Børne- og familie centret (BFC)

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
Advertisements

Set i forældreperspektiv
Inddrag nu Kick-off møde
Børnefamiliecenter Nordvang og familieklassen i Vestbyskolen.
Døgninstitutioner i et forvaltningsmæssigt perspektiv
Hanne Manata Socialchef Aalborg Kommune
Socialstyrelsens nye vidensnotater
- Fælles børn - Fælles mål - Forskellige opgaver og kompetencer
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Implementering på Fenrishus
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Grundkursus Politisk indflydelse. Grundkursus Politisk indflydelse.
Lovgivning og etik i forhold til unge og deres retsstilling
Kompetencebeskrivelser for ledelsesteamet Skolerne i Ullerslev
Samarbejde om opgaveløsningen - udfordringer og muligheder Med udgangspunkt i hverdagen og fremtiden i Guldborgsund kommune.
Sanna Dragholm projektleder
Trivsels- og SSP-indsatsen Aalborg Kommune
Forventninger til Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center - mission og vision ved Driftschef, Else Ammitzbøll Den 6. marts
Sammenhæng: Reduktion af det daglige energiforbrug. Energiforbruget i den enkelte kontraktstyrede enhed skal nedbringes med 2% om året. Mål: Aktiviteter.
Kompetencecenter for Hirtshals Skolecenter
Praksis Kommunen modtager en almen genoptræningsplan fra hospital. Er kommunen enig i, at det er en almen genoptræning? Birgit Svarre, afdelingsleder PPR.
Ressourcecenteret Specialreform 2.0: Oprettelse af ressourcecentre på alle folkeskoler i København Mål: At styrke tidlig indsats og bedre inklusion Sikre.
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Ubrudt behandlingskæde for selvmordstruede børn og unge
Samarbejdet mellem kommuner og krisecentre
Udmøntning af reform på specialområdet BUU 30
Grundkursus for frivillige i DH Politisk indflydelse.
Adfærd, Kontakt og Trivsel Undervisningsministeriet
Etablering af partnerskaber på anbringelsesområdet En opdagelsesrejse.
Indsatser med relation til rusmiddelområdet
KL UNGESPOT 22. SEPTEMBER 2010 N ÅR DE UNGE FALDER MELLEM TO STOLE FORSKNINGSLEDER BO ERTMANN.
Paradigme 2.0.
DEN UNGE SOCIALT DYSFUNKTIONELLE PATIENT. LÆGEDAGE 2014
Konsultative praksisformer i PPR
Unges holdninger til kriminalitet, staf og behandling
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Forandringsprogrammet/Organisationsudvikling 9. Maj 2007 Bilag 2 BUF’s strategiske grundlag.
Handleplaner Odsherred Kommune. Indledning Hvem er vi Kort præsentation.
STC Støttecenter PPR Pædagogisk Psykologisk Rådgivning.
Tema 2 Præsentation af kommunen og dens tilbud Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
Fagchef Fagligt ansvarlig for hele området
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
U18 i Odense Samarbejdet mellem behandling og myndighedsområdet.
Specialviden ind på almenområdet Projektets aftryk på det videre arbejde med Stærke Børnefællesskaber i Sorø kommune.
Tel: Adresse: Niels Hammekenip aqq. 41 Postboks 1755, 3900 Nuuk
Strategi til nedbringelse af udgifterne til: -Segregerede undervisningstilbud -Foranstaltninger, jf. serviceloven.
Jakob Preisler DSB HR 7. juni 2011 Side 1 Nærværende ledelse gør en forskel Erfaringer fra DSB’s fraværsindsats v/ afdelingsleder Jakob Preisler HR Helbred.
Dagsorden – Hvem tager BURC hånd om? – Hvordan er det gået med udgifts- og aktivitetsudviklingen? – Hvorfor går udgifterne opad nu? – Hvad gør vi nu?
Socialforvaltningen Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Aarhus Kommune Ændring i serviceniveau ved budgetfald fra 2011 – 2012 Familier,
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temamøde om underretninger.
Vis hjælpelinjer For at se hjælpelinjer 1. Klik på Vis 2. Vælg Hjælpelinjer Indsæt dato 1. Vælg Indsæt i topmenuen 2. Vælg Sidehoved og Sidefod 3. Sæt.
Inklusion Fokus: Udsatte unge og samarbejde med kommunerne Pædagogisk konsulent Maren Ottar Hessner
Intro til samarbejdet med socialfaglig rådgiver Organisation – Tværfagligt Center For Børn og Unge Formål og målsætning Målgruppen Kendetegn ved socialfaglig.
Programmet er afprøvet i tre repræsentative skoledistrikter siden januar 2013 Implementeres i resten af kommunen per 1. januar 2016 Partnerskabskommune.
Skoleleders rolle og kompetence, når det gælder inklusion i folkeskolen KL 2011.
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
Gode relationer, tydelige rammer og klar kommunikation - 10 trin til det gode samarbejde mellem efterskoler og kommuner omkring sårbare og udsatte unge.
INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Beskæftigelsesregion Syddanmark Budgetseminar Budgettering og dimensionering af indsatsen for de forsikrede ledige i 2010.
Inddragelse af udsatte børn, unge og deres forældre i sager om frivillige og tvangsmæssige foranstaltninger efter servicelovens regler v/ ankechef Henrik.
SSP Årsmøde 9. november 2016 Skoleforsømmere.
Præsentation af projektet Udviklingsprojekt vedr
Underretning, handleplan, børnefaglig undersøgelse mv
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
V. Tilsynskonsulent Anja Bechgaard.
PPR og Familieindsatser
Børn som vores vigtigste ressource – fra dokumentation til relation
Udgangspunktet er, at alle har de bedste intentioner. Udviklingsdag Udgangspunktet er, at alle har de bedste intentioner. Lad os gå på opdagelse.
Børne- og Familieafdelingen
Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser
Inddragelse af udsatte børn, unge og deres forældre i sager om frivillige og tvangsmæssige foranstaltninger efter servicelovens regler v/ ankechef Henrik.
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Præsentationens transcript:

