Energirigtig bygningsrenovering – hvad venter vi på? Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Indledning til seminar den 20.3.07 afholdt af Det Økologiske.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Har VIP’ere en formidlingsforpligtelse – og hvor langt rækker den i givet fald? Praksisudvalgets konference 23/ om forskningsformidling Oplæg ved.
Advertisements

Forsk2007.
Dialogmøde på skoleområdet – Planche 1 Tidsfrister  Første kvalitetsrapport omfatter skoleåret  Inden den 15. oktober 2007 skal Byrådet drøfte.
Samspil med den offentlige sektor er afgørende
Ole Helby Petersen, Leif Olsen, Lena Brogaard og Stella Mia Sieling
Renoveringsstrategi Dansk Solvarmeforenings Generalforsamling Title/Department/Archive/Author.
CO2-reduktioner gennem energibesparelser i erhvervslivet Christian Stege, Energistyrelsen IDA Energi den 26. januar 2010.
Projektbeskrivelse 10. Marts 2006 Carl P. Knudsen.
Nicolai Zarganis, Energistyrelsen
Jørgen Birk Mortensen Samfundsøkonomiske perspektiver på energiinvesteringer i byggeri og renoveringer. Oplæg ved Gate21 konference den 31. august 2010.
Energiledelse Energiledelse betyder, at virksomheden gennemfører en systematisk, løbende indsats for at bruge energien bedre og derigennem øge virksomhedens.
Carbon20 projektet i Green Cities Kommunerne. CARBON 20 | 28. FEBRUAR | 2011 | INDLÆG | DEN GRØNNE DAG Carbon20 projektet har til formål: - at udbygge.
Baggrund, status og udrulning
Energimærkning af bygninger i Danmark
Målsætninger på klima- og energiområdet
Konsulent Niels Philip Jensen
Møde i Danmarks Vækstråd den 1. juni 2007
NYBORG KOMMUNE POTENTIALEVEVURDERING - DIGITALISERING, KANALSTRATEGI MV.
Procesindustrien - Klimakommissionen og teknologiudvikling Hans Jürgen Stehr sekretariatschef.
På vej mod en region Nye muligheder Harmonisering. Kvalitet – effektivisering Den fremtidige specialeplanlægning Kompetencebehov i fremtidens hospitalsvæsen,
Konference om Grøn Transport DI – den 25. november 2009 CO 2 -tiltag her og nu Center for Grøn Transport v/centerleder Niels-Anders Nielsen Konkrete tiltag.
Energieffektivitet af bygninger og bygningskomponenter
Udlejningsejendommenes energiforbrug 9. november 2009 Hvordan kan klimaskærmen optimeres? Lars D. Christoffersen
Forslag Energi 2020 – Lemvig Kommune % VE i 2020
MULIGHEDER FOR ENERGIEFFEKTIVISERING I BYGNINGER BYGGERIET PÅ DEN ENERGIPOLITISKE DAGSORDEN ENERGIKONFERENCE I LANDSTINGSSALEN PÅ CHRISTIANSBORG ONSDAG.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Kommunernes nye rolle i bæredygtig byudvikling Boligdag 2012 ”Bæredygtig byudvikling: Erfaringer med integrerede strategier” Jesper Ole Jensen,
Ole Michael Jensen SBi/Ålborg Universitet Energisparerådet
Danvak Nordjylland den 9. marts 2011
Udsigt til klimavenlige Bygninger
Temamøde 3: Energirigtig adfærd, energieffektive indkøb og bygninger
Beboernes hverdagspraksis: En afgørende parameter Konference om bæredygtighed i byggeriet AAU-CPH, SBi, 28. januar 2013 Kirsten Gram-Hanssen, Statens Byggeforskningsinstitut.
Energimærkets top-ti – og hvad vi ellers kan lære af 7500 energimærker… Tema-eftermiddage om energimærkning og energibesparelser Energiforum.
ESCO – en guidet rundtur Jesper Ole Jensen, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet Energiforum Danmark – Fyn, 27.september 2012.
