1 Lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet Fokus på kriteriet handicap ved ansættelse Maj 2011.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
HR-dagen 2012 DOK. NR / S. NR.5779 Medarbejdere og Forskelsbehandling “Do’s and don’t’s”
Advertisements

EU-Domstolens dom af 11. april 2013 i de forenede sager C-335/11 og C-337/11 Hvad mente EU-Domstolen så om handicapbegrebet og de andre spørgsmål?
Retssikkerhedskonference 8. november 2011 i Landstingssalen.
Oplæg om DUKH, retssikkerhed, merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste Immun Deffekt Foreningen 4. juli 2014 Socialfaglig konsulenter Beth Astrup og Mette.
HANDLING OG PLAN1 Udkast til bekendtgørelse om nedsættelse af midlertidige bestyrelser til forberedelse af erhvervsskolernes overgang til selveje.
Arbejdsmiljø Lovgrundlag: Lov om arbejdsmiljø i Grønland Lovbekendtgørelse nr 1048 af 26 oktober 2005 og Lov nr 1382 af 23. december 2012 Samt tilhørende.
Fastholdelse af sygemeldte medarbejdere Rimelige tilpasninger for at afhjælpe funktionsbegrænsning.
Nedrivning af bevaringsværdige og fredede bygninger Lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.
Metodebeskrivelse Den Røde Tråd 1 Udgangspunktet for sagsbehandleren: Sagsbehandleren skal hjælpe sygemeldte borgere tilbage i arbejde, a-kasse eller uddannelse.
LUP, personalejura ved Henriette Kiersgaard, PLA Personalejura LUP.
Socialtilsyn Midt SL februar Socialtilsyn Midt – hvorfor er vi her? Vi gør en forskel for de mest udsatte borgere i Danmark! Vi garanterer, at der.
Sænk fraværet i samarbejde med Jobcenteret Udviklingschef Ib Thieme Rasmussen, Jobcenter Odense.
Personalejura 2. del Afskedigelser Førlederkursus Brogaarden, d. 17. april 2012 Specialkonsulent Hanne Lautrup
Lederkursus December Sagsbehandlerloven Landstingslov nr 8/1994 om sagsbehandling i den offentlige forvaltning.
Afklaring af arbejdsevnen/arbejdsprøvning set med juridiske briller 1 Seminar den 22. marts 2012 Statsforvaltningen Hovedstaden.
Implementering af udrednings- og rehabiliteringsforløb Lars Gregersen 13. november 2015.
Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Sociale Forhold og Beskæftigelse Når de unge er psykisk syge Det regionale beskæftigelsesråd 4. april 2011 v/ Niels Schwartz,
Sene aborter i Danmark Jannie Dalby Salvig Medlem af abortankenævnet.
Certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner Rikke Holgersen.
Emner: Store barrierer og lille erhvervsevne hvordan håndterer vi de situationer? Personlig assistance og fleksjob Hjælpemidler. LAB/SEL. - ligheder.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temamøde om underretninger.
Målgrupper for ressourceforløb Beskæftigelsesregion Midtjylland 13. juni 2014.
Afklaring af arbejdsevnen/ arbejdsprøvning
Program for mødet Kl : Velkomst Kl : Introduktion til lovændringen og de særlige opmærksomhedspunkter v/ Socialstyrelsen Kl : Særlige.
Oplæg om DUKH - retssikkerhed Specialcenter Kornvangen 29. oktober 2014 Faglig leder og socialfaglig konsulent Hanne Petersen.
20151 Europæisk ret og barnets bedste Barnets bedste som flydende betegner.
Offentlighedsloven. Landstingslov nr 9 af 13. juni 1994 om offentlighed i forvaltningen. Landstingslov nr 1 af 31. maj 1999 om ændring af lov om offentlighed.
Oplæg Sagsbehandlingsregler Hvad kan du som borger selv gøre. SUA i Assens Kommune 30. oktober 2014 Lotte Egebak.
Undervisningsdag om borgere med svære spiseforstyrrelser Formål Baggrund Program.
CSR - HR Beskæftigelsesrådets handicapkonference december 2008  Præsentation af Coop/CSR  Erfaringer med ansættelse af personer med.
Hvad skal vi lære i dag? 1.At løse en eksamensagtig opgave 2.At få afklaret nogle tvivlsspørgsmål om etableringsretten 3.Introducere til den frie bevægelighed.
Vejledningssamtale - rådgivning Skolens ledelse har en forpligtelse til at rådgive og vejlede ansatte, som har behov for det. Hvis skolens leder vurderer,
Skader sket i aktivering Anmeldelse, definitioner og forsikringer
Voksenansvar for anbragte børn og unge Rusmiddeltest
Voksenansvar for anbragte børn og unge Voksenansvar
Hvor gør du af din bekymring for dit barns skolegang?
Alle anbringelsessteder Plejefamilier Private opholdssteder
VVM-screening ENVINA 1 October 2015 COWI Powerpoint presentation
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Udredning - Behandling
Voksenansvar for anbragte børn og unge Registrering og indberetning
Antal besvarelser: 52.
Støtteberettigede græsarealer 2016
Natur- og Miljøklagenævnets opbygning og sagsbehandling
Ligebehandling: principper og begreber
Voksenansvar for anbragte børn og unge Alarm- og pejlesystemer
Søfartslovgivning og skibsadministration
Eksamen er den flittige elevs fest… ER IKKE EN TEST AF JER..
Hvordan anvendes SKIs møbelaftaler?
Sygeplejerske Kirsten Gotfredsen Masterclass på Demensområdet
SFI’s forskning i handicap og beskæftigelse
Dit samarbejde med Center for Socialpædagogik og Psykiatri Oplysning om Tæt på Familien i CSP – udarbejdet i samråd med ForældrePanelet i CSP november.
Oplæg om retssikkerhed Handicaporganisationernes hus v
Persondata Kursus for administrationsfolk 16/5
Social – og Beskæftigelsesudvalget
OK18 Det statslige forlig
Hvad betyder det på efterskolerne?
Ansættelse Kommunale område
2017/dashboard Arbejdsmiljødag /dashboard.
EKsamen på Horsens Gymnasium 2018
Perspektivskifte Arbejdsmiljøloven Op
Hvad betyder det på efterskolerne?
Nyt fra ministeriet Billeddias
Program Anette Faye Jacobsen Seniorforsker, ph.d.
SPS på ungdomsuddannelser
Arbejdstidsopgørelse 2018: Tjek tiden
Sofie Kryger Jurist 28. november 2018 justitia-int.org
Socialtilsyn Nord - Årsrapport 2018.
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Oplæg om nye ferieregler - Kreds Østjylland august 2019
Præsentationens transcript:

