Unge og demokrati Nordisk Storbykonference Odense 7. oktober 2007.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
fra klasseværelse til cyberspace
Advertisements

Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Arbejdsgruppens og mødernes formål ARBEJDSGRUPPENS FORMÅL Det er os, der sørger for at vi her på skolen: • Stiller skarpt på vores skole-hjem samarbejde,
Bjarne Ibsen Professor, Forskningsleder
SÆT MEDBORGERUNDERVISNING PÅ SKOLESKEMAET!
Inklusion – et fælles anliggende Daugaard
Unge Hjælper Unge. Projektmål Fastholde elever. Mindske frafaldet med 7,4%
VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
Frie informationer og kampen for demokrati Biblioteker og demokratisk dannelse.
E – styret ( 68 ) ESTJ ( 26 ) ESTP ( 7 ) ENTP( 13 ) ENTJ ( 5 )
PETS 2004 Hjørring Seminarium Inge Reenberg
AM 2006 Birgit Lübker AM 2006 Hvem har magten i arbejdsmiljøarbejdet? Seniorkonsulent Birgit Lübker Teknologisk Institut - Center for Arbejdsliv.
Lærerprofessionen.
Regionale kulturaftaler En frivillig aftale, der indgås mellem Kulturministeriet og en række kommuner; en ’kulturregion’
DEMOKRATISERING : SFUs Martstræf 2011 : Gry Poulsen.
Internationalisering UNDERVISNINGSPLAN. Navigation BAGGRUND Folkeskoleloven og Fælles Mål MÅL – og vision RAMMERUNDERVISNINGSPLAN Eleverne - aktive deltagere.
› Synlighed skal altid baseres på Sct. Georgs Gildernes vedtagne mål: › At arbejde med personlig udvikling, støtte spejderarbejdet og medvirke til løsning.
Kommunikationsstrategi - et strategisk ledelsesværktøj
Sådan skaber du værdi som leder i din virksomhed
- fortsat midt i en flekstid?
Fagets formål, fokus og fagmål
Lærerprofessionen - en definition.
Demokrati & Menneskerettigheder
Refleksionsopgave Succesruten: Hvad har været motiverende for jer i denne proces? Hvad skete der? Hvem tog ansvar? Hvordan var humøret/stemningen? Hvordan.
Vi stiller skarpt på skole-hjem samarbejdet
Sociologi – Individ og samfund
Relationen i institutionen – MI på MultifunC V/ Sine Møller Psykolog og faglig leder af Kvalitetssikringsteam MultifunC.
Workshop om læringsmiljø – Hvad, hvorfor og hvordan?
Science Team K Slutrapport fra evalueringen Henrik Busch, Jan Sølberg, Finn Horn 3. november 2006.
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Empowerment og sundhed
Samfundslære: Styreformer
Demokratiteori I 21. September a. Kriterier for en demokratisk proces Udgangspunkt for kriterier for en demokratisk politisk beslutningsproces:
Biblioteket som læringssted: Nye bibliotekarroller – nye biblioteksydelser Handelshøjskolens Bibliotek Århus Odense 15. maj 2002 Fra et bibliotek i bevægelse.
Cooperativ learning - også kaldet CL
Folkebiblioteket i folkeskolen Nedslag i gode eksempler….. Se mere på db.dk/folkeskoledb.dk/folkeskole Michel Steen-Hansen db.dkdb.dk Danmarks Biblioteksforening.
DEMOKRATI SOM POLITISK ANSVAR – POLITISKE STRATEGIER ER NORDEN DEMOKRATIETS PARADIS?
Unge i udsatte positioner og deres positive deltagelse i samfundet
Formålet med mødet 1.Drøfte vores motivation for at stille skarpt på skole-hjem samarbejdet 1.Lægge en tidsplan for dialogprocessen 2.Forberede, hvordan.
Etnisk konsulent Produktionsskolerne i Danmark Tværkulturelt seminar.
Fritidshjemmet Villaen Per Schultz Jørgensen 10. Oktober 2012
Fokus på køn på Roskilde gymnasium Skoleåret 2013/2014.
Lærerprofessionen.
V/ Troels Boldt Rømer, formand for Danske Skoleelever
Den digitale Leg Oplæg Teknologi er alt det, der er opfundet efter du blev født…
Social kompetence Oplæg den 28. Oktober 2008 Kildevældsskolen Per Schultz Jørgensen.
Udfordringer og visioner på børne- og kulturområdet BKF Syddanmark 18. marts 2010 Klaus Majgaard.
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
Biblioteket som katalysator for social kapital
FDF vil styrke det lokale samarbejde med kirker, skoler og kommuner Kirken skal holde fokus på børn og unge FDF skal nå udsatte børn og unge FDF skal være.
Socialisme anno 2007 Oplæg om SFU’s principprogram Sommerlejr ’07 Nanna Westerby.
Udfordringer og visioner på børne- og kulturområdet BKF Midtjylland 5. marts 2010 Klaus Majgaard.
Hvad ser BKF som de vigtigste indsatsområder i den nærmeste fremtid på børne- og ungekultur området? Flemming Olsen, Børne- og Kulturdirektør Herlev Kommune.
Udvid din didaktiske værktøjskasse.
Den unge projektgeneration - om det lokale guld, deltagelsesstrategier og medborgerskab. KL’s kultur- og fritidskonference Kolding maj 2011 Flemming.
Sociale og kulturelle forhold. Socialisering, kultur og identitet
Hvordan samarbejder vi om kulturen?
BØRN, UNGE OG COMPUTERSPIL CENTER FOR COMPUTER GAMES RESEARCH COPENHAGEN JONAS HEIDE SMITH FORSKNINGEN I BØRN, UNGE OG COMPUTERSPIL Ved.
Vision mission værdier handleplaner
Rekruttering og fastholdelse af frivillige Brønden, Brøndby kommune 2. oktober 2010 Anders Jacobsen Konsulent Center for frivilligt socialt arbejde 1.Motiver.
Hvorfor individuel lønforhandling?. Hvad er individuel lønforhandling? Med individuel lønforhandling har den enkelte medarbejder forhandlingsretten og.
Oplæg til Hustræf 2011 Inddragelsens niveauer og perspektiver
FIP-konference 8-9 marts 2017 på Gl
1 Præ-moderne samfund. 2 Moderne. 3 Senmorderne samfund.
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Forløbet: Unge – identitet, socialisering og sociale medier
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Unge og demokrati Nordisk Storbykonference Odense 7. oktober 2007

