Argumentation Toulmins model. Hvad er argumentation? At argumentere er at komme med begrundede synspunkter. Det vil sige: man indtager et synspunkt og.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Argumentationslære Henriette Lungholt
Advertisements

Henriette Lungholt marts 2010 Argumentationslære.
Argumentationslære Henriette Lungholt
Henriette Lungholt Uge Argumentationslære.
Argumentationsteknik
Formidling 22. Oktober 2007.
Medierne og den politiske kommunikation
Skriftlig progression Italiensk FIP. Disposition Skriftlighed og respons Progression Feedback-former (feed up, feed back og feed forward) Karakterer Værktøjskasse.
Argumentation Toulmins model. Hvad er argumentation? At argumentere er at komme med begrundede synspunkter. Det vil sige: man indtager et synspunkt og.
Verdensbilleder i renæssancen AT5 Argumentation - metode og teori.
Skriv tekster, der fænger – 7 tips der toptuner din rapport Rikke Dinnetz
SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 2: Toulmins argumentationsmodel.
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
Hvad er jeres kerneopgaver? Institutionen? Hvordan oplever du, at kerneopgaven i din organisation har ændret sig de sidste 5 år – og hvordan vil den forandres.
Powerpoint Jeopardy Argument Argument og appel Appelformer
SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 4: Toulmins udvidede argumentationsmodel.
Argumentation Hvad er det?. Er dette argumentation? Argument clinic: 6tDOqd-Z3U.
1 Projektopgaven 8. årgang. 2 Projektopgavens vej 1.Overordnet emne er xxxx 2.Brainstorm over delemner. 3Gruppedannelse omkring delemner 4Problemformulering/opstilling.
Kronik EKSAMENSGENRE I SKRIFTLIG DANSK. Genren kronik  Læs om genren her: Se også.
Argumentationsanalyse Appelformerne: Logos, ethos & pathos Appelformerne: Logos, ethos & pathos.
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light SCHOOL OF BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES AARHUS UNIVERSITET VEJLEDER, AC-FULDMÆGTIG16. AUGUST 2016 MARIE.
Argumentation - metode og teori Af Bodil Haue-Pedersen, lærer på Espergærde Gymnasium og HF, Gengivet på dansksiderne.dk, 2016.
Lægedage En praktiserende læge til alle danskere!.
Hvem er jeg? Indlægsholderen præsenterer sig selv og kører bordet rundt.
Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Topskattelettelser
Forslag fra arbejdsgrupperne
Er samarbejde med virksomheder og universiteter afgørende for at sikre interessen og relevansen i gymnasiets undervisning? Anvendelsesorientering i de.
Fordybelse i et projekt
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Læseløft Syd og ”Den sproglige Dimension”
Forebyg arbejdsulykker - to værktøjer til den grafiske branche
Lektion 1A Formålet med denne lektion er at give eleverne et billede af Netwerk for at forberede dem på forløbet og på, hvor lang tid det varer, samt at.
Velkommen.
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Arbejdsmiljørundering /tjeklister
VVS-møde 2012 Aftræk Efter GR-A skal HMN som myndighed forhåndsgodkende vandret aftræk i kæde-, række- og dobbelthuse. Tidligere brug og placering.
45. Konflikthåndtering Indhold: Man får redskaber til at tackle konflikter med forældre på kanten, i en anerkende og nedtrappende facon. Du vil lære,
Skriv ansøgning 10 gode råd.
Konflikttrappen 5. Fjendebilleder opstår Opsplitning i ”dem” og ”os”
Statistik, bøder m.m..
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Køreteknik.
Statistik, bøder m.m..
- Fælles forståelse af kerneopgaven
En forhandling – to vindere
Kommunikation - trykstil
Styrk foreningen Fællesskab og samarbejde
Personlighed og Kompetencer
Lektion 1B Formålet med denne lektion er at gøre eleverne opmærksomme på, at et stærkt fællesskab i klassen/på skolen handler om det gode kollegaskab.
Anvendt Statistik Lektion 4
Skal kød hvile inden udskæring?
Placering, orientering og tegngivning
Hvad er vigtigt for dig? Onsdag den 6. juni stiller sundhedsprofessionelle dette spørgsmål til patienter, beboere, klienter, brugere og borgere Den.
Demokrati og medborgerskab
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Om feedback til terapeutisk arbejde på SEOP
Hvordan kommer vi ind ad døren?
Informationssøgning og referencer
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
- En genre som alle andre
Skrivedag 3: Fra skriftlig opgave til mundtligt oplæg
Det hele begyndte i de dage, hvor disse rapporter udkom fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker
Kompetencespillet Dialog om behovet for udvikling af kompetencer til fremtidens digitale arbejdsliv Velkommen til……. Fortæl hvem der er kommet med ideen.
Tryg sjove og brugbare løsninger . Vi har brug for jeres hjælp til
Informationssøgning og referencer
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

