ESCO – et samarbejde til gensidig fordel EnergiMidt.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Vi har et rigtig godt tilbud så konverter til fjernvarme nu.
Advertisements

Egedals byudviklingsområder skal være eftertragtede for deres fokus på klima, energi og sundhed – kombineret med spændende arkitektur, inviterende byrum.
Brødrene Dahl samarbejdspartner med Jysk Klima Center
Projektarbejde – fra en positiv indgangsvinkel
VEJLEDNING… … til brug af præsentationen:
”MODEL SØPASSAGEN” - En model til hvordan også INDSÆT FORENINGSNAVN HER kan blive et CO2-neutralt sted Denne præsentation er tiltænkt initiativtagere.
Samarbejde med eller uden Service Level Agreement (SLA)
Forpligtende samarbejde om kvalitet og fællesskab
Danmarks første CO 2 neutrale skole Projektudkast #4, februar 2009.
Vedvarende energi til husstande
Energiledelse Energiledelse betyder, at virksomheden gennemfører en systematisk, løbende indsats for at bruge energien bedre og derigennem øge virksomhedens.
Rådgiverseminar Schneider Electric Danmark A/S 1 Den globale specialist i energiovervågning video – inspiration - produkter.
ESCO Energy Service COmpany
Velkommen til Generalforsamling i SAK 77 Tirsdag d Svømmecenter Nordvest.
Bedste praksis i vandplanarbejdet Irene Wiborg Projektchef Det siger EU – Guideline nr. 8 om involvering.
Energioptimering af boliger
Energibesparelser i offentlige bygninger
Projektlederens rolle(r)
”MODEL SØPASSAGEN” - En model til hvordan også INDSÆT FORENINGSNAVN HER kan blive et CO2-neutralt sted.
WorldIQ A/S - Technology Briefing
Mandag 3. marts januar Borgmester Jannich Petersen, V Udbud og partnerskaber i Gribskov Kommune.
Ledelse af den energioptimerede byggeproces giver et stort potentiale for at sikre bedre bygninger og bedre økonomi i alle faser af bygningens levetid.
Problemer eller udfordringer.
Konkurrenceudsættelse – organisering, produktivitet, effekt FOPS arrangement , v. Henning Nilausen Indlægget kommer ind.
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
1 Procesoperatøruddannelsen INNOVATION – Hvad er det ? OECD definerer innovation som implementeringen af et nyt eller væsentligt forbedret.
Blank Light grey NCC, Teknik 1 Definition på ESCO Energy Service Company ESCO - en forretningsmodel, hvor forbedringer og investeringer i ejendommen.
Udlejningsejendommenes energiforbrug 9. november 2009 Hvordan kan klimaskærmen optimeres? Lars D. Christoffersen
Fronthouse workshop 8: Derfor skaber forsøgsprojekter fremtidssikrede renoveringer NCC. 16. Juni 2011 Søren Terkildsen, Ph.d-studerende, BYG:DTU.
Se.dk/bigblue 1 SE Big Blue Fordi energireduktion skaber værdi og synergi.
E-handel og FM Program: Kl Introduktion
Logo Overordnede betragtninger om OPP -Og konkrete projekter i København v/Karen Mosbech ”OPP i virkeligheden” DFM Konference KØBENHAVNS KOMMUNE.
5 år med ESCO- hvad er erfaringerne og alternativerne? Jesper Ole Jensen, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet Susanne Balslev Nielsen,
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
Temamøde 3: Energirigtig adfærd, energieffektive indkøb og bygninger
ESCO – en guidet rundtur Jesper Ole Jensen, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet Energiforum Danmark – Fyn, 27.september 2012.
Vision og Strategi for Forslag Vision og Strategi for Vision og indsatser i strategi.
Miljøtilsyn og erhvervsservice i Albertslund v/ Birgitte Larsen.
GYMNASIEFÆLLESSKABET Byggeprojekter GYMNASIEFÆLLESSKABET Gymnasiefællesskabet – historik og formål Historik GF er et barn af kommunalreformen.
Energirigtig bygningsrenovering - hvad venter vi på ! Seminar 20. marts 2007 Det Økonomiske Råd Poul Pedersen Bygningsingeniør Beskikket Bygningssagkyndig.
Side danskenergi Vicedirektør Anders Stouge ESCOmmuner Konference, Hindsgavl 2011 Vicedirektør Anders Stouge
IDEBESKRIVELSER a)Udviklingskraft i lokalområderne B) Inspirationsseminar om lokal udvikling - tilbud til lokalområderne om procesbistand til ‘hvidbøger’
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
ENERGIRENOVERING – VEJEN TIL BÆREDYGTIGHED OG VÆRDISKABELSE I BYGGERIET VEDVARENDE ENERGIMESSE 2.JUNI 2016 I BJERRINGBRO IDRÆTSPARK SENIORFORSKER OLE MICHAEL.
Mørdrupskolens ønsker til ”de 122 millioner” Udredning vedr. folkeskolen (forbedring af læringsmiljøet på folkeskoleområdet). I forbindelse med vedtagelsen.
Klimatilpasning på veje i GF Odin og GF Hejmdal Privat klimatilpasning 21. januar 2016.
Mogens Michael Møller og Christina Melvang MiljøForum Fyn Middelfart d. 18. april 2016 Energiscreening af over 100 SMV’er – hvad har vi lært?
Projekt betalingsmodel Formålet med projektet: Projektet har til formål at etablere en betalingsmodel, der kan afløse de nuværende positive budgetreguleringer.
ESCO erfaringer og tendenser Thore Aslak Forretningsudvikler Energy Solutions Schneider Electric Buildings Tlf:
El &Teknik 2012 Odense 9. maj 2012 John Larsen, Centerchef Center for Ejendomme og Intern Service Høje-Taastrup Kommune.
KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen KØBENHAVNS EJENDOMME Bygherreperspektiver på indkøb af ventilationsløsninger v/ Gyrithe Saltorp.
Kan det betale sig? Michael Høj-Larsen Energiservice Fyn A/S Ejet af energiselskaber
Først: Uddannelsesspecifikt fag Senere: Grundforløbsprøve Kontor, Handel eller Detail.
Projekt betalingsmodel Formålet med projektet: Projektet har til formål at etablere en betalingsmodel, der kan afløse de nuværende positive budgetreguleringer.
Tilskud til partnerskaber Informationsmøde 19. september 2016 Renato Ezban Energistyrelsen.
Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark
Energieffektive og Intelligente Bygninger –
Stramning i VO Lovforslag L200 fremsat 11. juni 2014
SUF - gevinstrealisering
(s. 1) Præcise udbud giver bedre tilbud og færre konflikter
2. Metode – indhold i kompendium
KONCERNSERVICE STRATEGI 2020
OPP som effektiv samarbejdsform!
Orientering omkring Budget
Del 2 - Synliggørelse af hvordan vi hver især bidrager til løsningen af kerneopgaven. Til proceslederen: Inden du gennemfører processen med medarbejderne,
TORSDAG DEN 7. DECEMBER 2017 KL
DENNE SLIDE SLETTES – GOD ARBEJDSLYST!
Tilslutningspligt via lokalplan eller projektforslag
Målopfølgning – Klima- og Bæredygtighedsudvalget
Brugernes praksis – betyder det noget for indeklimaet?
Præsentationens transcript:

ESCO – et samarbejde til gensidig fordel EnergiMidt

ENERGIMIDT TAGER AKTIV DEL I UDVIKLINGEN AF FREMTIDENS ENERGI- OG KOMMUNIKATIONSSAMFUND EnergiMidt er i dag en moderne energi- og bredbåndsvirksomhed. Vi har rødder i det midtjyske område og forsyner elkunder og godt fiberkunder. Vi er Danmarks største solcelleudbyder og har siden 1993 arbejdet med solenergi overalt i Danmark. Energibesparelser er et kompetenceområde og vi arbejder med energimærkning, energirenovering og rådgivning om energioptimering og besparelser i Danmark og udlandet. Peter Kristensen CSO og direktør for EnergiMidt Handel A/S Tlf:

ESCO I DANMARK Kan man kalde en spade for en spade?  I begrebet Energi Service Company (ESCO) er idéen, at : – ESCO finder besparelserne – ESCO finansierer besparelserne – ESCO renoverer, vedligeholder og drifter på baggrund af en stillet garanti  I Danmark er ESCO begrebet noget bredere idet ESCO, hvad kommuner og boligforeninger angår, sjældent finansierer løsningen  ESCO begrebet dækker oftest alene over den stillede garanti og den efterfølgende implementering  Alt andet udfordres - inklusiv garantiperiode, drift og vedligehold  Lad os blot kalde det ESCO, men vi skal have opmærksomheden henledt på, at det dækker meget mere end den oprindelige grundform

ESCO I ENERGIMIDT HOLISTISK INDGANGSVINKEL Der skal spares penge – for det er gennem besparelsen der bliver råd til at foretage investeringen. Vi finder i fællesskab den bedste finansieringsform Der skal spares CO2 – CO2 er den miljømæssige grund til ønsket om at spare på energien. Skal tænkes i et bredt perspektiv Den glade smiley – udtrykker, at det vi gør også har en positiv effekt på de mennesker, der bruger bygningerne. Vi skal have bedre bygninger ud af projekterne

