Fordøjelseskanalen Enmavede.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Advertisements

Nitrogen kredsløbet.
Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I
Fordøjelseskanalen.
Bakterie og virus.
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fedt, protein og kulhydrater
Fordøjelsessystemet.
-kroppens største organ
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. Herning badminton klub. mandag 24.september 2007.
Klik for at redigere i master2kok1111a Nærings stoffernes Køkkentekniske egenskaber.
Arbejdsmiljø i vandløbene Problemer og løsninger v/ Tine Eggertsen, HedeDanmark Natur og Vand.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
Fordøjelsessystem. Indledning Kig og lær Spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne 1. Øre kirtlerne, ligger ved 1. Øre kirtlerne, ligger.
 Vi har børn i alderen 6 – 23 mdr. der går i dagpleje og vuggestue. Nogle er ikke i dagpleje eller vuggestue det første halve år til et år da barselorloven.
Fordøjelsessystemet.
Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering.
Hvordan laver jeg en pude efter mit hoved? Følg denne enkle vejledning, så er du godt på vej.
© Ministeriet for Børn og Undervisning, marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan.
Amagerbro Frikirke. Generøsitet – med vilje I har hørt, at der er sagt: ›Øje for øje og tand for tand.‹ Men jeg siger jer, at I ikke må sætte jer til.
 Udvælgelsen af avlsdyr  Rogndannelse  De enkelte fiskegrupper › Ungefødende › Maller › Labyrintfisk › Cichlider › Karpefisk og karpelaks  Opfodring.
Træets vækst Hvordan. Stil spørgsmål 1. Et frø 2.Nærings transporten 3.Vækstperioder i tempereret egne 4.Tværsnit af stammen Disse spørgsmål er vejledende,
Sklerodermi og det mest spændende organ!
Fotosyntese Fokus på energi
BOG: DEN LILLE GULE PIGE
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Hvordan nedbrydes maden ?
Smagssansen Lavet af lord HÆ HÆ.
Trivsel og værdier - i skoletasken
Kærlige hænder brødet nu ta'r
Den vigtigste energikilde.
Næringsstoffernes køkkentekniske egenskaber
Fodring som passer vommen og de flermavede dyr
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Sundhed på 1. Hovedforløb 2013
Fordøjelseskanalen Ved forskellige dyr
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Enzymer Består af proteiner
Håndhygiejne Temadag – VVS
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Tørring Konservering Opbevaring
heste Sarah Levring Møller.
Hvad er foderkvalitet? Brainstorm
Trekantstage Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder med en trekantstage. Det var en meget almindelig form for lysestage for 150 år.
Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:
Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:
Kød og kødkvalitet Gf2 slagter.
Råvarekendskab Gær.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Encellede organismer, med cellekerne, bevægelige
Mikroorganismers ernæring og stofskifte
Chinchilla Pels & kæledyr:
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Obduktion af mink.
Quiz om Colombia Quizzen er lavet i et simpelt Jeopardy-format. Det betyder, at du læser et svar højt, og så skal eleverne gætte, hvilket spørgsmål som.
For skov-/gartnerholdet
Fordøjelse Rovdyr Fordøjelsessystemet der ligner hinanden Mink Kat Ræv
begreber SEGES Svineproduktion 1 HF Foder 2018
Lektion 1-2 i Blok 8 Teknologiforståelse som fag - Mellemtrin
Du skal huske at skrive noter ;-)
Trivsel og værdier - i skoletasken
Præsentationens transcript:

Fordøjelseskanalen Enmavede

Fordøjelse Mund, spyt Spiserør Mavesæk Tyndtarm, bugspytkirtel, lever Blindtarm Tyktarm Endetarm

