Er der effekt ved sundhedsfremme projekter?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lidt om mig. Helle Bach Løbetræner i Bjerringbro løbeklub BAM
Advertisements

SOCIAL KAPITAL - EN FÆLLES SAG
der var engang behandlingspsykiatri Idræt og motion – en ny vej
Det frivillige foreningsliv i dansk idræt
Arbejdspladsudvikling
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Forældremøde X årgang.
Sundhedsfremme København 27. maj 2010 Debatarrangement om
Agenda Dialogmøde Information om projektet SUND Skole ved Krista Blaabjerg, SUND Uddannelse, på vegne af styregruppen for projektet. - Herunder spørgsmål.
Darum skole 4. november 2013.
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Refleksionsopgave Succesruten: Hvad har været motiverende for jer i denne proces? Hvad skete der? Hvem tog ansvar? Hvordan var humøret/stemningen? Hvordan.
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Det handler om at følges med nogen og skabe resultater.
Vicedirektør Susanne Poulsen, Bornholms Hospital
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Lederen og sygefraværet - om at arbejde med sygefravær som leder
Empowerment og sundhed
Mobility management og sundhed Mobility og Sundhed.
Sundhedspolitik for Favrskov Kommune Sundhedsambassadører i landsbyerne i Favrskov Sundhedskonsulent Christina Rasmussen-Rubæk.
Seksualpolitik.
Konkurrenceudsættelse – organisering, produktivitet, effekt FOPS arrangement , v. Henning Nilausen Indlægget kommer ind.
Jesper Karle Speciallæge i psykiatri, dr. med.
Værdigrundlag AEU Chefkursus 2007 Hold 6.
Kend din Kerneopgave Silkeborg September 2014
Hvem er jeg? Gunvor Hallas Chefkonsulent Cand.scient.adm., født 1952
FORMÅL MED TUPVAK – OG KONKRETE EFFEKTMÅL Projektets hovedformål er følgende: 1.Formulering og forankring af en styrket strategisk prioritering af IKV-indsatsen.
Bevægelse i hverdagen. Navn Navnesen  1,6 mio. idrætsaktive  frivillige ledere, trænere og instruktører.  foreninger er organiseret i.
Hva er god klasseledelse ?
Hvad er mål/resultat (output)?
Det Folkelige Forum Brugerundersøgelse. Hvem er jeg? Studerende på Syddansk Universitet i Odense Studentermedhjælper i Horsens Sund By fra september 2009.
Regionshospitalet Hammel Neurocenter Hospitalsenhed Midt "Hvad er udfordringerne og perspektiverne set i praksis?" ved ledende terapeut Lis Kleinstrup.
Kommunale udfordringer på børne- og sundhedsområdet
Ledelse af frivillige Økumenisk efterårsmøde – 5. november 2011.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet – arbejdspladsernes rolle, 8. februar 2006, Mona Larsen Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet Arbejdspladsernes rolle.
KL´s visioner for kroniske patienter
Sygefravær RMU temadrøftelse den 17. juni 2010.
RÅDGIVNINGS- OG KONSULENTOPGAVER I SKOLER OG DAGINSTITUTIONER KAREN WISTOFT, PH.D. POST DOC. DPU Konsulentfunktionen - pædagogiske kompetencer.
DLG i bevægelse Information om projektet. Hvorfor? DLG ønsker at give timelønnede medarbejdere muligheden for at forbedre deres sundhed Både medarbejderne.
Plantekongres 2007 Psykisk arbejdsmiljø v/cand. psych. Nadia El-Salanti Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA)
Anbefalinger. Forebyggelse  minutters træning (svarende til rask gang) hver dag, eller  Minimum 4 timer om ugen  Må.
Er foreningerne for alle – eller bare for de fleste?
Trivsel, livskvalitet og sundhedsfremme 15. april 2015 Temadag 2. nov Udviklingschef Gert Hosbond.
Workshop 4 Hjerteforeningens politiske arbejde
KVALITET I SAMSPIL OG LÆREPROCESSER I DAGTILBUD Oplæg v/ Maybritt Larsson Institutionsleder Barnets Hus-Amerikavej.
Arbejdsmiljø og social kapital: Hvilke sammenhænge er der i de forskellige typer af organisationer? Anne-Mette Hjalager Syddansk Universitet Center for.
Hvorfor deltage i projektet? Velværdsområdernes udfordring med stigende forventninger og knappe ressourcer. NPM trenden med fokus.
Fra kompetenceudvikling til Hverdagsimplementering - for at handle anderledes må vi tænke anderledes!
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet - Når UU er en integreret.
Etablering og drift af faciliteter – sammen med frivillige Friluftsrådet V/Julia Bjerre Hunt, Ingerfair.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Aktiviteter OutputResultater kt. sigt Effekt ml. sig t Virkning lg. sigt Lokalt samarbejde med private og offentlige arbejdspladser om IKV Ledige, a-kasser.
Mentale helbredsproblemer - førtidspension eller tilbagevenden til arbejde? Vilhelm Borg seniorforsker NFA 2010 Oplæg Beskæftigelsesråd Hovedstad.
Et suppleringskursus til den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats
Anne-Mette Hjalager Syddansk Universitet
Arbejdspladsen i fokus/arbejdsfællesskaber
SUF - gevinstrealisering
Kompetenceudvikling af pædagoger i skolen
Bevægelse, læring og trivsel - TLY
Flere gode år på arbejdsmarkedet
Tag snakken – bryd vanerne
Hospitalsenheden VEST
Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser
Øget professionalisme som resultat af fokuseret uddannelse v
Konference Rådet for bedre Hygiejne september 2019
Præsentationens transcript:

Er der effekt ved sundhedsfremme projekter? Agenda Er der effekt ved sundhedsfremme projekter? Effektmåling Involvering af ledelsen og mellemlederne Uddannelse af forandringsledere (nøglemedarbejdere) Forskningsprojekt i samarbejde med Syddansk Universitet Resultater.