DET BALANCEREDE ESCO PROJEKT IKKE LÆNGERE TIDEN AT PLUKKE DE LAVTHÆNGENDE FRUGTER Den vigtige grundtanke bag ESCO er, at den gennemgribende energirenovering af ejendommene sker ved at lade projekter med kort tilbagebetalingstid betale for projekter med lang tilbagebetalingstid. En bygningsejer vil, set i forhold til bygningens samlede levetid, få større økonomisk udbytte ved at anlægge et langt tidsperspektiv. Der er ingen gylden regel på området, men vi anbefaler, at der som minimum arbejdes med et tidsperspektiv på 10 år – i forbindelse med renovering gerne op til 20 år Kun ved at anlægge det lange tidsperspektiv kan der opnås et godt miks af Tekniske installationer, Klimaskærmsforbedringer og Vedvarende energiinstallationer

ESCO VERSION 2.0 FRITVALGSORDNING INDENFOR FASTE RAMMER  ESCO er et partnerskab og skal defineres som sådan:  Vi lægger vægt på at tilpasse samarbejdet i forhold til den enkelte kommunes behov og forudsætninger.  Som energiselskab har vi ingen dagsorden, hvad projektering, implementering og drift angår  Der skal være enighed om garanti og baseline, men derudover kan en fritvalgsordning etableres Lokal arbejdskraft Valg af energistyring og energiledelse Uddannelse og kompetenceløft Splitprojekter, der kan opgradere renovering til energirenovering Brugeradfærd M.v.

DET GODE SAMARBEJDE ESCO ER IKKE BARE EN UNDERSKRIFT – DET ER ET VALG DER FORPLIGTER Der er 4 væsentlige kompetencer som ESCO leverandøren skal sikre er til stede før et projekt kan løses til glæde for kunden. Første kompetence er evnen til at kunne lave en tilbundsgående energianalyse og det kræver masser af erfaring og stor indsigt på tværs af energiområderne el, vand og varme – Kunden spiller ind med adgang til bygninger, adgang til servicepersonale og projektgruppedeltagelse Anden væsentlige kompetence er projektering, hvor det sparekatalog, der udarbejdes i forbindelse med energianalysen skal omsættes til projekter, der kan gennemføres så besparelsen opnås – Økonomi, teknik, administration og alle, der er med i den langsigtede planlægning skal i spil Herefter skal der monteres, installeres og udskiftes. Det sker i samarbejde med underleverandører – Koordinering skal ske i samarbejde med kunden Den sidste væsentlige kompetence er evnen til at sikre driften og få vedligeholdelsen sat i system. Det tror vi bedst kan ske ved at få uddannet, motiveret og adfærdsreguleret alle dem som enten skal sikre, at driften kører på skinner eller bruger bygningerne – Her skal servicepersonale, teknisk afdeling, undervisere, planlæggere og alle der kan have glæde af projekterne involveres

ESCO på Regionshospitalet i Silkeborg HANDLINGSPLAN FOR PROJEKTET Energimidt vandt ESCO udbuddet i september 2011 Analysefasen startede ultimo 2011 og er afsluttet primo marts energibesparelsen er ca. 25% om året Projektering er en løbende proces idet nogle tiltag er igangsat i analysefasen Installation og montering – ca. 18 måneder fra beslutning. Driftsfasen med garantistillelse vil vare et sted mellem 5 – 12 år. Dialog og partnerskab er forudsætninger for succes Kritiske driftsforhold Stram og præcis planlægning med fleksibilitet Sikring af kritiske indeklimaforhold Løbende dialog om inddragelse af øvrige renoveringsarbejder i projektet

ENERGIRENOVERING AF GADEBELYSNINGEN I MIDDELFART KOMMUNE DANMARKS FØRSTE ESCO-SAMARBEJDE PÅ GADELYS

UDELYS I ENERGIMIDT HANDLINGSPLAN FOR ESCO MIDDELFART  Totalløsning med fokus på langsigtet holdbarhed og gensidig økonomisk gevinst  Hurtig opnåelig gevinst med 35% energibesparelse.  Forventninger til signifikant forøgelse af energibesparelse senere i kontraktperioden  Deling af gevinst ved yderligere besparelsestiltag  Handlingsplan for udelys er indarbejdet i kommunens masterplan og lokalplaner.  Løbende dialog om valg af løsninger og årlige reviews af markedsudvikling, således at valgte løsninger er afstemt med fremtidens udfordringer  Optimering af samlet levetidsomkostning og performance (30 år)  Løbende renovering af saneringsmodne anlæg og storskala investeringer i nye anlæg foretages når teknologien er kendt og risikoprofilen afstemt.  Anvendelse af BAT (Best Available Technique) og TCO (Total Cost of Ownership) model som udgangspunkt for investeringer.