Demensredegørelsen 2012 Mikaela Augustussen Sundhedskonsulent Departementet for Sundhed og Infrastruktur.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvad er behovene i Danmark?
Advertisements

Finsenscentret den 25. marts 2014
Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Konklusion på Workshop om sindslidende
Arbejdsdeling mellem kommuner og region på psykiatriområdet
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
November 2013 KANUKOKA Ældre Seminar 1 Arbejdet med de ældre Omsorgsarbejdet Generelt.
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
Det Nye Universitetshospital i Århus I Styregruppemøde I d Orienteringsmøde Akutcenter Det Nye Universitetshospital i Århus.
Nyborg Strand 29. januar 2014 Stig Hedegaard Kristensen
Idræt - også for sindslidende
Sygeplejerskens virksomhedsfelt
FREDERIKSBERG ÆLDRERÅD Forventninger til Frederiksbergs nye ældrepolitik Oplæg til dialogmødet 1. oktober 2012 Kommunens Ældrepolitik = retningslinjer.
Vi gennemførte en række interview ifm
Opgaven jeg fik stillet
Selvejende institutioner i Danmark
Diana Kristensen, Overlæge, Psykiatrisk Center København
TEMA I SUNDHEDSFREMMENDE LIVSSTIL
ER DIALYSE ALTID DEN BEDSTE BEHANDLING
Type 2 diabetes Diabetestyper Diabetesundervisning ved sygeplejerske
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Døende i plejebolig Den lindrende indsats Den 23. august 2010
Lovgivning og etik i forhold til unge og deres retsstilling
TERM modellen Introduktion til øvelse
Ældre Sagen distrikt 3 Århus 30. maj 2013
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Esbjerg Trafik- & Mobilitetsplan
Qaasuitsup Kommunia Ældreservice.
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til patienter med skizofreni
Psykoedukation for unge i OPUS-behandling
Social- og sundhedshjælper
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Helle Ulrichsen Screening i et organisatorisk perspektiv Hvad er konsekvenserne af indførelse af screeningsprogrammer?
Kliniske retningslinjer!
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
WORKSHOP 2 Inkluderende sundhedsfremme og forebyggelse
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Hospicedagcenter – et nyt palliativt tilbud ? Patientforløb for kræftpatienter i region Midtjylland Hospice Djursland 28.maj 2008.
Preben Brandt Psykiater, dr.med.
Handicaphjælperens psykiske arbejdsmiljø - en interviewundersøgelse
Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden
Generel introduktion til EC
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Børn og Palliation Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker
Afklaringskatalog på Hjælpemiddelområdet
Fremme af unges mentale sundhed
Psykoedukation til patienter med skizofreni
1 Borgerpanelet i Silkeborg Kommune.
af den ældre medicinske patient
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Demens, sanser og bolig Maj-Britt Joost Demenskonsulent
INAARUTAASUMIK NALILIINEQ AFSLUTTENDE EVALUERING Qeqqata Kommunia Prøveresultater 2010 Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 3 af 9. januar 2009.
Ældre Sagen distrikt 3 Århus 25.september 2014
Visitation i SUF Den Centrale visitation 24. november 2009
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
AG Christiansborg  Flere og flere lever i mange år med én eller flere kroniske sygdomme  Gå fra et system, indrettet til at behandle akutte.
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
 Karakterfastsættelsen sker på baggrund af en samlet vurdering af, i hvilken grad præstationen eller standpunktet opfylder de mål, som skal.
Palliation til ældre med kræft
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Frivilligmesse FrivilligtSocialtArbejde Lov om social service § 18. Kommunalbestyrelsen skal samarbejde med frivillige organisationer § 18. Kommunalbestyrelsen.
NQMV 2006 LOKK  LOKKs børnestatistik 2005 En undersøgelse om 1681 voldsramte børn på danske krisecentre.
Findes der ”eksistentielle smerter” eller ligefrem ”etniske smerter”?
Peqqinnissamik piorsaaneq Sundhedspædagogik
Rehabilitering og hjemmehjælp
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Præsentationens transcript:

Demensredegørelsen 2012 Mikaela Augustussen Sundhedskonsulent Departementet for Sundhed og Infrastruktur

Baggrunden for redegørelsen  Under Inatsisartuts efterårssamling 2010 blev Naalakkersuisut pålagt at udarbejde en demensredegørelse og på sigt at fremlægge en redegørelse og en plan vedrørende demens til Inatsisartut.  Redegørelsen er udarbejdet som grundlag for en fremadrettet handlingsplan og blev færdig i  Redegørelsen har udgangspunkt i en generel vurdering af sygdommen.

