Inddragelse af udsatte børn, unge og deres forældre i sager om frivillige og tvangsmæssige foranstaltninger efter servicelovens regler v/ ankechef Henrik.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Socialreformkommissionen: Betænkning 1 fra 1969:
Advertisements

Projekt: Fælles indsats på psykiatriområdet i Haderslev Kommune og Region Syddanmark.
OPLÆG DSOG` S EFTERÅRSMØDE ”-vi vil fokusere på hvilke muligheder vi har for at støtte op om kvinder/par i Danmark som ikke vælger at få en abort.
Metodebeskrivelse Den Røde Tråd 1 Udgangspunktet for sagsbehandleren: Sagsbehandleren skal hjælpe sygemeldte borgere tilbage i arbejde, a-kasse eller uddannelse.
Socialtilsyn Midt SL februar Socialtilsyn Midt – hvorfor er vi her? Vi gør en forskel for de mest udsatte borgere i Danmark! Vi garanterer, at der.
Oplæg for forældre til elever på Dybkær Specialskole d. 29. september 2014.
Børn i familier med alkoholproblemer Pia Baumgarten, Alkoholkoordinator Alkoholbehandlingen, Kolding Kommunes Misbrugscenter, Elvej 2a, 6000 Kolding
Henvendelse om bekymring -evt. som underretning Iværksættelse Afslutning Afklaring Undersøgelse § 50 el. psykologfaglig Handleplan udarbejdes Afgørelse.
Nothing about us, without us - om vigtigheden af inddragelse af børn Nordisk Forening mod Børnemishandling og Omsorgssvigt Grønland, august 2014.
Lederkursus December Sagsbehandlerloven Landstingslov nr 8/1994 om sagsbehandling i den offentlige forvaltning.
TNS Gallup - Public Tema: Hjemmehjælpere 23. – 25. august 2010 Public
Implementering af udrednings- og rehabiliteringsforløb Lars Gregersen 13. november 2015.
ERFARINGER MED AT STØTTE DET TVÆRSEKTORIELLE SAMARBEJDE MELLEM DANSKE KOMMUNER OG POLITI Oplæg NFBO 22 – 25 maj 2016 Birgitte Roth Hansen, specialkonsulent.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temamøde om underretninger.
S perleder Sammen om sport Et 3-årigt projekt støttet af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold ʊ.
Målgrupper for ressourceforløb Beskæftigelsesregion Midtjylland 13. juni 2014.
Børnehusmodellen i Danmark – et initiativ i Overgrebspakken til beskyttelse af børn mod overgreb. NFBO konference, Nuuk, august 2014 Anette Hammershøi.
Program for mødet Kl : Velkomst Kl : Introduktion til lovændringen og de særlige opmærksomhedspunkter v/ Socialstyrelsen Kl : Særlige.
Forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder NFBO konferencen, Nuuk, august 2014 Merete Bonde.
Kort om området – verdens bedste dagtilbud VELFÆRDSMINISTERIET PRÆSENTATION Kvalitetsreformen på børneområdet - Oplæg ved regeringens konference.
Oplæg om DUKH - retssikkerhed Specialcenter Kornvangen 29. oktober 2014 Faglig leder og socialfaglig konsulent Hanne Petersen.
Offentlighedsloven. Landstingslov nr 9 af 13. juni 1994 om offentlighed i forvaltningen. Landstingslov nr 1 af 31. maj 1999 om ændring af lov om offentlighed.