1 Lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet Fokus på kriteriet handicap ved ansættelse Maj 2011

Bekendtgørelse af lbk nr 1349 af 16/12/2008 om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. Forbuddet mod forskelsbehandling Forbuddet mod forskelsbehandling på grund af handicap blev indsat i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet i december Loven går helt tilbage til Handicapbeskyttelsen skyldes EU-lovgivning. Retspraksis fra EU er derfor relevant jf., ”Advokatsekretæren, det handicappede barn og Viborg.” Arbejdsgiver må ikke forskelsbehandle lønmodtagere ved ansættelsen pga. handicap – det forudsættes at lønmodtagere har relevante kompetancer. Se Ligebehandlingsnævnets sag 64/2009 –psykisk sårbar cand.polit. Søger HK-stilling.

Forskelsbehandling og handicap Hvad er et handicap? Definition eller opremsning? Nej. Lovbemærkningerne ”hjælper” lidt: En fysisk eller intellektuel funktionsnedsættelse som afføder et kompensationsbehov for, at den pågældende kan fungere på lige fod med andre borgere i tilsvarende situationer. Det er altid en KONKRET vurdering. Lovens beskyttelse mod forskelsbehandling forudsætter ikke et konkret kompensationsbehov. Husk forskel på sygdom og handicap. Fx diabetes men handicap kan være en følge af sygdommen.

