Love og regler på beskæftigelsesområdet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
883/04: Arbejdsløshedsydelser og aktivering I DK trESS seminar 13. september 2013 Professor dr. Jur. Kirsten Ketscher Forskningscenter WELMA Det Juridiske.
Advertisements

Optimal anvendelse af STU i forhold til førtidspension
Juridisk metode på beskæftigelsesområdet
Juridisk metode på det sociale område
Ny Førtidspension og fleksjob reform
Reform af førtidspension og fleksjob
Kommunale Indsatsområder Oplæg til beskæftigelsesudvalgets møde d
Grundkursus Politisk indflydelse. Grundkursus Politisk indflydelse.
Projekt ’fra barriere til karriere’ DSI (De Samvirkende Invalideorganisationer) ogArbejdsmarkedsstyrelsen.
Tværgående indsats for unge årige
Serviceloven Serviceloven er en rammelov
Sammenhængende beskæftigelsesindsats FOKUS Gå-hjem-møde, mandag den 7. marts 2005.
Danske Handicaporganisationer – for retten til lige muligheder Konventionspiloterne på besøg i DH’s afdelinger.
Kursusdag 1 for DH’s repræsentanter i LBR og RBR
SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Hohnen, Pernille: Den korteste vej til arbejdsmarkedet, Den korteste vej til arbejdsmarkedet.
Danske Handicaporganisationer Handicapbevægelsens paraplyorganisation siden 1934.
Synshandicap og beskæftigelse
Oplæg om sygedagpengereformen d. 1. oktober 2014 for Viborg kommune
Mod en ny arbejdsmarkedspolitik Mogens Ove Madsen Fmd. Specialsektorudvalget Region Nordjylland.
Grundkursus for frivillige i DH Politisk indflydelse.
Oplæg om DUKH og retssikkerhed for handicappede
Jobcenter Århus Udbud af Beskæftigelsesfremmende tilbud til job- og indsatsklare borgere d. 26. august 2010.
Regeringens 2. beskæftigelsesstrategi for personer med handicap Job og Handicap - det kan lade sig gøre - Stig Langvad, DH 24. oktober 2009.
Temadag for kommende RBR-repræsentanter 18. maj 2010.
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 1. DECEMBER 2014 BERGEN PROFESSOR MICHAEL SVARER AARHUS UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES INSTITUT.
BPU Karen Il Wol Knudsen, beskæftigelsespolitisk konsulent Februar 2009 Kursusdag 1 for DH’s repræsentanter i LBR og RBR.
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE JOB MED LØNTILSKUD TIL FØRTIDSPENSIONISTER MØDE.
Fællesmøde mellem Arbejdsmarkedsudvalget & LBR 6. marts 2013.
Roskilde kommunes Byråd Roskilde kommunes Arbejdsmarkedsudvalg Bilag 1a: Politisk forankring og ledelsesstruktur Statslig Beskæftigelseschef LBR ARBEJDSMARKEDSFORVALTNING.
Beskæftigelse og integration 21. marts Beskæftigelsesråd এ LandsBeskæftigelsesRådet এ Rådgiver ministeren om beskæftigelsesindsatsen i DK এ Regionalt.
Arbejde for enhver pris? Hvordan kan man i kommunalt regi bruge lovgivningen til at sikre, at arbejdsliv og hverdagslivet i øvrigt hænger bedst sammen?
Program Velkomst og spisning Introduktion til jobcentret 4 korte oplæg + paneldebat Kaffe og netværk Indspark til jobcentret Afrunding og netværk 2.
Oplæg om de kompenserende ordninger
Grundkursus Specialfunktionen Job & Handicap Dannebrogsgade 3, 1. sal 5000 Odense
Fastholdelse af sygemeldte medarbejdere Rimelige tilpasninger for at afhjælpe funktionsbegrænsning.
Kontoret Job og Fastholdelse 1  Aktivitetsparate på kontant- og uddannelseshjælp  Job- og uddannelsesparate på kontant- og uddannelseshjælp  Sygedagpenge.
Grundkursus Specialfunktionen Job & Handicap Lysholt allé 10, 7100 Vejle
Grundkursus Specialfunktionen Job & Handicap Dannebrogsgade 3, 1. sal 5000 Odense