0 Tillid, samarbejde og effektive statslige arbejdspladser Oplæg den 7. marts 2014 Barbara Bertelsen Vicedirektør.
Tillidsreform SKAL Principper for samarbejdet mellem den danske regering, arbejdsgiverne og de faglige organisationer.
3. December 2009 Møde i elbilsnetværk For en bæredygtig transport Center for Grøn Transport v/Centerleder Niels-Anders Nielsen.
Sydenergi.dk - Arbejdspladser og bæredygtighed Niels Duedahl, adm. direktør Fremtidens energisystem.
Energirigtig bygningsrenovering - hvad venter vi på ! Seminar 20. marts 2007 Det Økonomiske Råd Poul Pedersen Bygningsingeniør Beskikket Bygningssagkyndig.
Side danskenergi Vicedirektør Anders Stouge ESCOmmuner Konference, Hindsgavl 2011 Vicedirektør Anders Stouge
Virkemidler til yderligere fremme af energirenovering af bygninger Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Energirenovering af bygninger: Win-win for alle.
Barrierer for energirigtig renovering Ole Michael Jensen Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) Energirigtig renovering – hvad venter vi på? IDA’s bygning.
OLIE- OG MINERALSTRATEGI Grønlands Arbejdsgiverforening – input til fremlagt:
Christian Ege, formand Det Økologiske Råds energispareprojekt - Hvad har vi opnået? Kolding Det Økologiske Råd.
Mogens Michael Møller og Christina Melvang MiljøForum Fyn Middelfart d. 18. april 2016 Energiscreening af over 100 SMV’er – hvad har vi lært?
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
Integrations- og oplæringsstillinger Etablering af integrations- og oplæringsstillinger i Haderslev Kommune.
Aktuelle CO2-problematikker og fremtidens energiudfordringer Kontorchef Thomas Bastholm Bille, Energistyrelsen Dansk Gas Forenings årsmøde den 9. november.
Seminar om regeringens oplæg til energistrategi Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Indledning til seminar den
Gas i transport: element i roadmap for en fossilfri transportsektor inden 2050 Temamøde om gas i transport, 9. oktober 2013 v/ Tine Lund Jensen, kontorchef,
Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011.
Elselskabernes energispareindsats Koldinghus 25. Oktober 2006 Hans Duus Jørgensen.
Kan det betale sig? Michael Høj-Larsen Energiservice Fyn A/S Ejet af energiselskaber
Tilskud til partnerskaber Informationsmøde 19. september 2016 Renato Ezban Energistyrelsen.
Afgifter og grøn omstilling Indlæg på CEPOS Vækstkonference 2017 Peter Birch Sørensen Københavns Universitet og Klimarådet.
Energieffektive og Intelligente Bygninger –
Strukturreformen i Danmark
Energiselskabernes udvidede spareforpligtelse - og indsatsen i bygninger Jens Gorm Hansen, Chefkonsulent.
§ 12 Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse
Anbefaling af strategi
Klar til Smart Vækst – Udbredelse af smart city løsninger i DK – fokus på smart affaldsindsamling Jesper Bøttcher Gate 21.
Erfaringer med energibesparelser og brugeradfærd: hvad virker?
De nye krav til byggeriet
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Center for Grøn Transport v/centerleder Niels-Anders Nielsen
Orientering omkring Budget
Digitalisering i den offentlige sektor
V. Tilsynskonsulent Anja Bechgaard.
Indsæt note og kildehenvisning via Header and Footer
Velfærdsteknologisk netværksmøde
Præsentationens transcript:

Energirigtig bygningsrenovering – hvad venter vi på? Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Indledning til seminar den afholdt af Det Økologiske Råd, IDA’s Selskab for Grøn Teknologi, Statens Byggeforskningsinstitut og Dansk Byggeri

Baggrunden for dette seminar Konferencen på Christiansborg den om ”Energi- rigtige renoveringer” viste et klart behov for at diskutere barriererne for energirigtige renoveringer, og at finde virkemidler til at overkomme dem Skal energisparehandlingsplanens mål opfyldes er der nemlig behov for yderligere virkemidler Regeringens oplæg til en energistrategi fra januar 2007 øger kravet til energibesparelser – dog undtages transportsektoren fortsat

Regeringens forslag til konkrete initiativer til fremme af energibesparelser Kortlægning af barrierer: Der foretages en kortlægning af barrierer for energibesparelser i lovgivning med forslag til at imødegå dem via for eksempel ændret lovgivning, oplysning, låneadgang mv. Kortlægningen skal bl.a. omfatte forholdet i forbindelse med udlejningsbyggeri, herunder i den almene sektor, og forhold i den offentlige sektor. Der foretages en nærmere analyse af finansierings- mulighederne for en eventuelt forøget spareindsats. Kilde: Bilag til Energistrategien, Oversigt over konkrete virkemidler i energipolitikken, punkt 5 om energibesparelser

Energispareindsatsen i Energistrategien ”Det er meget vanskeligt at bedømme, hvor stor en andel af de samfundsøkonomisk rentable energibesparelser, markedet vil realisere alene i kraft af udviklingen i energipriserne. Det forudsættes her, at de besparelser, som kommer ”af sig selv”, kun realiserer en mindre del af det samfundsøkonomisk rentable besparelsespotentiale. Tilsvarende er det antaget, at privatøkonomisk rentable besparelser, der ikke automatisk gennemføres som følge af markedsudviklingen, kan realiseres med relativt begrænsede virkemidler.” Citater fra: Bilag til Energistrategien, Samfundsøkonomiske omkostninger forbundet med udbygning med vedvarende energi samt en øget energispareindsats

Energispareindsatsen i Energistrategien ”Sammenfattende viser beregningerne, under en række forudsætninger, at en forøgelse af energispareindsatsen op til 1,25 pct. årligt kan være forbundet med et behersket samfundsøkonomisk underskud eller ligefrem overskud.” ”Om det i praksis kan realiseres, afhænger i høj grad af, i hvilket omfang det er muligt at identificere og anvende de virkemidler, der sikrer en omkostningseffektiv indsats.”

Energispareindsatsen i Energistrategien ”Beregningerne er grundlæggende baseret på en antagelse om, at en række samfundsøkonomisk fordelagtige energibesparelser ikke gennemføres som følge af forskellige blokeringer, uhensigtsmæssige incitamenter på markedet eller manglende viden om mulighederne hos aktørerne. Energibesparelsesindsatsen kan hensigtsmæssigt tilrettelægges på grundlag af konkrete analyser af de sektorer og potentialer, indsatsen søges målrettet.”

Energispareindsatsen i Energistrategien ”I praksis vil det næppe være muligt at tilrettelægge de tiltag, der er nødvendige for at opfylde besparelsesmålsætningen, på en måde der helt sikrer, at indsatsen bliver omkostningseffektiv. Dette ville dels fordre en meget detaljeret viden om de konkrete potentialer for energibesparelser i forskellige sektorer, dels at virkemidlerne indrettes meget præcist i forhold hertil.”

5 spændende oplæg Hvilke barrierer kan identificeres for energirigtige renoveringer - samt ideer til, hvordan barriererne kan overvindes Ole Michael Jensen, Statens Byggeforskningsinstitut Hvilke barrierer for beslutning om energirigtige renoveringer oplever en energikonsulent i sit daglige arbejde - og hvorledes kan de fremførte barrierer overvindes Poul Petersen, PP-rådgivning, Ikast Fjernvarmeselskabernes muligheder, barrierer og indsatser for energibesparelser Mette Hansen, Dansk Fjernvarme Pause med the, kaffe og kage

5 spændende oplæg Elselskabernes igangværende og planlagte initiativer for at få gennemført energiforbedringer af eksisterende bygninger Ulrich Bang, Dansk Energi Hvilke barrierer ser Dansk Byggeri for energirigtig renovering af eksisterende bygninger – og hvordan skal de overvindes Jonas Møller, Dansk Byggeri Debat

Ekstra materiale

Regeringens forslag til konkrete initiativer til fremme af energibesparelser Et marked for energibesparelser Et højere energisparekrav Energibesparelser i den ikke-kvotebelagte sektor Kampagner vedr. energibesparelser i bygninger Kortlægning af barrierer Fleksibelt elforbrug Fjernkøling Kilde: Bilag til Energistrategien, Oversigt over konkrete virkemidler i energipolitikken, punkterne om energibesparelser

Regeringens forslag til konkrete initiativer til fremme af energibesparelser Et marked for energibesparelser: I forlængelse af evalueringen af energispareaftalen i 2008 udbygges energispareindsatsen til et fuldt udbygget system med energisparebeviser med henblik på, at besparelserne foregår på et mere markedsorienteret grundlag og mere omkostningseffektivt. Kilde: Bilag til Energistrategien, Oversigt over konkrete virkemidler i energipolitikken, punkt 1 om energibesparelser

