Sikkerhedskrav til lægemiddelemballage 1)Velkomst - overordnet orientering om nye krav til begrænsning af forfalskede lægemidler 2)Gennemgang af sikkerhedskrav.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Talsmandsseminar september 2010
Advertisements

Oplæg om den nye offentlighedslov – set fra ombudsmandens stol v/Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen Seminar, Kammeradvokaten, 20. november 2013.
EMIR Den videre proces Anna Lærke Kraft, BØRS.
Ændring af konkurrenceloven m.v maj 2007 Kontorchef Peter Langkjær Konkurrencestyrelsen.
1 3. liberaliseringspakke - Baggrund, indhold og ENTSO 3. liberaliseringspakke Baggrund, indhold og ENTSO Lene Egeberg-Gjelstrup International rådgiver,
Ikrafttræden 1. juli 2010 Klager, der er indbragt for KLFU inden den 1. juli 2010, færdigbehandles efter de hidtil gældende regler. KLFU er obligatorisk.
HACCP Comenius Skoleudviklingsprojekt
Ændring af arbejdsmiljøloven
Leveranceforhold - og lidt om generisk ordination ALKE-møde den 19. maj 2006 Hotel Munkebjerg.
Opstartsmøde fase 2: Implementering og etablering af miljøerne
Digital post på Virk.dk Siden 2010 I dag ca brugere
Unionsborgerskabet og retten til fri bevægelighed for personer
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FAGLIGHED I EN OMSKIFTELIG HVERDAG.
Hvordan påvirker NemKonto din hverdag…?. NemKonto, hvornår?
1 Ny dual-use forordning ERFA-møde 10. september 2008 Kt. chef Stig Uffe Pedersen.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Samarbejdet i et fremtidsperspektiv Hvolris Jernalderlandsby Den 17. september 2009.
Dyrevelfærd i EU-kontekst
Status på implementering af EU lovgivning for søer i Østeuropa v. Chefkonsulent Per Knudsen LRØ 8. Januar 2010.
Overdosering med blodtryksmedicin i forbindelse med dosisdispensering
”Social dumping” indenfor luftfart Keld Ludvigsen Vicedirektør SOLA Konferencen 2014.
Efter konsensus. Det er spild af tid at gennemføre en selvevaluering uden at følge den op med klare forbedringsprojekter! Prioritering Alle forbedringsområderne.
Ændring af DATO: 1. Vælg ’Vis’ i topmenuen 2. Vælg ’Sidehoved og Sidefod’ 3. Skriv ønsket dato ind i datotekstfeltet med STORE BOGSTAVER 4. Tryk ’anvend.
Patentudløb Lægemiddelindustriens synspunkter IRFs forårsmøde Hindsgavl Fredag den 11. maj 2007 Jørgen Clausen, cand.oecon., Ph.d. Cheføkonom Lif, Lægemiddelindustriforeningen.
KLINIKPAKNING Annette Bested Toft, KLIFO© 2011.
IRF - møde Medicinforsøg med børn
Nyt fra KMS Direktør Jesper Jarmbæk. Miljøministeriet.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Status på vandplaner.
REACH-Implementeringsprojektet Status for implementeringen af REACH i Danmark Torben Nørlem, Miljøstyrelsen Kemikalier.
Hvorfor er Foderhygiejneforordningen så vigtig? Gorm Lunn PLANTEDIREKTORATET.
Bjørneklo bekæmpelse EnviNa 20. Februar 2015.
PLANTEDIREKTORATET Principper for Plantedirektoratets arbejde Morten Ejrnæs.
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Introduktion til konferencen “Håndhævelse af EU’s udbudsregler” Steen Treumer Professor, Det Juridiske Fakultet,
NATURA 2000 STATUS – foreløbige erfaringer fra planproces og idéfase Miljøcenter Ringkøbing v. Karen Thingsgaard.
Titeldias Logo blå Husk at vælge korrekt layout for hvert dias: Klik med højre musetast på dias i ruden til venstre i skærmbilledet og vælg ‘Layout’ –
Indberetning af medicinbivirkninger Praksis i Lægemiddelstyrelsen Doris I. Stenver, MPA Overlæge i Forbrugersikkerhed.
Inklusionsboliger Bolignetværksmøde den 24. februar 2016.
Generisk Ordination – EN GOD IDE? Annemarie Hellebek, Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
Digitaliseringsstyrelsen den 4. december 2012 Netværksmøde.
Nye arbejdsmiljøregler - fra sikkerhed til arbejdsmiljø august 2010.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Forside Status for lægemiddelindustriens arbejde med de nye sikkerhedskrav 29.august 2016 Konsulent Mikkel Møller Rasmussen, Lif.
BREF-DAGEN 2015 J. Henrik Lous 30. November 2015.
Nyregistrering og forespørgselsordning v. Rikke Rørby Graversen.
3-timersmøderne 2016 Initiativ * Konkrete uddannelsesinitiativer + dialog * Konkrete uddannelsesinitiativ er + dialog Årlig rapport 3-timersmødet Vision.
DATATILSYNENES ROLLE OG OPGAVER
En lille morgensang
Kort gennemgang – der kommer en nærmere beskrivelse på modul 3
Strukturreformen i Danmark
FOKUS OG FORENKLING – Apotekets lokale strategikort
Voksenansvar for anbragte børn og unge Undersøgelse af person eller opholdsrum og bevaring af effekter Private opholdssteder Åbne døgninstitutioner Delvis.
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Om udvalgets arbejde Dansk Forening for Markedsføringsret
MTV – speciallægekursus i samfundsmedicin
Ny husdyrregulering 2017 Konsekvenser for grundvandsbeskyttelsen
Betænkning nr Offentliggjort den 24. maj 2017
Arbejdsgruppemøde for Holmen
Kommuneplan Evaluering af kommuneplanprocessen
Thomas Senderovitz, direktør
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
Et erhvervsliv i vækst – udfordringer og muligheder
Refusionsreformen 12. november 2018.
Sikkerhedselementer på lægemidler
Dialogmøder om udbud af beskæftigelsestilbud i Københavns Kommune – aktivitetsparate uddannelses- / og kontanthjælpsmodtagere under 30 år 15. juni 2015,
Ompakning af Lægemidler
Proces for boligpolitik
Arbejdsmiljøledelse Status på Kronesmileyordningen og samarbejdet mellem AT og de certificerende organer 28. januar 2019 Kåre Appel Weng Sales and Marketing.
Ny fælles landbrugspolitik i EU efter 2020
Adresseprogrammet - styregruppemøde
Velfærdsteknologisk netværksmøde
Præsentationens transcript:

