Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Muskelarbejde og innervation
Advertisements

Anatomi & Fysiologi IV Vævslære
Opbygning og struktur Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
Naturfag 9.klasse Kredsløbet.
Kroppen består af… .. knogler .. led .. muskler .. organer
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Muskler Biologibogen s
Muskler Biologibogen s
Blanchering. Kim & Mikkel. Regler for tilberedning samt hvordan man gør i praksis ch?v=CU6jnNtcsQk At blanchere er at sænke.
1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer.
Underoverskrift 17 pkt bold hvid MAX 4 linjer Overskrift her Størrelse 49 pkt hvid MAX 2 linjer Landbrug & Fødevarer Mørt eller tørt?
3 StartEfter et stykke tid Hvad er diffusion? 100% Koncentrationsprofiler 0 CuNi 100% Koncentrationsprofiler 0.
Hvordan laver jeg en pude efter mit hoved? Følg denne enkle vejledning, så er du godt på vej.
Muskelvæv Glat muskulatur: – Tenformede celler – En enkelt centralt placeret kerne – Findes i indvoldenes (visceras) vægge – Innerveres af det autonome.
Symmetri-drager Undervisningsforløbet leder eleverne igennem en verden af symmetri, sjov med drager og svære udregninger - et undervisningsforløb i 3.a.
Mette, Karina og Zarah GRILLSTEGNING. Grillstegning Ved grillstegning eller spidsstegning (også kaldt tørstegning) anvendes så lidt fedtstof så muligt.
Træets vækst Hvordan. Stil spørgsmål 1. Et frø 2.Nærings transporten 3.Vækstperioder i tempereret egne 4.Tværsnit af stammen Disse spørgsmål er vejledende,
Sklerodermi og det mest spændende organ!
Fotosyntese Fokus på energi
Markedsandele for fersk kød og fjerkræ
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Den lille Mads.
Anvendelse.
SPØGELSESHUSET OG KIRKEGÅRDEN
1. Undervisningsgang med æg
Grupper To eller flere mennesker mellem hvilke der finder et samspil sted Variere stærkt m.h.t. Størrelse Formål Varighed Kommunikationsform.
Det gode møde i folkeskolen
SRP - Skriveperioden ÅSG 2017.
Den vigtigste energikilde.
Næringsstoffernes køkkentekniske egenskaber
Det man ikke ser har man ikke ondt af
Dagens Tema Pølsemageri.
Proteiner Små byggesten.
Varekendskab til svin Mål: Eleven skal have varekendskab til grisen både som levende og som produktions emne.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Sidste nyt om tilberedning
- din ven og fjende nummer 1
Fedt i kød.
Køreteknik.
Tjernobyl Nordlige Ukraine.
Er KRAM en skam? Signild Vallgårda
En forhandling – to vindere
Immunsystemet.
Innovationsforløb Modul 3 ©
Rygsmerter Information og øvelser
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
SRP - Skriveperioden ÅSG 2018.
Bagehjælpemidler.
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Tjernobyl Nordlige Ukraine.
HVAD KAN MAN BRUGE SVINEKØD TIL
Trekantstage Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder med en trekantstage. Det var en meget almindelig form for lysestage for 150 år.
Skal kød hvile inden udskæring?
Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Kød og kødkvalitet Gf2 slagter.
DNA, Kromosomer og Celledelinger
Råvarekendskab Gær.
7.Konservering og opbevaring af grovfoder.
Knallertens udstyr.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Firmanavn Produkter og serviceydelser
Må jeg præsentere IQ TEST.
Retinas fysiologi og anatomi
Indhold - Religionssociologisk viden om børnefamilier
Borgermøde.
Præsentationens transcript:

Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele: • Muskelvævet. • Bindevævet. • Fedtvævet.

Hvad er kød – muskelvæv? Kød er muskler i den levende organisme. De er hæftet på skelettet enten direkte på knoglen (mørbrad) eller der er en sene imellem (lægmusklen med acillessenen). Muskler er meget forskellige, men har stort set den samme opbygning.