Regeringens forslag til konkrete initiativer til fremme af energibesparelser Et højere energisparekrav: I forlængelse af evalueringen i 2008 stiles der desuden efter at øge kravet til selskabernes indsats i sammenhæng med bevisordningen. Der kan f.eks. være tale om en forøgelse af de årlige forpligtelser fra de nuværende ca. 3 PJ/år til ca. 5 PJ/år. Kilde: Bilag til Energistrategien, Oversigt over konkrete virkemidler i energipolitikken, punkt 2 om energibesparelser

Regeringens forslag til konkrete initiativer til fremme af energibesparelser Energibesparelser i den ikke-kvotebelagte sektor: Der skal gives bedre incitamenter til reduktion af energiforbruget i de ikke-kvotebelagte sektorer med særligt fokus på reduktion af olie- og gasforbruget. Initiativet vil skulle bidrage med en væsentlig CO2-effekt i kvoteallokeringsplanen for Indsatsen skal ske gennem enten 1) en pulje til målrettede tilskud til virksomhederne på mio. kr/år i perioden eller 2) en afgiftsomlægning. Kilde: Bilag til Energistrategien, Oversigt over konkrete virkemidler i energipolitikken, punkt 3 om energibesparelser

Regeringens forslag til konkrete initiativer til fremme af energibesparelser Kampagner vedr. energibesparelser i bygninger: Det foreslås, at der afsættes 20 mio. kr. årligt i og mio. kr. årligt derefter til målrettede kampagner mv. med henblik på at sikre realisering af energibesparelser i eksisterende bygninger. Kampagnerne skal primært understøtte de minimumskrav, der er fastlagt i bygningsreglementet og energimærkningen af bygninger, som identificerer en række konkrete besparelsesmuligheder i de enkelte bygninger. Kampagnerne skal således udbrede kendskabet til de forskellige krav og besparelsesmuligheder og herigennem være med til at sikre at disse overholdes eller realiseres. Konkret vil indsatsen bl.a. kunne bestå i en målrettet kampagne- og informationsindsats rettet mod håndværkere, rådgivere, bygherrer og bygningsejere.

Regeringens forslag til konkrete initiativer til fremme af energibesparelser Kortlægning af barrierer: Der foretages en kortlægning af barrierer for energibesparelser i lovgivning med forslag til at imødegå dem via for eksempel ændret lovgivning, oplysning, låneadgang mv. Kortlægningen skal bl.a. omfatte forholdet i forbindelse med udlejningsbyggeri, herunder i den almene sektor, og forhold i den offentlige sektor. Der foretages en nærmere analyse af finansierings- mulighederne for en eventuelt forøget spareindsats. Kilde: Bilag til Energistrategien, Oversigt over konkrete virkemidler i energipolitikken, punkt 5 om energibesparelser

Regeringens forslag til konkrete initiativer til fremme af energibesparelser Fleksibelt elforbrug: Fremme af et prisfleksibelt elforbrug, herunder vurdering af om en øget fleksibilitet i forbruget gennem en synliggørelse af det løbende forbrug og de aktuelle priser samtidig kan medvirke til at sikre en reduktion i forbruget. Det vil bl.a. blive undersøgt om der er behov for, at myndighederne udmelder fælles standarder og funktionsspecifikationer omkring målerudskiftning, herunder klarlægges hvilke standarder der i givet fald er brug for. Hensigten er at sikre, at netvirksomheder, som af egen drift etablerer fjernaflæsning m.v., investerer i målerudstyr, som medvirker til at åbne og understøtte konkurrencen i markedet.

Regeringens forslag til konkrete initiativer til fremme af energibesparelser Fjernkøling: En analyse af de teknologiske og samfundsøkonomiske perspektiver ved anvendelse af fjernkøling samt de reguleringsmæssige forhold omkring fjernkøling som et muligt alternativ til andre individuelle kølingsformer. Kilde: Bilag til Energistrategien, Oversigt over konkrete virkemidler i energipolitikken, punkt 7 om energibesparelser