FNs Verdensmål Hvad går de ud på? Hvorfor er de vigtige?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Danmarks økonomi.
Advertisements

Forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder NFBO konferencen, Nuuk, august 2014 Merete Bonde.
STRATEGI FOR MUDP INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).
SundhedsITnet - Shared Care Udkast til projektforslag Finn Kensing.
Den svenske model og samskabelse Workshop den 25. maj 2016 V/ Ph.d. stipendiat Marianne Staal Stougaard og lektor Charlotte Jørgensen.
Urban Lab. 8 kommuner Favrskov, Herning, Holstebro, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg og Aarhus. Baggrund i Aarhus 2017’s kortlægning af Region Midtjyllands.
Hvordan skaber vi sammen det mest udbytterige samarbejde mellem råd, nævn og kommune? Sådan gør vi.
Samtalen Fokus på handleplan og delmål. Indhold Indledning Nysgerrighed Positionering Styrkelse af motivation Gennem samtalen Som mål Arbejde med tro.
Samarbejde for trivsel i skolen i Danmark
Høje-Taastrup Kommune er kendt for sine stærke lokalsamfund, hvor det er attraktivt at være frivillig, og hvor borgerne er aktivt engagerede, har indflydelse.
Video Club – med fokus på kommunikation og samspil
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Dagens program Vi skal tale om: Hvornår og hvordan du træffer valg?
GTS årsmøde 2016 Lisa Nørrelykke Nissen
Landsdækkende virksomhedskampagne
Behov for et servicetjek Fællesmødet 31. oktober 2015
Den gode læge Yngre Lægers politik
Hvorfor resultatløn?.
Samfundsfag E-F Grundforløb ÅLC
Ledelse i fremtiden … Betyder ikke vi skal kaste fortiden over bord
Genbrug til Syd er… træning
MUDP handlingsplan for december 2017
Program Introduktion Gennemgang af vores idé
Höstmöte i Stockholm dag 2 den 21. oktober 2009
17. september 2018 Informationsmøde om ansøgningspuljer i 2018 Ansøgningspuljer på dagtilbudsområdet.
ÅRHUS AFDELING.
Fælles ledelsesgrundlag
Rammer for bedre hverdagsrehabilitering
Digital kultur og trivsel på skolen – mod et fælles værdisæt
Til ambassadører: Hvordan kan Colibo understøtte jeres behov?
Kvalitetsmål i uddannelsessektoren
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
- Fælles forståelse af kerneopgaven
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
”Motivation er ikke bare noget man har eller ikke har”
Fastholdelse på uddannelserne – Indspark fra elever og bidrag fra LUU
UDVIKLINGSPLAN FOR GORM
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
VISIONSSEMINAR – PÅ VEJ MOD STRATEGI 2022
Innovationsforløb Modul 3 ©
Ungdommens Uddannelsesvejlednings Årskonference 2012
KIGO og kommunernes opgaver
Karl Henrik Flyums model
Rum for uformel læring, 28. april 2011
Verden 2030 Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi
Nye bud på koblinger mellem bæredygtighed og pædagogik
Hånden på hjertet. Skal de danske landdistrikter afvikles eller udvikles og hvorfor? Hvordan ser du landdistrikternes fremtidige rolle i et større.
Skolebestyrelsens dialogmøde 2008 Kom og mød din skolebestyrelse
Ekspertgruppen for voksen,- efter,- og videreuddannelse
Er græsset også grønt om natten.
Praksisnær praktikpladsformidling
Børne- og undervisningsudvalget den
Få succes med jeres næste projekt Et udviklings-forløb med DGI og DIF
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Det er en politiske bestilling!
Ansøgningsskema CØ SMV Virksomhedens navn:
Danmarks Vejlederforening
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Formål: at skabe varige, positive forandringer i levevilkår, deltagelse og inklusion for mennesker med handicap   Organisationerne: Hovedparten af.
Elevtrivsel Erhvervsuddannelser 2018
Elevtrivsel Gymnasier og VUC'er 2018
Fremtidens mål for SAB 23/5 – 2018 Formål med mødet: At sammensætte en styregruppe, der kan træffe overordnede beslutninger samt varetage SAB’s samlede.
Elevtrivsel Erhvervsuddannelser 2018
Adgang til egne data IT-Arkitekturrådet d It-Arkitekturrådet
MUDP handlingsplan for december 2017
Mental sundhed Beskrivelse: Da Socialtilsynet var på tilsyn i august. 2017, blev begrebet ‘mental sundhed’ drøftet. Vi blev optaget af at identificere.
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Værktøj 10: Forandringer og stress - Individet
Værktøj 5: Lederens opgaver med stress - stressforebyggende lederstil
Præsentationens transcript:

FNs Verdensmål Hvad går de ud på? Hvorfor er de vigtige? Hvilken relevans har de for udviklingsorganisationer?

Hurtigt overblik I september 2015 vedtog alle lande i FN 17 nye bæredygtighedsmål, som skal nås inden 2030 Målene indeholder både en opfølgning på de tidligere 2015 udviklings mål samt inkluderer mål for bæredygtighed og klima Som noget nyt gælder målene for ALLE lande, rige såvel som fattige, og alle FNs 193 lande har forpligtet sig på at arbejde med målene både nationalt og internationalt

Hvad ville 2015 målene? 2015 målene inkluderede 8 mål, der primært fokuserede på bekæmpelse af fattigdom i fattige lande – og hvor indsatserne fandt sted i fattige lande.

Og hvordan gik det? Det gik godt!