Udarbejdet med udgangspunkt i befolkningen  På baggrund af befolkningens alderssammensætning vil antallet af ældre stige i de kommende år og man regner med, at gennemsnitslevealderen viI være stigende.  Antallet af 65 årige og opefter er estemeret til at stige fra 3700 i dag til ca i  Gennemsnitslevealderen er medbestemmende for at blive ramt af demens og derfor er der en formodning om, at flere vil blive ramt af demens, hvor man regner med, at der vil blive flere mennesker med demens.

Sygdommens karakter og følgevirkninger  Der er flere synlige tegn på demens. Generelt set medfører demens psykisk og åndelig svækkelse.  De fleste demenssygdomme er uhelbredelige.  Svækkelse er en af de synlige tegn.  Redegørelsen viser, at antallet af mennesker med demens er ukendt i Grønland, men man har en formodning om, at antaller er på ca  Statistikken tager udgangspunkt i personalets egne oplevelser og klientellet.  Derfor er det ønskeligt i fremtiden, at man finder frem til definitionen af sygdommen.

Metoden ved redegørelsen  Redegørelsen blev udarbejdet på baggrund af personalets erfaringer, i kommunerni og sundhedsvæsenet.  Estimeringen af mennesker med demens sker for en 10 års.  Hvis man tager udgangspunkt i 204 mennesker med demens i 2010, har man en formodning om 291 i 2020, 418 i 2030 samt 593 i 2040.

Julie Præst Wilche Januar 2010 Pleje og omsorg  Det sker for det meste på Dronning Ingrids Hospitals medicinske afdeling.  Det er blevet påvist, at der ikke sker organiseret undersøgelse for at diagnosticere sygdommen.  Man bruger heler ikke bestemte arbejds- og undersøgelsesmetoder.  Desværre har man endnu ikke opfundet medicin til helbredelse af sygdommen.  For de syge er det vigtigt at få den nødvendige hjælp i deres dagligdag, i boligen, ved aktiviteter, i hygiejnen m.m.  Sundhedsvæsenet, kommunerni samt familien skal gøre det i et nært samarbejde.

Julie Præst Wilche Januar 2010 Forebyggelse  Der er ikke nogen klar dokumentation for sammenhængen mellem livstil og demens.  Det er som om forskellige forhold gør sig gældende.  Der er dog følgende indikationer for at få demens: Rygning, fedtholdig mad, manglende motion, for høj blodtryk og hjerte- og karsygdomme.  Som væsentligste forebyggelsesmetoder kan nævnes: Sport/motion, røgfrihed, mådehold med spiritus og sunde daglige aktiviteter.

Lovgrundlag  Demenssyge er i lovgivningen under sundhedsvæsenet og socialforvaltningen.  Men er med i forbindelse med kommende lovgivningsreformer.  Som følge deraf kan man opleve udfordringer i omsorgsarbejdet.

Familiemedlemmer og frivillige  Demenssyge og deres familier kan også blive ramt meget alvorligt. Demens kaldes også ”familiens sygdom” fordi også familien kommer til at lide under det.  I dag er der flere frivillige aktiviteter i Nuuk og på kysten.  Familien har behov for et mødested og kontaktpersoner, støtte og omsorg.  Det er nødvendigt og væsentligt at forankre oplysningskampagnen om demenssygdommen hos befolkningen.

Teknologi  Der er klare tendenser for inførelsen af teknologi i dagligdagen.  Der sker også udvikling af hjælpemidler for demenssyge mennesker.  Det kan ogsp undersøges om disse kan også være med at lette den fysiske omsorg.

Udfordringer indenfor boligområdet  For demenssyge er det vigtigt med ordentlige boligforhold, og at man hele tiden følger med i de forskellige behov i boligen.  I det fleste tilfælde bliver det nødvendigt at flytte til alderdomshjem og lignende.

Forslag til demensplan 2013 med udgangspunkt i redegørelsen  Indhold, forkortet:  Det er nødvendigt med forbedringstiltag. Udgangspunktet er samarbejde og koordination.  Sundhedsvæsenet har ansvaret for diagnosticeringen af sygdommen og medicineringen og har ansvaret for oplysningsarbejdet om sygdommens konsekvenser. Man prøver også at gøre det i byen i den nærmeste fremtid.  Socialforvaltningen har også et stort medansvar.  Der er i planen beskrevet, hvilke metoder der skal bruges for at opnå dette.  Under udarbejdelsen af planen har der været et tværfagligt samarbejde i grupper.  Handlingsplanen er fastsat til at gælde for de næste 4 år.

Tak!  Spørgsmål?