Informationskompetence i praksis

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kollegavejledning i teori
Advertisements

Præsentation af BibTeach2 Uddannelsesbiblioteket i en omstillingstid Middelfart, d november 2006 v. Susanne Nielsen Holstebro Tekniske Gymnasium.
Danmark 3.0.
Mellemtrin EMU.
Erfaringer med kollegavejledning i skolen
MEDIEKULTUR OG SKOLEKULTUR
Digitalisering og medialisering
Økonomiske fag på handelsgymnasiet
Didaktik 2.0 – didaktisk design for ”skolen” i vidensamfundet
MEDIEPÆDAGOGISKE VEJLEDNINGSVÆRKTØJER
Behovet for en ny didaktik i skolen: ansatser til en didaktik 2.0
University College Sjælland
TEMA Undervisningspraksis med og i digitale medier
Læringscentret og nye vejledningsformer
Ny mediepædagogik - med fokus på levende billeder
- MED BUD PÅ NYE ARBEJDSFORMER INDENFOR ÆSTETIK, MEDIE- OG KOMMUNIKATIONSPÆDAGOGIK I DET SENMODERNE - ANNE AGGER, VIBEKE NØRGAARD RØNSBO OG RASMUS FINK.
Udvikling af informationskompetencer hos folkeskoleelever i 9. klasse
Digital produktion - leg og læring på begyndertrinnet
MODERNE MEDIER – et 6 ugers kursus for lærere august-oktober 2012 Foto fra rapporten: Digitale medier i folkeskolen.
Internet for børn & unge - nye formidlingsformer
Anslag: ”Søgehistorier”.
Mediepædagogik – i et vejlederperspektiv
Udvikling af fagenes didaktik Flakkebjerg,
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Kollegavejledning - indgange • Fag, medier og Faghæfte 48 • Skolekultur og mediekultur • Skolekultur og vejlederkultur • Skolebiblioteket som rum og funktion.
På vej mod en ny læremiddelkultur i skolen
Mediecentret som rum og funktion Skoleudvikling og skolebiblioteksudvikling – to sider af samme sag.
IT i undervisningen.
Velkommen til Projekt Frivillig Infomøde og workshop d. 23. maj 2013 Maj 2013 | Projekt Frivillig | Foreninger i Aarhus Kommune.
Lærerens didaktiske design Elevernes didaktiske design
- Hvad kan I forvente som forældre?
Udviklingen af professionsfaglige kompetencer Potentialer og barrierer… rene b christiansen (profil) Lektor ved Forskning og Udvikling University College.
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Lærermiddelkultur(er)?
MÅL OG METODER I MEDIEPÆDAGOGISK ARBEJDE Kultur og mediekultur Medialisering: mediepædagogik og didaktik Receptionsteori: tekst og kontekst Æstetik og.
Ressourcer og læremidler i et didaktisk perspektiv Læring og Læringsressourcer,
Vejledning af elever og kolleger – en udfordring for alle Kolding, 3. oktober 2012.
Læremiddelkultur I Folkeskolen
IT og praktik på Høje Kolstrup Skole Menu IT som en del af praktikken Hjemmesider Farvel og tak.
”Hvad skal man gøre. Hvordan skal man handle. Hvem skal man være
Didaktik 2.0 – didaktisk design for ”skolen” i vidensamfundet
Evalueringsperspektiver
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
Udvikling af det mediepædagogisk håndværk
Mediepædagogiske værktøjer i teori og i praksis
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Digitalisering og medialisering
Digital natives - mellem teknologifascination og kollaborativ deltagelse.
PARALLELUNDERVISNING: - brugen af en digital læreplatform
Nye digitale muligheder i overbygningen KL, Odense Birgitte Holm Sørensen Forskningsprogrammet Medier og it i læringsperspektiv DPU, Aarhus Universitet.
Færre bøger – mere IT Karin Levinsen Forskningsprogrammet Medier og IT I Læringsperspektiv DPU, Aarhus Universitet Hvordan får vi mere it? Skal vi have.
Prestudy med fleksibel vejledning Rasmus Mørk Underviser på HTX Skjern Byggeri og Energi.
PLC og mediepædagogisk vejledning Taarnby, 25. september 2012.
Kollegavejledning i praksis Eksempler til diskussion.
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Vejen Kommune Det er besluttet, at alle skoler i Vejen Kommune arbejder med Vurdering for Læring. Alle skoler arbejder efter en fælles procesplan. Arbejdsgrupper.
Planlægning, proces og evaluering
Fra kursus til lokal skoleudvikling – om og med medier 13. marts 2012.
Træning af mundtlighed årgang Fysik/kemi UL Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013.
Mediepædagogik og didaktik – i teori og i en pædagogisk praksis 13. marts 2012.
MEDIEPÆDAGOGISK VEJLEDNING. Kollegavejledning i Frederiksberg kommune – Efter år 1: Barrierer: kan… ingen vejlederkultur og for meget brandslukning.
- ”JPCK den 2. ”bølge” efter Skole-It”
Indkøb af digitale læremidler - hvor skulle det ellers ske, hvis ikke på PLC? KARIN DYRENDOM.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Fra vidensdeling til produsage. De sociale medier er her, eleverne bruger dem, og Man kan ikke forbyde dem i klasseværelset. Fra vidensdeling til produsage.
I kan begynde med at fortælle om det! Den måde, I vejleder på efterskolerne, er unik! I gør det i ”det skjulte” – og taler ikke højt om det Få det frem.
Digital præsentation som grundlag for den faglige samtale om projektarbejdet ved eksamen i dramatik.
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Digital dannelse i gymnasiet
Præsentationens transcript:

Informationskompetence i praksis Velkommen… UCC d. 20/11-12

Velkommen indenfor Hummeltofteskolen i Lyngby-Taarbæk Kommune Læringscenterteam: 3 it-vejledere og 2 bibliotekarer Repræsenteret i vejledernetværket og teamkoordinatorgruppen Fast programpunkt ved lærernes pædagogiske dag inden skoleårets begyndelse Den dynamiske medieplan: skemalagte møder med alle årgangsteam i august/september

Medieplan undervejs 12-13

Informationskompetence Evnen til at søge information og til kritisk at vurdere og anvende samme Kunne søge og genfinde information i et udvalgt søgesystem, samt vurdere resultatet i forhold til en opstillet søgestrategi (ACRL, 2000) Andet end at være god til at google og copy paste…

Eksempel: 4. b. er på bibliotekskursus. Skønlitteraturen og faglitteraturen er gået godt. Men så skal der søges på computer og i elev-web…

Påstand Eleverne kan ikke undervises i informationskompetence

Uformel og formel læring

Eleverne er i computerspils-mode

Flow er balancen mellem kompetencer og udfordringer I realiteten er flow noget man skal træne og kæmpe sig til for at opnå kompetencer, hvorimod spillet adapterer sig hurtigere… Eleverne overfører fremdriften og tempoet til skolen

Informationer og convenience

Vi brugte først Google og andre hjemmesider, men så blev vi sendt på biblioteket og skulle finde nogle bøger om det… Google og wikipedia Svampeopgaven…

Er det smart eller snyd? Usamtidighed og traditionel dannelse i samme klasseværelse Skolens mål – elevens adgang til viden – skolens evalueringsformer (Karsten Gynther, didaktik 2.0) Fokus på produktet

Workshop: brainwriting Er bibliotekskursus en død sild?

Eksempel: Informationerne finder du i bøger og på nettet

Påstand Vejledningen foregår som brandslukning

Brandslukning (model: Kirsten Tholle, konsulent, 2012)

Aktivering eller læring? Informationskompetence er ikke blot at arbejde med IT eller at undervise i søgestrategier – men derimod et didaktisk fokus Stilladsering: tydelige mål til konkret feed back så man kan vokse

Læring - og didaktik Kompetenceniveauer i læring, Inspireret af Elin Bonde, Ringstabekk Skole, Norge

Fortid, nutid, fremtid Er det finere at bore end at zappe? Undervisningsdiskurs eller læringsdiskurs?

Workshop: Undersøg og sammenlign I hvilken grad stilles der krav til eleverne om at metakommunikere om deres egen læreproces? Hvordan kan det gøres?

Evaluering Og karakteren er… Didaktik 2.0 Konkret skal eleven kunne redegøre for og læreren evaluere følgende: Anvendelse af Information (informationskompetence) Hvordan har i undersøgt om de informationer I har fundet på nettet er korrekte? Hvilke kilder til informationsindsamling har I anvendt? Har jeres valg af kilder været hensigtsmæssige? Valg af ressourcer (didaktisk kompetence) Hvilke ressourcer og læremidler har I anvendt. (Som minimum skal ressourcelisten fremgå af slutproduktet) Hvad er de lærerudvalgte læremidler brugt til og hvad har i brugt ressourcerne fra nettet til? Fortæl med udgangspunkt i en eller flere ressourcer fra nettet, hvad de fagligt har bidraget med i dette forløb. Brug af re-mix (re-medieringskompetencer) Hvilke dele af jeres produkt har I produceret helt fra bunden? Hvilke dele er hentet fra nettet eller andre medier og kopieret eller redigeret direkte ind i produktet? Hvordan kan I dokumentere, at I ikke har krænket nogen ophavsrettigheder? Hvor oplever I, at I har lavet et spændende re-mix af andres indhold og eget indhold i jeres produkt? Didaktik 2.0 Karsten Gynther Og karakteren er…

Eksempel 3: Google translate

Påstand Der skal tæmmes nogle kæpheste!

Informationer og convenience

Paradigmet Flow og Convenience: kompetencer, færdigheder og motivation Elever ved, at det grundlæggende didaktiske design i skolen er en rutine, som de blot skal følge for at komme så let som muligt gennem skolehverdagen! (Karsten Gynther, Didaktik 2.0) Lærerens ureflekterede informationsbehandling (læs: ”fri leg på google”) skaber informations-analfabeter blandt eleverne

Eleverne er præference-orienterede de unge definerer sig ud fra, hvad de betragter som værende vigtigt, attraktivt, rart, interessant den almene viden om finkulturelle områder er afhierakiseret, og de unge beslutter i langt højere grad selv, hvilke emner, der er interessante for dem mange skoleelever finder det, der foregår i skolen absurd og meningsløst, fordi det, de oplever, ikke passer ind i deres egen verden (Thomas Ziehe)

Den mediepædagogiske vejledning (Model: De mediepædagogiske parametre, fra: Fremtidens læringscenter i et vejledernetværk, C. Wangel og M. Engholm)

Workshop: Imagination Set i ”flow-lyset” af børn og unges tilgang til opgaver, hvordan kan vi få eleverne til grundigt og roligt at sætte sig ind i nyt stof?

Pause

Tak for i dag