Etniske minoriteter på op gangen, en udfordring?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Advertisements

Der er et yndigt land …. Der er et yndigt land …
Sundhed blandt danske statsborgere med ikke-vestlig indvandrerbaggrund sammenlignet med andre danskere Resultater fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen.
Information til samfundet og politikere
Forskningsnetværket for etniske minoriteter, CSS, den 7. maj MEHO-website: Dias 1 Department of Health Services Research Migrantrelateret.
Facilitatorordningen: - Hvordan kan du bedst muligt udvikle kronikeromsorgen i din klinik? Store Praksisdag 3. februar 2011 Facilitatorer Bjarne Jørgensen.
Høje Tåstrup kommune Sundhedsprofil og forebyggelse 11. september 2006
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
Kap. 14: Ufordringer og l ø sninger for den offentlige velf æ rdsservice Udfordringer L ø sninger Finansiering af Sundhedsv æ senet (SHV) Diskussion Sp.
PICCline – et område for Anæstesisygeplejersker! Anæstesisygeplejerske Rikke Boa Aalborg Universitetshospital.
AMI OG HJERTEINSUFFICIENS Storyline: Det sunde og raske menneske og den somatiske patient 2016 – hold 1608.
Tosprogede elever og integration Maren Ottar Hessner, pædagogisk konsulent Efterskoleforeningen.
Helhedsorienteret indsats Møde i økonomiudvalget 8. februar 2016.
Bild 1 NSM076DK Hemoglobin Generelt om Hemoglobin.
Guidet Egen-Beslutning - metode i rehabilitering Vibeke Zoffmann Sygeplejerske MPH ph.d. Aarhus Universitet & Universitetshospital.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Vejledning af eleven 1.
Brugerinddragelse i sundhedsvæsenet HVAD SKAL VI MED ET BRUGERRÅD? Alexandra B. R. Jønsson Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Torben Jørgensen Formand for arbejdsgruppen Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Baggrund og.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
OK 2015 Forlig med RLTN Det generelle forlig og overenskomsten (leder)
Oplæg om Arbejdsglad Hvad gør os arbejdsglade?. Introduktion Yngre Læger har sat fokus på, hvad der giver medlemmerne en god arbejdsdag Medlemmerne har.
Eva Thune Jacobsen, strategisk sundhedskonsulent Lasse Rye Rasmussen, idrætskonsulent Borgermødet på Tibberupskolen 16. marts 2011 Børn, bevægelse og læring.
Plan for den ældre medicinske patient Seminar om fremtidens indsats for ældre medicinske patienter Danske Regioner maj 2009 Pernille Slebsager.
Forældremøde om motorik og sprog. PROGRAM Velkommen Sammenhængen mellem motorik og sprog Cafésamtaler Fælles afrunding.
Helbredelse og beskæftigelse kan gå hånd i hånd. Tilbagevenden til arbejde under psykisk sygdom er både muligt og sundt -hvis det gøres rigtigt.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Karen Nielsen Breidahl Peter Kragh Jespersen Heidi Houlberg Salomonsen Institut for Økonomi, Politik.
Analyse af ungegruppen i Midtjylland 1 13/ Beskæftigelsesregion Midtjylland Analyse af ungegruppen i Midtjylland Konference 13. marts 2009.
1 INDSATSEN FOR PERSONER MED KRONISK SYGDOM I REGION SYDDANMARK - ET SAMARBEJDE MELLEM REGION SYDDANMARK, REGIONENS KOMMUNER OG ALMEN PRAKSIS Charlotte.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Helle Ploug Hansen Marie Henriette Madsen Niels Viggo Hansen.
DEN BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATS 1 Benchmarking af kommunernes integrationsindsats Iben Bolvig Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse.
Fakta om skilsmisse Ca. 1/3 af alle danske børn oplever, at deres mor og far går fra hinanden, inden de bliver 18 år Der er pt. ca delebørn i.
Sundhedspædagogik og kommunikation. Mestring. Fag mål 3 sundhedspædagogik og kommunikation.  Eleven kan forklare hvordan borgere/patienter og pårørende.
DEN BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATS 1 Benchmarking af kommunernes integrationsindsats Iben Bolvig Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse.
Er patienterne klar til telemedicin? Morten Freil Direktør
Konkrete erfaringer fra sygehus……….. Nils W Johannessen 13.nov.2008.
Sygeplejefaglig problemløsningsmodel -samarbejdsmodel
Læring om sundhed – en opgave for alle… - og et fælles ansvar!
Bedre vilkår for et mangfoldigt Danmark
Hold sammen på Danmark Stormøde 20. maj 2010 Fredericia
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
At betragte kvindens bryster er godt for mandens helbred
DUBU Superbrugerrollen
Hvordan kommer vi af med fordomme og stigmatisering? Anne Lindhardt
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
INSTRUKS FOR INDKALDELSE
Læring og forbedring af patientsikkerheden
Overvægt- & fedmebehandling
Oplæg til sygepl der skal udføre samtalen .
Introduktion til kursus for erfarne sygeplejersker
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Klinisk lederskab, sygepleje og kvalitet – 4. semester
FÆLLES målstyring i matematik
Sygeplejerske Kirsten Gotfredsen Masterclass på Demensområdet
Doktor!. Symptomer er forældreløse spøgelser indtil de er blevet forhandlet på plads.
Danmarks befolkning og sundhed
TEMADAGE OM PALLIATION 2018
Fremtidens sundhedsvæsen – nyeste udspil fra Danske Regioner