Argumentation Toulmins model

Hvad er argumentation? At argumentere er at komme med begrundede synspunkter. Det vil sige: man indtager et synspunkt og giver en begrundelse

Hvorfor argumentation? Forudsætningen for argumentation er tvivl eller uenighed. Der er ingen grund til at argumentere for noget, alle er enige om. Argumentationens formål er at overvinde tvivlen eller uenigheden og opnå tilslutning til et synspunkt.

I hvilke af disse eksempler er der tale om argumentation? 1. Du skal tage opvasken 2. Du skal tage opvasken i dag, fordi Lise gjorde det i går 3. Anders: Jeg er bange for, at Søren dumper til eksamen 4. Lise: Det er jeg også 5. Søren dumper til eksamen, da han ikke har læst sine lektier 6. Fordi kvindelige politikere er bedst

Toulmins argumentationsmodel Grundmodel: 1.Påstand (P) 2.Begrundelse (belæg) (B) 3.Hjemmel (H) – danner bro mellem P og B (…idet jeg antager at…..) Fx: P: Amerikanerne var på månen i 1969 B: Den amerikanske præsident har sagt det H: (…idet jeg antaget at) Præsidentudsagn er pålidelige

Opgave Prøv to og to at konstruere et argument, som rummer påstand, begrundelse og hjemmel P: B: H:

Toulmins argumentationsmodel Udvidet model: 1.Påstand (P) 2.Begrundelse (belæg) (B) 3.Hjemmel (H) – danner bro mellem P og B 4.Styrkemarkør (S) – hvor sikker er påstanden? 5.Forbehold (F) (Gendrivelse)– i hvilke tilfælde gælder P ikke? 6.Rygdækning (R) – hvilke holdepunkter er der for hjemmelen?

Eksempel P: Det er en god ide at få vinterdæk B: Så undgår du at køre i grøften i snevejr H:Vinterdæk forbedrer sikkerheden S: Det er helt sikkert (forstærkende)en god ide F: Med mindre, man kører stærkere pga. falsk tryghed R: Statistikker viser, at bilister med vinterdæk har færre uheld.

Begrundelse Så undgår du at køre i grøften i snevejr Påstand Det er en god ide at få vinterdæk Hjemmel Vinterdæk forbedrer sikkerheden Forbehold Med mindre man kører stærkere pga. falsk tryghed Rygdækning Det viser statistikker Styrkemarkør Det er helt sikkert (forstærkende)en god ide

Opgave Prøv at tilføje: Styrkemarkør, forbehold og rygdækning til jeres argument.

Gendrivelse Gendrivelse handler om at foregribe eventuelle modargumenter. Det kan ske ved: At man forsvarer egne argumenter ved at tage forbehold : ”med mindre at..” At man angriber modstanderens argumenter og diskuterer dem på egne præmisser: ” nogen synes måske…. men det er jeg ikke enig i”

Argumenttyper Generaliseringer ( ex. Unge mænd kører alt for stærkt ) Autoritetsargumentet ( ex. Trafikministeren mener, at bøderne skal sættes op. ) Ad hominem-argumentet ( men trafikministeren er bare interesseret i flere penge til statskassen ) Banaliteter- ( Det er et problem, at så mange unge mænd kommer til skade i trafikken ) Hvor gode er disse argumenttyper??

Argumentation gennem ordvalg Ofte sker der en indirekte argumentation gennem ordvalget – ved brug af værdiladede ord. Fx: Jeg synes, at motorbøller skal have inddraget kørekortet

Uredelig argumentation Når afsenderen forsøger at vinde modtagerens tilslutning vha. løgn, fortielse eller fordrejning. Fordrejning består i, at afsenderen manipulerer med proportion eller relevans – fx gennem: Overdrivelse Forenkling (et komplekst spørgsmål gøres til et enten-eller) Syndebuk-argumentation (man klarer komplekse samfundsproblemer ved at lægge fx en person, en samfundsgruppe en institution eller et fænomen for had)