Hjemløs – skæbne eller livsstil?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Skolebladet Interview med Jakob J- Afstemning- Interview med Rose-Elevernes mening om skolen- Landsbyhuset-Vitser-Gåder-Tegning.
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
Gammelheds-Philosophy
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Hej. Jeg hedder Ronja, og jeg har fået en gynge i julegave.
"Ting er ikke altid det, de synes at være."
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Hej Jeg hedder Rando og er fra kennel Scharmark. Jeg er født den 19. maj 2007, og de første 3 uger af mit liv.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Nonne historie.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Det svære liv i en sportstaske
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Da Gud skabte kvinden, var han kommet til den 6. dag med overarbejde.
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
3 Historier fra det virkelige liv
Velkommen til Jeopardy: Trafiksikkerhed i Øjenhøjde
Coaching - det handler om at stille de rigtige spørgsmål…
Borgernes barrierer for brug af IT
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Advisory board-møde, MDI, den 17. april 2013, Mathilde Hjerrild Carlsen, Holger Højlund Oplevelser fra felten.
Pronominer/Stedord (Fornöfn).
Børn og sorg - og sprældøde døde
Mia bliver væk Serpil og Aishe Her er historien om Mia.
Året var 1987, i en lille by med navn Sussex, blev et lille hus totalt til intetgjort. Alt blev kastet ud, inkluderet en lille brun bamse... Den blev.
BØRNEMORDERN CHRISTIAN XENIA OG NEEL. Denne dias er sponsoreret af at Vi nægter at fortælle noget med mindre I bestikker os. I må helst ikke smække med.
VOFF konference april 2011 Hvad sker der i klasserummet? De sociale og faglige relationers betydning for fastholdelse 27. April 2011 Susanne.
Hvor der er fokus på klimaet.
Simon Sjørup Simonsen Kolding 25. September
”Der er ingen sår der ser godt ud”
All You can do is tickle it, and see how it jumps
Brobygning 9. og 10.klasse Efteråret 2012 UU Lolland-Falster.
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
- Et dagbehandlingstilbud til unge hashmisbrugere
Hjælp mig med at finde den !!! En stor belønning til dem, der SER bedst! Præsenterer Klik her for at starte JEG HARMISTET MIN MIS !! Red Bulls.
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Fortællinger fra kanten
Livets Ord Februar 2010 “Jeg er døren. Den, der går igennem mig, skal blive frelst; han skal gå ind og gå ud og finde græsgange” (Joh 10,9).
At vente på Guds time.
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Hold fast, hold ud eller hold igen
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Relationer – børn og voksne
3. N OVEMBER 2009 DØGNKONFERENCE, HORSENS. I NDHOLD Hash- og Kokainprojektet Grupperne Formål Målgruppe Tilgang Udvalgte resultater.
Børns omsorgssituation og trivsel
Midtvejsseminar den november Disposition  Kort om undersøgelsen  Psykisk sårbare og rygestop  Rygestoprådgiveren  Rygestopkurset som.
- COPENHAGEN LIVING LAB - 5. maj COPENHAGENLIVINGLAB.COM - DEN TRYGGE KOMMUNE URBAN INNOVATORS 5. MAJ 2010 COPENHAGEN LIVING LAB Njalsgade 106,2.
Læring i et vejledningsperspektiv
Du ønskes en rigtig glædelig jul
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
Kognitiv model for misbrug
Røde Kors Årsmøde Psykolog Nina Wehmeyer Psykosocial støtte i Danmark
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
De formår at integrere julemarkedet godt med omgivelserne, fordi de har valgt at ligge den på broen hvor mennesker bliver nød til at passere hvis det.
Hvis du ønsker at opnå fremragende
Born in Dead FILM. Born in Dead Afsked  Brad han er 20 år. Han elsker amerikansk fodbold han er topscorer.  Brad går hjem fra sit universitet efter.
Livet er dejligt! Det består af en masse små dejlige øjeblikke...
En dag da Leo var på til skole, så han to drenge som lige havde malede med graffiti. Det synes Leo er sejt, De to drenge gå forbi Leo og går mod skolen.
Læreren som læringsleder
Hvordan man bekæmper mobning
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
Unge og mobning Sarah Amann Mortensen 1.
Præsentationens transcript:

Hjemløs – skæbne eller livsstil? Landskursus Addiktiv Sygepleje Vejle Fjord, November 2013 Lene Tanderup SundhedsTeam, Kbh. Kommune Master i Narkotika- og alkoholindsatser

Omvandrende sygeplejerske redder liv og skæbner (Lokalavisen, Vejle Omvandrende sygeplejerske redder liv og skæbner (Lokalavisen, Vejle. Oktober 2013)

Citat fra ’De blå Bloggere’ (marts 2013) ’…medmenneskelige ansvar i forhold til at yde en medmenneskelig omsorg for manden på bænken, der lugter af alkohol, har tisset i bukserne og ser noget forhutlet ud eller kvinden der bærer rundt på de mange poser, har filtret hår og en stærk lugt..’