Sikkerhedskrav til lægemiddelemballage 1)Velkomst - overordnet orientering om nye krav til begrænsning af forfalskede lægemidler 2)Gennemgang af sikkerhedskrav til lægemidlers emballage Sikkerhedselementer på lægemidler Regulatorisk implementering 3)Spørgsmål til punkt 1 og 2 4)Status for lægemiddelindustriens arbejde med de nye sikkerhedskrav 5)Fælles spørgsmål og drøftelse

Proces for lovforslaget Lovproces Høringsfrist på fredag den 2. september. September-oktober: o Intern proces med tilpasninger fra høringssvar og lovteknisk gennemgang i Justitsministeriet o Regeringsprocedurer Forventet fremsættelse den 10. november.

Ikrafttrædelse Lovens ikrafttræden vil ske etapevis: De nye sikkerhedskrav skal gælde fra den 9. februar o På samme tidspunkt som den delegerede forordning skal anvendes. Frem til februar 2019 bemyndiges ministeriet og Lægemiddelstyrelsen til at fastsætte regler om den praktiske gennemførelse. Så hele emballagesystemet kan fungere fra februar 2019.

Baggrund Hvorfor indføres de nye sikkerhedskrav? På grund af stigende forekomst af forfalskede lægemidler - ifølge WHO omkring 1% af alle lægemidler – måske flere. Herhjemme er enkelte forfalskninger trukket tilbage fra den legale forsyningskæde. Alvorlig sundhedstrussel? Ja – forfalskninger kan være farlige. Fx mangle vigtige aktivstoffer.

Global indsats mod forfalsket medicin WHO – indsatsen har høj prioritet Europarådet – vedtog Medicrime-konventionen i o Første internationale konvention, der kriminaliserer produktion og salg af forfalsket medicin o Etablerer rammer for nationalt og internationalt samarbejde på tværs af myndigheder. EU-direktiv fra 2011 til forhindring af forfalsket medicin i den lovlige forsyningskæde. o Her kom nye krav – bl.a. til fremstilling, indførsel og onlineforhandling af medicin o Her kom også pligt til at underrette myndighederne ved mistanke om forfalskninger.

Dansk indsats mod forfalsket medicin Direktivet om forfalskede lægemidler gennemføres gradvist i dansk ret – efterhånden som Kommissionen skaber grundlag for det. o Hovedparten af direktivet blev gennemført ved ændringer af lægemiddelloven i o I 2014 blev indført kontrol af lægemidler i transit. o Krav i direktivet til lægemiddelemballage har ventet på Kommissionens delegerede forordning om sikkerhedselementer.

Forordning 2016/161 om sikkerhedselementer på lægemidlers emballage Forordningen om sikkerhedskrav til lægemiddelemballage blev offentliggjort den 9. februar i år. Den skal anvendes efter 3 år. o Det vil sige fra den 9. februar 2019 – som jeg sagde før. To betydelige ændringer, der fungerer som bevis for, at et lægemiddel ikke er forfalsket: 1)En unik 2D-stregkode til kontrol af ægtheden med tilknyttet datalagring 2)En sikring på hver pakning, der viser, at den ikke har været åbnet.

Virksomhedernes ansvar Forordningen overlader det til lægemiddelindustrien at sørge for den praktiske gennemførelse af sikkerhedskravene. o Fx skal fremstillere og indehavere af markedsføringstilladelser etablere juridiske enheder til at oprette og forvalte datalagringen. Lægemiddelstyrelsen vil redegøre nærmere for de to ordninger Lif vil orientere om arbejdet med datalagringssystemet

Fortsat og styrket indsats mod forfalskede lægemidler Med forordningen og en vedtagelse af lovforslaget får vi klare retlige rammer for de fremtidige ekstra sikkerhedskrav. Fælles ansvar for virksomheder, brancheorganisationer, apoteker, andre salgssteder, myndigheder og borgere at værne om lægemiddelsikkerheden