Unges uddannelsesvalg

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Vejen til uddannelsesvalg – Har vi frihed til at forme os selv?
Advertisements

Set i forældreperspektiv
Deltagere Cirkelledere Cirkel I – målgruppe: normalklasser
i Ungdomsuddannelserne
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
Uddannelsessystemet Paradokser og muligheder
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Ud af skolen – og hva’ så? UU Ringkøbing Fjord
Uddannelsesparathed - hvad er det
Click to add title Click to add subtitle.
Uddannelsesvejledning – hvorfor og hvordan? Alle unge gennemfører en uddannelse Vejledningen skal differentieres eVejledning for unge med alm. vejledningsbehov.
Udsatte unge på vej i uddannelsessystemet v. Mette Pless, kandidatstipendiat Center for Ungdomsforsknings medlemskonference 31. Marts 2008.
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
Kompetencevurdering og grundforløbspakker Rørvigseminaet Tirsdag den 26. august 2008 Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet.
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
Valg af introduktionskursus. 8. Klasse efterår/vinter.
Forældremøde 8. kl. UEA-undervisning
Vi har en ambitiøs regering ( - siger de ) DK skal både være et videns- og produktionssamfund Samspil mellem håndværk og ideer udvikler ny teknologi og.
Forældremøde Sortedamskolen 2013/14
Velkommen til forældremøde
Vejledning i 9. klasse. Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar: UU Skive, i samarbejde.
8.kl Sortedamskolen 2014/15. UU København Serviceinstitution under Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune Vi vejleder unge i København mellem.
Velkommen til forældremøde
Forældremøde 8. klasse Orientering om Vejledning & UEA-undervisning.
FORÆLDREMØDE 10. ÅRGANG AUGUST Vejledning 10. årgang Præsentation Vejledningslov Uddannelsesparathedsvurdering Uddannelsesplan – minuddannelse.net.
Gruppevejledning på tæt hold
Uddannelse – dit barns fremtid
7. klasse.
Sammenhænge og dilemmaer i en reform tid… UU DK´s årskonference 2015 Overskrift.
Aftenens program Kl – 19.15Velkomst på torvet – Forældre sidder på stole og elever står op. Kl. ca Elever går med lærere til teamlokaler.
Status på implementeringen af vejledningsreformen
Dialogredskab - uddannelsesparathed. Hvordan er redskabet blevet til? Samarbejdsprojekt Involvering af de unge Støtte fra region Syd.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Når det perfekte bliver det normale Niels Ulrik Sørensen Brandbjerg Højskole 18. marts 2016.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Vejledning og undervisning i Uddannelse og Job, samt arbejdet med UPV - et samarbejde.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på 7. klasse.
UPV – uddannelsesparathedsvurdering Elever skal parathedsvurderes ud fra følgende tre forudsætninger. Lærere og vejledere skal vurdere elevernes uddannelsesvalg.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Introduktionsperioden 1.
De syv skolehistorier- hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi? Hvis integreret vejledning er svaret, hvad er så spørgsmålet? Integreret vejledning:
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Vejledning af efterskoleelever fra Grønland Arbejdsdeling ml. efterskolen og Det Grønlandske Hus Uddannelse i Danmark eller Grønland Erhvervsuddannelse.
Forældremøde 8. klasse På vej mod ungdomsuddannelse Klar – Parat – Start.
Forældremøde 8. klasse På vej mod ungdomsuddannelse Klar – Parat – Start.
De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?
Program Kl. 9:15-10:30 Kl. 10:30-10:45 Kl. 10:45-12:00
Forældremøde i 9. klasse
Kollektiv vejledning 8. klasse, første gang
Forældre-information
Kollektiv vejledning – dagens program
Velkommen til Introdag med skills-aktiviteter!
99 ud af 100 trafikulykker skyldes vores adfærd i trafikken
Velkommen til Introdag med skills-aktiviteter!
På vej mod ungdomsuddannelse Klar – Parat – Start
At gøre karriere.
Begynd med at åbne
PROGRAM mandag den Kl.9:30-10:00
Ung til Ung aftener 2016/17 Margrethe Tovgaard
Forældremøde UU Faaborg-Midtfyn.
Ungdommens Uddannelsesvejledning Ungecenter Mariagerfjord
Forældremøde.
Velkommen til brobygningsdage med Hands & Brains aktiviteter
Er det ungesynet, der gør forskellen?
Fra kanten til ”så dygtig som muligt”
VELKOMMEN TIL.
Kære lærer Her har du undervisningsmaterialet til CAMPUS+ Denne vejledning er din guide til undervisningen til at få mest muligt ud af CAMPUS +. Opgaverne.
Hvad vil jeg efter 9. klasse?
&.
Forældremøde 2019/2020 Specialtilbud.
Præsentationens transcript:

Unges uddannelsesvalg Sociolog Linda Rassing

Aktionsforskning 3 klasser over 2 år – 8. og 9. klassetrin (2015-2017) Tilfældigt udvalgte, så de repræsenterede så mange forskellige elever som muligt 3 interviews årligt i forbindelse med vejledningstiltag Ingen lærere/vejledere til stede, så elever kunne ytre sig frit ”Der vil blive inddraget elevernes narrative fortællinger om alt det, der ikke eksplicit handler om vejledning og uddannelse, for at kaste lys over andre faktorer af betydning for de unge i denne kontekst.” ”Formålet er at producere viden, forklaringer via refleksion og give de unge medbestemmelse i en forandringsproces inden for karrierevejledning i udskolingen.”

8. klasse Introduktionsdage, Ung til Ung vejledning, kollektiv vejledning De giver udtryk for, at have manglende overblik, da uddannelsessystemet er komplekst og mangegrenet. De ønsker mere ekspertviden fra nogen, som kender dem (lærere?) Tanker om uddannelse og karriere fylder 5-15% i deres hverdag Ville mere individuel vejledning kunne flytte nogen? ”De hjælper jo også kun dem, der sådan ikke er uddannelsesparate. De hjælper jo ikke dem, der er i tvivl. Der står man lidt selv i det”. (elev)

9. klasse Praktik, brobygning, kollektiv vejledning De unge giver udtryk for, at vejledningstiltagene i 8. klasse ligger for langt væk Flere taler om mere individuel vejledning, men også om, at valget er deres eget ”Ej, alle skulle have været i praktik uanset hvad. Fordi alle skal have lov til at prøve at komme ud og arbejde. I stedet for at sidde på en anden skole bare.” (elev) ”Jeg har valgt STX ud fra det sociale. Og så fordi det er lige meget hvad jeg gør. Det lukker ikke rigtigt nogen muligheder. Hvis der er et fag, der ikke er på højt nok niveau, kan man jo altid tage det i sommerferien efter 3.g. Selvom det er hårdt, kan man godt.” (elev)

Holdning til erhvervsuddannelsen Der virker ikke til at være så store problemer i, om erhvervsuddannelserne er prestigefyldte eller ej. Det drejer sig mere om interesser, og om man er boglig eller ej: ”Det er nok lidt mere fedt at tage en erhvervsuddannelse, hvis man fx har svært ved at læse eller ikke er så god til at læse” (elev). ”Det kommer jo også lidt an på hvad man gerne vil. Om man gerne vil fx være læge, så skal man have noget mere bogligt, men hvis man gerne vil være håndværker, så er det også stadig bogligt, men det er jo mest af alt, det der med hænderne man skal bruge der”. (elev)

Hvad virker/virker ikke? Mange vejledningstiltag ligger for tidligt eller Indeholder for lidt ‘hands on’ eller Manglende mulighed for at spejle sig i de andre unge Praktikforløb er overordnet positivt – men skal sættes i system ‘DM i Skills’ giver meget lidt mening for de unge. De har ingen info fået omkring hvad de kan få ud af det, og flere ytrer at det virker som en fridag, og at der er alt for mange mennesker tilstede, til at man kan få noget ud af det. Mobication – erhvervsuddannelserne i fokus

Udfordringerne De unge er ikke modne til at vælge en uddannelse for resten af livet – de er bange for at vælge forkert Detailuddannelserne ‘drukner’ i udvalget af uddannelser Den nemme løsning er en gymnasial uddannelse – udsætter uddannelsesvalget De unge kender kun deres faglige kundskaber (karaktererne) - Der er behov for at have større indsigt i deres personlige kundskaber De fleste unge bruger deres familie/venner til at træffe den endelig beslutning – er fx forældre klædt på til dette? Andet…?

Eleverne præsenterer deres valg og fravalg! Magnus E (9.I) -  STX Tobias (9.I) - HTX Patrick P (9.T) - EUX SPØRGSMÅL TIL OPLÆGGET?