Tegning af muskelfiber Sene Sene Muskel Den yderste bindevævshinde Bindevævshinde omkring myon Myon Bindevævshinde omkring muskelfiber Muskelfiber

Kødets farve Muskelfibre kan være lyse eller mørke (hvide eller røde). De mørke arbejder langsomt og sejt De lyse arbejder hurtigt og med kortvarig sammentrækning. Der er både mørke og lyse fibre i alle muskler. Sammensætningen afhænger af, hvad musklen skal bruges til.

Kødets farve Farven kommer fra et pigment, myoglobin, som opbevarer ilten i musklerne og fra hæmoglobin, som transporterer ilten fra lungerne til muskelvævet. De indeholder en del jern. Er der meget pigment i kødet bliver det mørkerødt.

Kødets farve kan skifte Kød kan være næsten blåligt i farven, og det kan man se, hvis man skærer et stort stykke kød igennem eller hvis man ser på vakuumpakket kød. Det skyldes, der ikke er ilt til stede, men den røde farve kommer igen, hvis det ligger i luften et stykke tid.

Bindevæv Der er bindevæv omkring alle organer og muskler Der er bindevæv i brusk, sener og hud (svær) Bindevæv består af celler (fibriller), som er bundet sammen til fibre – består mest af kollagen ( et protein) Kollagen er meget stærkt og bøjeligt

Bindevæv Unge dyr har mest bindevæv, og når dyrene bliver ældre dannes der tværbindinger mellem fibrillerne. Dette gør kødet mere sejt, og derfor kræver det længere tilberedningstid.

Bindevæv og tilberedning Når man varmebehandler kød (over 60 °C) nedbrydes kollagenerne og der dannes gelatine I bindevævet findes også elastin, som er mere elastisk og det opløses ikke ved varmebehandling.

Bindevæv og tilberedning Under kogning/stegning bliver bindevævet omdannet til gelatine, som er blødt. Kød med meget bindevæv egner sig ikke til korttids tilberedning, da bindevævet er sejt at tygge, før det omdannes, men det kan blive dejligt mørt, når det steges/koges længe nok.

Bindevæv – indhold i kød Bindevævsindholdet kan variere meget mellem de forskellige udskæringer. Det betyder, at kødet skal tilberedes forskelligt.

Bindevæv – indhold i kød Der er meget bindevæv i de muskler, dyret bruger meget for eksempel skank og kun lidt i de muskler, der bruges lidt for eksempel mørbrad. Udskæringer fra dyrets forende og bryst indeholder normalt mere bindevæv end kød fra bagenden, der igen indeholder mere bindevæv end kød fra ryggen.

Bindevæv i udskæringer af svinekød Lidt Mørbrad Svinekam, svinekoteletter Skinkeinderlår, skinkeculotte Skinkemignon Skinkeyderlår Svinebov, nakkekam, nakkefilet Forskank, bagskank, kæbeklump Meget

Bindevæv i udskæringer af okse-/kalvekød Lidt Mørbrad Filet, tyndsteg, bøffer heraf Tyksteg Inderlår, klump, culotte Bov, tykkam Bryst, slag For- og bagskank Meget

Fedtvæv Fedtdepoterne findes mellem organerne – eks. flomme mellem indvoldene, under huden som fedt, spæk, imellem musklerne og inde i musklen Ses på næste side…

Fedtvæv Subkutant fedt = er eksempelvis spæk Intermuskulært fedt = imellem musklerne Intramuskulært fedt = i musklerne (marmorering)

Fedtvæv Konsistens og farve afhænger af dyreart, race og fodring Svinefedt er blødere end kvæg- og fårefedt imens for eksempel andefedt er helt flydende ved køleskabstemperatur.

Fedtvæv Blødt fedt er det sundeste, men har ikke så gode tekniske egenskaber i produktionen. Umættede forbindelser bliver hurtigt harske Blødt fedt kan give problemer ved udskæring af forskellige produkter