Introduktion til ny matchmodel Gitte Rønde - Beskæftigelsesregion Nordjylland 21. januar 2010.
Sanktioner – manglende medvirken LAS §§ 69 a-69I Fradrag i, nedsættelse af, eller ophør af ressourceforløbsydelsen er betinget af, at kommunen samtidig.
Oplæg om DUKH Retssikkerhed og beskæftigelsesområdet.
Overenskomstens sociale kapitel Det rummelige arbejdsmarked Oplæg til Hovedudvalgets møde den 17. juni 2009.
Organisering og samarbejde i Job- og Aktivhuset omkring den virksomhedsvendte indsats Virksomhedscenter Generation 2 Organisering Samarbejde på tværs Motivation.
Beskæftigelses- og erhvervspolitikken i Skanderborg Kommune Konference 26. januar 2012 Det Regionale Beskæftigelsesråd Tale ved Borgmester Jørgen Gaarde.
Afbureaukratisering, regeringsgrundlag, finanslovsaftale, forenkling. Ny lovgivning på beskæftigelsesområdet – Torsdag den 26. april 2012.
Ophør af JAF Inden ophør af et JAF skal kommunen foretage en vurdering af borgerens arbejdsevne og dennes muligheder for at komme tilbage i beskæftigelse,
Afklaring af arbejdsevnen/ arbejdsprøvning
Styrket indsats på virksomheden  Samtale inden 4 ugers fravær og information til kommunen (2010)  Fastholdelsesplan ved fravær over 8 uger, planen indgår.
Oplæg om DUKH DH - Sønderborg 9. marts Dagens program:  Kort præsentation  Orientering om DUKH  Retssikkerhed  Hvad kan DUKH – opgaver  Henvendelse.
Beskæftigelseskonference 15. maj 2014 v. John Hermansen Formand for Det Regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland.
Personer med psykiatrisk handicap er også en HR-udfordring Stig Langvad, formand 2. oktober 2008 Fastholdelse og integration af handicappede i virksomhederne.
Ansættelse med løntilskud En gennemgang af reglerne.
Beskæftigelsesregion Syddanmark, Karl Schmidt Brug for alle - en særlig indsats for kontanthjælpsmodtagere i match 3 Seminar den 13. juni 2012.
Beskæftigelsesplan Om Beskæftigelsesplan 2016 Lovkrav, at alle kommuner udarbejder en beskæftigelsesplan Beskæftigelsesplan 2016 er Hvidovre Kommunes.
Udfordringer i Region Syddanmark Jobcentre Job til personer med handicap Stig Langvad, formand, DSI.
Brugen af virksomhedsrettede tilbud til personer med funktionsnedsættelse v/ Bente Ellegaard og Anne Lyders Gade Specialfunktionen Job & Handicap.
Mulighederne i Jobcentret for unge med Aspergerdiagnose
ANDRE AKTØRER v. Birger Stein Christensen. 2 Andre aktører - Dagsorden Sygedagpenge Udsendte principafgørelser om ugyldighed/gyldighed Arbejdsmarkedsstyrelsens.
INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Beskæftigelsesregion Syddanmark Budgetseminar om indsatsen for forsikrede ledige – kommunernes medfinansiering.
Skanderborg Én indgang – fælles adgang – job som udgang Om at begrænse tilgangen til førtidspension.
Program for dagen Kl – Ankomst og morgenkaffe Kl – Oplæg om mulighederne for samspil mellem SEL og LAB Spørgsmål og udfordringer.
Præsentation til Arbejdsmarkedsudvalget Den 3. april 2017
Om sagsbehandling og subsidiaritet - Susanne Wiederquist
18/11/15 RAR Østjylland Handicap i beskæftigelsesindsatsen Overblik og nuværende viden 19. januar 2017 DISPOSITION Beskæftigelsessituationen for mennesker.
Orientering fra kontoret Job og Fastholdelse AM-udvalg den 6
Dialogmøde den 13. november 2008
ArbejdsMarkedsCenter Fleksjob og ledighedsydelsemodtagere
Forlængelse af særlig uddannelsesordning
Socialpolitisk statusmøde 2017 LO
Regionale arbejdsmarkedsråd og borgere med funktionsnedsættelse
Præsentationens transcript:

Love og regler på beskæftigelsesområdet V. Pernille Dalmar, Jonas Nielsen og Pernille Lenzner

Vigtigste love og regler for mennesker med handicap på beskæftigelsesområdet V. Jonas Nielsen (DH’s sekretariat) Beskæftigelsesområdet er i dag et meget lovtungt område med meget snævre rammer for, hvordan opgaver håndteres – både i jobcentrene og i forhold til andre dele af den kommunale administration, bl.a. ydelsescentrene og social – og sundhedsforvaltningerne. Lovgivningen på området har gennem årene udviklet sig til en lovgivning, der i dag i høj grad styrer helt ned I de enkelte forløb og sagsgange på området. Derfor kan det ofte opleves som usmidigt i forhold til de behov borgere og særligt personer med handicap kan have.

Hvad skal man som DH’er vide? Interessepolitisk varetagelse: Grænser for hvad man kan bruge juraen til, når det handler om kommunens prioriteringer på beskæftigelsesområdet. Fornemmelse for hvad loven indeholder – søg information hvis tvivl. Det forventes ikke, at DH’s repræsentanter er juridiske eksperter. Ansatte i medlemsorganisationerne har til opgave bl.a. at hjælpe borgere med konkret sagsbehandling og klagesager.

Vigtige lovområder i beskæftigelsespolitikken Lovgivning om indsatser Lovgivning om ydelser Lovgivning om styring Særligt regulerede emner International lov Lovgivningen samlet under 5 selvvalgte overskrifter

Indsatser I lov og bekendtgørelse om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB) finder I bl.a. de gældende regler for forskellige indsatser: Løntilskud (herunder regler for skånejob) Vejledning og samtaler med jobcentret Virksomhedspraktik Ret og pligt til tilbud Fleksjob Ressourceforløb Evt. forskellen på bekendtgørelsen og loven. Ressourceforløb er den nye indsats til personer med komplekse problemer, som kan være i målgruppen for førtidspension.

Ydelser I lov om aktiv socialpolitik finder I bl.a. regler for: Hjælp i særlige tilfælde Revalidering Ledighedsydelse Kontanthjælp Uddannelseshjælp Lov om social pension Førtidspension (visitationskriterier er uændrede) Lov om aktiv socialpolitik vedrører bestemmelser om kommunale kontantydelser. Formålet med aktivloven er at forebygge, at personer, der oplever vanskeligheder ved fastholdelse af et arbejde, modtager hjælp til forsørgelse. Samtidig skaber aktivloven et sikkerhedsnet for enhver, der ikke har mulighed for at skaffe det nødvendige til sig selv og sin familie Uddannelseshjælp: Ny lavere ydelse til personer i alderen 18-30 år, der ikke har gennemført en kompetencegivende uddannelse. Uddannelses – og aktivitetspålæg for samme gruppe. Kontanthjælp: Målgruppen er kun personer over 30 år. Hjælp i særlige tilfælde, bl.a. til medicin og behandling af sygdom Uændrede visitationskriterier ift. førtidspension. Dog kan personer under 40 år som udgangspunkt ikke få FØP