Er der effekt ved sundhedsfremme projekter? Vi ved, at sunde medarbejdere er mere produktive, levere højere kvalitet i deres arbejde, er mindre syge og mindre stressede samt at de har mere energi og tænker klarere Så JA, MEN hvordan opnår vi det?

Effektmåling Businesscases Målformulering med formål, leverancer og succeskriterer i form af et målhierarki KPI´er Balanced Scorecard M.fl.

Effektmåling af sundhed på arbejdspladsen

Involvering af ledelsen og mellemlederne Dokumentationen er tydelig – sundhedsprojekter dør efter 3 – 6 måneder pga. manglende organisering af indsatserne på arbejdspladsen samt involvering af medarbejderne i meningen med indsatserne Det er ledelsen i samarbejde med mellemlederne, der skal realisere strategier og er ledelsen og mellemlederne ikke en del af sundhedsarbejdet bliver det ikke prioriteret.

Hvordan involverer vi ledelsen og mellemlederne? Det skal forankres på øverste niveau og der skal placeres et projektlederansvar centralt i virksomheden Involvering i form af seminarer og/eller kurser er nødvendigt.

Hvordan praktiserer ledelsen og mellemlederne SundhedsLedelse? Involvering i forhold til mening Viden og redskaber til at praktisere SundhedsLedelse Hvornår er jeg en succes? Ledelsen og mellemlederne skal gøre plads til arbejdet med sundhed på personalemøder og andre fælles fora Lederne skaber forudsætninger, rammer og strukturer, der gør det let for medarbejderne, at træffe et sundt valg Hvad er sundhed for os som virksomhed/institution?

Uddannelse af nøglemedarbejdere Uddannelse af nøglemedarbejdere til at igangsætte aktiviteter og motivere kollegaer løbende Adfærdsændringer sker i de nære relationer Nøglemedarbejderne skal have tid i deres stillingsbeskrivelse til sundhedsarbejdet Synlighed Nøglemedarbejderne skal vide hvornår de er en succes og have krav til leverancer i deres arbejde.

Sundhed på arbejdspladsen som forandringsprojekt Syddansk Universitet og PreviaSundhed Vejledere: Professor Gisela Sjøgaard (Sundhedsvidenskab) og Professor Pernille Eskerod (Samfundsvidenskab) Målgruppe: 400 fuldtidsansatte kontoransatte på 3 offentlige og 2 private virksomheder Varde Kommune TDC (Sønderborg) Socialstyrelsen (Odense og København) Nestlé Esbjerg Kommune.

Formål Ph.d. projektets formål er at undersøge om en 2-årig alsidig motionsindsats (intelligent motion) har en positiv indflydelse på kontormedarbejderes effektivitet (produktivitet og kvalitet) Sygefravær Individuelle sundhed Personaleomsætning Selvvurderet produktivitet (preesenteisme) Sundhedsøkonomi.

Delformål Drive interventionen som et forandringsprojekt, som sikrer forankring (ejerskab), implementering og effekt under og efter projektet Uddannelse af SundhedsAmbassadører på alle arbejdspladser. Én SundhedsAmbassadør pr. 12 ansatte. SA´erne har 2 timer til rådighed om ugen til deres arbejde (motivere interventionsgruppen til at dyrke motion) SundhedsLedelse: Alle ledere, der har medarbejdere med i projektet er på ½ dags seminar omkring SundhedsLedelse.

Intervention Alle Spørgeskemaundersøgelse (før, midtvejs og efter den 2 årige intervention) Sundhedsundersøgelser (før, midtvejs og efter den 2 årige intervention) Interventionsgruppe (Sundhedsstyrelsens anbefalinger) Intelligentmotion: 40 – 60 minutter organiseret træning én gang om ugen med høj intensitet i arbejdstiden 30 minutters individueltræning 6 gange om ugen med moderat intensitet i fritiden.

Nøglemedarbejderne gør en forskel i forhold til deltagelse Resultater Intelligentmotion virker, men kun hvis det er del af arbejdstiden og med instruktør Nøglemedarbejderne gør en forskel i forhold til deltagelse Løbende motivation Del af et fællesskab Virksomheder der har været i gang i 1.5 år – det er blevet en rutine.

Resultater Samtlige mellemledere i projektet anså det som en vigtig del af deres rolle, at de gennem holdninger og adfærd signalerer at sundhed er vigtigt overfor deres ansatte Det fremgår tydeligt af undersøgelsen at mellemledere, der har deltaget i ledelsesseminar om SundhedsLedelse giver udtryk for klarhed omkring deres rolle De nøglemedarbejdere der har haft deres leder med på lederseminar oplever klar rollefordeling og ejerskab for projektet Vi kan måle det direkte i deltagelse og forbedringer!!!!

Interessante citater fra deltagende ledere og mellemledere ”Det er en udfordring at arbejde med sundhedsfremmende og forebyggende indsatser, som på en elle anden måde går tæt på den enkelte medarbejder og deres private holdninger” ”Skelnen mellem, hvad der er medarbejdernes ansvar, og hvad der er ledelsens ansvar er svær” ”At finde den rette balance mellem arbejdet med sundhed i forhold til de opgaver som vi skal løse”.