Sprogteorier om sprogforandringer

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Oplæg d PD i Fortællinger og genrer
Advertisements

Forsøgsskoleprojekt – med inspiration fra John Dewey
Når to mennesker gør det samme… …og så alligevel ikke.
Dansk og historie i Studieretningsprojektet
htx-hverdagen set med videnskabernes briller
Frans Gregersen og Anna Smedberg Bondesson
Teori-Praksis-holdning
Humaniora.
Hermeneutik og strukturalisme
Formularer (Access, del 3)
Fagets formål, fokus og fagmål
Projekt Praksis Plus - Fra udd.læge til praktiserende læge Oplæg på Regional Temadag, 19. november 2012 i Herlev.
Ledelse af innovative medarbejdere
Newcomers – Bibliotekerne og de nye arbejdsmigranter En ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 16. september 2010 Highlights.
Hjælp mig med at finde den !!! En stor belønning til dem, der SER bedst! Præsenterer Klik her for at starte JEG HARMISTET MIN MIS !! Red Bulls.
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Titeldias (uden baggrundsfarve) Husk at vælge korrekt layout for hvert dias: Klik med højre musetast på dias i ruden til venstre i skærmbilledet og vælg.
Kursusgang 6: Hvad er humaniora?
Sociologi – Individ og samfund
Videnskabsteori og faglige metoder
Kvalitet i arbejdet med anbragte børn og unge
Økonomiske kompetencer
Kulturstudier M-KA Festivaler. Et teoretisk perspektiv.
Kulturstudier M Festivaler, koncerter og ”liveness”
Den Regionale LEAN Enhed
Instituttet for Fremtidsforskning Er en privat og uafhængig tænketank Er grundlagt i 1970 af Thorkil Kristensen Inspirerer og rådgiver virksomheder, organisationer.
Teknologiudvikling Litteratur Bruhn Jensen (1993): One Person: One Computer Kling (1991): Computers as Tools and Social Systems Williams (1974): The Technology.
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
Sprog og identitet - fra interesse i sprog til en identitet som forsker Pia Quist Københavns Universitet Nordisk Forskningsinstitut afd. for Dialektforskning.
 Intro  Historien – starten på det hele  Formålet  Hjernerne bag  Bomben bruges  Verden synker – Internettet stiger  På nettet kan vi alt  Effekter.
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
Velkommen.
Historiefaget og mulighederne i den åbne skole
Kvalitetsmålinger Den Regionale LEAN Enhed. Formål Hvornår Succes kriterier Kvalitetsmålinger viser i hvor høj en grad ambulatoriet leverer en høj kvalitet.
Den regionale Lean enhed
HVAD ER EN PROBLEMFORMULERING ?
Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen
LANDSBYHAVEN OG KORNING SKOLE
1. lektion: Danmark i verden
ORBIT arbejdsgangsanalyse seminar
Tiltrædelsesforelæsning Harry Haue 30. september 2008 Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier Syddansk Universitet.
Videnskabsteori og metode
Ved eksamen bliver de studerende prøvet i forhold til deres: Viden om grundlæggende begreber, teorier og forskningstraditioner vedrørende IT som medie.
DGCSS MUDS 11, Århus oktober 2006 Sprogforandring i virkelig tid En resentation af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Sociolingvistiske.
Historiske kilder Kildekritik
Om at spørge.
SKABELON.
Afgangsprojekt om sygefravær 2013 Lystrup skole Morten Fjord.
Statusrapport Danmark Schæffergården søndag d
LEDELSE OG UDVIKLING AF ANDRE som udtryk for ARBEJDET MED RELATIONER Jan Molin prof. Dr. Merc.
DSB UddannelsesCenter Vagtmand I Kommunikation I 1 december 2010 I version 1.00 I 1 I Kommunikation
Sammenhænge mellem historie og sprog – nogle forsøg MUDS 15 Frans Gregersen DGCSS/INSS.
Sikkerhedskonference 2012 ­Signifikansvurdering: Hvad skal man gøre - og hvad skal man ikke gøre? Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt.
Projektets afdækning af velfærd og dens værdier: - Velfærd som normativ tanke - Begrebet ”velfærdsledelse” - En foreløbig definition af velfærdsledelse.
Trekantsmodellen (Side 5-10 i artiklen: 1. IT-systemers betydning for og påvirkning af menneskelig aktivitet)
HL7-FHIR DK profilering – governance?
Rasmus Rask: Hvad var det han grundlagde?
Lederseminar, Veng 16. maj 2017 v. Jens H. Lund
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Trekantsmodellen (Side 5-10 i artiklen: 1. IT-systemers betydning for og påvirkning af menneskelig aktivitet)
Bilag 4 Unge og mentorroller.
SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Interkulturel erhvervskommunikation ikek 10 organisation identitet og netværk epi KU 2018 En (...) menneskelig konsekvens ved netværkssamfundet er,
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Dansk-historieopgaven
Anerkendende tilgang Organisationer er levende systemer, og ledelse er en relation Ledelse handler om relationer og sociale systemer Vi kan ikke ændre.
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Barnesyn og børneperspektiv
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