Børne- og familie centret (BFC) Overordnet Tal og tænkning

BFC hvor vil vi gerne hen?

BFC hvordan kommer vi der hen?

BFC kerne-elementer

BFC uenighed gør stærk! Uenighed skal være faglig, men vi risikerer at den bliver ”personlig” Morten Ejersnæs: ”Havde der været en ordentlig uenighedskultur, så var der aldrig kommet en Tøndersag eller en Rebildsag” Vi fremfører vore synspunkter på en neutral og ikke-anklagende måde!

BFC Et vanskeligt styrbart område Vi har tre ”økonomier” Personaleøkonomien, som absolut er styrbar Specialundervisnings-økonomien Når en friskole lukker Når mange flere får diagnoser Foranstaltningsøkonomien Forebyggelsestiltag Anbringelser – Plejefamilier/Opholdssteder

BFC Udgangspunkt i 2014 Vi brugte for mange penge! Holstebro, Ikast-Brande, Struer og Favrskov kommuner udgjorde sammenligningskommuner Vi ansatte for at spare Task Force Reaktionstid I 2017 brugte vi 4-5 mio. mindre end 2016 I 2018 skal vi yderligere 2,7 mio. ned Marie vender tilbage til problemstillingen

BFC tal til eftertanke KL’s ”Kend din kommune” 2018 Vi havde et fald i nettodriftsudgifter til udsatte børn og unge på 12,9% (Kun 4 kommuner havde en bedre økonomisk udvikling) Nettodriftsudgifter til anbringelser pr. helårsanbragt: kr. 536.679,- (24 kommuner var billigere – resten dyrere) (Udgiften er steget) 19% (2016) af de anbragte er anbragt på institution (19 kommuner har en lavere procent – resten højere) Vi har 6,8%, som udsætter skolestart (små tal – 3-5 børn) 37 kommuner udsætter flere. (2017-tal)

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) Opgaver, proces og udfordringer

PPR – Hvem er vi? Hvilke fagpersoner arbejder i PPR? Psykologer Tale-hørekonsulenter Projektstilling vedr. skolevægring Hvorfor et projekt om ”skolevægring”?

PPR Hvem kan modtage ydelser? Børn og unge – 0-17 år med særlige behov Forældre Lærere, pædagoger og andre, der arbejder med børn Ud over de kommunale skoler, også Friskoler og efterskoler

PPR Status på forskellige områder Konsultativ bistand/tværfagligt samarbejde Åben rådgivning Pædagogisk Psykologisk udredning Vurdering Rådgivning, vejledning Indstilling til visitation til specialtilbud Henvisning til eksterne udredninger Korte samtaleforløb med børn og forældre Supervision af fagfolk

PPR Indsatsområder Indsatsområder i PPR Skolevægring har særlig fokus Inklusion og tidlig indsats Konsultative indsatser Rådgivning og supervision Sagstallet er stigende Aktive sager pr. 31.12.2014: 312 Aktive sager pr. 31.12.2015: 383 Aktive sager pr. 31.12.2016: 453 Aktive sager pr. 31.12.2017: 533 Aktive sager pr. 12.04.2018: 562

Forebyggelse og Behandling Opgaver, proces og udfordringer

Forebyggelse og behandling 23 medarbejdere Sundhedsplejen: 6 medarbejdere Specialpædagogerne: 7 medarbejdere Familiebehandlingen: 10 medarbejdere Mål gennem de sidste 3 år: TIDLIG TVÆRFAGLIG, MÅL OG TIDSSTYRET INDSATS AF HØJ KVALITET OG HØJ EFFEKTIVITET.

Forebyggelse og behandling Tværfaglighed At sætte mål og dokumentere indsats Evaluering Formål: At bruge ressourcerne med bedst mulige kvalitet og så effektivt som muligt.

Forebyggelse og behandling familiebehandlingen Fra 2015 til 2016 havde familiebehandlingen 40% flere borgere, der modtog behandling. 2016-17 er der fortsat fald i sagslængde. Årsag: Klare mål, tæt opfølgning og øget skriftlighed. Kvaliteten bliver højere, når alle (tværfagligt og borgerne) ved, hvad målet med indsatsen er.

Forebyggelse og behandling familiebehandlingen Børnene bliver indstillet tidligere. Flere spædbarnesager, som vi lykkes med at hjælpe, så vi undgår anbringelser, til glæde for familierne. Tæt samarbejde med jordemødrene og sundhedsplejen

Forebyggelse og behandling sundhedsplejen Spædbørn: Sundhedsplejen er endnu mere aktive i dag i de udsatte familier. Fokus på kontakt mellem mor/far og barn. Tæt tværfagligt samarbejde med familieafdelingen og familiebehandlingen om disse familier.

Forebyggelse og behandling Sundhedsplejen Skolesunhed.dk: Giver mulighed for at screene skolebørnene, så sundhedsplejen retter sin indsats mod de børn, der har brug for hjælp. Sundhedsplejen når andre børn og når dem tidligere. Vi bruger mindre tid på de børn, der er ressourcestærke og ikke har brug for hjælp. Fokusområde: overvægt.

Forebyggelse og behandling specialpædagoger Fokus på barnets kontekst, fremfor barnet alene. Kontekst er: pædagogerne i børnehaven, de andre børn i børnehaven og forældrene. Børnene, der henvises til specialpædagog er blevet mere udsatte. Imidlertid lykkes specialpædagogerne med at inkludere børn, som vi tidligere ville have sendt i Lærkereden.

Forebyggelse og behandling specialpædagoger På baggrund af stærkt kendskab til barnet, kan specialpædagogerne arbejde: Mere konsultativt Komme med konkrete forslag til ændringer i børnehaven, til fordel for specialbarnet, samt resten af børnene

Børne & Familierådgivnings afsnittet Opgaver, proces og udfordringer

Børne & Familierådgivningen Almenområdet 1faglig leder 1 forpost - modtager og behandler underretninger + sagsbehandler i tidlige, forebyggende opgaver 11 medarbejdere – foranstaltninger – hjemmebaserede og anbringelser. Handicapområdet 3 medarbejdere Merudgifter, tabt arbejdsfortjeneste, hjælperordninger, aflastning mm.

BDO-rapporten 2015 Det faglige Økonomi Store administrative mangler Der bliver handlet i sagerne Højt sagstal pr. medarbejder (gns. 55 sager) Manglende faglig ledelse Flere sager end sammenlignelige kommuner Økonomi 2014 regnskab – et ”over”forbrug på foranstaltninger på ca. 12. mill. i forhold til gns. af sammenligningskommuner

Indsatser Oprettelse af en stilling som socialfaglig leder Oprettelse af 2 nye socialrådgiverstillinger Indlagte besparelser i budgettet fordelt over 4 år Proces igangsættes med implementering af ”det ny paradigme” Lovmæssige krav opfyldes forud for iværksættelse af foranstaltning Udarbejdelse af procedurebeskrivelser på nogle områder Revision af Procedure –og Kompetenceplan Tæt sagsopfølgning i konkrete, udvalgte sager Jævnlige sagsgennemgange mellem fagleder og den enkelte rådgiver Større opmærksomhed om at lukke sager tidligere Tættere tværfagligt samarbejde om udarbejdelse af –og opfølgning på mål for indsatsen Større opmærksomhed på inddragelse af børn, unge og forældre Større opmærksomhed på inddragelse af privat netværk Altid inddrage et økonomisk perspektiv sammen med et fagligt Opmærksomhed på tidlig, forebyggende arbejde

Processen Vi fik en helt ny afdeling Fra en lille gruppe ”gamle, erfarne” rådgivere til en stor gruppe, fordelt mellem de ”gamle, erfarne” og de nye, uerfarne og nyuddannede I implementeringen af det ”ny paradigme” var mange af de gamle erfaringer ikke anvendelige En tættere ledelsesmæssig bevågenhed og styring er primært en udfordring for de ”gamle, erfarne” rådgivere Vi fik en konflikt i medarbejdergruppen Vi har arbejdet med arbejdsmiljø og trivsel det sidste år Vi har haft flere sygemeldinger Vi har måttet sige farvel til en medarbejder

Fremadrettet Arbejdsmiljøet skal ”på plads” – medarbejderne skal i trivsel Fagligt skal vi blive rigtig gode til at inddrage det private netværk, der er omkring et barn/en ung Det er nødvendigt med fortsat fokus på de allerede implementerede dele af det ”det ny paradigme” Vi skal nå den sidste del af besparelsen fra BDO-rapporten Vi vil bruge erfaringerne fra almenområdet til handicapområdet Opstart af task-force på H-området i april 2018. Vedtagelse af handleplan for arbejdet i juni 2018 Nye sagstyper dukker op: Gruppen af unge, der mistrives vokser Psykiatrien udskriver til kommunernes indsats: (spiseforstyrrelser, OCD, angst, o.l.)

Et eksempel