Introforløb i grammatik

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kommakursus ”light” Middelfart Gymnasium 2009.
Advertisements

(tryk en tast for at starte)
Den lille Mads.
C ognitive A ffective T raining Peter 12 år: Sommersøndag •Forventningsfuld til 7 •Denne weekend er jeg på Strandbo. I går sagde de voksne, at vi skulle.
Tyskeren fortæller at han købte en lille gave til sin kone i går.
På hospitalet var der en alvorligt syg patient. Familien var samlet i ventesalen, og endelig kom en træt og bedrøvet læge ind: -”Jeg er ked af at skulle.
Undervisningsmiljø undersøgelse fase 2
© Jakob Fischer Jørgensen / VUC
Da Gud skabte kvinden, var han kommet til den 6. dag med overarbejde.
DUBORG-SKOLEN SÆT KOMMA NYT KOMMA Kort kommakursus - undgå kommakoma
Introforløb i grammatik
Syntaktisk analyse.
Dansk sprog og sprogbrug 2 Michael Dal
Modul 2: Sætningsled Lone Milling.
Semiotik, Lingvistik og sprogbrug
I dette shoppingcenter havde kvinder en unik mulighed for at vælge sig en passende mage blandt forskellige mænd.....
•For 2 år siden var mine børn og jeg på et krydstogt i Middelhavet om bord på Sea Princess. •Under aftensmiddagen så vi en ældre dame, som sad alene.
Sofies dejlige dag.
Grammatik hvorfor og hvordan?
Menneskets fald og genoprejsning
Introforløb i grammatik
ORDKLASSER I FARVER 2009.
BØRNEMORDERN CHRISTIAN XENIA OG NEEL. Denne dias er sponsoreret af at Vi nægter at fortælle noget med mindre I bestikker os. I må helst ikke smække med.
Kommunikation Dit budskab består af: 7% ord 38 % toneleje
Netværksgruppe tysk 4 tysklærere fra div.gym:
Løgnen er en åndsmagt Joh 8,42-51  Indledning. Løgnen i vores tid.  Sammenhængen med dagens andre bibellæsninger.
Introforløb i grammatik
Komma Sådan sætter du komma.
I dette indkøbscenter kan kvinder vælge mellem forskellige typer mænd..
Eksamen Fokus på mundtlig eksamen, men siger lidt om skriftlig også…Dagen før, eksamensdagen, roller skr. Eksamen.
”Men ved Jesu kors”.. Joh.19:25 Hvem blev ved Jesu kors?
5. Mos 6:4-9 Hør, Israel! Herren vor Gud, Herren er én. Derfor skal du elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din.
Verdens 7 vidundere.
At vente på Guds time.
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
SÆTNINGSANALYSE.
Introduktion til kasusbrug på tysk
For 2 år siden var mine børn og jeg på et krydstogt i Middelhavet om bord på Sea Princess.For 2 år siden var mine børn og jeg på et krydstogt i Middelhavet.
ORDKLASSER I FARVER 2009.
Folkeskolens afgangsprøve
Fristelse Så blev Jesus af Ånden ført ud i ørkenen for at fristes af Djævelen. Og da han havde fastet i fyrre dage og fyrre nætter, led han til sidst.
Kommakursus ”light”.
Vejlederens kommunikation
Kommunikativ sprogfærdighed
Den barmhjertige samaritaner Da rejste en lovkyndig sig og ville sætte Jesus på prøve og spurgte ham: »Mester, hvad skal jeg gøre for at arve evigt liv?«
Det nationale ICS og DUBU superbrugerseminar 13
Ordklasser.
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Den barmhjertige samaritaner
Træning af mundtlighed årgang Fysik/kemi UL Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013.
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
Ordklasser.
Læsning.
Introduktion.
Den opsøgende Gud. Matthæus 21:1-7 Da de nærmede sig Jerusalem og kom til Betfage ved Oliebjerget, sendte Jesus to disciple af sted og sagde til dem:
SKRIVEFAGET Modul 2: Tekstsammenhæng Lektion 2: Afsnit.
Forvægt og bagvægt i sætningen
Terminologi Dansk E & D - Next. 1 Adjektiv 2 Adverbium 3 Akkusativ 4 Dativ 5 Futurum 6 Genitiv 7 Infinitiv 8 Intonation 9 Inversion 10 Kardinaltal 11.
Grammatik Sætninger. Typer af sætninger Sætning: består mindst af et subjekt og et verballed Peter løber Helsætning: en sætning, der kan stå alene Eva.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Verdens 7 vidundere.
Få styr på ordklasserne
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
PRØVEN I SKRIFTLIG TYSK
PRØVEN I SKRIFTLIG TYSK
Ap. G. 2:1-4 Da pinsedagen kom, var de alle forsamlet. Og med ét kom der fra himlen en lyd som af et kraftigt vindstød, og den fyldte hele huset, hvor.
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

Introforløb i grammatik Modul 4: Helsætningsanalyse ved Elisabeth Nedergaard

Dagens program Hvorfor lære om sætninger og sætningsled? Repetition af sætningsleddene (køreplan) Hvad er en periode? Hvad er en helsætning? Hvad er en hovedsætning? Hvad er en ledsætning? De tre arter af ledsætninger Øvelsessætningerne s. 42 (bestemmelse) Øvelser i klassen

Hvorfor lære om sætninger og sætningsled? Sproget er jeres åndelige spejl Sproget giver jeres følelser og tanker form Sproget sætter jer i stand til at kommunikere jeres følelser og tanker ud til andre Sproget er jeres vigtigste erkenderedskab

