Selvværd, selvhjulpenhed og samarbejde!

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tema 4: Regulering af følelser Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Advertisements

KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Set i forældreperspektiv
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Music: Nightengale Serenade
Team for seksuelt misbrugte børn på Rigshospitalet
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
? At sige NEJ Vrede uden autopilot Integritet & Samarbejde
Samspilstema 1: SMIL Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet Det er vigtigt for barnets tryghed,
Det svære liv i en sportstaske
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Sæt pennen på papiret Skriv de årsager til uro hos spædbarnet ved brystet, som falder jer ind…. Uro ved brystet s kan skyldes…
Vingsted den 4. november 2011 Peter Westmark
I dag er temaet Visualisering
Et barns relationer og fællesskabets betydning ”At være udenfor”
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
MIN skabelon MIN generalisering! MIN specielle virkelighed!
Børns udvikling Af Sasja og Caroline.
Børn og sorg - og sprældøde døde
Festligt fællesskab med livsglæde som værdi. v25 Men den ældste søn var ude på marken. Da han var på vej hjem og nærmede sig huset, hørte han musik og.
Jeg støtter barnet ved:
Fnidderspillet Redder SPLID MODSTAND KRIG TOMGANG Anklager Offer.
All You can do is tickle it, and see how it jumps
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Musik: Nightengale Serenade
Hjælp mig med at finde den !!! En stor belønning til dem, der SER bedst! Præsenterer Klik her for at starte JEG HARMISTET MIN MIS !! Red Bulls.
Eksamen Fokus på mundtlig eksamen, men siger lidt om skriftlig også…Dagen før, eksamensdagen, roller skr. Eksamen.
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
Hvordan passer jeg på mig selv ?
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Kommunikation mellem mennesker
- En rigtig god idé! Bevægelse i hverdagen på Høje Gladsaxe skole
Irene Oestrich, psykolog, ph.d., adj. Professor
Hverdagsliv med en kræftsygdom v. psykolog Ditte Tang Johansen
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Læring i et vejledningsperspektiv
Program - ICDP International Childhood Development Program
Min far. Min far Usikker / Lavt selvværd X: Jeg vil drikke min formiddagskaffe alene. Y: Du kan åbenbart ikke holde mig ud
»En mand havde to sønner
Børn og unge som er pårørende til selvmordsadfærd eller som er efterladte efter selvmord. Hvordan hjælper vi dem? Ved Elene Fleischer, PhD
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Røde Kors Årsmøde Psykolog Nina Wehmeyer Psykosocial støtte i Danmark
Peter Westmark Relationskompetence - det er de professionelle voksne der ansvar for kvaliteten af relationen STU - Træf Den
Aktiv lytning - Lyt nu godt efter.
Uddannelse til elever med særlige kompetencer - en perspektivering set ”udefra” Slutkonference i Projekt ”Kan og Vil” 21. september 2009, Vartov, København.
Hvis du ønsker at opnå fremragende
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
God kommunikation gi’r arbejdsglæde
Læreren som læringsleder
HJÆLP TIL FAMILIER Lavet af: Sofie, Daniel G, Amr, Sophia.
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
Fællesskabernes Fællesskab Indledning til LØS’s efterårsseminar 2015 af Henrik og Niels.
Selvværd…Hvad er det? NOl-LEOOS HVAD ER SELVVÆRD? Selvværd refererer til en positiv overordnet vurdering af en selv – en oplevelse af at.
Drop Opdragelsen – lederskab uden krænkelser
Følelser… hvad for noget?. Rammen for i aften Følelsernes ABC Hvordan støtter vi en positiv følelsesmæssig udvikling hos børn? Vulkanen Formen Lytte,
Tema 5: Værktøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Læringslokomotivets forældresamarbejde
torsdag den 11. april 2019 Basen
Præsentationens transcript:

Selvværd, selvhjulpenhed og samarbejde! Psykolog Thomas Klint.

Burde stå på alle små børn - træd varsomt, der laves hjernespor! Børn efterligner de voksne! Burde stå på alle små børn - træd varsomt, der laves hjernespor!