Forbuddet mod forskelsbehandling pga. handicap Hvornår gælder forbuddet: I forbindelse med ansættelse, under ansættelse, ved afskedigelse og i forhold til løn og ansættelsesvilkår. Hvad er forskelsbehandling? Der findes flere slags, men mest almindelige former for forskelsbehandling er:  Direkte forskelsbehandling  Indirekte forskelsbehandling

Forbuddet mod forskelsbehandling, fortsat –Direkte forskelsbehandling er, når en person behandles ringere pga. handicap end en anden bliver er blevet eller ville blive i en tilsvarende situation. –Indirekte forskelsbehandling er, når en bestemmelse, kriterium eller praksis, der tilsyneladende er neutral stiller en handicappet person ringere end andre personer. Det er ulovligt medmindre, at det er objektivt begrundet i et sagligt formål, og midlerne til at opfylde det er hensigtsmæssige og nødvendige. –Fx ansættelse af medarbejder med kørekort → blinde afskæres fra stilling. Er det saglig indirekte forskelsbehandling? Husk ALTID at iagttage tilpasningsforpligtelsen førend der træffes afgørelse.

§ 2a – handicap og tilpasningsforpligtelsen HR: Arbejdsgiveren skal træffe hensigtsmæssige foranstaltninger i lyset af personens konkrete behov for, at den pågældende kan få adgang til beskæftigelse, udøve beskæftigelse eller have fremgang i beskæftigelse….”. U1:Ingen pligt hvis arbejdsgiveren pålægges uforholdsmæssig stor byrde fx installation af elevator Modif: Lettes byrden i tilstrækkeligt omfang ved offentlige foranstaltninger, er byrden ikke uforholdsmæssig stor.

Hvad er en tilpasning? Opgaveomfordeling Praktiske hjælpemidler fx computer, stol eller særlig telefon Personlig assistance Reduktion af arbejdstid kombineret med andre tilpasninger EU-Domstol forelagt om en arbejdstidsreduktion alene kan være en tilpasning

Vi vil gerne ansætte en handicappet…. Adgangen til positiv særbehandling er begrænset - MEN LMT skal opfylde formelle kompetencer AG kan vælge den handicappede blandt flere ligestillede kandidater, og valget skal bero på konkret vurdering – forbud mod rekrutteringspolitik, hvor handicappet altid tilgodeses. God nok er ikke altså IKKE godt nok – den bedst kvalificerede ansøger skal vælges.

Bevisbyrde Skærpet bevisbyrde. Den er to-delt: Lønmodtager skal påvise faktiske omstædigheder. Arbejdsgiver skal herefter påvise at der ikke er udøvet forskelsbehandling. Ligebehandlingsnævnets sag 83/2010 (Cand.mag. Afslag på AC-stilling) Sørg for skriftligt dokumentation i forhold til opgavebeskrivelse, muligheder der er afsøgt, tilbud der er indhentet etc.

Forskelsbehandling, domspraksis til orientering LBN 24/3 2010: Epileptiker ej ansat gr. Mangl. kørekort. Epilepsi konkret ikke vurderet som handicap. Kun midlertidig funktionsdygtig. Kan få kørekort om ca. 6 måneder. Ikke forskelsbehandling. ØL 5. maj 2010: Epileptikeren + AG blev dømt. Afskediget pga. egen sikkerhed. LBN 30/6 2010: Flexjobber med dårlig ryg. Tilpasninger blev forsøgt men var ikke muligt. Afskediget pga. besparelser. AG blev IKKE dømt. ØL 26/8 2010: Sclerose-advokaten. AG blev dømt. BB ikke løftet – sikrede omsætning. Afskediget pga. besparelser.

11 Domspraksis, fortsat U V: Hjerneskadet advokatsekretær+ AG blev dømt. Mgl. tilpasninger. Afskediget pga. uegnethed. VL 1/ : Fleksjobber med PST på nedsat tid. AG blev IKKE dømt. Eneste krav om tilpasning var deltid. VL PST der alene kræver deltid ikke handicap. LMT. afskediget pga. højt fravær og PST. VL 22/ Mor til handicappet barn. Afskediget i umiddelbar nær tilknytning til oplysning om søns helbredssituation → forskelsbe- handling.