Kvalitet i Dagplejen Christina Barfoed-Høj, specialkonsulent, Socialministeriet. 18. maj 2010.
Fakta om skilsmisse Ca. 1/3 af alle danske børn oplever, at deres mor og far går fra hinanden, inden de bliver 18 år Der er pt. ca delebørn i.
TVÆRFAGLIGT SAMARBEJDE LIAM VERBAL OG ORALMOTORISK DYSPRAKSI.
Tip en 12´er om etik og kontrakt for bestyrelser
Voksenansvar for anbragte børn og unge Rusmiddeltest
Voksenansvar for anbragte børn og unge Voksenansvar
Inddragelse af udsatte børn, unge og deres forældre i sager om frivillige og tvangsmæssige foranstaltninger efter servicelovens regler v/ ankechef Henrik.
Hvor gør du af din bekymring for dit barns skolegang?
Alle anbringelsessteder Plejefamilier Private opholdssteder
Et fælles grundlag for forældresamarbejde Et godt samspil mellem forældrene og de ansatte i dagtilbud og på skolerne er en styrke i den lokale indsats.
Forældre som en ressource i sprogarbejdet:
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
- for samarbejdspartnere
Advokat Thorbjørn Thomsen
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Natur- og Miljøklagenævnets opbygning og sagsbehandling
Voksenansvar for anbragte børn og unge Alarm- og pejlesystemer
Søfartslovgivning og skibsadministration
Tværfagligt samarbejde om udsatte unge
Etablering af en Socialstyrelse
Tilstanden på anbringelsesområdet – et kommunalt perspektiv d. 10
Det man ikke ser har man ikke ondt af
Rammer for bedre hverdagsrehabilitering
Stinne Aaløkke Ballegaard Seniorprojektleder, antropolog
Oplæg om retssikkerhed Handicaporganisationernes hus v
Inklusion i Folkeskolen
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
Social – og Beskæftigelsesudvalget
Socialtilsyn Hovedstaden Oplæg for medlemmer i SL den
"Børnesager - hvor er retsstaten?"
Implementering af den styrkede pædagogiske læreplan på PAU
Dialog mod Vold som business-case
Netværksmøde - Sundhedsøkonomi
Få succes med jeres næste projekt Et udviklings-forløb med DGI og DIF
Børn som vores vigtigste ressource – fra dokumentation til relation
Program Anette Faye Jacobsen Seniorforsker, ph.d.
Nyt fra forskningen – med fokus på kvalitet og kvalitetssikring
God sagsbehandling Danmarkskort for omgørelsesprocenter på social-, børne- og voksenhandicapområdet Ankestatistik Oplevet sagsbehandling December.
Vilkårsrum (rammevilkår) & Mulighedsrum
Jonna Jepsen Specialkonsulent, underviser og forfatter
Børne- og Familieafdelingen
Social- og Sundhedsudvalget 1. april 2019
Inddragelse af udsatte børn, unge og deres forældre i sager om frivillige og tvangsmæssige foranstaltninger efter servicelovens regler v/ ankechef Henrik.
Tilstanden på anbringelsesområdet – et kommunalt perspektiv d. 10
Sofie Kryger Jurist 28. november 2018 justitia-int.org
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Grundkursus i at være plejefamilie
Fra den anden side af skrivebordet
Præsentationens transcript:

Inddragelse af udsatte børn, unge og deres forældre i sager om frivillige og tvangsmæssige foranstaltninger efter servicelovens regler v/ ankechef Henrik Horster ”det er en væsentlig forudsætning for socialt arbejde, at befolkningen har tillid til de sociale myndigheder. Ankesystemet må derfor være opbygget, så det medvirker til at fremme den tillid. En hovedbetingelse for, at ankesystemet kan få denne virkning er, at befolkningen opfatter systemet som retsbeskyttende, og at der faktisk skabes retsbeskyttelse. Hertil må kræves, at systemet er så enkelt, at borgeren uden vanskelighed kan finde ud af det, og dels, at klageinstansen er så uafhængig og sagkyndig, at borgeren føler sikkerhed for, at der sker en reel prøvelse af, om han får den hjælp lovgivningen tilsigter”. Anført i 1. betænkning for socialreformkommissionen fra 1969 om ankesystemet

Agenda Ankestyrelsens myndighedsopgaver på børneområdet De seneste års udvikling på børneområdet Resultater fra: Ankestyrelsens praksisundersøgelser Ankestyrelsens kulegravningsundersøgelse Ankestyrelsens og Socialstyrelsens Task Force • Hvad nu?

Ankestyrelsens myndighedsopgaver på børneområdet • Klagesagsbehandling – afgørelser truffet af børn og unge-udvalget Egen driftssager – herunder underretninger modtaget fra borger og fagpersoner Retssagsbehandling – 800 hovedforhandlinger om året Praksiskoordinering - P-afgørelser Praksisundersøgelser – (stikprøveundersøgelser) Andre undersøgelser (kommune og enkeltsagsundersøgelser etc.) Ankestyrelsens og Socialstyrelsens Task Force på det specialiserede børneområde

De seneste års udvikling på børneområdet Mange problematiske enkeltsager Stor politisk fokus på børneområdet Stigning i antallet af egendrift/underretningssager i både kommuner og i Ankestyrelsen Undersøgelser fra, KL, Socialrådgiverforeningen, BUPL, DLF, Børnerådet, Børns Vilkår, Ankestyrelsen m.fl. Ny lovgivning - ny retning - ”Barnets Reform” 1. januar 2011- ”Barnets bedste” - ”Overgrebspakken” 1. oktober 2013 – ”Beskyttelse af børn”

Resultater fra Ankestyrelsens og Task Forcens undersøgelser og analyser i perioden 2009 - 2016 2011 Praksisundersøgelse om flytning og hjemgivelse af anbragte børn og unge 2011 Praksisundersøgelse om inddragelse af børn og forældre i sager om frivillige foranstaltninger 2009 Praksisundersøgelse om anbringelse af børn og unge 2009 Praksisundersøgelse om ophør af anbringelse ved det 18 år • 2015 Undersøgelse om implementering af ”Overgrebspakken” • 2012 – 2016 Diverse Task Force forløb i 12 kommuner

1. Praksisundersøgelse om flytning og hjemgivelse af anbragte børn og unge 2011 Ankestyrelsen anbefalede blandt andet; at kommunerne konsekvent sørger for at afholde børnesamtale i overensstemmelse med loven, før der træffes afgørelse i sagen at kommunerne løbende inddrager den unge i sagsforløbet at kommunerne er opmærksomme på behovet for yderligere udredning og undersøgelse med henblik på iværksættelse af relevant og tilstrækkelig støtte at kommunerne sikrer sammenhæng, kontinuitet og opfølgning i sagerne

1. Praksisundersøgelse om flytning og hjemgivelse af anbragte børn og unge 2011 • I 70 procent af de 81 målte sager var reglerne om børnesamtale ikke overholdt, inden der blev truffet afgørelse.

2. Praksisundersøgelse om inddragelse af børn og forældre i sager om frivillige foranstaltninger 2011 Ankestyrelsen anbefalede blandt andet; at kommunerne i større omfang inddrager børn og unge i sagsforløbet, herunder afholder børnesamtale, og sikrer, at inddragelsen er relevant at kommunerne sørger for, at børnesamtalen afholdes før der træffes afgørelse i sagen, så barnets eller den unges holdning kan indgå i overvejelserne at kommunerne er opmærksomme på, at ønsket om at samarbejde med forældrene ikke kommer til at flytte fokus fra barnets eller den unges vanskeligheder og støttebehov

2. Praksisundersøgelse om inddragelse af børn og forældre i sager om frivillige foranstaltninger 2011 at kommunerne etablerer faste procedurer, der sikrer en hurtig opfølgning på underretninger at kommunerne altid tager stilling til, om der også er behov for undersøgelse af støtte til søskende I 61 procent ud af de 121 målte sager havde kommunen gennemført en samtale med barnet før der blev truffet afgørelse i sagen! I 88 procent ud af de 121 målte sager blev forældrene inddraget

