Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Mad og vin – det lykkelige ægteskab

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Mad og vin – det lykkelige ægteskab"— Præsentationens transcript:

1 Mad og vin – det lykkelige ægteskab

2 Vin og mad - det lykkelige ægteskab
Smag og behag er forskellig, og smag kan ikke måles eller sættes på en skala med endegyldige regler. Der er nogle klassiske grundregler, der er nyttige at kende ved valg af vin til mad. Man kan sagtens selv eksperimentere og følge egen intuition, blot man følger grundreglerne. At smage på vin uden mad er forbeholdt den professionelle smagning for så objektivt som muligt at kunne vurdere vinens karakter og tekniske færdigheder. Så snart vinen påvirkes af maden forandre den karakter, og nye muligheder åbner sig. Det hele skal gerne gå op i en højere enhed, så en middag og vin ikke blot opnår samhørighed, men fremstår som den fuldendte oplevelse. .

3 Man bør altid starte med den letteste vin og slutte med den kraftigste
Den første grundregel er at maden ikke skal overdøve vinen, og vinen ikke skal tage magten fra maden Lette retter - lette, lyse vine Kraftige retter - kraftige, mørke vine Krydret mad – friske og kraftige vine – eller vine med en vis sødme Fede retter - vine med god portion syre Søde retter - søde vine Salte retter - vine med let druesødme Man bør altid starte med den letteste vin og slutte med den kraftigste

4 Aperitif – det første indtryk af en middag Derfor må det gerne være festligt
Det er en god ide at undgå at servere en aperitif, der indeholder meget alkohol eller er for kraftig. Tør vin skærper appetitten. Søde drinks dæmper appetitten. Champagne, mousserende vin fra hele verden eller iskold Fino eller Manzanilla Sherry ville være perfekt

5 Skaldyr Hummer, rejer, østers, muslinger, krabber, etc. Friske, let »neutrale«, gerne lidt syrerige hvidvine. Hvidvin på Rieslingdruen, Muscadet eller Sancerre, en mousserende vin eller Fino sherry – alle vine med lidt »bid« passer storartet til skaldyrs ofte lidt ferske, og sarte i smagen

6 Fisk – lyse, magre og fintsmagende, som f.eks. søtunge eller pighvar Let Sauvignon Blanc, klassisk hvid Bourgogne, Pinot Blanc eller ung Tokay-Pinot Gris, afstemt efter sauce og tilbehør. Generelt bør vinene ikke være alt for præget af fadlagring

7 - mørke, fede og kraftigt smagende, eks. laks eller makrel
Fisk – mørke, fede og kraftigt smagende, som f.eks. laks eller makrel God »fed« Chardonnay, gerne oversøisk, Tokay-Pinot Gris, Gewürztraminer eller anden kraftig hvidvin med god syre. Afkølet rød Sancerre eller Beaujolais er fine alternativer til de hvide typer. Fisk – mørke, fede og kraftigt smagende, som f.eks. laks eller makrel God »fed« Chardonnay, gerne oversøisk, Tokay-Pinot Gris, Gewürztraminer eller anden kraftig hvidvin med god syre. Afkølet rød Sancerre eller Beaujolais er fine alternativer til de hvide typer. Fisk - mørke, fede og kraftigt smagende, eks. laks eller makrel ”Fed” oversøisk Chardonnay – måske med lidt fad. Pinot Gris, Gewürztraminer eller anden kraftig hvidvin med god syre. Afkølet rød Sancerre eller Beaujolais er gode alternativer.