En-mavet altæder En-mavet omnivor Svinet Mennesket

Fordøjelse, svin m.m. Mund, foder tygges / findeles og tilsættes spyt med enzymer Spiserør, fører foderet til mavesækken Mavesæk, foderet blandes med saltsyre slim og enzymer, og er her i nogle timer. Bakterier dræbes af det sure miljø Bugspytkirtel, basisk og enzymholdig væske flyder herfra til tarmen. Enzymerne hjælper med nedbrydning af protein og kulhydrat Lever; producerer galde der indeholder stoffer til nedbrydning af fedt. Galden flyder ud i tarmen

Fordøjelse svin m.m. Tyndtarm; 20 m. lang og med stor overflade pga. villi og mikrovilli; her produceres enzymer og her nedbrydes og optages de fleste af næringsstofferne, både protein, fedt og kulhydrat (sukker, stivelse) Blindtarm, og tyktarm; her foregår nedbrydning via bakterier, protozoer, der foregår en vis gæring som gør det muligt at nedbryde fiber/cellulosedelen af kulhydraterne. Endetarm, her optages det sidste vand

Tyndtarmen Tyktarm/blindtarm Enzymerne omdanner protein til aminosyrer kulhydrat til monosakkarider (sukker) Fedt til fedtsyrer Bakterier omdanner tungt fordøjeligt kulhydrat til flygtige fede syrer (eddikesyre, propionsyre og smørsyre)

Fordøjelse Rovdyr Fordøjelsessystemet der ligner hinanden Mink Kat Ræv Andre; i mår-familien: grævling, husmår, skovmår, mink, odder, brud, ilder og lækat.

Kødædende pattedyr. Rovdyr Orden Rovdyr (Carnivora) Underorden Feliformia Kattedyr Felidae Desmerdyr Viverridae (genette, mangust, surikater, palmerullere, fossa m.fl.) Hyæner Hyaenidae (jordulv, hyæner) Underorden Caniformia Hundedyr Canidae (ulve, ræve, tamhund m.fl.) Bjørne Ursidae (brun bjørn, isbjørn, panda ...) Øresæler Otariidae (Pelssæler, Søløver) Ægte sæler Phocidae (Spættet sæl, søelefanter) Hvalrosser Odobenidae (hvalros) Mårfamilien Mustelidae (ilder, odder, grævling, stinkdyr m.fl.) Halvbjørne Procyonidae (vaskebjørn m.fl.)

Rovdyr Rovdyr er pattedyr, der æder andre dyr. Minken og andre rovdyr har behov for relativt letfordøjeligt foder som har et meget koncentreret indhold af næringsstoffer Tandsæt: Til det formål har de udviklet et tandsæt, som adskiller sig fra de planteædende pattedyrs. Mest karakteristiske er de ofte meget store hjørnetænder. De er kegle- eller seglformede og bruges til at fastholde, og for nogle arters vedkommende også dræbe, byttet med. De brede kindtænder bruges til at save, klippe og knuse byttedyrets kød og knogler. De stærke kæbemuskler sikrer, at kødet nemt kan flås fra skelettet. Der er dog store variationer i rovdyrenes tandsæt. Variationerne er sket som tilpasning til den fødetype, dyret lever af. Rovdyrs fordøjelsessystem er som regel ret simpelt indrettet, idet kød er let fordøjeligt. Derfor er fordøjelseskanalen oftest ret kort. Til gengæld kan mavesækken ofte spiles voldsomt op, hvilket er en tilpasning til at kunne omsætte store mængder føde, når det er tilgængeligt.

Forskellige dele Mundhule og tænder; tænder bruges til at flænse kødet, men det tygges ikke som ved andre dyr, og komme ned i maven som klumper. Der tilføres spyt og det føres via spiserøret til maven Maven; Foderet blandes og tilføres enzymer. Lav pH. Kort tid i maven Tyndtarmen; her nedbrydes og optages protein, kulhydrat og fedt, ved hjælp af enzymer og galdestoffer. Meget lille mikrobiologisk aktivitet gør at kulhydrater ikke optages særlig godt. Tyktarm (har ingen blindtarm). Optagelse af vand og salt. Endetarm