Hvad er demokrati?  Politisk styreform og dermed politisk deltagelse og indflydelse  Livsform og medborgerskab  Sammenhængskraft og fælles referenceramme  - fravalg af demokratisk deltagelse rækker langt ud og dybt ind i samfundet

Politisk styreform  Den liberale tradition  Individet er den politiske enhed  frihedsrettigheder  Valghandlingen er deltagelsen  Den republikanske tradition  De sociale og politiske fællesskaber  Civil demokratisk kontrol  Deltagelse i den politiske proces

Unges politiske engagement  Göteborg undersøgelsen 2004  pct. af de årige interesser sig for partipolitik  Magtudredningen 2004  11 pct. af de årige har forventninger om at deltage i demokratiske aktiviteter  Det ser ud som om der mangler tro på værdien af deltagelse

En truende udvikling?  Ja – overfladisk betragtet - for der sker ingen fornyelse af de demokratiske institutioner  Ja – for det er ikke kun de unge, der er grundigt trætte af det politiske spil  Nej – for vi er i gang med en omstilling af samfundet og skal finde nye veje

Unges fravalg af traditionel deltagelse  ”Unge melder sig ud af Forenings-Danmark” (Mandag Morgen 2000)  ”Teenagere lever deres eget medieliv”: de foretrækker MTV frem for DR (spørgeskemaundersøgelse 2001)  ”Teenagere zapper væk fra fællesskabet”  Unge fravælger traditionelle job (ungdomsforsker Birgitte Simonsen)

Unge stiller nye krav til jobbet  Ønsker frit valg på alle hylder  Søger oplevelse på jobbet  Går både efter job og virksomhed  Lægger vægt på det sociale miljø  Vil ud at rejse i deres job  Kræver opmærksomhed  Søger sammenhæng mellem arbejdsliv og privatliv

Opbrudssamfundet  De store paraplyer er borte  Normsvækkelse  De ”politiske siloer” har mistet troværdighed  Individualisering – ”zapper-kultur”  Fællesskabet trues af opløsning – eller gør det?  Hvor er de fælles referencer?