Styring I loven om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats finder I bl.a. regler for: Jobcentrenes opgaver og etablering, bl.a. beskæftigelsesplanen og revisionsplanen. De regionale og lokale beskæftigelsesråd Beskæftigelsesregionernes opgaver Inddragelse af andre aktører Andre rammelove på arbejdsmarkedsområdet: Arbejdsmiljøloven Rammelovgivning er love, der giver bemyndigelse til en administrativ myndighed (fx en kommune, jobcenter eller beskæftigelsesregion) til at regulere forholdene på et område. Baggrundsviden om RBR, jobcentrene og regionerne kan bl.a. findes her: http://www.handicap.dk/dokumenter/publikationer/RBR_opg/

Særligt regulerede emner Lov om sygedagpenge Betingelser, visitation og opfølgning Forlængelse af sygedagpenge (Varighedsbegrænsningen) Lov og bekendtgørelse om kompensation til handicappede i erhverv mm. Personlig assistance (erhverv og uddannelse) Fortrinsadgang Løntilskud til nyuddannede (isbryderordning) Lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. Lov om tolkning til hørehandicappede Sygedagpengeloven: Revideres i løbet af efteråret, bl.a. afskaffelse af varighedsbegrænsningen Lov om forbud mod forskelsbehandling: gælder så snart du har en langvarig funktionsnedsættelse, der går ud over din erhvervsevne.

International lov Handicapkonventionen Vigtig EU-lovgivning: Artikel 26 om arbejde og beskæftigelse Artikel 27 om tilstrækkelig levefod og social tryghed Vigtig EU-lovgivning: Beskæftigelsesdirektivet EU-domme Beskæftigelsesdirektivet: bl.a. artikel 5 om tilpasningspligt og betragtning 6 om beskyttelse mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet. EU-domme: bl.a. dom om at 120-dagesreglen i funktionærloven er i strid med beskæftigelsesdirektivets mål om bekæmpelse af forskelsbehandling, når personer med handicap fyres pga. handicaprelateret sygdom. Forskelsbehandling på baggrund af handicap omfatter alle, der har en funktionsnedsættelse, uanset om den er helbredelig, kronisk, medfødt eller opstået ved ulykke.

Case 1: Misbrug af fleksjobbonus Fleksjobbonus er et kontantbeløb til virksomheder, der ansætter fleksjobbere til under 10 timer i minimum et halvt år for at skabe job til den nye gruppe af fleksjobbere, der kun kan arbejde få timer ugentligt. Enkelte virksomheder ansætter fleksjobbere til under det antal timer, de er visiteret til for at opnå fleksjobbonussen. Hvordan kan du bruge reglerne om fleksjobbonus, hvis virksomheder i din kommune ansætter fleksjobbere under det visiterede timetal? Find svaret i Kapitel 2 i Bekendtgørelse om fleksjobbonus Casen giver mulighed for både at se på ændringerne I bekendtgørelse for fleksjobbonus og selve lov om aktiv beskæftigelsesindsats, hvor kommunens visitationsproces er beskrevet.

Case 2: Afslag på førtidspension – hvad nu? Kommune X hævder, at det med den nye reform af førtidspension kun er personer med livstruende sygdom, der kan få førtidspension. Men hvad siger lov om social pension? Hvordan kan du som DH’er tage denne problemstilling op i kommunal sammenhæng? Find svaret i Kapitel 3 i Lov om social pension

Case 3: Tilbagebetaling af sygedagpenge = ingen kontanthjælp? En borger har ret til at få tilbagebetalt sygedagpenge, hvis en kommune fejlagtigt har givet afslag på forlængelse af sygedagpenge. En kommune nægter at udbetale kontanthjælp, før borgerens tilbagebetalte sygedagpenge er opbrugt Men hvad siger loven om borgerens ret til kontanthjælp? Find svaret i Kapitel 4 i Lov om aktiv social politik

Adgang til lovene på retsinformation.dk Lov om aktiv beskæftigelsesindsats Lov om aktiv socialpolitik Lov om social pension Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats Lov om sygedagpenge Lov og bekendtgørelse om kompensation til handicappede i erhverv mm. Lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. Lov om tolkning til personer med hørehandicap

Danske Handicaporganisationer Handicapbevægelsens paraplyorganisation siden 1934