”Smag og behag er forskellig”.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Husk også, at du kan være med i konkurrencen om fede KU-hoodies
Slagterkurvens sensorik
Nysgerrigper workshop V/ Bo Flügge Thrane, Ulla Fog, Gitte Reffelt Utterslev Skole.
Smag, sensorik og chokolade
BLODETS Ph-værdi.
Bakteriers vækstbetingelser
Theta Ernæring.
Mad til unge på høj- og efterskoler
Mad og vin – det lykkelige ægteskab
Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
”En årstid er en af de større inddelinger af året
SUPERSUND SALATER Kartoffelsalat og Laks med avocadosalat med ærter & spinat. Sidstnævnte salat er fra den nye ”Supersund - Salater” bogen – dog med mine.
Perlehønebryst Frisk blomme
Supper Purésuppe Veloutésuppe Cremesuppe Consommé Kolde supper
Mad til unge på høj- og efterskoler
Viden, læring og progression
Europa. Problem formulering Hvorfor er der så mange lande der vil være medlem af EU.
Hvad kendetegner en god kommerciel oplevelse?
Sensorik , form og æstetik
Sanser, oplevelse og beskrivelse
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Sensoriske målinger. Viden, intuition og erfaring danner grundlag for indholdet i jeres kreativitet. Kan defineres som:  Evnen til nyskabelse, idérigdom,
Kap. 5 Opbevaring I køleskab: • porrer • forårsløg • gulerødder
Carboxylsyrer og Estere!
træningsprincipper og træningsforbedringer
En hverdag med kvalme og madlede
Det sundhedspædagogiske netværk Faaborg-Midtfyns Kommune Ringe den Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt, Læreruddannelsen i Odense 2009.
MADEN OG DE SYV DØDSSYNDER Helle Brønnum CarlsenSeptember2014.
Den Sensoriske rejse igennem et måltid
Sund og velsmagende mad til voksne ”Velsmag”.
Velkommen til uge 8 Ugens emner: Søvn – får du nok? Sult – mærk efter
Sensorik Struktur: Møde på midten. Opgaven er :”Hvad er sensorik ?”
Haver til maver – KICK OFF dag Tårnby kommune Tirsdag d
 Isvinter er ved vintertide et ofte anvendt udtryk i medierne, men nogen meteorologisk definition af begrebet findes ikke.
Det brede kvalitetsbegreb
Session 7 – Livsstil Undervisere:
Restaurant gocook – en madkundskabsaktiv itet Hvad skal du gøre som lærer? 1.
1 Randers Sundhedscenter - Hvad har mad med sex at gøre? - 1 Hvad har mad med sex at gøre?
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Anbefalet saltindtag Kvinder 6 g Mænd 7 g På længere sigt er målet 5-6 g Nedre grænse for indtag 1,5 g salt Kilde: Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004.
Stegt 3 g fedt Rå 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN MEDALJON AF SVINEFILET Landbrug & Fødevarer.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Rugbrød 4 g Røget filet 3 g Peberrod 0,7 g Roastbeef 4 g I alt 32 g protein 75 g rugbrød, 15 g roastbeef,
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod KØD & SMAG Mørt ikke tørt – stegning.
Morgenmad Hvor kommer protein fra? Skinke 3 g Ost 9 g Rugbrød 1 g Peberfrugt - g Agurk - g Kiwi 0,6 g I alt 30,7 g protein 30 g havregryn, 200 g skummetmælk,
SIMONS KOGESKOLE MADKAMP ”MÆLK I KØKKENET”. TILBEREDNINGEN Koge, pochere, dampe, blanchere Stege, fritere, grydestege (en cocotte) Bage, braisere Grill.
Mikroorganismer. Hvad er mikroorganismer Gær og skimmelsvampe Bakterier Virus.
253 – Nu går vi glad vor kirkegang 1, S1 Nu går vi glad vor kirkegang, hør klokken ringer smukt. Og vi har munden fuld af sang og favnen fuld af frugt.
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Aktivitet 2 Duft- og smagsforsøg.
Morgenmad Hvor kommer protein fra? I alt 29,4 g protein
Madkamp - DM i madkundskab
Hotel Thinggaard I Hurup ved Nationalpark Thy
Gammeldags stegt kyllingelår
Hvor kommer kulhydrat fra?
HOTDOG.
HOTDOG.
Tema 2, Workshop 2 – opgave 3:
Smagssansen Lavet af lord HÆ HÆ.
Blomkål/gulerods-salat Kikærte broccoli tagine
Øl og mad tirsdag den 29. august 2017
Frokostmenu Frederiksberg hospital Velbekomme!
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Hvor kommer kulhydrat fra?
En rejse ind I smagens verden
Anatomi Husdyr.
Nerver og Sanser.
Individuel kommunikation
05. Oktober 2018 hos Lisbeth og Kjeld
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Præsentationens transcript:

