Digital trivsel og forældresamarbejde

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Børn og digitale medier
Advertisements

Børns sociale liv med digitale medier
Den gode Klasse Forældresamarbejde 1. Møde i klassen.
IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
AT AFSKAFFE MEDLØBERKULTUREN
Børns sociale liv med digitale medier
Set i forældreperspektiv
Forældresamarbejde på Gjøl Skole
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
F Forældremøder…. Forældremøder v. Birgitte Ravn Olesen.
FORSTÅ DIN NABO! VI ER FORSKELLIGE.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Det svære liv i en sportstaske
Chat og SMS på den fede måde!
Vejgaard Østre Skole 29. august 2007
1 Vil du give en fuldmagt?       Hvis du vil have, at en anden skal kunne handle på dine vegne i en digital løsning, kan du give en digital.
Læringsstile og lektier
Afrejsebriefing 2013 Mødet med det fremmede
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
AT AFSKAFFE MEDLØBERKULTUREN MOBNING SLADREHANK MEDLØBER DUKS TRUSLER.
Aalborg Handelsgymnasium på vej imod Det Digitale Handelsgymnasium.
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Advisory board-møde, MDI, den 17. april 2013, Mathilde Hjerrild Carlsen, Holger Højlund Oplevelser fra felten.
Netværksgrupper for 7.–9. kl. i UU Skive •Den politiske målsætning er at 95% af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse. •De unges muligheder.
Konflikter på nettet. Og hvordan du løser dem.
Børns udvikling Af Sasja og Caroline.
Digitale medier og mobning
Evaluering som en del af elevernes lærings proces
Anonym Digital Rådgivning
Børns nye ”elektroniske” liv Oplæg i Mammen d. 29/
Elevernes digitale dannelse
Velkommen. . Agenda: Velkomst Status på skolesammenlægningerne Kort ref. fra sidste møde Grundregler for Skolen Evt.
Din kontakt med det offentlige starter på nettet [kommune, logo, dato]
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Din kontakt med det offentlige starter på nettet [kommune, logo, dato]
Fortæl verden om dit frivillige arbejde
Livsmod - tematimer om digital mobning
Skolens AKT- gruppe består af fire lærere og to pædagoger,
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Forældremøde på Outrup Skole
Redskaber til at støtte børn og unge i deres sociale liv på nettet Marianne Pihl, Projektkoordinator i Red Barnet Lystrup
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
Facebook Ung i Grenå.
Uge 7 Unge og seksualitet.
SSP- hvad er det? Skolerne Socialforvaltningen / Fam.afd. Politiet
Informationsmøde tirsdag den 10. juni Reformen - formål 1.Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. 2.Folkeskolen.
Resultater fra 50 skoler knækker mobbekurven – 1. Undersøgelsesrunde (2009) Mere mobning i 4.kl. end i 6.kl.,og 9.kl. (flest piger, 19,2 %) På alle klassetrin.
Børn og unges sociale liv online Og hvilken rolle spiller læreren?
HUSK BILLEDE Foredragsaftnens tema
Sociale Medier og Jobsøgning - Facebook. Intro  Så blev det Facebooks tur.  Nogen af jer har måske en Facebook profil?  Facebook er endnu et socialt.
Børn og unges sociale liv online
Børn og unges sociale liv online Hvilken rolle spiller forældrene?
Børn og unges sociale liv online
Projekt X:IT -Støtter dit barn til et liv uden tobak Forældremøde 7. klasse – Projekt X:IT.
Disposition Præsentation af emne Mobning
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
MANGLER BØRN GRÆNSER – eller mangler de voksne?
Evaluering og IT Brøndby Gymnasium
Iselingeskolen Elevevaluering 25. og 26. oktober årgang 87 elever.
Hvad kan vi gøre for at hjælpe søskende??
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Børn og sociale medier Hvordan bruger eleverne fra Skelgårdsskolen de sociale medier ?
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Sociale Medier Er min virkelighed digital? Og er det digitale virkeligt? SØS idrætsefterskole 28/
99 ud af 100 trafikulykker skyldes vores adfærd i trafikken
Robuste Fællesskaber.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Den gode tone Lse.
TÅRNBY KOMMUNE SSP Nyhedsbrev Billede- og videodeling.
Unge & Rygning: Forældres rolle
Præsentationens transcript:

Digital trivsel og forældresamarbejde Gitte Jakobsen og Marianne Pihl, Red Barnet

Nye måder at være sammen på vox-pop 8. klasse 46% har fået hjælp af nettet til at finde kæreste på nettet 42% er blevet inviteret til en fest, de ellers ikke ville have hørt om 21% har prøvet at slå op med en kæreste på sms  

Sociale medier Det sociale liv på nettet : Være sammen med venner Lave aftaler Vise hvem man er og hvor man er Tjekke venner og bekendte og se, hvad der betyder noget for dem Dele links, spil, apps, billeder, videoklip Skrive eller modtage kommentarer Møde nye venner og kærester Være online og tilgængelig

Tre spørgsmål 94% af børn og unge 12-18 er på Facebook, 60% flere gange om dagen. 60% siger de kan styre tidsforbrug 33% siger de nogle gange har problemer med tidsforbrug 25 % har fortrudt noget de skrev online Kilde: Undersøgelser fra EU Kids Online 2011 og Medierådet 2013 , 12-18-årige.

