Diætbehandling af type 2 diabetes i Region Midt

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Det tværsektorielle samarbejde
Advertisements

Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Pakkeforløb på kræftområdet
Formandsberetning for SIG-hjerteinsufficiens 2009 under FS K&T
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. VISIONER FOR UDDANNELSE TIL SYGEPLEJERSKER INDENFOR.
Bolette Teglskov, Anette Stokbro
Hvordan motiverer vi type 2 diabetes patienter til behandling?
Vurdering af sygehusplaner baseret på:
Udvikling og implementering af en kommunal model for
Brugerinddragelse i et uddannelsesperspektiv
SAMARBEJDSKONFERENCE TORSDAG DEN 29.OKTOBER 2009 Invitation til konference: Med udgangspunkt i forløbsprogrammerne for KOL og diabetes type 2 og med særlig.
Tværsektoriel monitorering af rehabiliteringsindsatsen for mennesker med KOL og type 2 DM Overlæge, forskningsleder, PhD, Anne Frølich, Afdeling for sammenhængende.
Klinisk sygeplejespecialist med en ph.d. i bagagen
Almen praksis rolle i det nære sundhedsvæsen
Facilitatorordningen i almen praksis Eva Branner
Sundhedsaftale om det regionale samarbejde om infektionshygiejne, herunder MRSA Regionssundhedsplejerske Anita Fogh, og formand for arbejdsgruppen.
SAMARBEJDE I PALLIATIV MEDICIN
Formandsberetning for SIG-hjerteinsufficiens 2008 under FS K&T Formandsberetning for SIG-hjerteinsufficiens 2008 under FS K&T.
Fælles EPJ til hospitalerne i Region Midtjylland
Temagruppe for IT-kommunikation
Store Praksisdag 3 februar 2011 Diabetesteam i Almen praksis Praktiserende læge Michel Kjeldsen og Konsultationssygeplejerske Pia Matthiesen.
Facilitatorordningen: - Hvordan kan du bedst muligt udvikle kronikeromsorgen i din klinik? Store Praksisdag 3. februar 2011 Facilitatorer Bjarne Jørgensen.
Projektorganisering – hvordan og hvorfor? Hvad har vi lært?
Indsæt – Billede – Fra fil… her En fælles national satsning - den generiske model og forløbsprogrammerne Adm. direktør Else Smith 28. september 2011.
En styrket indsats for kronisk sygdom, d. 28. september 2011 Et løft i behandlingen - et kig på succeser og udfordringer.
Status for sundhedsaftalerne og et kig fremad på 2. generations sundhedsaftaler – Et regionalt perspektiv Christian Blaase Johansen, enheden for kommunesamarbejde.
Fælles Visitation Gynækologi
Karen Marie Dalgaard & Jeanette Bech Kræftstyregruppen DASYS temamøde 13. november 2008 Historisk rids Kommissorium for Den Nationale Kræftstyregruppe.
Dansk kvalitetsmodel på det sociale område.
) Facilitatorordningen Store Praksisdag 3. februar 2011 Facilitatorer Bjarne Jørgensen & Tom Simonsen.
Samarbejde med praktiserende læger
Patientuddannelse - sundhedspædagogik i højsædet Udviklingschef Dorte Jeppesen og Underviser i sundhedspædagogik Helle Schnor.
Udsendt til lægerne ved Regionshospitalet Randers Regionshospitalet Silkeborg Psykiatrisk Hospital Risskov Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, THG.
Det palliative teams ansvar og opgaver
Intro til TAK Aulum den 26. august Hvad er TAK? IT-system der understøtter den: Tværgående Akkreditering og Kvalitetsudvikling i sundhedssektoren.
Den nye overenskomst for praktiserende læger. Nye muligheder og udfordringer Regionsældreråd. Hovedstaden.
Tine Jerris, projektleder i Kronikerprogrammet
Velkommen til Lægedage
Sygehus perspektiv Afgiftning og motivation af misbrugere.
Ældre Sagen distrikt 3 Århus 25.september 2014
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
Hvordan sikrer kommunerne kvaliteten? - hvilken rolle kan kompetencecentrene for kliniske kvalitetsdatabaser spille? Cand. polyt., MPH, Helle Hilding-Nørkjær.
Den lægelige videreuddannelse Hospitalsenheden Vest.
Politisk forlig om akutberedskabet i Region Midtjylland Pressemøde den 25. september 2007.
Hospitalsenheden Vest Velkommen til Hospitalsenheden Vest Afsnit for patienter med hoftenære brud – mulighed for ”fast-track forløb”? Oplæg af: Marianne.
SÅR- KOMMUNIKATIONSREDSKAB I REGION HOVEDSTADEN
Regions Midtjyllands elektroniske patientjournal
Rationel farmakoterapi. Kirsten SchæferIRF årsmøde 2. maj 2009 Medicinindsatsen Samarbejdsaftale med almen praksis (april 2008) Driftsaftale med sygehusene.
Ny teknologi og samarbejde med praksissektoren
Pakkeforløb for kræftpatienter
Arbejdsgruppen vedrørende akutmodtagelser 27. marts 2007
Københavns Kommune Evaluering og Next practice 23. maj 2013.
Jens Friis Bak Fmd. arbejdsgruppen. Lægefaglig direktør Hospitalsenheden Vest.
Fælles testredskaber Nationalt og i Region Midt Arbejdsgruppe for fælles redskaber til vurdering af funktionsevnen hos patienter med erhvervet hjerneskade.
Generisk Ordination – EN GOD IDE? Annemarie Hellebek, Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
Efteruddannelse om hjerterehabilitering Marts 2010 Kontakt: Forløbskoordinator Tove Sommer, Faaborg- Midtfyn Kommune, mobil: ,
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
Region Nordjyllands anbefalinger og tiltag på baggrund af STM lægesagen Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse 17. september 2015.
Lægeforeningen Lægemøde 2007 Tilbagemelding på workshops om forebyggelse.
Udvikling ”pakkeforløb” i Psykiatrien i Region Nordjylland med udgangspunkt i koncept for kræftpakker.
Landskursus for palliationssygeplejersker
Afsluttende behandling i eget hjem af terminale patienter
Decentral hjerterehabilitering
Ved Arnfred Bjerg og Søren Knudsen
Kvalitetsudvikling hvordan
MTV af Demens: Organisation
Arbejdsgruppen vedr. patientrettet forebyggelse
Erfaringer fra Aalborg Kommune
Tværsektorielt patientsikkerhedsforum Syd Status på UTH
Klinisk Forskningsenhed
Præsentationens transcript:

