Velkommen Dagens program.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Børns sociale liv med digitale medier
Advertisements

Oplæg om læsning - hvad kan man som forældre gøre for sit barns læseudvikling… Asgård skole jan
Set i forældreperspektiv
Netværksmøde 18. marts Vibeke Gadegaard
Læsning og skrivning i børnehaveklassen
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
LÆSNING på Ahlmann - Skolen
Hvordan får vi bedre læsere?
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Undervisningsmiljø undersøgelse fase 2
”Den gode elev” Kvalifikationer er defineret som den enkelte persons faglige, sociale og personlige færdigheder og kunnen Kompetencer betegner personens.
EUD for ordblinde – en helhedsorienteret indsats
Real Kompetence Vurdering
Læsning..
Internet til alvor og sjov
og et par brændvarme problemstillinger Martin Hauerberg Olsen, Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri (ViHS), Servicestyrelsen.
Flipped Classroom IT-faciliteret omlagte undervisningsformer.
Reformmesse på Sofiendalskolen
Politisk fokus 2009 En inkluderende folkeskole - også for børn med ordblindhed årsmøde 2009 Stella Steengaard 1 Under indtryk af det forestående kommunalvalg.
International Linje.
BESØG VORES HJEMMESIDE JÆVNLIGT. GERNE HVER DAG - DOG MINDST ET PAR GANGE OM UGEN. Her finder du vigtige informationer om SFO Asgårds dagligdag. VIGTIGT.
Ordblindhed Hvad er det?.
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
4K-pårørendegruppe Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Gentofte, Rudersdal
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
Juhu – nu skal jeg lære at læse….
Velkommen til Projekt Frivillig Infomøde og workshop d. 23. maj 2013 Maj 2013 | Projekt Frivillig | Foreninger i Aarhus Kommune.
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
Potentialerne i den (nye) åbne skole
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Dialogisk læsning Fokuseret indsats.
ved læsevejleder Dorthe Clausen
UUV repræsentantskab UUV repræsentantskab tirsdag d. 24. september 2013 Præsentation  Afdelingsleder Hanne Legaard  Uddannelseskonsulent Eva Louise Nilsson.
Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.
Bakke og By Sommerfest i Mosen Kære forældre og børn I inviteres hermed til sommerfest i Mosen onsdag d kl ca. Vi glæder os til at se.
OPSTART VI STARTER OM LIDT! Der bliver ikke optjent nogen kompensation hos ACN, med mindre der er formidlet kunder. Ingen uafhængig ACN-repræsentant er.
Læsning.
Undervisning af alle 9. klasser i Digital Post Ved Digital Vejleder Kathrine Mørcholdt Buus og Digitaliseringskonsulent Kristinna Andersen.
SPS Ny procedure for opmærksomhed og ansøgning. Problemstillingen er –Forskel på rettigheder i kommunalt regi og i ungdomsuddannelserne –Derfor er der.
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Sådan – gør vi… Sådan gør vi med modtageunge i Aarhus Kommune. Samarbejdet mellem Børn.
Øvelse. Den gode artikel Øvelsen går ud på at skrive en fiktiv nyhed til jeres lokale hjemmeside. Nyheden handler om årets juletræsfest i afdelingen Lejerhaven.
Kompetenceudvikling Kjeld Bo spurgte i efteråret 2012 Claus om der blandt medarbejderne var interesse for noget dansk undervisning. Hvorfor kom spørgsmålet,
VELKOMMEN TIL MELLEMTRINNET 4. KLASSE, 5. KLASSE OG 6. KLASSE.
Lærerstuderendes Landskreds VELKOMMEN PÅ LÆRERUDDANNELSEN Oplæg v/ Morten Kampp Rasmussen Næstformand i Lærerstuderendes Landskreds.
National ordblindetest på tværs af uddannelser Testen skal identificere elever og studerende med ordblindhed på tværs af uddannelser fra forår 3.klasse.
Her kan ses et udklip af min forside – tænke med min forside var at man skulle kunne se et lille preview af den side man ville besøge og at forsiden skulle.
VUC Roskilde – Uddannelser, facts og tal
Stxstudentereksamen.
17. Maj 2017 v/Karina Elsig Thøgersen, UC Syd.
’Flere unge skal tage en erhvervsuddannelse’
Portfolio! Jacob, 7.B.
SPS på ungdomsuddannelser
Velkommen til Introdag med skills-aktiviteter!
99 ud af 100 trafikulykker skyldes vores adfærd i trafikken
PROGRAM mandag den Kl.9:30-10:00
Optagelseskrav Stx, hhx, htx & hf Fra foråret 2019
AMU-kursus, VUC og FVU - Forberedende Voksen Undervisning
Velkommen Dagens program.
Optagelseskrav Stx, hhx, htx, hf & eud Fra foråret 2019
Om vores bibliotek Lokalt oplæg
Strategier og værktøjer i sprogundervisningen
Sekretær på studiet Lovgivning
Optagelsesprocedure og optagelseskrav for elever i 10
Optagelsesprocedure og optagelseskrav for elever i 10
Velkommen Dagens program.
Tilbud til voksne ordblinde
FÅ MEST UD AF DAGEN: UNDERVISNINGSMATERIALE (9. -10
FORBERED KLASSEN TIL DAGEN GØR JER KLAR TIL CAMPUS+
Velkommen Dagens program.
Præsentationens transcript:

Velkommen Dagens program

Program Forsyn jer med kaffe/te og søde sager Velkomst og quiz (Kahoot) med præmie - Marie W. Bertelsen fra Hf og VUC Roskilde Hvad er ordblindhed og hvad kan man gøre ved det? Min ordblinde-historie - Anna Lea fra ”ordklassen” på Hf og VUC Roskilde Gå ud i stande og spørg – snak ved bordene Martin fortæller om it (scenen) Ordblindeforeningen Louise om ordblindeundervisning og testning for voksne Marie om hf til ordblinde og børneområdet

Kahoot www.kahoot.it Eller: Hent app: Kahoot

Hvad er ordblindhed? Definition: ”Store vanskeligheder med at lære at læse og skrive, som beror på vanskeligheder med at forbinde bogstaver og bogstavfølger med sproglyde og lydfølger.”

Historie I 1895 beskriver den skotske øjenlæge James Hinshelwood i The Lancet om problemet med kvikke unge mennesker, der ikke kan lære at læse 1925 begynder den amerikanske læge Samuel Orton at interessere sig for disse elever, der er kvikke og forstår fint, men ikke kan læse særligt godt Forskningen udvides op gennem århundredet. Der er hurtigt enighed om, at det IKKE er et synsproblem, men et sprogligt problem

Ordblindhedens mantra Læsning = afkodning X forståelse

Handicap? WHO definerer: Funktionsnedsættelse = Det, der ikke virker optimalt. Fx et ben, der mangler, døvhed, ordblindhed. = Kan måles Handicap = Opstår, når man møder verden med sin funktionsnedsættelse = Ændrer sig efter situationen

Er ordblindhed et handicap?

Følgevirkninger Ordblindhed betyder ofte: Dårligere ordforråd Svært ved engelsk og andre fremmedsprog Svært ved problemregning Mangler tro på sig selv – og derfor svært ved at lære andre ting. Men det betyder også tit: Trænet evne til at huske og lære udenad Trænet evne til at være opmærksom og social Fokuseret på sine andre styrker – ofte kreative

Hvad skal man gøre? 1. Tidlig indsats Opmærksomhed, testning. Fra 5-6-årsalderen 2. Forståelse og viden hos fagpersoner Specialtræning Integration i klassen Støtte hjemmefra Den rette kombination hele livet af: Træning Kompensation (it-støtte)

Ansvar for børneområdet Kommunens/skolens ansvar Læsevejleder/PPR samt lærere Ordblinderisikotesten (indskoling) Den Tværgående Ordblindetest (3. kl og op) Retskrav på testning fra 4. kl. Roskilde kommune Læsehandleplan 2016-2020 (kan googles) Ordpatruljer (kan googles) Læsekonsulent Mette Eriksen (metteerik@roskilde.dk) Hvor kan jeg søge hjælp, hvis det ikke går? Find links på www.vucroskilde.dk under ”ordblinde” og ”links”

Ansvar for voksenområdet Efter 9. klasse = voksen ordblind = statens ansvar FGU er undtaget. Fungerer som folkeskolen (med SPS) VUC eller AOF (o.lign) giver gratis undervisning På vores institutioner På din arbejdsplads På dit studie IT-støtte er gratis www.hto.nu Til uddannelse Til job Privat

VUC Roskildes tilbud

HF designet til ordblinde Tag HF på 3 år på HF og VUC Roskilde En almindelig HF designet til ordblinde HF-timer, OBU-timer og SPS-timer Optag fra 9. klasse

Læs mere www.vucroskilde.dk/ordblinde Se videoer, it og information Find links til relevante områder for børn og voksne Find denne powerpoint Facebook: ”Ordblind VUC Roskilde” Hvis du vil have besked, når der er nyt Info-aftner Turbokurser Ny viden Ordblindebladet Meld dig ind i ordblindeforeningen og læs artiklen om tilbud til voksne ordblinde fra sept. 2019

Andre arrangementer Køge Bibliotek Samme som i dag – men i Køge 18-20 Prisoverrækkelse i skrivekonkurrence Skrivekonkurrence for ordblinde. Roskilde Bibliotek 4/10 kl 16:00 Nye OBU-aftner Afholdes til foråret 2020 i Roskilde og Køge Hold øje med hjemmesiden og Facebook Vil I have besøg af os? Vi besøger virksomheder og skoler. Kontakt os for et tilbud

Snak med os i standene Ordblindeforeningen Hf og VUC Roskilde Alle ordblindes egen forening Hf og VUC Roskilde Testning og undervisning (Louise) It-støtte. Se de nyeste ting (Martin) Hf og børn (Marie og Anna Lea) Ordblindeprisen 2019 Uddelt i søndags man må gerne røre