- klare i hovedet - varme om hjertet - kolde i røven. Vi kan som omsorgspersoner ændre adfærd– det lille barn kan ikke tage initiativet. - klare i hovedet - varme om hjertet - kolde i røven. Præmis 2: Vi skal være…

Endelig spørgsmål undervejs! Aftenens menu! 1. Lidt udviklings- og børnepsykologi! Og definition af opdragelse. 2. Hvordan støtter vi bedst vores børns selvhjulpenhed og selvværd? (godt at starte allerede i dagpleje alderen) 3. Tips og tricks til det gode samarbejde forældre og dagplejen imellem! Endelig spørgsmål undervejs!

Det super sociale Menneskedyr!

Instinkter (uden for vores vilje) Fornuft (under vores vilje) Følelser (uden for vores vilje) Instinkter (uden for vores vilje) Hos den 1-2 årige er instinkter og følelser dominerende og fornuften udvikles gradvist!

Uden velfungerende frontallapper, får vi problemer med andre!

Vores udvikling og udfordringer!

Definition af opdragelse! ”Gradvist at lære at regulere os selv” Kort sagt: få følelserne under fornuften (frontallapperne) Gennem følelsesmæssig afstemning, kærlighed/omsorg og guidning. Definition af opdragelse!

Manipulation i børnehøjde!

Vi ved med stor sikkerhed at… Barnet er født med tillid og samarbejdsprogrammer (tilknytning) Barnet fødes med både aggressive og omsorgsfulde programmer! Barnet er Peter Pedal nysgerrig og suger og lagrer læring hele livet, og særligt i de første år . Vi ved med stor sikkerhed at…

Harlow fandt at kærlighed er vigtigere end mad 

Barnet søger samhørighed! Still face forsøg!

Mangel på kærlighed giver hjerneskader Rumænske børnehjemsbørn – efter ½ år med utilstrækkelig omsorg kan det rettes op, men efter 2 år er det for sent. Mangel på kærlighed giver hjerneskader

Theory of mind er unikt for os! Barnet kan modtage opdragelse ved 1½ års alderen – op til der er det guidning og omsorg. 1-2 årige børn er ikke udspekulerede – for det kan de ikke kognitivt (mentalisering først fuldt udviklet ved 4-5 år). Theory of mind er unikt for os!

Barnets personlighedstræk er i aktivt samspil med os og verden Ængstelighed Udadvendt/indadvendt Åben for indtryk Omgængelighed/venlighed Pålidelighed Barnets personlighedstræk er i aktivt samspil med os og verden

Selvværd. – psykisk robusthed ”Jeg er ok”. Selvtillid Selvværd! – psykisk robusthed ”Jeg er ok”. Selvtillid! - præstationer / færdigheder. Selvværd skal trænes!

Selvværd _ __ __ ___ __ Præstationer Andres mening Selvværdsfælden – risiko hvis vi fokuserer for meget på bedømmelser af barnet (ros som kritik).

Selvværdstræning i børnehøjde! 1. Afstemme barnets følelser (positive som negative) (gevinst: barnet lærer at identificere sine følelser gennem vores bearbejdning) Selvværdstræning i børnehøjde!

Selvværdstræning fortsat… 2. Vær opmærksom på hvad I giver barnet feedback på! Resultat ”Det er rigtigt” Barnet ”Du er dygtig” Processen ”Det ser sjovt ud” (Børnestavning – der findes ingen stavefejl. læring gøres lystbetonet) Selvværdstræning fortsat…

Resultat: ? Barnet: ? Processen: ? Prøv I…

Flere eksempler på bekræftelser fremfor bedømmelser (fra: Dan Svarre) Bedømmelse: Det kan du sagtens Bekræftelse: Du synes vist det er svært, jeg tror på, at du godt kan finde ud af det! Bedømmelse: Du er et værre pattebarn Bekræftelse: Du piver lidt, hvad går dig på!? Bedømmelse: Hvorfor kan du ikke bare spise de frikadeller? Bekræftelse: Er du mæt, eller har du bare ikke lyst til maden? Bedømmelse: Du skal ikke være så genert. Gå nu derover Bekræftelse: Jeg kan se du bliver helt genert. Skal vi gå derover sammen? Jeg er sikker på de gerne vil lege med dig! Flere eksempler på bekræftelser fremfor bedømmelser (fra: Dan Svarre)