Sprogteorier om sprogforandringer Sproghistoriedag Københavns Universitet 26.1. 2017

Errata Sten Ebbesen har gjort mig opmærksom på alvorlige fejl i oversigten over sprogvidenskabens epoker. Det drejer sig om den antikke og middelalderlige sprogtænkning: For det første skulle Apollonios Dyscolos og Priscian have været med i stedet for Varro For det andet er det simpelthen forkert at den middelalderlige sprogtænkning tog udgangspunkt i teologien

Oversigt Sam- og modspil gennem historien mellem strukturelle (mere autonome) betragtninger og de socio-historiske perspektiver på sprog Udgangspunkt i sprogforandring og uniformitetshypotesen Uniformitetshypotesens konsekvenser Sprogforandring i sprogsamfund Typer af sprogforandringer, epokeinddelinger Fra brug til system og tilbage igen

Autonomi eller ej Det historiske og det systematiske Rasks særstilling N.M. Petersen som socio-historist Sprogstabilitet og sprogforandring Træge dele over for volatile Strukturalismens paradoks Sociolingvistikkens bidrag

Uniformitetshypotesen To forskellige problemer som ofte forveksles: Hvordan kan vi slutte til fortid fra nutid? og Kan vi forestille os fortidens udvikling som katastrofisk eller graduel? Overført på sproghistorien: Sproghistoriens faktaproblem og Epokeinddeling og dens kriterier

Konsekvenser Vi kan studere hvordan talesprogsforandringer foregår nu og her over et perspektiv på ca. 100 år Vi kan sammenligne med hvad vi ved om fortidens samfund På den baggrund kan vi skabe mere eller mindre troværdige hypoteser om de sprogforandringer der ligger til grund for de overleverede (skriftsprogs)data

Forholdet mellem tale og skrift To ekstremer: Tale- og skriftsprog er helt uafhængige Skrift er en direkte afspejling af hvordan der tales En (socio-historisk) sprogteori må placere sig mellem disse ekstremer eller ved en af polerne med henvisning til data, aktører og gennemslagskraft

Sprogforandringer i sprogsamfund jæger-samler-samfund blandede samfund: jæger-samlere og agerbrugere agerbrugssamfund uden og med akkumulation af overskud industrisamfund post-industrielle samfund, globaliserede informationssamfund

Set fra sprogets side Hvor og hvornår forandres sprog (mest)? Drastiske ændringer fra kasussprog til topologi-sprog Drastiske fonetiske ændringer i stavelsesstruktur Domænebrugsændringer, genreudvikling Omgangsformer, høflighed, civilisationsprocesser Forfatternes og uddannelsessystemets påvirkning

Afgrænsninger Der må skelnes mellem umiddelbart kommunikerende netværker og så Anderson’s forestillede fællesskaber (imagined communities) Her er nationsbegreber af alle arter relevante, jf. Esben Albrechtsens oplæg Nationalitetsindustrien Men også lokal og regional identitet, jf. de to nye projekter på NFI

Epoker Før og efter det sprogfeticherende nationalitetsbegreb (Herderianisme) Problemet er at tænke bag om Herderianismen Problemet ‘den første dansker’ Problemet om: hvornår dansk blev dansk (og om det holdt op med at være det under indflydelse af nedertysk) Kan vi finde en teoridannelse hvor den slags bliver meningsløst at spørge om (men som alligevel giver baggrunden for spørgsmålene som en del af analysen)?

Epoker i sprogtænkning Sproget forandrer sig men det gør tænkningen om det også. Hvordan er sammenhængen? Før og efter strukturalismen: Var Rask strukturalist? (Svaret er at det er et meningsløst spørgsmål) Det relevante spørgsmål er: Hvordan skal vi forstå sammenhængen mellem de trægere strukturer og de mere elastiske. Hvad skal der til for at ændre dem?