APV og Trivselsundersøgelse
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
Vi udfordres til at leve i opstandelsens frihed
Informationsmøde 23. april Særlige pladser
Landskonference for reumatologiske sygeplejersker
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Jonna Jepsen Specialkonsulent, underviser og forfatter
Kommunale akutfunktioner i et fremtidsperspektiv
Mette Blauenfeldt, Dansk Flygtningehjælp
Etniske Minoritetskvinders sundhed, trivsel og udfordringer
Ældre Sagens Distriktsdag, den
Præsentationens transcript:

Etniske minoriteter på op gangen, en udfordring?

Baggrund Flygtninge er mennesker der er flygtet fra deres hjem pga. krig, fare eller andre uroligheder. Indvandre er tilflyttere til et land, som de har til hensigt at bosætte sig i for et længere tidsrum. Vandring fra ét land til et andet er en integreret del af verdenshistorien. De 2 gruppers forudsætninger for at integrere sig er forskellige. Flygtninge har oftere traumer og andre lidelser med sig når de kommer til landet.

Baggrundsforståelse I DK udgør etnisk minoriteter 7,3% og 2,4% efterkommer af befolkningen (rapport 2008). etniske minoriteter fra ikke-vestlige lande har større sandsynlighed for indlæggelse med kroniske sygdomme som type 2 diabetes, hjerte-kar-sygdom og lungesygdom ift.resten af befolkningen Dog mens der ikke er nogen særlig forskel i sandsynligheden for en generel sygehusindlæggelse Undersøgelsen viser, at der ikke ses væsentlige forskelle i helbredet hos ikke-vestlige indvandrere og danskere at sociale forskelle mellem etniske minoriteter og danskere kan forklare en del af forskellen i sygehuskontakter, men at samspillet mellem etnicitet, sociale forhold og sygdom er komplekst.

Etnicitet Selvom etniske minoriteter talmæssigt kun udgør en mindre del af det samlede antal patienter i det danske sundhedsvæsen, oplever ansatte inden for sundhedsvæse-net ofte etniske minoriteter som en særlig udfordrende patientgruppe. Dette skyldes en bred vifte af faktorer såsom kulturbestemte sygdomsmønstre, forskellige sygdomsopfattelser samt de sproglige og kulturelle barrierer, der opstår i mødet mellem sundhedspersonalet og patienten med en anden etnisk baggrund Anæstesisygeplejersker bliver yderligere udfordret pga. den korte kontakt tid inden operationen. Sprogbarrierer /Tolkeproblematik (80-85 uden udd) Fordrer Kreativitet fra hele holdet, op/anæstesi Husk at bruge kollega med en anden etnisk baggrund

Kreativitet / God kontakt Tidlig indsats dvs. dagen før til konference skal der lægges en plan A, B og C Hvad sprog taler pt? Er der styr på tolken? Hvad hvis tolken ikke kommer? Er der en kollega der kan sproget? Har pt én der kan tolke for dem via facetime? Brug mobilen mere? ”patientkoordinator” vil være en fordel at have på afd. Det vil mindske aflysninger af ptt og spare på ressourcer Obs blufærdighed. Gående ptt til op, obs påklædning. Kvinder der bærer tørklæder, lave en aftale med dem at den vil blive sat på når op slutter. Det giver en tryghed og en god kontakt. Berøring, give hånd, reaktion på operation,

Litteratur / Referencer Etniske minoriteter – sygdom og brug af sundhedsvæsenet .Et registerstudie. Udarbejdet for sundhedsstyrelsen (maj 2008) Etniske minoriteter i det danske sundhedsvæsen – en antologi © Sundhedsstyrelsen, 2010