Nabosprogsundervisning samt Lyrik og billeder Oplæg til: lørdag den 14. april uge (individuelle overvejelser vedr. nabosprogsundervisning)

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Effekt af e-læring Certificering som e-underviser
Advertisements

Læring i bevægelse - hvorfor?
MEDIEKULTUR OG SKOLEKULTUR
Skolen år 2016 * Mark Prensky Digitale indfødte * Digitale indvandrere
Bevidst undervisning i billeder
Når lærere samarbejder med forældre
Hvor står vi nu, og hvor er vi på vej hen? Timbuktufonden
Fra formel til funktionel undervisning
Tid Til Dansk Tid Til Dansk er et komplet dansksystem for klasse.
3 ungdomsromaner i et kompetenceperspektiv
MEDIEPÆDAGOGISKE VEJLEDNINGSVÆRKTØJER
Sæt lyd og billeder på din sprogundervisning
Læringscentret og nye vejledningsformer
Introduktion til Sprogpakken
Lektor Rasmus Fink Lorentzen
Projektopgave klasse.
HISTORIE Den mundtlige prøve
Trinmålene henvender sig til elevernes kunnen efter 6. klassetrin
Udvikling af fagenes didaktik Flakkebjerg,
Mobiltelefoner i mellemtrinnets danskundervisning
Skriv titel Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013

Lidt om danskundervisningen Sådan skal I helst ikke se ud efter endt undervisning!
IT – som en integreret del af danskfaget Workshop på FKF-dagen /01/14Anna-Marie Hansen1.
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
Kanondag på Skovvangskolen i Hammel
Cooperativ learning - også kaldet CL
Løse projektideer til et samarbejde om dansk/svensk/norsk - Flere ideer. At udvikle en nabosprogsdidaktik i et synkront perspektiv, dvs. en videreudvikling.
En kogebog Synopseprøven i dansk.
Velkommen til ellenwhite.dk ellenwhite.se Ellen White på de tre skandinaviske sprog.
It-medie linje Skolecenteret Jetsmark årgang.
Niels Grønbæk Nielsen Teamets planlægning af undervisningsåret.
IMODUS – IHK Workshop om Blended Learning Workshopintroduktion.
Årsplan – en kort en lang
Træning af mundtlighed årgang Fysik/kemi UL Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013.
Folkeskolens afgangsprøve
Modersmålsgruppen Klassematch A, B og C Tværgående temaer Almendidaktiske vurderinger.
Den sproglige læreplan
Formål Struktur/organisering Fysiske rammer Indhold/pædagogik/læringssyn Samarbejdspartnere Handleplan.
Skolestart Program Velkomst Lovgrundlag og trinmål for 0. klasse
Øvelser Samlet rapport.
Billedanalyse 7. årgang, dansk – Vi, LN, AH, LP Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013.
Samarbejde og kommunikation på en arbejdsplads
DANSK Intro Dagens program.
Engelsk i grundskolen Condidact, mandag d. 7. jan v/ Signe S. Rye,
Synlig læring i praksis Workshop på konference Lise Mayland, Impact Uddannelse.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 1 - Frivillighed.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Dagens program Hvem er jeg Formålet med workshoppen Forskning omkring fysisk aktivitet i undervisningen Formål med fysisk aktivitet i undervisning Hvordan.
Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?
Korsager Skole 3. februar Præsentation og referat fra Kontakt- og trivselsforældre ekstra møde.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Bachelorprojektvejledning?
Trivselsmålingens resultater på vores skole
Pædagogisk Grundlag og Response
Vær opmærksom på, at afspilning af filmene kræver internet.*
Vær opmærksom på, at afspilning af filmene kræver internet.*
It i folkeskolens matematikundervisning
Mellemværender Litteratur for børn og unge midt i en medietid ved Ayoe Quist Henkel Lektor ved læreruddannelsen i Silkeborg, VIA UC og ph.d. fra Center.
Trivselsmålingens resultater og vores indsatser
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
For at kunne afspille de film, som er indlagt i denne PowerPoint-præsentation, skal præsentationen vises i fuld skærm. Vær opmærksom på, at afspilning.
For at kunne afspille de film, som er indlagt i denne PowerPoint-præsentation, skal præsentationen vises i fuld skærm. Vær opmærksom på, at afspilning.
For at kunne afspille de film, som er indlagt i denne PowerPoint-præsentation, skal præsentationen vises i fuld skærm. Vær opmærksom på, at afspilning.
Den gode tone Lse.
International skole Hvad menes der med international skole Hvem er jeg
Kære lærer Her har du undervisningsmaterialet til CAMPUS+ Denne vejledning er din guide til undervisningen til at få mest muligt ud af CAMPUS +. Opgaverne.
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