Gruppefællesskaber  Vi identificerer os med dem, vi ligner  - både lokalt og internationalt  Her er referencerammen  Og solidariteten  Men brister så engagementet i det demokratiske fællesskab?

Frisat generation – med sig selv i centrum  ”…generationen, der er vokset op med MTV, Internet, roller skates og ansvar for egen læring, er blevet præcis så fri, som--- Thomas Ziehe i 1984 forudså den ville blive. De unge er frisatte, frie til at være forskellige – og frie til at vælge selv. Det gør de så. Men de gør mere end det: de vælger selv – og vælger sig selv….. Det personlige projekt. Den individualiserede livsstil. Den skræddersyede identitet”. Mandag Morgen. Hvem vinder kampen om kompetencerne? Januar 2001

Forskellige ungdomskulturer  Universitetsstuderende  ”nørderne”  Unge i medie- og populærkulturen  De autonome og aktivisterne  Unge omkring Ungdomshuset  Fonden Jagtvej 69  De vil bidrage – på deres egne præmisser

Er medieverdenen modellen?  ”Magtbalancen er skiftet fra dem, der kontrollerer medierne - til dem, der vælger medier”  ”The daily me” Cass Sunstein i ”Republic.com”  Massekommunikationen preller af, deer skal satses direkte  Underholdning  Dialogorienteret  Markedsføring for snævre grupper

Skolens rolle  Skolen er en bærende værdiformidler i det åbne samfund  Lykkes formidlingen af demokrati?  Magtudredningen i Danmark 2004  Klassedemokratiet fungerer  Elevrådet fungerer ikke!  Elev-portalen i Odense  Elevrådet dybt afhængig af læreren

Elevrådsportalen  Elevrådsarbejdet  ”værktøjskasse”  Klassens tid  Leksikon  Til læreren  Om sitet  Jeg synes portalen er godt lavet, der står meget godt – men den er lidt kedelig

Hvordan gik det?  Kontaktlærer: jeg kan ikke rigtig gøre den vedkommende for dem  Elev: jeg har ikke direkte brugt den…  Elev: man oplæres ikke til demokrati – nærmest det modsatte  Konklusion: portalen styrker ikke i sig selv elevrådet, der skal andre initiativer til  Perspektiv: kan portalen være forum i et direkte elev-demokrati?

Demokrati i skolen  Den autokratiske model: læreren ved bedst  Systemmodellen: elevrådet indgår og er ledelsens forlængede arm  Elevråd er træningslokale: eleverne orienteres og ”køres” af kontaktlæreren  Frirumsmodellen: eleverne styrer og kontaktlæreren er deres ”advokat”  Det direkte demokrati via internet

Synes elever de har indflydelse?  HBSC undersøgelsen  elever i 2002  11, 13 og 15 årige  ”På vores skole er eleverne med til at lave reglerne”

…vi er med til at lave reglerne

En svensk undersøgelse 2006  Almgren, E. : Att fostra demokrater. Ph.D. Uppsala  Demokratiske holdninger antages at hænge sammen med integration og indflydelse  6000 elever år indgår  Et bevidst åbent klassemiljø har en positiv effekt på elevernes politiske holdning  Direkte elevindflydelse har negativ effekt på elevernes politiske holdning  Der er social skævhed i elevernes viden og holdning  Hvad kan skolen gøre?

Demokratiet skal fornyes  Demokrati forudsætter en offentlighed med debat og holdninger  - og fælles referencerammer  Det kræver også reel uddelegering af magt og beslutninger  Kan direkte demokrati være en af vejene?  Erfaringer med det digitale folkestyre

Ufordringen  Unge afspejler problemet i forstærket form  Den manglende referenceramme  Behovet for nye former for demokratiet  Derfor udvikle nye institutioner  Borgermøder, det digitale demokrati,  Folkeafstemninger blandt unge i lokalområdet  Tidl. stemmeret til unge nationalt  Skolen  Opdrage til demokrati: ”den politiske kanon”  Direkte indflydelse

Sokrates´ mareridt  Oldtidens mundtlige kultur udviklede demokratiet i nærkontakt og dialog  Her lå Sokrates´ store vision  Middelalderens skriftkultur nuancerede og skabte afstand  Nutidens digitale kultur har teknificeret  Har vi nået en karikatur, der ville give Sokrates mareridt?