Lær at tackle job og sygdom Seminar Nicolaj Holm Faber chefkonsulent Komiteen for Sundhedsoplysning Lea Hegaard chefkonsulent Komiteen for Sundhedsoplysning.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Advertisements

Forandringsteori for Frue i Eget Liv / Indvandrerkvindecenteret 2013
Konklusion på Workshop om sindslidende
Temagruppen Sundhed på arbejdspladsen K RONIKERE PÅ ARBEJDSPLADSEN T EMAGRUPPEN
Birgit Bang, Beskæftigelsesrådgiver Tina Krohn, Beskæftigelsesrådgiver
Ny Førtidspension og fleksjob reform
Psykoedukation til unge i OPUS
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Er der plads på arbejdsmarkedet til unge med psykisk sygdom?
Følge- Op.
Kick-off seminar Metodeafprøvningsprojekt om ikke-vestlige sygedagpengemodtagere.
“Fra sygefravær til arbejdsevne”
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Virksomhedsnetværksmøde 11. juni 2014
Arbejdsmarkedsperspektivet i en behandlingsmæssig kontekst Succes i intensiv behandling KABS Viden, døgnkonference 3. november 2009 Marika Sabroe Vejle.
Oplæg om sygedagpengereformen d. 1. oktober 2014 for Viborg kommune
Konstruktiv dialog kan forebygge smerter i muskler og led
Jesper Karle Speciallæge i psykiatri, dr. med.
Byrådsseminar 23. januar 2012 Sønderborg Enhedschef Annemarie Knigge Enhed for Sunde Rammer Sundhedsstyrelsen Sundhedspolitikken – relevant i alle fagudvalg.
1 National konference d. 21. november Workshop III Systematisk rekruttering til telefonrådgivning – et eksempel.
Kodeks for offentlig topledelse
April 2014 AARHUS UNIVERSITET HVAD SKAL DER TIL FOR AT LØFTE KVALITETEN OG EFFEKTEN AF KOMMUNERNES BEHANDLINGSTILBUD Birgitte Thylstrup, Center for Rusmiddelforskning,
Sårbarhed hos børn og unge
Det Sociale Kapitel
Tema 1: Introduktion samt stress og sårbarhed Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Fremme af unges mentale sundhed
Pædagogik og underviserkompetencer
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 1. DECEMBER 2014 BERGEN PROFESSOR MICHAEL SVARER AARHUS UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES INSTITUT.
SYGEDAGPENGEREFORMEN – HVAD ER DET NYE FOR VIRKSOMHEDERNE (SAMT LIDT AF ”DET GAMLE”) Lejre Kommune 20. november 2014.
Broen til bedre sundhed – fremtidens voksne Borgmester Stig Vestergaard 3. Maj 2013.
KL-projekt 24. September Forebyggelse og Misbrug - § 17, stk 4 udvalg / Bjarke V. Bruhn-Rasmussen.
Håndtering af Sygefravær
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
Beskæftigelse og integration 21. marts Beskæftigelsesråd এ LandsBeskæftigelsesRådet এ Rådgiver ministeren om beskæftigelsesindsatsen i DK এ Regionalt.
Arbejdsmarkedsindsatsen for ikke-arbejdsmarkedsparate
Hjerterehabiliteringsforløb i Nyborg Kommune Fase 2 B.
Side Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning KØBENHAVNS KOMMUNE Master titel: Gill Sans Bold 40pt (ALL CAPS) Gill Sans Regular 40pt (A CAPS) Brug under.
Dialogen mellem jobcenter og Beskæftigelsesregion
Instituttet for Blinde og Svagsynede i samarbejde med Handivid, støttet af Arbejdsmarkedsstyrelsen Ny Praksis april 2011 – april 2013 v. Lise Plagborg.
Tilknytning til arbejdsmarkedet har en sundhedsfremmende effekt – Hvilke muligheder er der for anvendelsen af virksomhedsrettet aktivering for personer.
Præsentation af resultaterne fra workshop 1 1. Workshop 1- hvad gjorde vi? Spor: Unge, uddannelse og beskæftigelse Tema 1 - Forebyggelse og sammenhæng.
Helhedsorienteret indsats Møde i økonomiudvalget 8. februar 2016.
Resultater fra: Diskriminationsundersøgelsen blandt mennesker med psykisk sygdom Som et led i EN AF OS kampagnen er der gennemført en undersøgelse af oplevet.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Netværk for teamledere på sygedagpengeområdet.
Kontaktgruppe-seminar D. 29. oktober 2008 Golfhotellet, Viborg.
Hedensted 1 Fastholdelse via tidlig virksomhedsrettet indsats Hedensted Ålborg den 18. september – opstartsseminar om sygedagpengereformen.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Netværksmøde for Teamledere aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere Onsdag den 10. september 2014.
Afklaring af arbejdsevnen/ arbejdsprøvning
Mødet med de unge Erfaringer med at inkludere unge med skizofreni og skizotypi på arbejdsmarkedet. Er der plads på arbejdsmarkedet til unge med psykisk.
Styrket indsats på virksomheden  Samtale inden 4 ugers fravær og information til kommunen (2010)  Fastholdelsesplan ved fravær over 8 uger, planen indgår.
Evaluering i Rådgivningen resultater samt tiltag.
Helbredelse og beskæftigelse kan gå hånd i hånd. Tilbagevenden til arbejde under psykisk sygdom er både muligt og sundt -hvis det gøres rigtigt.
Frederikssund kommune Sagsflow mellem a-dagpenge og sygedagpenge v/Kirsten Edske og Jens Leerbeck.
Beskæftigelsesregion Syddanmark, Karl Schmidt Sygefravær Dialogmøde, d. 13. november 2008, oplæg v. Karl Schmidt, Beskæftigelsesregion Syddanmark.
Fokus i beskæftigelsespolitikken  Aktivlinie (særlig i krise tid)  Indsats og rettidighed  Målretning  HIG  Aktivering på virksomheder  Udfordringer.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Beskæftigelsespolitisk konference den 5. maj 2014 ”Udfordringer og målsætninger for beskæftigelsesindsatsen.
Lær at tackle job og sygdom Lea Hegaard chefkonsulent, Komiteen for Sundhedsoplysning Malene Norborg senior projektkoordinator, Komiteen for Sundhedsoplysning.
Mentale helbredsproblemer - førtidspension eller tilbagevenden til arbejde? Vilhelm Borg seniorforsker NFA 2010 Oplæg Beskæftigelsesråd Hovedstad.
Forskningsoverlæge, ph.d. Lene Falgaard Eplov
Tema 1: Introduktion samt stress og sårbarhed Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Orientering fra kontoret Job og Fastholdelse AM-udvalg den 6
Psykoedukation skizofreni
Praktik kombineret med ordinære timer
BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONS FORVALTNINGEN
Planens 4 hovedelementer 1. Et godt arbejdsmiljø kan være med til at
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Flere gode år på arbejdsmarkedet
FINN AMBY Underviser og forsker ved VIA University College, Aarhus.
Præsentationens transcript:

