vandløbsfagmøde Skarrildhus, Kibæk, 5. september 2013
Ændring af arbejdsmiljøloven
Entrepriseforsikring
ADVOKATAKTIESELSKAB GOTHERSGADE KØBENHAVN K TLF: WEB:
Forbrugerkøb kap. 17 Af: Pia Hansen.
Forsinkelse og fristforlængelse Vibeke Kragh, VIA University College februar 2014.
Regulerende lovgivning 1
Tilsyn under renoveringen
1 Hvad kan den almene sektor bruge nøgletalssystemet til ?
Workshop - bedre byggeprocesser
ADVOKATAKTIESELSKAB GOTHERSGADE KØBENHAVN K TLF: WEB:
Nyt Fælles Bibliotekssystem
ODAs Årsmøde 14. november 2014 Hvad efterspørger kommunen? - fremfinding af digitale sager i arkiveringsversioner og søgning i MiNEA Mie Andersen Emilie.
VELKOMMEN TIL Netværkskonference Femern Belt
1 © Copyright AK-Samvirke – 2014 Diverse nye regler fra 2015.
OPP-projektet – Vildbjerg Skole. Opstart af udbudsproceduren Offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse i EF-tidende med opfordring til at deltage i.
Skolebestyrelsen Forælder specialklasse Medarbejder Elev Leder Ekstern repræsentant?
Notatpligt, vejledningspligt & Partsrepræsentation
Professor, dr. jur. Mette Hartlev
sammen om sundhed Sundhedsforum
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Hvilke rammer giver lovgivningen i dag? Tirsdag den 9. januar 2007 v/ juridisk konsulent Morten Haahr Jensen.
Lovgivning om håndtering af boligers indeklimaproblemer hidrørende fra jordforurening.
Aktuarens rolle Januar 2009, Malene Stadil. 2 Regler FIL § 108 bekendtgørelse nr. 60 af 8. februar 2008 om ansvarshavende aktuar vejledning nr
 Karakterfastsættelsen sker på baggrund af en samlet vurdering af, i hvilken grad præstationen eller standpunktet opfylder de mål, som skal.
Kursus i energibesparelser
Kapitel 21 Rådgiveransvar. Rådgiveransvar kapitel 21 I kapitel 21 gennemgås: Regler og definitioner Professionsansvar Erstatning for dårlig rådgivning.
Navn på oplæg - Navn på oplægsholder - Dato for afholdelse af oplæg Program den 3. februar Velkomst og nyt fra grupperne - Oplæg om finansiering,
Et samarbejde mellem: BAT Kartellet | Bygherreforeningen | Dansk Byggeri | Danske Arkitektvirksomheder | DI Byggematerialer | Foreningen af Rådgivende.
Afklaring af arbejdsevnen/ arbejdsprøvning
Tekniske hjælpemidler Bekendtgørelse Anvendelse af tekniske hjælpemidler § 1. Bekendtgørelsen omfatter: anvendelsen af tekniske hjælpemidler ved.
DANSK OG INTERNATIONAL ERHVERVSRET, 3. UDGAVE Kapitel 23 Rådgiveransvar.
ENTREPRISENS UDFØRELSE Stjerneklubben.
Hvad skal kendetegne fremtidens Rådgivningsydelser ?
Et samarbejde mellem: BAT Kartellet | Bygherreforeningen | Dansk Byggeri | Danske Arkitektvirksomheder | Foreningen af Rådgivende Ingeniører | TEKNIQ.
Brandsyn. Hvad siger loven…  Det fremgår af § 1, stk. 1, i bekendtgørelsen, at kommunalbestyrelsen har pligt til at foretage brandsyn af 1) Brandfarlige.
DABYFO kredsmøde i Odsherred 2. september 2015 Dispensation fra kravet til parkering i henhold til byggeloven Jens Bendix, Slagelse Kommune.
KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen KØBENHAVNS EJENDOMME Bygherreperspektiver på indkøb af ventilationsløsninger v/ Gyrithe Saltorp.
Kapitel 4 Erstatning uden for kontrakt. 1.Betingelser for erstatningsansvar 2.Ansvarsgrundlag 3.Årsagsforbindelse – kausalitet 4.Påregnelighed – adækvans.
Kapitel 24 Rådgiveransvar.
Fraflytningstvister / Katrine Kubel
(s. 1) Præcise udbud giver bedre tilbud og færre konflikter
Seneste nyt v/advokat Milena Krogsgaard
Hvem bærer ansvaret for brugen af MgO-plader?
Personligt Tillæg Folkepension.
Ansættelse Overskrifterne: Før ansættelsen Ansættelsesform
Advokat Rasmus Holm Hansen
Byggeriets nye standardvilkår: AB/ABT/ABR 18
Erstatning uden for kontrakt
Stikprøvekontrol af de tekniske emner
Anvendelse af konventionalbod ved projektmangler – hvad er nyt?
Digital aflevering.
Præsentationens transcript:

ADVOKATAKTIESELSKAB GOTHERSGADE 109 1123 KØBENHAVN K TLF: 33 14 93 00 WEB: WWW.VILTOFT.DK Erstatningsansvar for rådgivere - ansvar for projektfejl, -mangler, undladelser mv. v/ advokat Steen Hellmann Danske Byggeøkonomer 31. oktober 2012

OVERSIGT ERSTATNINGSANSVAR Grundbetingelser: Ansvarsgrundlag Projektering, udbud, tilsyn, økonomi I strid med god rådgiverskik? Bedømmelsestidspunkt? Hvad indgår i bedømmelsen? Økonomisk tab, Skulle udgiften være afholdt alligevel?/Forbedringer? Indirekte tab Subsidiær hæftelse som tilsyn? Kausalitet og adækvans Førte fejlen til tabet? Kravet må ikke være fortabt Fortabelse af erstatningskrav – reklamation, forældelse, passivitet. ABR ctr. forældelsesloven

FUNGERENDE BYGHERRE? (TBB2011.639) Efter at forsinkelse med råhusentreprise var indtrådt, blev det ifølge et byggemødereferat aftalt under et byggemøde, at der frem til afleveringen skulle beregnes vejrligsdage på en nærmere bestemt måde, der stred mod entreprisekontraktens bestemmelser. Bygherren var under mødet repræsenteret ved sin bygherrerådgiver og blev efterfølgende gjort bekendt med referatet uden at gøre indsigelse. Under disse omstændigheder var bygherren bundet af aftalen om vejrlig, som medførte en nedsættelse af dagbøderne.

BYGGETIDENS VIDEN (TBB2008.428) Da projektet imidlertid var i overensstemmelse med byggetidens viden - brug af hygrodiode i en sammenhæng, hvor den på pro-jekteringstidspunktet ansås for egnet, men senere viste sig at være uegnet - var der ikke i øvrigt grundlag for at drage rådgiverne til ansvar.

ØKONOMISK RÅDGIVNING? (KFE 10.292) Efter afholdt licitation blev et større erhvervsbyggeri opgivet. Arkitekten havde på daværende tidspunkt fået udbetalt det aftalte honorar, bortset fra honorar for projektopfølgning. Arkitekten krævede også denne del af det aftalte honorar udbetalt samt honorar for byggeledelse og fagtilsyn og for omprojektering og diverse udvidelser af projektet. Arkitekten fik tilkendt skønsmæssige honorarer. Bygherren fremsatte erstatningskrav under påberåbelse af ansvar for mangelfuld rådgivning vedrørende økonomi. Dette var ikke nærmere dokumenteret og fandtes ikke godtgjort.