Hvorfor lære om sætninger og sætningsled? Sproget består af ord Ordene giver først mening, når de er ordnet i et bestemt grammatisk mønster (kaldet SÆTNINGER) Jo bedre I behersker grammatikken og sætningsdannelsen, desto mere præcist kan I udtrykke det, I ønsker at sige

Hvorfor lære om sætninger og sætningsled? Sproget er både et redskab for jeres personlige erkendelse og et redskab for jeres samspil med omverdenen Sproget er jeres vigtigste samtaleredskab Sproget er jeres vigtigste studieredskab I kan ikke lære fremmede sprog, hvis I ikke behersker jeres eget

Beherskelse af grammatikken giver: Præcision i udtryksmåde (både mundtligt og skriftligt) Forståelse (egen og andres) Bedre muligheder (studiemæssigt, jobmæssigt, personligt) 

Hvad er en periode? En periode er en sætningssekvens, der går fra punktum til punktum En periode kan bestå af en eller flere HELSÆTNINGER

Hvad er en helsætning? En helsætning udtrykker en afrundet mening En helsætning giver derfor mening i sig selv En helsætning kan bestå af en hovedsætning: ”Eleverne er glade.”

Hvad er en helsætning? En helsætning kan også bestå af en hovedsætning med dertil hørende ledsætninger: ”Læreren påstår, at eleverne er glade.” ”Eleverne er glade, fordi de lærer grammatik.”

Hvad er en helsætning? En helsætning kan IKKE bestå af en ledsætning alene: ”...at eleverne er glade...” (der mangler noget, ikke?!) ”...fordi de lærer grammatik...” (der mangler også noget, som ”fordi de lærer grammatik” kan definere)

Hvad er en hovedsætning? Hovedsætninger er sætninger, der ikke er underlagt andre sætninger, men som til gengæld kan have andre sætninger som underled.

Hvad er en hovedsætning? En hovedsætning er det, der er tilbage i en helsætning, når ledsætningerne er ”siet fra”. Læreren påstår, at eleverne var glade. Eleverne er glade, fordi de lærer grammatik. Hovedsætningen i en helsætning kan også kaldes HELSÆTNINGSSTAMMEN

Hvad er en hovedsætning? Hvis der ingen ledsætninger er i en helsætning, er der sammenfald mellem hovedsætning og helsætning. Eleverne faldt i søvn.

Hvad er en ledsætning? En ledsætning er det samme som en ”bisætning” En ledsætning kaldes en ”ledsætning”, fordi den indgår som led i en anden sætning: Peter sagde, at han elskede grammatik.  At han elskede grammatik, var ikke løgn

Hvad er en ledsætning? En ledsætning er som regel indledt med en markør i form af en hypotaktisk konjunktion (= en ledsætningsindleder): at, mens, fordi, hvis, da, når (og mange andre) <OBS!: og, men og eller danner IKKE ledsætninger!!!>

Hvad er en ledsætning? Ledsætningsindlederen kan også være et henførende eller spørgende stedord eller biord: som/der, hvilken, hvem, hvorfor, hvordan, hvorfra, hvorhen (osv.) (Eksempler på forskellige typer ledsætningsindledere findes i skemaet over ledsætningstyper på s. 44 i ”Fra ord til sætning”.)

Opsamling En PERIODE er en sætningssekvens, der går fra punktum til punktum. En periode kan bestå af en eller flere HELSÆTNINGER. En helsætning SKAL mindst indeholde en HOVEDSÆTNING/HELSÆTNINGSSTAMME og kan derudover indeholde en eller flere LEDSÆTNINGER. Ledsætninger har en LEDFUNKTION i helsætningen.

De tre arter af ledsætninger Ledsætninger, der står som subjekt (x) eller akkusativobjekt (), kaldes SUBSTANTIVISKE. De er ofte indledt med ordet ”at”: Han sagde, at det var sandt.

De tre arter af ledsætninger Ledsætninger, der lægger sig til et substantiv (navneord) og fortæller nærmere om det, kaldes ADJEKTIVISKE. De plejer at være indledt med et relativt pronomen eller adverbium (et henførende stedord eller et henførende biord). Manden, som sad på bænken, var faldet i søvn.

De tre arter af ledsætninger Hovedparten af alle ledsætninger er ADVERBIELLE og fortæller om de nærmere omstændigheder ved en handling (hvor, hvornår, hvorfor, hvordan osv.). Manden faldt i søvn, mens han sad på bænken. Manden faldt i søvn, fordi han var træt.

Øvelsessætningerne s. 42 Da regnen kom (LS, adverbiel om tid), sad manden og børnene atter i bilen (HS). De skyndte sig hjem og pakkede madkurven ud på gulvet i mandens stue (HS).

Øvelsessætningerne s. 42 Det var den hyggeligste skovtur (HS), som de nogensinde havde været på (LS, står adjektivisk til ”den hyggeligste skovtur”). Mens det regnede og lynede udenfor (LS, adverbiel om tid), sad de trygt og godt inden døre (HS). De spurgte (HS), hvorfor de ikke gjorde det oftere (LS, står substantivisk og fungerer som akkusativobjekt () for verbet ”spurgte”).

Øvelsessætningerne s. 42 Manden svarede (HS), at de var velkomne (LS, står substantivisk og fungerer som akkusativobjekt () for verbet ”svarede”), når som helst de måtte ønske det (LS, adverbiel om tid; fortæller, hvornår de var velkomne). Da de var gået (LS, adverbiel om tid), var manden atter alene (HS).

Så skulle I være klar til at gå ud at lave øvelser: 1a da (EN for DJ) A10, 1b da (MA) A11 1e da (SJ) B3 1f da (GC) B4 1t da (BA) B6 1x da (KH) B10 1y da (LO) B11 1z da (IH) B13