8 Fjerkræ let lyst og elegant kød Vinen må ikke være for dominerende i forhold til det sarte kød. Let elegant vin, hvid, rosé og rød, alt kan være velegnet – men generelt uden for meget krydderi, garvesyre og koncentration. Tør Moselvin, Chardonnay, Bardolino eller Pinot Noir evt. amerikansk, er gode eksempler på passende vine

9 kalvekød, skinkekød eller lam
Lyst kød – kalvekød, skinkekød eller lam Denne kategori er meget bred, og valget af vin er derfor meget afhængig af tilberedning, sauce og garniture. Rioja, Bourgogne, Chianti, chilensk Merlot, Rhône- og Bordeaux-vine i den lette genre kan have den passende frugt og charme, uden at være for voldsomme og dominerende Lyst kød kalvekød, skinkekød eller lam Valget af vin er meget afhængig af de anvendte tilberedningsmetoder, sauce og garniture. Rioja, Bourgogne, Chianti, chilensk Merlot, Rhône- og Bordeaux-vine i den lette ende. Med en passende frugt, uden at være for voldsomme og dominerende. 

10 Mørkt kød kraft og saft Oksekød er kraftigt smagende og serveres med en tilsvarende sauce og garniture, derfor skal man benytte sig af vine med samme karakter. Vine fra Californien og Washington State, Australien, Rhône, Médoc, Spanien, Italien og Argentina, har alle den nødvendige kraft og styrke.

11 Kød fra vildtlevende dyr har mange fine smagsnuancer.
Vinen bør ikke være for voldsom, men alligevel forholdsvis kraftig og varm. Ældre Bourgogner og vellagrede vine fra Bordeaux, Rhône, Piemonte og Rioja er god bud, da disse har elegancen og en passende afrundet garvesyre.

12 Grønsagsretter Grøntsager og rodfrugter er smagsmæssigt meget bredt. Karakteristik udtryk er syre og struktur. Vin til grøntsagsretter bør være let, rig på frisk krydderi og let syre. Eks. Kan være Frankenvin, Vinho Verde eller chilensk Sauvignon Blanc. Krydrede grønsagsretter Skal den dæmpes eller fremhæves, eller skal den understreges? Der er ingen færdig løsningsmodel. Dog bør man fokusere på vine med krydderi, varme og lidt utraditionelle smagsnuancer eller forsøge sig med øl

13 Oste, milde – cremede oste, brie og camembert samt ikke lagrede skæreoste Her kan der vælges mellem mange typer af vin, dog ikke for voldsomme. Sauternes, Tawny Port, vellagret rød Bordeaux, Bourgogne røde og hvide. At kombinere ost og vin fra samme område, f.eks. Poilly Fumé og gedeost fra Loire et sikkert valg Oste, kraftige – vellagrede oste, blåskimmel Hertil er vine med lidt mere kraft og energi fine. God fyldig Bordeaux, Vintage Port, fyldige Sherrytyper, Hermitage fra Rhône og kraftige oversøiske vine. Blåskimmelosten skiller sig ud fra de andre ved dens meget salte smag og går derfor bedst med f.eks. Sauternes eller Vintage Port.

14 Frugt og nødder Mange former for frugt og nødder passer ganske godt til vin – specielt søde vine. En stor del af smagsstofferne i frugter genkendes fra vin, såsom melon, kirsebær, fersken, jordbær og banan, hvorfor mange vine er perfekte hertil. Husk søde frugter skal ledsages af sødlig vin og syrlige frugter af syrlig vin.

15 Desserter, meget søde – chokolademousse, isdesserter Alt andet end sød vin vil skabe kaos.
Bual Madeira, Cream Sherry, LBV, Vintage Port og Banyuls er muligheder. Også vine med lidt syre i afslutningen vil være godt. Eks. Muscat de Beaumes-de-Venise eller Late Harvest fra USA eller Chile. Desserter, svagt søde – ostekage, frugttærter Mindre søde desserter, kræver mindre søde vine. Ostekager ledsages fint af Riesling Auslese, Sauternes, Barsac, Loupiac eller Vin Santo. Frugttærter er gode med søde vine med lidt syre i eftersmagen, Eks. en italiensk Muscato d´Asti.


Download ppt "Mad og vin – det lykkelige ægteskab"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google