Metode ’To describe life as lived’

Den Kompetente hjemløse ’ – jeg opfatter mig selv som en paria, en persona non grata i næsten alle sammenhænge, undtagen nede på bænken måske… men selv nu, hvor jeg er i samme båd som dem er jeg lidt anderledes og udenfor gruppen’ (Jens, Interview nr. 1)

jeg føler mig som en idiot når jeg fortæller om det jeg har oplevet i mit liv…, jeg føler det lynhurtigt går over i noget der ligner pral, de er sgu’ da ligeglad med at jeg har været i Venezuela. Når jeg ikke længere fortæller anekdoter fra mit liv bliver jeg en af drengene på bænken i stedet.’ (Jens, Interview nr. 1)

’vi kunne godt se det var sådan nogle ballademagere og alt muligt, dem skulle vi ikke have noget med at gøre, men vi gik derover (…) det var første gang vi lærte gaden at kende. De viste os hvor man kunne gå hen og få et bad og noget tøj, og hvor man kunne sove henne – der startede det hele faktisk. Det at være med i gruppen gjorde at man følte sig tryg’ (Anders, Interview nr.5) ’Der er gode ting ved at være hjemløs, man bliver tilbudt ting som andre ikke bliver tilbudt – teaterstykker, komme på tv, synge i hjemløse koret for dronningen…, det er gode ting at blive tilbudt’ (Hans, Interview nr.4)

Hjemløshed som karriere Læreproces mod at blive ’erfaren hjemløs’ - økonomi - socialt - bevægelighed (Siiger C.,2004) Selvopfattelse ændres

Frihed ’når man er hjemløs tager man en dag af gangen, ikke lave for store planer og for store aftaler(…)man lærer at se livet på en anden måde end hvis man kommer hjem fra arbejde fra 9- 16, skal hente børn og lave mad og bla bla bla.. Ved at være hjemløs får man en stor oplevelse ud af livet, hvis man pludselig får en indskydelse, så tager man afsted – siden jeg er flyttet i lejlighed har jeg ikke set skoven’ (Anders, Interview nr.5)

’der var vel på sin vis meget frihed i at leve det liv (som hjemløs), men det var svært at sove forskellige steder og aldrig vide hvor man skulle være – et telt bag Mariakirken eller mellem perronerne på Hovedbanegården’ (Karsten, Interview nr.3)

Frihed - reel eller teoretisk Selvindsigt og samfundsindsigt ’ – en moralsk helt der har formået at frigøre sig fra det organiserede samfunds bånd’ (Järvinen,2009) Uvished og utryghed ’ - a curse rather than a blessing’ (Bauman, 1991)

Jødestjernen - i en verden af nazister det er ligesom en jødestjerne man får klistret på, og i en verden af nazister er det ikke pissefedt at rende rundt med jødestjerne på’(..) hvis I alligevel ikke kan se mig som et normalt fungerende menneske…, når I alligevel har stemplet mig, så kan jeg ligeså godt drikke mig i hegnet. I opfatter mig alligevel som en total idiot, så kan jeg ligeså godt være det’ (Jens, Interview nr.1)

Stigmatisering Stigmatisering en social proces (Goffman, 2010) ’Pastoralmagtens’ direktiver om hvorledes vi skal leve for at opnå ’lykke og frelse’ (Foucault,1991)

Det lille ’buzz’…. ’Alkohol for mig…, det er ’pusterumsagtigt’ – det er rart at få lidt buzz, det der lille buzz – den smager sgu egentlig godt sådan en kold øl. Jeg kan godt li’ at drikke øl engang imellem og være tosset (…) jeg synes jeg er federe, sjovere og mere vedkommende når jeg er en lille smule påvirket’ (Jens, Interview nr.1)

’På gaden er der socialt samvær, det er der ikke når man flytter i egen lejlighed og sidder der alene – hvis man er trist og ked af det hjælper det altid at opsøge hjemløsekredsen og få nogen øl sammen med dem, så bliver stemningen løftet og man sidder og hygger sig. Der er sammenhold i det.’ (Tom, Interview nr.2)

Alkohol Håndtere stigmatisering Ritualer ’Effervescense’ - en kollektiv tilstand der er præget af samhørighed, intimt samvær og intense følelser. (Durkheim,1912) Dansk alkoholkultur

30 sek. i normalsamfundet ’Jeg har prøvet rigtig mange gange at være ædru og stå og sælge aviser, og jeg synes det er fedt…, de der 20-30 sekunder man nu står der og snakker med folk om et eller andet, det er fedt’ (Hans, Interview nr. 4) Tusind tak fordi du købte avisen, ha’ en rigtig god dag og sådan…., man snakker lidt om vejret, og ’er du hjemløs’, ’ja det er jeg’…’ (Anders, Interview nr.5)

’På gaden føler jeg mig aldrig ensom, slet ikke når jeg sælger aviser ’På gaden føler jeg mig aldrig ensom, slet ikke når jeg sælger aviser. Jeg kender mange af kunderne, vi snakker sammen. Det er som at være pølsemand, man kender historierne om hvis kone der er syg, og hvad den enkelte fejler…, alle de historier (…) Jeg tror der er mange der ser ned på folk der bare sidder og drikker og ser hjemløse ud. Der er meget få der ser ned på Hus Forbi sælgerne’ (Tom, Interview nr.2)

Tilpasning Fællesskab – ’community’. Mulighed for at agere og stille krav. (Janzen,2002) Anerkendelse og accept - via tilpasning - via degradering

Tak for opmærksomheden  Kontakt: lenetanderup@hotmail.com www.hjemlosesundhed.dk