3. Praksisundersøgelse om anbringelse af børn og unge fra 2009 Ankestyrelsen anbefalede blandt andet; at kommunerne er opmærksomme på, at der skal afholdes en samtale med barnet/den unge, før der træffes afgørelse om anbringelse at Kommunerne bør være opmærksomme på, at der skal udarbejdes notater om de samtaler, der er afholdt med børn og unge at kommunerne øger opmærksomheden på at den lovpligtige § 50 undersøgelse udarbejdes inden en anbringelse iværksættes

4. Praksisundersøgelse om ophør af anbringelse ved det 18 år fra 2009 Ankestyrelsen anbefalede blandt andet; • at kommunerne indarbejder sagsbehandlingsrutiner, som sikrer, at den unge inddrages i arbejdet ved blandt andet at gennemføre en samtale med den unge • at den unges handleplan revideres, og at der her tages stilling til at alle forhold, som er relevante for den unge efter det fyldte 18. år • at der træffes en afgørelse om behovet for støtte efter det 18. år og i givet fald hvilken foranstaltning, der kan tilbydes. Kommunerne skal huske, at afgørelsen som udgangspunkt skal træffes på baggrund af samtalen med den unge

Resultater fra Kulegravningsundersøgelsen fra foråret 2012 Manglende inddragelse af børnene/børnesamtaler Manglende fokus på søskende Forkert fokus på børnenes egentlige problemstillinger For meget fokus på forældresamarbejde Manglende iværksættelse af foranstaltninger på baggrund af undersøgelser Manglende iværksættelse af relevante undersøgelser

Resultater fra Kulegravningsundersøgelsen fra foråret 2012 Manglende inddragelse af børnefaglig ekspertise Iværksættelse af foranstaltninger på uoplyst grundlag

2015, implementering af ”Overgrebspakken” Inddragelse af børn og unge Sagsgennemgangen viser, at kommunerne i knap tre fjerdedele af de gennemgåede sager har efterlevet reglerne om afholdelse af en samtale med barnet eller den unge på baggrund af underretningen. I alle de gennemgåede sager har kommunerne efterlevet reglerne om afholdelse af en samtale med barnet eller den unge som led i den børnefaglige undersøgelse.

Ankestyrelsen og Socialstyrelsens Task Force Blev etableret i 2012 – udspringer af ”Barnets Reform”. Formål: At støtte kommuner i at styrke kvaliteten i deres sagsbehandling At hjælpe kommuner med at sikre et helhedsorienteret perspektiv At fremme læring og kapacitetsopbygning i kommunerne Et tæt samarbejde mellem Socialstyrelsen og Ankestyrelsen Juridiske kompetencer Socialfaglige kompetencer Aktuel bedste viden

Task Force udviklingsforløb

Hvad viser startmålingerne generelt? (baseret på 10 forløb) • Manglende systematik i sagsbehandlingen Manglende eller utilstrækkelig inddragelse af børn og forældre Manglende eller mangelfulde børnefaglige undersøgelser og handleplaner Manglende samtykke fra sagens parter Manglende eller forkert faglig vurdering af sagen Manglende eller utilstrækkelig journalføring og dokumentation

Hvad viser Task Forcens statusmålinger? Flere børn og unge får den sagsbehandling, som de har krav på Der sker et generelt løft i kvaliteten i sagsbehandlingen i de enkelte kommuner Antallet af processuelle fejl i sagsbehandlingen falder Der arbejdes mere ensartet på tværs af medarbejdergruppen Der er en markant forbedring i forhold til dokumentation af sagsskridt ------------ Der kan ikke opnås fuld effekt ved et udviklingsforløb på 1½ år Der er igangsat en omfattende og betydeligt udviklingsproces Det kan ses i sagerne, hvor kommunerne har haft deres fokus i udviklingsforløbet.

Hvad nu?? Er der lys for enden af tunnelen??