”Smag og behag er forskellig”.  ”Smager økologisk mad bedre end konventionel mad?”   ”Mennesket har traditionelt 5 sanser: følesansen, synet, hørelsen, lugtesansen og smagssansen. En af de sværeste at definere er smagssansen, da vores opfattelse af smag ikke kun frembringes ved påvirkning af smagsløgene men også i høj grad af en kombination af synsindtryk, madens konsistens, madens temperatur, vores humør osv.” Kilde: http://da.wikipedia.org/wiki/Smagssans ”Munden har ca. 10.000 smagsløg, der primært sidder på tungen, som registrerer det vi smager”. Kilde: http://illvid.dk/mennesket/kroppen/her- er-vores-syv-vigtigste-sanser   Definition af sensorik ”Læren om metoder til subjektiv og objektiv bedømmelse af fødevarer ved hjælp af smags-, lugte-, føle-, syns- og høresansen”. Kilde: Ernærings- og fødevareleksikon.   ”Smag og behag er forskellig”.  

Smagssansen Grundsmage Konsistens Udseende Duft Lyd Måltidets samlede oplevelse afhænger bl.a. af: Grundsmage Konsistens Udseende Duft Lyd

De 5 grundsmage Salt Bittert Sødt Surt Umami

Eksempler på fødevarer der repræsenterer det sure 1. Citron 2. Lime 3. Æblecider 4. Ribs 5. Kapers 6. Hjemmesylt – f.eks. perleløg og agurk 7. Sherryeddike 8. Balsamicoeddike Andre sure ingredienser Grønne æbler Vin Stikkelsbær Cremefraiche Kilde: http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekmadguide/tjekguidemad/ECE1264753/guide-find-frem-til-surt-soedt-bittert-salt-og-umami/

Eksempler på fødevarer der repræsenterer det salte 1. Kapers 2. Røget havsalt 3. Peanuts 4. Bacon 5. Salt 6. Sojasauce 7. Lufttørret skinke Andre salte ingredienser Ansjoser Tang Fiskesauce Østerssauce Kilde: http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekmadguide/tjekguidemad/ECE1264753/guide-find-frem-til-surt-soedt-bittert-salt-og-umami/

Eksempler på fødevarer der repræsenterer smagen umami 1. Lufttørret skinke 2. Miso (gærede sojabønner) 3. Modne tomater 4. Kartofler 5. Svampe 6. Lagrede oste Andre ingredienser med umami Tang Sojasauce Ansjoser Skaldyr Asparges Worcestershire sauce Kilde: http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekmadguide/tjekguidemad/ECE1264753/guide-find-frem-til-surt-soedt-bittert-salt-og-umami/

Eksempler på fødevarer der repræsenterer det bitre 1. Krydderurter 2. Øl 3. Grapefrugt 4. Kaffe 5. Mørk chokolade 6. Artiskokker 7. Bittermandler Andre bitre ingredienser Julesalat Rucola Rå løg Oliven Sesamolie Lever og hjerte Valnødder Kilde: http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekmadguide/tjekguidemad/ECE1264753/guide-find-frem-til-surt-soedt-bittert-salt-og-umami/

Eksempler på fødevarer der repræsenterer det søde 1. Pære 2. Ketchup 3. Sød risvin 4. Gulerødder 5. Sukker 6. Rødbede 7. Honning 8. Barbecuesauce 9. Muscovadosukker Andre søde ingredienser Sirup Frugtsafter Ribsgele Dessertvin Chutney Kilde: http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekmadguide/tjekguidemad/ECE1264753/guide-find-frem-til-surt-soedt-bittert-salt-og-umami/

De 5 grundsmage Grundsmagenes indvirken på hinanden Eksempler på, hvordan grundsmagene kan have indvirkning på hinanden Bitter smag bliver mindre tydelig kombineret med sukker (kaffe med sukker smager mindre bittert end kaffe uden sukker) Salt dæmper bittert Salt smag kan virke dæmpende på den søde smag (f.eks. i saltlakrids) Sur smag forstærker bitterhed (f.eks. kan en sur grape virke meget skarp i smagen) Sød smag afdæmper den sure smag (typisk eddikesyltede frugter og grøntsager) Umami forstærker salt Umami reducerer syrlighed og bitter Kilde: Fødevareplatform. Grundsmage. Lokaliseret d. 10. januar 2012: http://www.foedevareplatform.dk/index.php?mod=main&top=259&parent=277&id=279

Hvor på tungen sidder grundsmagene ? 1 smager bittert, 2 smager surt, 3 smager salt, og 4 smager sødt. - Dette er en myte! I dag siger man at, smagsløgene er fordelt over hele tungen. Man kan derfor smage alle grundsmagene overalt på tungen og ikke kun i bestemte zoner. Kilde: Wikipedia. (2011, 3. december) Tunge kort. Lokaliseret d. 10. januar 2012: http://translate.google.dk/translate?hl=da&langpair=en%7Cda&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Tongue_map

Den store smagstest Kan I smage forskel på fx en økologisk gulerod og en konventionel gulerod?