UNDLADELSE (KFE 2012.030) Totalrådgivning i forbindelse med renoveringen af et gammelt industrianlæg, hvor bygningerne med enkelte undtagelser havde stået tomme og uopvarmede i 8-10 år. Arkitektfirmaet havde som tilvalgt ydelse påtaget sig registrering af eksisterende forhold, bygningsregistrering og indeklima, men ikke ”miljøundersøgelser”. Under renoveringsarbejdets udførelse blev der konstateret skimmelbelægninger et enkelt sted, og arkitektfirmaets underrådgiver drog omsorg for udbedring i form af maler-behandling. Kort efter renoveringsarbejdernes afslutning og ibrugtagningen konstateredes der skimmelvækst i varierende omfang, og det blev vurderet, at skimmelvæksten havde betydning for indeklimaet og burde fjernes. Arkitektfirmaet burde have rådgivet bygherren om eventuel iværksættelse af nærmere undersøgelse heraf, og var ansvarlig for merudgifterne ved, at skimmelsvampeangrebe-ne ikke blev konstateret, før renoveringen af bygningerne blev igangsat. Det fandtes uden betydning, at bygherren selv havde sagkundskab om bygningsforhold og havde haft en ekstern, professionel bygherrerådgiver, og det fandtes endvidere uden betydning, at arkitektfirmaet ikke havde påtaget sig miljøundersøgelser som en ekstra-ydelse.

UNDLADELSE (U.2009.26V) Arkitekten havde indgået aftale med bygherren om at udarbejde et projekt-materiale for et sommerhus med henblik på indhentelse af byggetilladelse. Ved udgravningen til fundamentet opstod der problemer med opstigende grundvand. Den sene afklaring af geoteknikken medførte en fordyrelse. Der blev herefter udarbejdet en skønserklæring, hvori skønsmanden tilkende-gav, at arkitekten i den konkrete situation burde have gjort opmærksom på behovet for en geoteknisk undersøgelse, eller i det mindste have taget forbe-hold derom i forbindelse med detailprojekteringen af myndighedsprojektet. ”Spørgsmål om jordbundsundersøgelser burde være afklaret ved opstart af detailprojektering, og således når myndighedsprojektet påbegyndes.” Arkitekten dømt til at betale erstatning til bygherren for de merudgifter, som var en følge af, at der ikke før udgravningen blev påbegyndt, var foretaget en geo-teknisk undersøgelse.

ANSVAR SOM SKØNSMAND ? (UTRYKT) Skønsmand dømt til at betale erstatning, fordi skønserklæringen var ubrugelig og måtte kasseres. Skønsmanden havde således i skønserklæringen foretaget juridiske vurderinger samt inddraget oplysninger i sagen, som ikke alle sagens parter havde haft adgang til.

ANSVAR FOR MISTET DAGBOD (TBB2009.485) Totalrådgiver pålagt erstatningsansvar for bygherrens mistede ret til dagbod på grund af totalrådgiverens forsinkende ansvarspådragende projektmangler. Projektmaterialet var mangelfuldt i en sådan grad, at entreprenøren var berettiget til fristforlængelse ud over den forlængelse, som var godkendt af bygherren. Voldgiftsretten fandt, at der var svigt i totalrådgiverens projekteringsledelse og byggeledelse samt svigt i projektet. Totalrådgiveren havde herefter handlet ansvarspådragende, og disse forhold havde været årsagen til, at bygherren ikke i fuldt omfang havde kunnet kræve dagbod af entreprenøren. Bygherren var herefter – lidt overraskende – berettiget til at kræve et beløb svarende til det manglende dagbodskrav betalt af totalrådgiveren.

NORMTOLKNING – NORMOPFYLDELSE (TBB2011.547) Gyngende gulve var en mangel, da de ikke levede op til de subjektive krav i den relevante norm for trækonstruktioner, uanset om de beregningsmæssige krav i samme norm måtte være opfyldte. Rådgiver, der ansås ansvarlig for projektfejl, blev pålagt at friholde S for den fulde afhjælpningsomkostning.

ENTREPRENØRENS (MED)ANSVAR (TBB2011.547) Uanset at det ikke kunne udelukkes, at dampspærrens placering var udtryk for et bevidst valg fra arkitektens side, fandtes der at være tale om en så klar fejl, at underentreprenøren som udførende entreprenør bur­de have påtalt forholdet. Underentreprenøren blev herefter pålagt at friholde totalentreprenøren for en del af afhjælpningsomkost-ningerne.

