Årsmøde 2015 25.11.2015.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Netværk Nordjylland - erhvervsrettet uddannelse AMU Nordjylland Erhvervsskolerne Aars EUC Nord EUC Nordvest Frederikshavn Handelsskole Handelsskolen Minerva.
Advertisements

NETVÆRKSMØDE EVALUERING 3. NETVÆRKSMØDE.
Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne?
Velkommen til VUC Aarhus. 1.Kort præsentation af skolen og VUC-sektoren 2.FVU og OBU aktivitet i Aarhus 3.Fremtidige udfordringer for FVU/OBU Emner i.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Disse slides er beregnet på private skoler. FINANSLOVSFORSLAGET  2% hvert år  ¼ mia. kr. i 2016 for gymnasieuddannelserne. Stiger med 2 pct. pr. år.
Disse slides er beregnet på stx/hf. FINANSLOVSFORSLAGET  2% hvert år  ¼ mia. kr. i 2016 for gymnasieuddannelserne. Stiger med 2 pct. pr. år frem til.
TNS Gallup - Public Tema: Hjemmehjælpere 23. – 25. august 2010 Public
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser Mål 1: Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse Resultatmål.
Optagelse.dk 2016 Valgmønster i 9. og 10. klasse i Odder kommune* * For skoler hvor UU har vejledningsforpligtelsen.
Disse slides er beregnet på VUC. FINANSLOVSFORSLAGET  2% hvert år  ¼ mia. kr. i 2016 for gymnasieuddannelserne. Stiger med 2 pct. pr. år frem til 2019.
Per Hansen Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Lars KunovDanske Erhvervsskoler Fremtidens institutionslandskab: Skal vi giftes eller bare.
Privat beskæftigelse under pres personer Aktuel mangel på arbejdskraft – Demografisk tab af arbejdsstyrke Offentlig finansieret beskæftigelse.
Fokus på handicappedes beskæftigelse Handicapkonference 22. november 2007.
Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne? Vicedirektør Mette Tram Pedersen.
Talent og kompetencer i verdensklasse Seminar den 23. juni 2011 om vækst og beskæftigelse i Østdanmark v/direktør Joost Nielsen, Regional Udvikling.
Projektpræsentation Filmprojekt Stil skarpt – og se dig selv tydeligere Jørgen Dan Pedersen.
Analyse af ungegruppen i Midtjylland 1 13/ Beskæftigelsesregion Midtjylland Analyse af ungegruppen i Midtjylland Konference 13. marts 2009.
Temamøde om flowet mellem a-dagpenge og sygedagpenge Roskilde Hallerne 1. November 2013.
Kollektiv vejledning 8. klasse, første gang
Alle unge skal have mulighed for at vælge efterskole
Efterspørgslen i den maritime industri
Social Mobilitet Er der et problem?.
Brobygning – EUD og efterskolerne
Den virksomhedsrettede integrationsindsats
Studieretningsprojektet
Optagelse.dk 2017 Valgmønster i 9. og 10. klasse i Odder Kommune*
Studieretningsprojektet
Merkantil EUX Muligheder og udfordringer for det studiekompetencegivende forløb Titeldias EUX merkantil.
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Uddannelsesvalg i 8. klasse
Social- og sundhedsuddannelserne
Ung til Ung aftener 2016/17 Margrethe Tovgaard
UU - Status og uddannelsesstatistik
Benchmark for ”almene” efterskoler for 2016
Tro på dig selv - det gør vi
Bedre Balance Fokus i offentligheden på skæv fordeling af velfærd!
DMP Profil- og Segmentanalyse
Kvalitetsmål i uddannelsessektoren
Store nedskæringer på gymnasieområdet
Hvordan etableres baseline for den nye kommunale ungeindsats?
Tilskud Kursus for nye efterskolesekretærer
UU - Status og uddannelsesstatistik
Reformen.
Samarbejdet mellem UU, Studievalg og eVejledning
Regeringens udspil om reform af de forberedende uddannelser ”Tro på dig selv – det gør vi” 31. maj 2017.
RAR Sydjyllands indsatsområder Status på mangel og fordeling af arbejdskraftreserven Koordinationsforum Sydjylland – august 2018.
RAR Fyns indsatsområder Status på mangel og fordeling af arbejdskraftreserven Koordinationsforum Fyn – august 2018.
Herfølge: Per Bredholt Frederiksen
Nye forstander på efterskoler 2016
Uddannelsesområdet i Grønland
Årsmøde
Individuel supplerende elevstøtte
Styring af professionshøjskoler – og uddannelsesudvalgenes rolle
Tilmelding til uddannelse 2018
Aktuelt fra MBUL Lisbeth Bang Thorsen Hanne Woller
Stiliseret cost-benefit som ”evalueringsmetode”
Uddannelse Til Alle i Høje-Taastrup Kommune
Uddannelsesstrategi 2014 – fokus på vejledning
Forberedende ungdomsuddannelse – FGU
Store nedskæringer på gymnasieområdet
Store nedskæringer på gymnasieområdet
Nyt fra ministeriet Billeddias
Alle rettigheder forbeholdes
Velkommen til 2. og 3. Introdag Copenhagen Loud Festival
VUC Roskilde – Uddannelser, facts og tal
Det statslige område Udviklingen i fordelingen af ansatte, årsværk og lønsum, 4. kvartal 2008 til 4. kvartal 2018 Kilde: Egne udtræk fra ISOLA.
Nils Agerhus Direktør Uddannelses- og Forskningsministeriet
Hvorfor Praktikplads-AUB?
Årsmøde
Præsentationens transcript:

Årsmøde 2015 25.11.2015

Kun 36% går i stx Det er kun 36 procent af alle 20-årige, der er i gang med eller har fuldført en stx. 8% er i gang med eller har fuldført en hf, 15% en erhvervsgymnasial og 21 procent er ikke i gang med eller har gennemført en uddannelse efter grundskolen. Det skal bemærkes, at gennemsnitsalderen ved uddannelsesstart er lavest for stx. Gymnasiale uddannelser færdiggøres typisk op til 5 år efter endt grundskole, mens det hvad EUD angår er helt op til 15 år efter afsluttet grundskole. Kilde: Profilmodellen (https://www.uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Stat/PDF15/150922%20Profil2014_Land_MindstUU.pdf) Kilde: Danmarks Statistik (STATUS10)

Stx-studenter videreuddanner sig Betragtes overgang til videre uddannelse 27 måneder efter fuldført gymnasial uddannelse, ses det at omtrent halvdelen af de studerende fra stx påbegynder en universitetsuddannelse og 22 procent en professionsbachelor. Kun seks procent påbegynder en erhvervsfaglig uddannelse. På hhx fortsætter betydeligt færre på de mellemlange og lange videregående uddannelser og betydeligt flere tager en kort videregående uddannelse eller endnu en ungdomsuddannelse i form af en erhvervsfaglig. Det afspejles i figuren, at hf har en bredere funktion og målgruppe end stx. Hf understøtter flere uddannelses- og beskæftigelsespolitiske mål som henholdsvis ’first choice’, ’sweeper’, ’second chance’, den hurtige vej og den målrettede vej. Htx-studenterne klarer sig generelt rigtig godt. Kilde: Danmarks Statistik (AFGANG03) 94 procent af studenterne fra det almene gymnasie færdiggør senere hen en erhvervskompetencegivende uddannelse. Af disse gennemfører 45 procent en universitetsbachelor som næste trin i deres uddannelse, cirka en tredjedel bliver professionsbachelorer; 10 procent tager en erhvervsfaglig uddannelse og 9 procent en kort videregående. Langt de fleste ender således med en mellemlang eller lang uddannelse. Personer med disse uddannelser er som gruppe betragtet, dem der klarer sig bedst, hvad angår erhvervsfrekvens, beskæftigelse, gennemsnits løn, livsindkomst og forventet levetid. Kilde: DREAMs Uddannelsesfremskrivning 2014. Kilde: Danmarks Statistik (AFGANG03)

Stx har højest gennemførselsprocent Kilde: UVMs Databanken (EAK)

Stx-elever får de højeste karakterer Kilde: https://www.uddannelsesstatistik.dk/

STX-studenter dobbeltuddanner sig mindst Der forekommer også en del dobbeltuddannelse mellem forskellige EUD-uddannelser. Betragtes de der gennemfører endnu en ungdomsuddannelse ved at tage en EUD-uddannelse, fremgår det at dobbeltuddannelse oftets forekommer I tilfælde hvor en person har to EUD-uddannelser (16%). Kilde: Vismandsrapport forår 2014, table III.5 Kilde: STILs databank (EUO)

Pengene går til undervisning Baseret på 2014-regnskaber for institutioner med almengymnasial uddannelser. Kilde: UVMs regnskabsportal

Overskuddet forsvinder Figuren viser gymnasiernes overskud som andel af omsætningen over en periode på 4 år. Linjen ved lidt over 8% angiver hvor stor en del af gymnasierne der vil have underskud i 2017 såfremt omkostningsniveauet fastholdes. Tal fra Undervisningsministeriets regnskabsportal viser, at det gennemsnitlige overskud på institutioner med almen gymnasiale uddannelser i 2014 var på ca. 3,5 procent af omsætningen. Fremskrives regnskaberne til 2017 vil 94 procent af institutionerne have underskud som følge af de på nuværende tidspunkt kendte besparelser. Ansvarlige selvejende institutioner bør sigte mod et lille overskud for at imødegå uforudsete hændelser. Kilde: Egne beregninger baseret på UVMs regnskabsportal.

Udfordringer: Økonomi og elevtal Kilde: Egne beregninger baseret på forslag til finanslov 2016, aftale om finansiering af erhvervsuddannelsesreformen og Danmarks Statistiks Befolkningsfremskrivning 2015. Bemærk: Overslagsberegninger! Besparelsen omfatter stx alene. Besparelsen er mindre på hf (9,7% I 2019 for hele landet). Anm.: Fordelingen af årselever i 2015 er et skøn baseret på regnskabstal fra 2014. Ved beregning er de aktivitetsbestemte tilskud nedjusteret i forhold til forventet ændring i antal årselever, grundtilskuddet er uændret i forhold til tidligere beskrevet forløb. Der er taget udgangspunkt i den demografiske udvikling for 16-årige. Udviklingen stemmer ikke overens med udviklingen i antal årselever i forslaget til finanslov. Det er i opgørelsen sikret, at det samlede antal årselever og det samlede statstilskud på tværs af regioner stemmer med finanslovsforslagets tal, dermed kommer elevudviklingen i de enkelte regioner kun tilnærmelsesvis til at følge den demografiske udvikling. Kilde: Egne beregninger baseret på forslag til finanslov 2016, aftale om finansiering af erhvervsuddannelsesreformen og Danmarks Statistiks Befolkningsfremskrivning 2015.

Økonomisk udfordring Bemærk: Overslagsberegninger! Kilde: Egne beregninger baseret på forslag til finanslov 2016, aftale om finansiering af erhvervsuddannelsesreformen, Danmarks Statistiks Befolkningsfremskrivning 2015 og loenoverblik.dk Bemærk: Overslagsberegninger! Besparelsen I 2019 er i forhold til 2015 og varig fremover. Besparelsen omfatter både hf og stx. Den samlede besparelse er omregnet til antal gymnasielærere ved at dividere med en gennemsnitslærer-lønudgift (574 316 kr.).

Elevgrundlaget ER udfordret Der er forskelle i den demografiske udvikling blandt regionerne i Danmark. København går frem, resten af landet tilbage. Også inden for regionen er der forskelle, nogle områder er hårdere ramt end andre. Personer der er 15-år ved årets indgang er valgt fordi det typisk er disse der påbegynder gymnasiet i løbet af det pågældende år. Kilde: Egne beregninger baseret på Danmarks Statistiks Befolkningsfremskrivning 2015

Regionalt samarbejde om bygge- og vedligeholdelse?