En typisk dag for 6.-8. klasse sove Tjekke FB vågne id Tv/chat Tjekke FB Tjekke FB frokost Tjekke FB lektier Klub/ fritidsaktivitet Tjekke FB aftensmad morgenmad 1. Frikvarter Tjekke FB Tjekke FB Tjekke FB hjem skole

En typisk dag for forældre … Forældre tjekker FB sove Tjekke FB vågne id Forældre tjekker FB Tv/chat Tjekke FB Tjekke FB frokost Tjekke FB Forældre tjekker FB lektier Klub/ fritidsaktivitet Forældre tjekker mail Tjekke FB aftensmad Forældre tjekker FB morgenmad 1. Frikvarter Tjekke FB Tjekke FB Forældre tjekker mail Tjekke FB hjem skole

Det kræver erfaring at navigere i cyberspace På sms og chat skal man klare sig uden kropssprog …. hvad er forskellen på OK og KO når man er 7? Grænsen mellem privat og offentligt er flyttet Smartphones og Facebook indskrænker det private rum

Det kræver erfaring af kommunikere online Det man skriver én dag/time/minut er udtryk for en følelses tilstand lige dér i øjeblikket det blev skrevet Men det læses og opfattes i en helt anden kontekst, måske meget senere og i en anden sindstilstand ”Et lille hjertesuk … da Frede skulle aflevere den seneste stil, blev stilemnet lavet om kort tid inden de skulle aflevere – og efter at Frede havde afleveret stilen. Det er ikke første gang det er sket. Kan du ikke love at det ikke sker mere, da det er ret irriterende for både eleverne og os forældre, og det burde ikke være nødvendigt!    ”

Skolens forventninger til forældre Kommu-nikation Informa-tion Ret Selvudvik-ling Ansvars- tagen Ansvar Pligt Empowerment I almindelighed opfattes skoleloven af 1814 som den første almindelige skolelov i Danmark På godt 200 år er samarbejdet gået fra dikterende til kommunikation NB: Inspiration fra Hanne Knudsen, Adjunkt på Institut for læring, DPU Har vi en aftale? Når skolens professionelle forpligtes til at forpligte forældrene til (frivilligt) at tage deres ansvar 2013 1814 Inspiration fra Hanne Knudsen,DPU: ”Har vi en aftale? Når skolens professionelle forpligtes til at forpligte forældrene til (frivilligt) at tage deres ansvar”

Samarbejde mellem skole/klub og forældre Forventninger til skole-hjem samarbejdet med om at sikre digital dannelse Forældre skal introducere til Internet Forældre skal guide til positivt indhold på nettet Forældre skal opdrage til fornuftig sprogbrug online Forældre skal lære børn om sikkerhed, grænser, spil Forældre skal forebygge børns konflikter online Forældre skal aftale aldersgrænser Forældre skal sætte rammer for mediebrug

Samarbejde mellem skole og forældre Forskellige holdninger blandt forældre og fagfolk til digital trivsel fx: Mobiltelefonbrug Facebook aldersgrænse Privatliv online Computerspil Distribution af billeder Forskellige udgangspunkter for at forstå mediebrug

Gør det, jeg siger. Ikke det, jeg gør.

Det, vi ikke ser, har vi ikke ondt af!

Myndigheder kontrollerer og supplerer Når børnene skal til cyklistprøver, så kan man se om forældrene har trænet med børnene. Nogle børn kender reglerne. Andre cykler på fortove og i fodgængerfeltet. Nogle børn gør præcist som de voksne, de har haft som forbilleder! Cyklistprøven viser, hvor der er brug for at korrigere og vejlede, så børnene bliver gode cyklister.

En digital færdsel prøve Måske skulle vi indføre en 'cyklist-prøve' til de sociale medier? En digital 'cyklist-prøve' kunne måske samtidig være skolens og lærernes invitation til forældrene til sammen at udforske forældrenes tilgang. En invitation til at samarbejde og dele ansvar for at sikre, at børn og unge får lært at færdes med sikkerhed på nettet.

Hvis man ikke kan orientere sig Børn kan bare det der med de sociale medier! Det har de da meget godt styr på! De er bare meget hurtigere end mig! Så hvordan hjælper vi voksne, især forældre, som føler at digitale medier er en fremmed planet hvor de ikke kan orientere sig eller finde vej?

GPS - General Parental Skills

Digitale forstyrrelser af privatlivet To 16 årige drenge straffet for at skaffe sig adgang til piges Facebook profil Den ene tog nogle private beskeder med seksuelt indhold fra den lukkede del og lagde dem på den åbne del. Han skiftede profilbillede og coverbillede, så profilbilledet kom til at fremstå som om, at pigen havde en penis foran sin mund. Han oprettede også en falsk besked på væggen, hvor han skrev til pigens farfar, at han var den dårligste bedstefar i verden og forhåbentlig døde af kræft.

Hvad handler opdragelse om? Børn og unge opfatter det som selvfølge, at forældre korrigerer, vejleder og hjælper deres børn til at opføre sig på en god og respektfuld måde, så de kan være børnene bekendt - i den fysiske verden. Det må også gerne være en selvfølge, når det gælder den virtuelle verden.

Takt og tone IRL og URL God netikette handler dybest set om noget så ældgammelt, velafprøvet og helt jordnært som helt almindelig takt og tone og en god portion selvdisciplin Husk de voksne på den indre GPS - og juster antennen, så den virker både IRL og URL

DILEMMAER "Hvad skal jeg gøre, når eleverne spiller online spil for + 18 i frikvarteret? Nogle forældre synes det er ok, andre ikke." (EMU, 2012) "Hvad skal jeg gøre, når en forældre ringer og ”klager over” at en anden forælder har hjulpet børnene med at lægge en film med nogle fra klassen på youtube?" (EMU, 2012)

Gode råd …

Gitte Jakobsen gij@redbarnet.dk Marianne Pihl mp@redbarnet.dk SPØRGSMÅL? Gitte Jakobsen gij@redbarnet.dk Marianne Pihl mp@redbarnet.dk