Forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder NFBO konferencen, Nuuk, august 2014 Merete Bonde.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Overblik over afkast/resultat mål ifm. klubpolitikken Klub- politik - Udvikle og styrke det gode ungdoms- liv Overgang skole og klub Samarb.aftale vedr.
Advertisements

Kulturforandringer i Børn og Unge Kulturforandring i hele Børn og Unge Hvad går det ud på? Kulturforandring i Område Skanderborgvej og Viby lokaldistrikt.
Den pædagogiske assistentuddannelse En uddannelse til fremtiden Oplæg v. Vibeke Nielsen Den 23. juni 2009.
Helhedsorienteret indsats Møde i økonomiudvalget 8. februar 2016.
SPOT på dansk v/ Uddannelsesleder Helle Rasmussen Sundhed og Omsorg – Aarhus Kommune.
Velfærdseksperimentarium, Odense Samarbejdsforum for frivilligt socialt arbejde Den 14. marts 2013.
Henvendelse om bekymring -evt. som underretning Iværksættelse Afslutning Afklaring Undersøgelse § 50 el. psykologfaglig Handleplan udarbejdes Afgørelse.
Nothing about us, without us - om vigtigheden af inddragelse af børn Nordisk Forening mod Børnemishandling og Omsorgssvigt Grønland, august 2014.
Hvad skal I huske fra i dag! Viden, erfaringer, råd og redskaber.
ERFARINGER MED AT STØTTE DET TVÆRSEKTORIELLE SAMARBEJDE MELLEM DANSKE KOMMUNER OG POLITI Oplæg NFBO 22 – 25 maj 2016 Birgitte Roth Hansen, specialkonsulent.
Morgendagens Børne- og Ungeliv MEDARBEJDERE Resultater af spørgeskemaundersøgelsen 2016 Published by Birgitte Færregaard Larsen April at 12:5 Powered.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temamøde om underretninger.
Tværfaglig tænkning i opgaveløsningen Bente Nissen, seniorkonsulent Cabi Korsør d hvordan spiller vi hinanden gode?
Unge i Grønland Med fokus på seksualitet og seksuelle overgreb.
Indsæt billede i vinge: Gå ind under Indsæt > Billede > Fra fil Placer billedet, så det ønskede udsnit dækker vingen. (Det kan være nødvendigt at forstørre.
Børnehusmodellen i Danmark – et initiativ i Overgrebspakken til beskyttelse af børn mod overgreb. NFBO konference, Nuuk, august 2014 Anette Hammershøi.
De nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Årsmøde om stofmisbrugsdatabasen Scandic Hotel Odense, 4.december 2015 Socialstyrelsen,
Børns Beredskab mod vold og overgreb Kuno Sørensen | Psykolog Gitte Jakobsen | Socialrådgiver, cand.scient.soc. Stærke sammen i resiliente læringsmiljøer.
Kort om området – verdens bedste dagtilbud VELFÆRDSMINISTERIET PRÆSENTATION Kvalitetsreformen på børneområdet - Oplæg ved regeringens konference.
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats Indsatsen består af Ekspertrådgivning og inspiration Forskningsprojekt på de regionale arbejdspladser.
Helhedsorienteret indsats. Kolding kommune. Bettina Beyer, projektleder af projekt helhedsorienteret indsats Kolding kommune.
