Fedtstoffer Hvad er fedt?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Hjertevenlig kost i praksis
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Kost og træning.
Styrk dit immunforsvar
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Type 2 diabetes Diabetestyper Diabetesundervisning ved sygeplejerske
Vigtige begreber i naturfag
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Opbygning og struktur Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Velkommen. Sund livsstil Regelmæssige mættende måltider (gerne 4-6 måltider) Kost som indeholder frugt og grønt Kost med rigt indhold af fuldkorn og.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
SSA-KURSUS I NATURFAG, SOCIAL- OG SUNDHEDSSKOLEN, SILKEBORG
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Kostråd og sundhed.
Hjerte-kar sygdomme Rygning.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
VITAMINER OG MINERALER
Risikofaktorer
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
VITAMINER OG MINERALER
Welcome to the MarineOmega Product Training
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Naturfag SSA.
Fordøjelseskanalen.
Målet med hjerterehabilitering
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Til finalen Fedt og olie Fedtsyrer Isomeri Mere fedt Potpourri
Hjerte & Kredsløb.
Fedt, protein og kulhydrater
Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer
Fedtopløselige vitaminer
Session 7 – Livsstil Undervisere:
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Blodets sammensætning Lymfesystem Blodsygdomme
Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Intro Forskellige opfattelser? Sammenhæng mellem indkomst, uddannelseslængde, socialgruppe og sundhed? Energiforhold – optimal kost? Hvordan optages og.
Kredsløbet Hjertet Hjertets egen blodforsyning Arme og ben
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Kompetencemål 5  Borgerens ønsker og livskvalitet skal holdes ved lige, imens man motivere dem til en sundere livsstil – og få en bedre livskvalitet.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Seks veje til din sundhed
Hvad indeholder vores mad.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Fedtstoffer.
Fordøjelse af næringsstoffer
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Mælk og andre Mælkeprodukter.
FEdtstoffer Hvad i alverdnen er det?.
Præsentationens transcript:

Fedtstoffer Hvad er fedt? Fedt (= lipider) er en gruppe af kroppens byggesten og en vigtig energikilde. Vi bruger fedt til bl.a. opbygning af nerveceller, huden m.m. Man kan absolut ikke undvære fedt. Man skal bare ikke have for meget, og man skal også helst have den rigtige sammensætning. Vi interesserer os her for en gruppe fedtstoffer, der kaldes ”Triglycerider”.

Fedtstoffer Fedt – opbygning og virkning. Den store gruppe af fedt – triglyceriderne, som vi spiser, er et stort molekyle, der har form som et E. Ryggen i E’et består af glycerol og benene i E’et består af 3 fedtsyrer Det er fedtsyrernes egenskaber som er interessante, fordi de reagerer forskelligt i kroppen. Derudover er der flere andre slags fedtstoffer/lipider, bla. kolesterol. I forhold til kolesterol interesserer man sig både for det gode og det dårlige kolesterol.

Fedtstoffer Fedtsyrerne opdelt i grupper (se figur 19 i bogen s. 38 med oversigt over, hvor du kan finde det sunde og det usunde fedt) Mættet fedtsyre: Mættede fedtsyrer findes hovedsageligt i dyrisk fedt/kød, men også i kokosolie = ”det usunde fedt”, men det er kun delvist sandt Umættet fedtsyre: Deles op i 2 grupper: ☺ mono-/ enkelt- umættet fedtsyre: Hjertevenligt og diabetes venlig – eks. Rapsolie, olivenolie, nødder og avokado ☺ Poly- / flere- umættet fedtsyre: eks. vindruekerneolie, majsolie og fisk. Er også hjertevenligt: blodtryks- og kolesterol-sænkende. VIGTIG: her findes de livsnødvendige fedtsyrer, omega-3-fedtsyrer, som vi skal have gennem kosten. VIGTIGT! Det daglige indtag af fedt skal fordeles med 1/3 fra hver gruppe

Fedtstoffer og kemi Fedtsyrer Stregformel . . . tegn færdig Mættede fedtsyrer C-C-C-C-C-C-C Enkelt-u-mættede fedtsyrer Fler-u-mættede fedtsyrer

Fedt og sundhed Fedt bruges som energi til cellerne (dog ikke nervecellerne). Fedt er også nødvendigt for at optage og transportere de fedt-opløselige vitaminer: ______________________ opbygning: eks kroppens cellevægge (=cellemembran) og nerverne. Isolering af kroppens organer se i bogen s. 39: hvad bruges fedt i øvrigt bruges til? ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ En kost med et stort indhold af mættede fedtsyrer øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme dvs. åreforkalkning, blodpropper. Eksempler på det sunde fedt kan ses her: Om et fedtstof er sundt eller usundt har noget at gøre med, hvordan det reagerer inde i kroppen.

Fedt og sundhed Fedt, både det mættede og det umættede, indeholder lige meget energi pr. g 37 kJ. NY ! Vi har et lager af fedt i kroppen, i cellerne og i specielle fedtdepotceller der er vigtige energidepoter. Det er vigtigt at huske på, at alle former for fedt feder. Uanset om det er mættet eller umættet fedt kan det give vægtproblemer. Overvægt kan være knyttet til fed kost, men overvægt skyldes oftest IKKE kun denne ene faktor. Normal-kosten for raske normalvægtige bør indeholde 25 til max 30% af energien fra fedt Ved småtspisende eller alvorlig sygdom må op til 50 % af energien komme fra fedt. 1 kal = 4,2 Kj