Lær at tackle job og sygdom Seminar Nicolaj Holm Faber chefkonsulent Komiteen for Sundhedsoplysning Lea Hegaard chefkonsulent Komiteen for Sundhedsoplysning ”Det gælder om, at vi får borgeren til at kæmpe for at blive raskmeldt og ikke kæmpe for at bevise, at de er syge, som systemet ofte kan komme til at lægge op til” Kommunal koordinator

Program 1.Om Lær at tackle job og sygdom 2.Kursets ophav 3.Form, indhold, målgruppe 4.Undervisningstilgange 5.Smagsprøve – en aktivitet fra kurset 6.Erfaringer fra pilotafprøvning 7.Hvad får kommunen i projektperioden

Lær at tackle job og sygdom Formål med tiltaget: At styrke den kommunale indsats for sygedagpengemodtagere med langvarige lidelser Initieret af: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Ministeriet for Sundhed og forebyggelse Finansieret af: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Tidsplan: Pilottest: Afviklet i 2013 i 3 kommuner. Evalueringsrapport udkom marts Opstart: Kommuner kan gratis komme i gang efter sommerferien Evaluering: Skal skabe viden om effekter på beskæftigelse og sundhed. Gennemføres af Aarhus Universitet og SFI. Randomiseret, kontrolleret design.

Hvad siger loven? Den nye sygedagpengelov § 13 c. stk. 6 fastslår, at: ”Sygemeldte, der er visiteret til kategori 2, har ret til et kursus i mestring af følger af sygdom i forhold til at fastholde et arbejde” Lov nr. 194 af 11. juni 2014 om ændring af lov om sygedagepenge.