Nabosprogsundervisning samt Lyrik og billeder Oplæg til: lørdag den 14. april uge (individuelle overvejelser vedr. nabosprogsundervisning)

Lørdag den 14. april - program 1.Nabosprogsundervisning, bl.a. præsentation af et udviklingsprojekt. 2.Overvejelser med udgangspunkt i denne PowerPoint, herunder de svenske og norske sangtekster fra YouTube 3.Lyrik og billeder (som oplæg og inspiration til de sidste 14 dage, uge 16-17).

Litteratur: Lis Madsen (red.): Nabosprogsdidaktik (Dansklærerforeningen 2006) NB! Især sidste del af bogen om nabosprogsdidaktik (s ) Jørgensen/Mosegaard: Lyrik i 5. klasse – et rum for poesien, i Byggesten til danskundervisningen – fagdidaktik og metode klasse (Academica 2008) Vibeke Wegener: Tekst og billede – ned i teksten, ind i billedet, i: Møller/Thurah: Kanon i dansk 8, lærervejledning (NB! Blot til inspiration, egner sig ikke til at læse fra enden til anden, da der refereres til de konkrete tekster i Kanon i dansk. Men man kan få en fornemmelse af forskellige opgavetyper vedr. tekst/billede)

Fælles mål Formål for faget dansk: Stk. 3.Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. Trinmål efter 6. klasse: forstå lette norske og svenske tekster og andre udtryksformer og kende til nogle ligheder og forskelle mellem nabosprogene. (Det talte sprog) læse lette norske og svenske tekster. (Det skrevne sprog læse) Slutmål efter 9. klasse: lytte til norsk og svensk med forståelse. (Det talte sprog) læse norske og svenske tekster med forståelse. (Det skrevne sprog læse)

Fælles mål, undervisningsvejledning Det nordiske perspektiv (udvalgte citater). Elevernes færdighed i at forstå talt og skrevet svensk og norsk udvikles ved, at eleverne i hele deres skoletid ofte hører sprogene og ser nordiske tekster. Opmærksomheden skal rettes mod sproglige forhold, og udgangspunktet kan her være ligheden mellem de tre skandinaviske sprog, men det kan også være nyttigt undertiden at sammenligne sproglige regler, der er forskellige for sprogene, fx brugen af ck på svensk, hvor dansk vil have k, eller talordenes konstruktion på alle tre sprog. Udveksling af breve, sange, tekster, lyd, film osv. mellem skoleklasser, lærere eller elevgrupper kan indlede et samarbejde mellem nordiske klasser og deres lærere om forskellige temaer, som spiller en stor rolle i al nordisk kultur og skoletradition. Hovedvægten ligger på arbejdet med norsk og svensk, men når lejlighed gives, bør eleverne også præsenteres for eksempler på de øvrige sprog i Norden.

Lyt, læs og forstå! Alf Prøysen: Du skal få en dag i måra: Joakim Thåström: Stjärne som er din Erik og Kriss: Et nytt kapittel: Kent: Kärleken vänter

Opgave – overvejelser til lørdag den 14.4 Hvilken status bør nabosprogsundervisning efter din mening have i folkeskolen? Hvordan synes du – generelt set – at nabosprogsundervisningen i skolen skal tilrettelægges? Kunne de norske/svenske sange på foregående slide (eller nogle andre, som du selv finder) indgå i et undervisningsforløb om lyrik, hvor nabosprogsundervisningen blev integreret? Hvordan?