Mestringsorienteret fokus styrker barnets selvværd! Mestringsorienteret barnefokus (teflon): Afsæt: hvad barnet kan selv, skal barnet gøre. Adfærd hos forældre: stiller tilpasse krav, opmuntrer, tror på og siger barnet kan, kan rumme barnets frustration, er tålmodig og rolig, accepter Ting tager tid, stimulerer til problemløsning fremfor at komme med løsningen, signalerer selv som forældre ubekymrethed og gåpåmod. Hjælpeløshedsorienteret barnefokus (fugleunge): Afsæt: Barnet skal ikke være ked af det/frustreret. Adfærd hos forældre: ”Curler”, tager over, kører skåne program, Synd for dig, men mor er her – adfærd, kæmper slagene for barnet, signalerer bekymrethed (katastrofekanal). Mestringsorienteret fokus styrker barnets selvværd!

Kan I huske den?! Ole Flemming Pedersen 70ér slogan Har du talt med dit barn i dag? Har du talt med dit barn i dag? Kan I huske den?! Ole Flemming Pedersen 70ér slogan

Selvhjulpenhed træner selvværd! Har du ladet dit barn prøve selv idag Selvhjulpenhed træner selvværd!

Afsæt for det gode samarbejde – psykologiens største opdagelse! Tanker og ord skaber virkelighed! Afsæt for det gode samarbejde – psykologiens største opdagelse!

Seksuelle billeder/tanker kan frigive kønshormoner fra hypofysen

Eller hvis man er til mere hår…

Det gode samarbejde! De 4 grusomme optrappere: Optrapning Nedvurdering Negativ tolkning Tilbagetrækning Det gode samarbejde!

LAV EN PETER PEDAL! - brug din nysgerrighed og find den andens gode grunde til det de gør og siger! (Alle har en positiv hensigt). Håndtere de 4 grusomme!

Peter Pedal-strategier i praksis! Brug nysgerrigheden! Jeg er usikker på om jeg forstår dig - sig lidt mere… Jeg forstår dig sådan, at….? Er det rigtigt? Som jeg hører det, så er det vigtigt for dig fordi at….. Du siger det, fordi du er bekymret for…. Er det rigtigt forstået? Peter Pedal-strategier i praksis!

Sig det fra egen banehalvdel (med en Ole Henriksen). Fakta (italesæt den andens gode grund) - Tanke - Behov Sig det fra egen banehalvdel (med en Ole Henriksen).

De 3 mønter i baglommen-tricket!

Vilje til forsoning i en relation er måske den vigtigste nøgle…! Sagt af min (dengang) 5 årige søn Elias! ”Far, når jeg siger du er dum, så mener jeg det ikke. Jeg siger det fordi jeg er sur!” Vilje til forsoning i en relation er måske den vigtigste nøgle…!

Det må du undskylde – det kom lidt kluntet ud, kan jeg godt lige høre Det må du undskylde – det kom lidt kluntet ud, kan jeg godt lige høre. Må jeg ikke lige forsøge igen?! Det jeg håber på er…. Jeg er lidt stresset for tiden, og så bliver jeg kort for hovedet. Det er ikke ok. Det må du undskylde, jeg ved du gør alt hvad du kan. Jeg kan godt høre det er vigtigt, og jeg vil gerne høre det. Men hvis du vil have den bedste udgave af mig, så må vi tale om det senere? Vil det være ok? Jeg ved godt du siger det fordi du vil min søn det bedste, men det er lidt svært at høre. Jeg skal lige tænke over det, og så vender jeg tilbage. Er det ok? Sætninger der virker ift. min kone – og vel også mellem forældre og professionelle (så vi ikke bliver ”skilt”)

Tak for i aften! Spørgsmål? 4 Julegaveønsker: Dan Svarre: ”Glade børn med højt selvværd – en forældreguide” Bent Hougaard :”Pisken eller Guleroden – kunsten at opdrage børn fra 2-7 år” Ben Furman: ”Jeg er stolt af dig” Carolyn W. Stratton: ”De utrolige år – en forældreguide” Tak for i aften!