Mere end danskere har gennemført et kursus Danmark Region Hovedstaden og Sjælland

Om kurset Formål: Styrke borgerens mestring af sygdom og symptomer, tilbagevenden til arbejde og fastholdelse af arbejde Målgruppe: Borgere der er sygemeldte fra job, modtager sygedagpenge og har langvarig lidelse Undervisere: Borgere, der selv har erfaring med at arbejde trods langvarig sygdom – fungerer som positive rollemodeller. Form: 6 moduler af 2,5 time – 1 gang om ugen i 6 uger Frivilligt tilbud: Deltagelse må ikke få konsekvenser for ydelser Udbydes: I et samarbejde mellem sundheds- og beskæftigelsesområdet (anbefaling – ikke et krav)

Inklusionskriterier Kurset er for borgere der 1. modtager sygedagpenge 2. er sygemeldt fra job 3. har været sygemeldt i maksimum 16 uger 4. vurderes til at falde under kategori 2 eller kategori 3 5. deltager frivilligt 6. er over 18 år 7. taler og forstår dansk 8. har en erkendelse af at have et langvarigt helbredsproblem 9. ønsker at arbejde med sin sygdom/tilstand i forbindelse med sin jobsituation

Lær at tackle job og sygdom Sygdom Muskel- spændinger Nedtrykthed/ tristhed Sorg/tabTræthed Psykisk/ fysisk smerte Åndenød Stress/angst Social isolation Onde cirkler

Kursets indhold En ny arbejdsidentitet En aktiv indsats og dialog med arbejdsgiver, jobcenter og kollegaer Håndtering af stress Håndtering af symptomer som smerte, træthed og nedtrykthed Kommunikation med familie og venner At bruge sit netværk At sætte mål – og nå dem Problemløsning Pacing – balance mellem aktivitet og hvile. Fysisk aktivitet og sund kost

Smagsprøve Eksempel på en aktivitet: ”At bryde symptomcirklen”

Kursets røde tråd At lave handleplaner At træffe beslutninger At løse problemer Tankens kraft Fysisk aktivitet Kommunikation Balance mellem aktivitet og hvile stresshåndtering Håndtering af symptomer

Erfaringer fra pilottest Deltagerne oplever forbedringer: 2/3: Håndtering af symptomer Bedre rustet til at tale med en arbejdsgiver Mere fysisk aktive Arbejde med problemløsning At træffe beslutninger At sætte sig mål og nå dem (handleplaner) Pacing (balance mellem aktivitet og hvile) Brug af kognitive teknikker 1/3: Føler sig bedre i stand til at klare et arbejde på trods af sygdom Brug af netværk Kommunikerer bedre med familie/venner Mere opmærksom på kompetencer

Erfaringer fra pilottest Tilfredshed: Alle eller næsten alle deltagere stiller sig positivt i forhold til: Kursets indhold Kursets relevans Instruktørernes undervisning og håndtering af diskussioner Dialogen med medkursister Derudover oplever alle eller næsten alle, at kurset var brugbart, og at det var en fordel at instruktørerne selv lever med en langvarig lidelse.

Erfaringer fra pilottest Kurset kan godt udbydes på tværs af sundhed og beskæftigelse: Borgeren rekrutteres i jobcentret og sundhed koordinerer kurser Samarbejdet mellem job og sundhed fungerer godt – opgaven er overskuelig men medarbejderne i jobcenter skal klædes godt på til rekrutteringen Borgeren rekrutteres ved 1. og 2. samtale i jobcentret: - Info om tilbuddet - Folder - Anvises til at kontakte koordinator på sundhedsområdet På sigt skal andre grupper kunne deltage fx flexjobbere, sygemeldte fra ledighed mv.

Effektevaluering  Aarhus Universitet og SFI ultimo 2016  Randomiseret kontrolleret studie (RCT)  Helbredsstatus  Sundhedsadfærd  Mestring af tilbagevenden til arbejde  Self-efficacy  Tilbagevenden til job  Baselinemåling  Lige efter kurset  6 mdr. efter kurset  Efter 1 år (tilknytning til arbejdsmarkedet)

Rettigheder og forpligtelser Kommunen får gratis: Rådgivning om opstart og samarbejde mellem job og sundhed Undervisningsmateriale Uddannelse af koordinator og instruktører Forløb for medarbejdere i sygedagpengeteam PR-materiale Kommunen skal: Deltage i evalueringen med de 2 første hold (inden medio 2015).

Følg vores kurser på

Tak for ordet…