LEVERANDØRENS (MED)ANSVAR (KFE 11.079) En spærtegning, der var udarbejdet af entreprenørens leverandør, indeholdt fejl i forbindelse med dimensioneringen og konstruktionen af spærene. Spærkonstruktionen havde derfor ikke den fornødne styrke. Entreprenøren var ansvarlig herfor, men det måtte lægges til grund, at rådgiveren som udgangspunkt var projektansvarlig, og det forhold, at spærtegningen var udarbejdet af leverandøren, kunne ikke føre til et andet resultat. Med den valgte konstruktion med et åbent gavlparti og med kun en fastforankret sidevæg måtte det i særlig grad have påhvilet rådgiveren at sikre, at konstruktionen også blev selvbærende og forsvarlig. Pro Rata ansvar.

TABSOPGØRELSEN (U.2010.213H) Erstatning for rådgiverfejl udgjorde det spildte arbejdes værdi, da der ikke var indestået for et særligt resultat. En rådgivende ingeniør var ansvarlig for projekteringsfejl, der bl.a. bestod i, at den rådgivende ingeniør ikke havde sagt fra over for bygherrens besparelsesønsker med den følge, at et ventilationsanlæg blev underdimensioneret. Erstatningen blev fastsat til et beløb svarende til anskaffelsessummen på det underdimensionerede anlæg og ikke til anskaffelsessummen på et anlæg med tilstrækkelig kapacitet. Fradrag for brug.

PROJEKTMANGLER – FORMODNING FOR FORDYRELSE? (TBB2008.203) Ved projektmangler er udgangspunktet, at bygherre ikke har lidt tab, da bygherre skulle have afholdt udgiften, såfremt projektet havde medtaget arbejdet. Den omstændighed, at bygherre må bestille ydelser, som rådgiver fejlagtigt havde udeladt af projektet, som ekstraarbejder iht. AB 92 § 14, var ikke i sig selv tilstrækkeligt grundlag for at tilkende erstatning for fordyrelse.

FORBEDRING (TBB2009.677) Underrådgiver var direkte ansvarlig over for bygherre p.g.a. "klare projekteringsfejl”(retsbrudstilfælde). Da den af skønsmanden foreslåede udbedring af en af fejlene ville betyde en forbedring for bygherren, skulle bygherren selv afholde udgiften, dog undtaget nedtagning af det fejlbehæftede arbejde. Der kunne ikke som betingelse for udbetaling af erstatning stilles krav om fremvisning af momsbelagt faktura.

ANSVAR FOR INDIREKTE TAB (U.2011.2059H) På grund af råd og svamp og andre mangler måtte tagkonstruktionen i et lægehus udskiftes. Såvel den udførende tømrermestrer som den projekterende tilsynsførende arkitekt var erstatningsansvarlige for skaderne, der skyldtes, at en dampspærre (en hygrodiode) var monteret forkert. Da tagkonstruktionen på grund af disse mangler i sin helhed måtte nedtages og opbygges på ny, kunne lægehuset ikke benyttes i byggeperioden. Højesteret fandt uden nærmere uddybning, at der var tale om en særlig situation, der medførte, at udgifterne til flytning og genhusning ikke kunne anses for et indirekte tab omfattet af ansvarsfraskrivelsen i AB 92, § 35, stk. 2, og BBR 89, pkt. 6.2.4.

ER TILSYNET KAUTIONIST? (TBB 2011.541) Voldgiftsretten lagde til grund, at det var en fejl, at der var benyttet vinkelbeslag ved fastgørelsen af dør- og vinduespartier til spærkonstruktionen. Hovedentreprenøren var ansvarlig for denne fejl. Rådgiver pålagt hæftelse for entreprenørens mangelsansvar som følge af tilsynsfejl. Sammenhold med ABR 89, pkt. 6.2.6.1, hvorefter rådgiver kun er ansvarlig for det tab, bygherren måtte lide ved, at rådgiveren ikke rettidigt påtaler, at en ydelse ikke er kontraktmæssig.

KONTAKTOPLYSNINGER Advokat Steen Hellmann, sh@viltoft.dk VILTOFT Gothersgade 109 1123 København K Tlf. 33 14 93 00 www.viltoft.dk Tilmeld dig vores nyhedsbrev her: