Salte i bageriet.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Det sure, det salte, det basiske
Advertisements

Husk også, at du kan være med i konkurrencen om fede KU-hoodies
Surdej til rugbrød.
Biobact Tabs.
BLODETS Ph-værdi.
En opskrift Den dag jeg byggede en kage. Af ren og skær kedsomhed kiggede jeg på bogreolen og fandt en gammel støvet bog, jeg ikke kunne huske at have.
Varighed 5½ minut Støtter Varighed 5½ minutter. Oktober 2012 Bag for en sag 3 skønne dage med: -hjemmekværnet mel, -brød der ikke hæver -rødbedefarvede.
Næringsstoffernes køkkentekniske egenskaber
Rachel, Serna & Catharina
Nærings stoffernes Køkkentekniske egenskaber
En syre skal kunne afgive en H+ -ion (kravet til en syre) F
Rødkåls indikator Gruppe navne: Amanda Frederikke Camilla Rikke.
Brandteknisk Selskab 7. September 2009 Jørgen Harbst
Sortkrudt Fremstilling og Kemi.
Pigefysik (oversigt) Alle dage: Først teori, så forsøg, afrunding.
Sensoriske målinger. Viden, intuition og erfaring danner grundlag for indholdet i jeres kreativitet. Kan defineres som:  Evnen til nyskabelse, idérigdom,
Elektrolyse af saltvand
Enzymer.
Syrer og baser Repetition 2007.
Et videnskabeligt forsøg
Problemformulering. Tese. Vi vil undersøge hvordan en sorbet reagere med forskellige former for sukker. Lige ledes vil vi undersøge hvordan forskellige.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
Nitrogen kredsløbet.
En del af den organiske kemi
Før vi starter på alkoholer, skal vi lige kigge på alkanerne (olier) fra 8.klasse-bogen. Navnene på de forskellige alkaner er udgangspunktet for navngivningen.
Energi - hvad er det?.
1 Surdej til rugbrød. 2 Surdej Surdej er en symbiotisk kultur af mælkesyrebakterier (Lactobacillus spp.) og gærsvampe, der anvendes som hævemiddel ved.
Gødning Jordens salte.
Syrer og Baser Torsdag d. 27/11.
REAKTIONSSKEMAET Reaktionen mellem gas (methan) og
Grundstoffer og kemiske forbindelser
Kemi - Naturfag 2015 Syrer og baser MRH - Tradium.
Fordøjelsessystem. Indledning Kig og lær Spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne 1. Øre kirtlerne, ligger ved 1. Øre kirtlerne, ligger.
Kemiens verden: Opbygningen af stoffer ud fra atomer. Kemi handler om hvordan stoffer opstår. De forskellige stoffer vi omgås er alle opbygget af atomer.
- Sammensætningen og lymfesystemet. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. Plasma udgør ca. 60% og.
Fordøjelsessystemet.
Luftens sammensætning og åndedrættet.
© Ministeriet for Børn og Undervisning, marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan.
Syre & base balance. Syre base balance Rå Rødkål snittes.
Fotosyntese Fokus på energi
Oplæg om syre-base.
Hvordan nedbrydes maden ?
Pølsebrød af surdej Ingredienser 5 g gær 150 g surdej 12 g salt
Rørte og piskede masser
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fedtstoffer.
Mel og kornets opbygning
Det sure, det salte og det basiske 2
SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole
Naturfag Gast. Bager, slagter og ernæringsassistenter
Meltyper.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Peder Oxes Allé 4 • 3400 Hillerød •Tlf •
Salte og Ioner.
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Alkohol.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fremstillingen af salt.
Fodring af Bison Vicki Pedersen.
Indirekte dejføring Torsdag den 14. september 2017.
Råvarekendskab Gær.
Fra korn til brød Direkte dejføring.
AT ARBEJDE MED PORTFOLIE
Hævemidler.
Mikroorganismers ernæring og stofskifte
Salte i bageriet.
Præsentation af mad vafler
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Kompakt fuldfoder Af Crizz & Anja
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Præsentationens transcript:

Salte i bageriet

Natriumhydrogenkarbonat (natron) NaHCO3 En vigtig bestanddel i bagepulver. Det er natron, der udvikler den CO2, der får kagerne til at hæve under bagningen. Ved simpel opvarmning fraspaltes vand og kuldioxid og der dannes soda Natron er et hævemiddel hvor der altid samtidig skal tilsættes en syre. Indeholder dejen ikke syre, dannes en let sæbeagtig smag Natron soda + kuldioxid + vand 2NaHCO3 Na2CO3 + CO2 + H2O Væsken der indeholder en syre (H+) kan eksempelvis være kærnemælk. Hvis der er syre til rådighed, dannes der ikke soda, men kun vand og kuldioxid H+ + NaHCO3 Na+ + H2O + CO2

Bagepulver er et blandingsprodukt. Bagepulver er et hævemiddel, der består af natron(natriumhydrogenkarbonat, NaHCO3), en syre og noget majsstivelse. Blandingsprodukt. Bagepulveret er tilsat stivelse for at holde pulveret tørt. Stivelsen virker derfor som antiklumpningsmiddel. Bagepulver virker hurtigere og mere effektivt end natron, fordi det indeholder syre.  Når bagepulveret kommer i forbindelse med vand reagerer syren med natriumhydrogenkarbonat og der dannes kuldioxid (CO2), som fanges i dejen og danner lufthuller. H+ + NaHCO3 Na+ + H2O + CO2 Når man bager med bagepulver produceres der, i modsætning til med natron, ikke soda. Natron bruges til blandt andet til chokoladekager og sirupskager.

Hjortetaksalt Hjortetaksalt / Dets kemiske navn er ammoniumhydrogenkarbonat, NH4HCO3 og har E-nummer E-503 NH4HCO3 NH3 + CO2 + H2O Det tilfører sprødhed og anvendes derfor i kiks, brunekager, klejner m.v. Hjortetaksalt kan give en ubehagelig lugt og smag – derfor skal kagerne være tynde, så det kan fordampe.

Potaske Potaske / Dets kemiske navn er kaliumkarbonat, K2CO3 og har E-nummer E-501 2H+ + K2CO3 2K+ + H2O + CO2 Potaske har dårlig hæve virkning – bruges derfor sammen med hjortetaksalt. Under bagning dannes der CO2, der får dejen til at hæve lidt og gør bagværket let og porøst. Det er ikke varmen, men sure stoffer i dejen, der uddriver CO2 og får det til at hæve.