Diætbehandling af type 2 diabetes i Region Midt Rapport fra Kostudvalget September 2009

Kostudvalgets medlemmer Annemarie Simonsen, Klinisk diætist, Viborg Sygehus Søren Gregersen, Afd.læge, Århus Universitetshospital Lone Kejlstrup, Diabetesforeningen Århus Lone Viggers, Ernæringschef, Hospitalsenheden Vest Pia Bonde, Sygeplejerske, Skejby Sygehus Jette Arnoldsen, Klinisk diætist, Holstebro Kommune Birgit Schelde, Klinisk diætist, Århus Universitetshospital (formand)

Kommissorium Belyse og dokumentere effekten af diætbehandling af patienter med type 1 og type 2 diabetes udført af kliniske diætister Beskrive indsatsen af kliniske diætister i dag i regionen : (se rapport vedr. Diætistbetjening i Region Midt) Redegøre for de ressourcemæssige konsekvenser af at implementere forløbsprogrammet for type 2 diabetes ligeværdigt over hele regionen Fremkomme med konkrete forslag til gradvist at bringe den aktuelle status i overensstemmelse med den i forløbsprogrammet beskrevne ønskesituation

Anbefalinger fra Forløbsprogrammet type 2 diabetes – region Midt ”Mulighed for direkte henvisning af patienter med prædiabetes og type 2 diabetes til klinisk diætist på hospitalet. Denne mulighed skal tilbydes alle nydiagnosticerede patienter, som ikke ønsker at deltage i diabetesskole, samt patienter hvor den behandlingsansvarlige læge skønner det nødvendigt”

Litteraturgennemgang med fokus på 5 studier med T1DM Belyse og dokumentere effekten af diætbehandling af patienter med type 1 og type 2 diabetes udført af kliniske diætister Litteraturgennemgang med fokus på 5 studier med T1DM 6 studier med T2DM Konklusion: der er god dokumentation for at diætbehandling har en positiv effekt på blodglukoseregulationen på kort sigt og at diætbehandling hos klinisk diætist bør være et tilbud til alle patienter med diabetes på diagnosetidspunktet.

Redegørelse for de ressourcemæssige konsekvenser af en forstærket diætetisk indsats i forhold til at implementere forløbsprogrammet for type 2 diabetes ligeværdigt over hele regionen. Se venligst rapporten!

Arbejdsgruppens forslag til gradvist at bringe den aktuelle status i overensstemmelse med den i forløbsprogrammet beskrevne ønskesituation. Med henblik på at opfylde forløbsprogrammets anbefalinger forudsætter det en forstærket diætetisk indsats og der bør etableres mulighed for: - at der er ansat kliniske diætister på diabetescentrene over hele regionen. - at der er tilknyttet kliniske diætister til diabetescentrene svarende til min. 16.520 brutto diætisttimer til alene at varetage diabetesskole og individuel diætbehandling af patienter med type 2 diabetes - at almen praksis direkte kan henvise patienter med type 2 diabetes til individuel diætbehandling på hospitaler i alle dele af regionen. - At samarbejdet mellem de kliniske diætister i regionen og i kommunerne styrkes og udbygges for at opretholde og sikre en høj faglig tilgang, standard og udvikling.