Kvalitet i Dagplejen Christina Barfoed-Høj, specialkonsulent, Socialministeriet. 18. maj 2010.
Kampagne 3 Tiltrække og anerkende frivillige Navn Navnesen.
Koncept for åbent værksted, materialebank og kompetence- pakke Tilbud om kursus for ledere i virksomheder om deres rolle i medarbejdernes uddannelse og.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Brug for alle – elementerne i indsatsen v/ kontorchef Marianne Sumborg.
Brug for alle - Økonomi, ansøgning og evaluering.
Fakta om skilsmisse Ca. 1/3 af alle danske børn oplever, at deres mor og far går fra hinanden, inden de bliver 18 år Der er pt. ca delebørn i.
TVÆRFAGLIGT SAMARBEJDE LIAM VERBAL OG ORALMOTORISK DYSPRAKSI.
Forslag fra arbejdsgrupperne
AULA.
Høje-Taastrup Kommune er kendt for sine stærke lokalsamfund, hvor det er attraktivt at være frivillig, og hvor borgerne er aktivt engagerede, har indflydelse.
Præsentation af resultaterne fra
Respekt for Grænser Fakta
Alle anbringelsessteder Plejefamilier Private opholdssteder
Program for Netværksdage onsdag d. 23.november 2016
Et fælles grundlag for forældresamarbejde Et godt samspil mellem forældrene og de ansatte i dagtilbud og på skolerne er en styrke i den lokale indsats.
Voksenansvar for anbragte børn og unge Registrering og indberetning
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Samrådet september 2012.
Tværfagligt samarbejde om udsatte unge
Inddragelse af udsatte børn, unge og deres forældre i sager om frivillige og tvangsmæssige foranstaltninger efter servicelovens regler v/ ankechef Henrik.
Rammer for bedre hverdagsrehabilitering
Den Nationale Guideline for Organdonation
BADMINTON.
BADMINTON.
Inklusion i Folkeskolen
Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
Hvilke punkter vil jeg komme ind på?
Bilag 1a: Organisering Jobcenteret Regionen
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
Tendenser i forældresamarbejdet
Skoleudvikling i Praksis 1
Rammesætning for dagen
samarbejdsaftalen for traumatiserede flygtninge og krigsveteraner
Implementering af den styrkede pædagogiske læreplan på PAU
Børne- og undervisningsudvalget den
Dialog mod Vold som business-case
Få succes med jeres næste projekt Et udviklings-forløb med DGI og DIF
Det er en politiske bestilling!
[klik og indsæt kommunenavn]
Børn som vores vigtigste ressource – fra dokumentation til relation
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Børne- og Familieafdelingen
Udvikling af centralbiblioteket
Fremtidens mål for SAB 23/5 – 2018 Formål med mødet: At sammensætte en styregruppe, der kan træffe overordnede beslutninger samt varetage SAB’s samlede.
arbejdspladsvurdering (apv) februar – 13. marts 2019
Socialtilsyn Nord - Årsrapport 2018.
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Præsentation af fælles proces myndighed og Familiehus
Præsentationens transcript:

Forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder NFBO konferencen, Nuuk, august 2014 Merete Bonde Jørgensen SISO, Socialstyrelsen Tlf:

Indhold Baggrunden for Overgrebspakken – børn skal altid beskyttes Forebyggelse og tidlig opsporing af vold og seksuelle overgreb mod børn og unge i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder

Overgrebspakken - børn skal altid beskyttes Baggrund Alvorlige enkeltsager – Ankestyrelsens kulegravning og praksisundersøgelser 39 anbefalinger fra ”Ekspertpanel om overgreb mod børn” Indhold Overgrebspakken kr. 268 mio.: Et samlet lovforslag samt en række initiativer samlet under fire hovedtemaer: Børn skal altid høres og beskyttes, når der er mistanke om overgreb Underretninger skal vurderes inden for 24 timer og opfølgningen på underretninger skal styrkes Mistrivsel og overgreb skal opdages og håndteres tidligt Fokus på den forebyggende og tværfaglige indsats

Overgrebspakken - børn skal altid beskyttes Social-, Børne- og Integrationsministeriets samlede indsats til beskyttelse af børn og unge mod overgreb.

Forebyggende arbejde i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder Socialstyrelsen, SISO yder gratis konsulentbistand til det forebyggende arbejde i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder, så fagpersoner bliver opkvalificeret i forhold til at forebygge og opspore tegn og reaktioner på overgreb

Forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder 98 Kommuner 4236 Dagtilbud 2544 Skoler 865 Anbringelsessteder

Forebyggende arbejde i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder Målet med indsatsen er:  at opkvalificere fagpersoner i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder om vold og seksuelle overgreb mod børn og unge  at understøtte fagpersoner i at opspore tegn og reaktioner på vold og seksuelle overgreb mod børn og unge langt tidligere  at fagpersoner kender til procedurer, handlemuligheder og handlepligt ved mistanke eller viden om overgreb

Forebyggende arbejde i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder Målet med indsatsen er:  at understøtte fagpersoner i at arbejde forebyggende med børn og unges grænsesætning, egen beskyttelse og forebygge risikoadfærd  at understøtte fagpersoner i at tilbyde børn og unge trygge og sikre rammer  at understøtte et fælles værdisæt på den enkelte institution med henblik på at udarbejde en politik på området

Elementer i den tidlige opsporing og forebyggelse af overgreb VIDEN ÅBENHED DIALOG HANDLING

Foci i det forebyggende arbejde Børn FagpersonerForældre Lokal politik til forebyggelse og tidlig opsporing i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder

SISO’s konsulentbistand til dagtilbud, skoler og anbringelsessteder Indledende møde SISO’s konsulenter afholder temadage for fagpersoner Dagtilbuddet, skolen eller anbringelsesstedet udarbejder en lokal politik til forebyggelse og tidlig opsporing af vold og seksuelle overgreb mod børn ved hjælp af anvendelse af materialet, udarbejdet af SISO Sparring fra SISO konsulenter på dagtilbuddets skolens eller anbringelsesstedets udarbejdede lokale politik Opfølgning og evaluering af forløbet

Foreløbig evaluering - et eksempel 402 fagpersoner fordelt på 10 dagtilbud og 8 skoler Evaluering af forløbet er foretaget ved hjælp af fokusgruppeinterviews med fokus på temaerne:  Opkvalificering af medarbejdere gennem deltagelse i temadage  Erfaringer med brugen af det udarbejdede materiale  Erfaringer vedrørende sparring i forbindelse med udarbejdelsen af politikker  Erfaringer med processen vedrørende hele forløbet

Hvad siger deltagerne i fokusgruppeinterviews? Om opkvalificeringen gennem temadage: Det skaber gode forudsætninger for at arbejde med forebyggelse og tidlig opsporing i de enkelte institutioner Vi har fået et fælles fagligt fundament Vi har fået skærpet vores opmærksomhed på overgreb Vi kender nu til vores handlemuligheder og handlepligt Vi har fået større dialog på arbejdspladsen om overgreb Vi har ændret vores praksis og anvender hinanden som ressourcepersoner, når vi står med en bekymring eller mistanke om overgreb Vi udarbejder flere underretninger til kommunen

Hvad siger deltagerne i fokusgruppeinterviews? Om anvendelsen af materialet : Materialet har hjulpet os til dialogen, det har været let tilgængeligt og anvendeligt Vi bruger materialet fx dialogkortene på personalemøder Vi bruger materialet til at fastholde opmærksomheden på området Om sparringen til politikken: Den konkrete sparring på de lokale politikker gav nye faglige vinkler i forhold til politikkens indholdsområder Sparringen var et godt afsæt for det videre arbejde med udarbejdelse af politikken Sparringen har kvalificeret vores politik

Hvad siger deltagerne i fokusgruppeinterviews? Om processen: Temadagen kan ikke stå alene, sparringen er vigtig Det kan være en udfordring, at mange medarbejdere deltager i temadage samtidigt Det er væsentligt for arbejdets forankring i den pædagogiske praksis, at en person med ledelsesbeføjelser sidder med i arbejdsgruppen Det er vigtigt med ledelsesmæssig opbakning

Omfanget af igangværende forløb i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder InstitutionstypeAntal igangværende forløb Dagtilbud92 Skoler35 Anbringelsessteder27

Find flere oplysninger om Overgrebspakkens initiativer! socialstyrelsen.dk/born-og-unge/overgreb