Så hvad er anderledes med de nye mål? Verdensmålene indeholder direkte opfølgning på 2015 målene, eks.: Nu skal fattigdom helt afskaffes Nu skal alle børn i skole Men de går også videre end det : Ulighed skal bekæmpes Udvikling skal være miljømæssigt bæredygtig Og vi skal alle over hele planeten, være med til at opfylde målene og sikre en bæredygtig udvikling for hele kloden

Så hvordan ser de ud?

Så hvordan ser de ud?

Og endelig – mål 17 om partnerskaber

Principper Målene er universelle Målene starter med de svageste Målene understøtter og komplementerer menneskerettighederne Målene kræver sammenhængende politikker Målenes realisering kræver en multi-stakeholder tilgang, inklusiv civilsamfundet

..så målene kræver både politikere, men også alle andre aktørers indsats - og mange er allerede i fuld gang! Skolen Virksomheder Organisationer

169 delmål Hvert mål har en række delmål – i alt 169. Delmålene dækker bredt og de fleste udviklingsorganisationer vil sandsynligvis både kunne finde delmål, der afspejler, det de allerede laver, samt delmål, der inspirerer til nye måder at arbejde på. Vi har udvalgt nogle eksempler på delmål, der kunne være relevante for mange CISU medlemmer…

Eksempler på delmål ift Eksempler på delmål ift. styrkelse af civilsamfund og demokratiske processer Under Mål 16 16.7 Sikre lydhøre, inklusive og participatoriske beslutningsprocesser på alle niveauer. 16.10 Sikre offentlig adgang til information og beskyt grundlæggende rettigheder i overensstemmelse med national lovgivning og international aftaler.

Eksempler på delmål i forhold til partnerskaber Under Mål 17 17.16 Understøt og promover partnerskaber i det offentlige, mellem det offentlige og private samt mellem og med civilsamfunds-organisationer […]

Eksempler på delmål ift. uddannelse Under Mål 4 4.4 Inden 2030 skal vi […] øge antallet af unge og voksne med relevante kvalifikationer på arbejdsmarkedet. Heriblandt tekniske og håndværksmæssige evner […]. 4.7 Inden 2030 skal vi sikre, at alle elever […] opnår viden og evner til at støtte op om bæredygtig udvikling. Det betyder uddannelse i bæredygtig livsstil, menneskerettigheder, lighed mellem kønnene, […], globalt medborgerskab […] og kulturel diversitet […].

Potentialer andre CISU medlemmer har identificeret indtil videre ”Målene kan styrke vores oplysningsarbejde” ”Målene kan give ramme for vores nuværende arbejde - en ”krog” at hænge det op på” ”Delmålene har givet os nye ideer til, hvordan vi kan arbejde med vores felt” ”Målene giver os en ny ramme for at koble vores internationale og nationale arbejde” ”Delmålene har givet os nye idéer til, hvordan vi kan komme i gang med at bruge vores erfaringer i Danmark også” ”Målene har sat gang i nye tanker om formålet med vores arbejde, og hvordan det spiller ind i større processer”

Hvordan kommer vi videre? Deltag i workshops og seminarer med andre organisationer. Del jeres erfaringer og hør, hvad andre gør. Hold øje med cisu.dk/kurser. Hold politikerne ansvarlige på deres rolle – enten via jeres eget arbejde eller ved at deltage i arbejdsgrupper og møder under Globalt Fokus. Se globaltfokus.dk, herunder deres rapport med anbefalinger til implementering af målene i Danmark. Gå på opdagelse i både delmål og indikatorer og læs mere her: Verdensmaalene.dk Verdensbedstenyheder.dk Verdenstimen.dk Globalgoals.org Heleverdeniskole.dk/de-17-maal

Hvordan kommer vi videre? Lav en handlingsplan: Med inddragelse af relevante aktører fra jeres organisation (bestyrelse/ ansatte/ frivillige/ medlemmer/ partnere). Hvilke potentialer ser I umiddelbart? Hvilke områder er lettest at kaste sig over? Hvad kunne I gøre nu? I løbet af det næste år? Hvad er næste step? Hvem gør hvad?

CISUs arbejde med Verdensmålene CISU arbejder videre med at udvikle materialer og arrangere kurser og workshop, der kan understøtte jeres arbejde med målene. I må derfor meget gerne: Sende jeres kommentarer til brugbarheden af et materiale som dette (skriv til mm@cisu.dk eller nl@cisu.dk) Skrive, hvad I ellers måtte have af idéer eller behov i forhold til at komme videre

Opfølgning på oplæg til 1 times møde Diskuter i plenum: Hvilke mål virker som de vigtigste for netop jeres organisation? Hvilket potentiale kunne dette/disse mål have ift. jeres arbejde i både syd og nord? Hvordan kommer I videre? Se også ”Skitse til programmer” i separat word dokument

Opfølgning på oplæg til 2 timers møde Individuel refleksion: Overvej hvilket/hvilke mål, der er de vigtigste for netop jeres organisation Gå på opdagelse i delmålene, der knytter sig til jeres udvalgte mål. Kig også under de andre mål, da der kunne gemme sig nogle delmål her, der også kunne være relevante. Overvej hvilke potentialer netop disse mål/delmål kunne have ift. jeres arbejde i både syd og nord? Grupper: Del jeres tanker i grupper af tre Plenum: Præsentation og diskussion af vigtigste pointer Udvælgelse af vigtigste ideer Hvordan kommer vi videre? Hvem gør hvad? Se også ”Skitse til programmer” i separat word dokument

Opfølgning på oplæg til 3 timers møde Som forrige slide (2 timers møde) PLUS Grupper: Igangsættelse af gruppearbejder omkring udvalgte idéer Plenum: Præsentation af foreløbige tanker fra grupperne Se også ”Skitse til programmer” i separat word dokument