1 Temamøde om Social Ulighed i Sundhed Erfaringer med at sætte social ulighed i sundhed (SUS) på dagsordenen i Københavns Kommune Disposition: - Begreber.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sundhed menneske og samfund
Advertisements

Inspirationstema: Børns rettigheder
1 Trekant-drama i et UM perspektiv – en sammenligning af ’The Change Triangle’ og formuleringer i UMs ’Generelle principper’
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Sæt stress på dagsordenen i SU - og i hverdagens arbejdsliv
Præsentation af den nye folkeoplysningspolitik-guide Trine Bendix Knudsen Sekretariatsleder Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
Instituttet for Blinde og Svagsynede, Rymarksvej 1, 2900 Hellerup, T: , W: Kompetenceudvikling.
Opbygning af kapacitet til det videre arbejde med tobaksforebyggelse blandt socialt udsatte borgere Resultater fra den eksterne evaluering af projekt Røgfrihed.
Fra regulering til engagement i arbejdsmiljøet
Økonomien i det boligsociale arbejde Bo Andersen Konsulent Boligsocial Funktion.
Danske Handicaporganisationer
Hvordan kan resultaterne bruges i en kommunal sundhedspolitik
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
PR Kampagne for folkeskolen
Anbefalinger til et fremtidigt samarbejde
Sundhed på arbejdspladsen
Sundhed på tværs - og relationel koordinering
Den regionale vækst- og udviklingsstrategi
Profilskole og styrket social indsats i Høje Gladsaxe skoles skoledistrikt og i Værebro Gladsaxe kommune deltager i Socialministeriets projekt Styrket.
Mission - Vision – Strategi Udkast for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Centerledelsen - Herning 6. marts 2007.
“Fra sygefravær til arbejdsevne”
Aarhus Kommunes Røgfri Arbejdstid
Sundhedspolitik for Favrskov Kommune Sundhedsambassadører i landsbyerne i Favrskov Sundhedskonsulent Christina Rasmussen-Rubæk.
Byrådsseminar 23. januar 2012 Sønderborg Enhedschef Annemarie Knigge Enhed for Sunde Rammer Sundhedsstyrelsen Sundhedspolitikken – relevant i alle fagudvalg.
Dagsorden Generelt om organisationen Varde Kommune
1 National konference d. 21. november Workshop III Systematisk rekruttering til telefonrådgivning – et eksempel.
Medalje til Høje-Taastrup
Spastikerforeningens Landsmøde Egmont Højskolen d. 20. september 2014
HVOR LANGT ER KOMMUNERNE KOMMET I FOREBYGGELSEN OG EVT. BEHOV FOR STRUKTURELLE ÆNDRINGER I F.M. OPRETTELSEN OG DRIFTEN AF KOMMUNALE SUNDHEDSCENTRE Ane.
Oplæg til Strategi for kreds-FDF HB møde februar 2012, bilag 4.2 Status – februar 2012 Ver.2.5.
FORMÅL MED TUPVAK – OG KONKRETE EFFEKTMÅL Projektets hovedformål er følgende: 1.Formulering og forankring af en styrket strategisk prioritering af IKV-indsatsen.
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
Velkommen til inspirationsdag Kompetencestrategi – hvordan?
Et godt liv for alle borgere Christina Krog, tlf. Om Sund By Netværkets strategiske satsninger og arbejdsmetode.
Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling
Pædagogik & kompetenceudvikling i SPIDO-forløbene Knud Erik Jensen, konsulent og underviser på SPIDO
Hovedpunkterne i en ny strategi
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Velkommen til Temamøde i SCKK den 8. oktober 2008 Kompetencestrategi - hvordan?
Haderslev Kommune Fokus på tilbud til alle borgere – også socialt udsatte!
sammen om sundhed Sundhedsforum
RØGFRIHED FOR ALLE Tobaksforebyggelse blandt socialt udsatte Temadag om rekruttering og motivation af socialt udsatte til rygestopaktiviteter Rebild Bakker.
Broen til bedre sundhed – fremtidens voksne Borgmester Stig Vestergaard 3. Maj 2013.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
National konference den 3. november 2009 Røgfrihed for alle Tobaksforebyggelse blandt socialt udsatte v/projektleder Helle Stuart.
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Forandringsprogrammet/Organisationsudvikling 9. Maj 2007 Bilag 2 BUF’s strategiske grundlag.
Sundhedsfremme og forebyggelse i kommunen
Sundhedsfremme og forebyggelse i kommunen v. Sundhedskonsulent Ann Møller Gram Sundhedsafdelingen Tønder kommune.
Fremtidens Børnesundhed Strategisk møde 19. november 2012Fremtidens Børnesundhed1.
Herning Kommunes Handicapråd Høringer Nyborg Strand d. 9. juni 2008.
Bedre udbytte af it i skolen Undersøgelse af erfaringer og perspektiver.
COWI PowerPoint design manual# Datagrundlag for rapporten  Registeranalyser fra DREAM, Danmarks Statistik  Sagsgennemgang af 338 sager fra Århus, Ringkjøbing/
Lige muligheder i livet Strategi for børn og unge i udsatte positioner.
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Arbejdsmiljøforskningens bidrag til indsatsen for trivsel og sundhed Seniorforsker Vilhelm Borg Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Evaluering i Rådgivningen resultater samt tiltag.
Data om sygdom, risikofaktorer og levevilkår Middelfart, 26. november 2008 Knud Juel.
Netværksmøde for teamledere 11. september 2013, Roskilde Erfaringer med akutindsatsen i Jobcenter Lyngby-Taarbæk.
Lægeforeningen Lægemøde 2007 Tilbagemelding på workshops om forebyggelse.
Spændingsfelt Sygepleje, klinisk lederskab og ulighed i sundhed
Temamøde om social ulighed i sundhed
Introduktionsmøde for nye byrådskandidater
Rehabilitering og hjemmehjælp
Præsentation af Socialstyrelsens Praksiskonsulent-korps
BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONS FORVALTNINGEN
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Om Evidens i Jobevidens.dk
Præsentationens transcript:

1 Temamøde om Social Ulighed i Sundhed Erfaringer med at sætte social ulighed i sundhed (SUS) på dagsordenen i Københavns Kommune Disposition: - Begreber og tilgange - Erfaringer - Hvorfor er det svært? Ane Bonde, cand. med. MPH. Specialkonsulent. Folkesundhed København (FSK). Middelfart d. 10. juni 2009.

2 Folkesundhed København i København Økonomiforvaltning Teknik- og Miljøforv. Børne- og Ungdomsforv. Beskæftigelse og Integration Kultur- og Fritid Socialforvaltning Borgerrepræsentationen Borgerrettet forebyggelse Sundhed- og Omsorg (her FSK)

3 Begreber og tilgange: Social ulighed i sundhed, den sociale gradient og de udsatte grupper

4 Tidstabel over FSK og SUS FSK dannes og etablerer sig. Mål om SUS i Folkesundhedsplanen Evaluering af SUS internt i FSK. Diderichsen; Folkesundhedsrapport for Kbh. Kap. 3 om SUS. 2006SUS arbejdsgruppe, opdatering og kompetenceudvikling. Diderichsen: Teknisk rapport. At prioritere SUS. Ny sundhedspolitik Nye SUS mål, men ingen strategi 2007Handleplaner ift. sundhedspolitikken, men ingen midler. FSK udarbejder egen intern SUS strategi. 2008FSK gruppe om hvordan samarbejde m. andre forvaltninger. Interviews med direktører i alle forvaltninger. FSK gruppe om hvordan arbejde med strukturel forebyggelse. 2009… her er vi 10. juni… I det følgende uddybes udfordringerne.

5 Begreberne omsat til mål og projekter Overordnede mål  Øget middellevetid og flere år med godt helbred (øges mere end landsgennemsnittet)  Mindsket social ulighed i sundhed (ingen ref.) Strategiske mål relateret til social ulighed i sundhed  Sundhedsfremmende tilbud skal særligt målrettes den halvdel af københavnere med kortest uddannelse og lavest indkomst.  Sundhedsfremmende tilbud til socialt udsatte grupper skal styrkes. Længere kom vi ikke med sundhedspolitikken

6 Projekter for de udsatte grupper og for halvdelen De udsatte grupper  Sundhedsfremme til kontanthjælpsmodtagere, matchgruppe  Røgfrihed for socialt udsatte: bl.a. psykisk syge. Den kortest uddannede halvdel  Sundhedsfremme på arbejdsplader med mange kortuddannede (især i SUF)  Sundhedsfremme til unge på tekniske skoler  Rygestop med Fagligt Fælles Forbund 3F Men batter det noget på gradienten?

7 FSK interne strategi for indsats over for social ulighed i sundhed 2007 Anbefalinger til ledelsen  Afsætte ressourcer til at påvirke det nationale niveau (ja, på tobak)  Arbejde målrettet på at få sundhed ind i de andre forvaltningers praksis (påbegyndt i 2008)  Fokus på ændringer i rammer & regler frem for fokus på individet (påbegyndt i 2008)  Færre men større projekter med tydeligt forankrings- perspektiv fra starten (påbegyndt i 2008)  Styrke model- og metodeudvikling ift. at påvirke social ulighed i sundhed og fremme sundhed for borgere med kort uddannelse (løbende proces)

8 Strukturel forebyggelse gennem alle kommunens forvaltninger, trin 1: Forberedelse af møder med direktionsniveauet. Engagere vores egen direktør. Vores forventninger til møderne:  Håndslag på opgaven, konkrete ønsker fra de andre til FSK, samarbejdsmuligheder.  Illustration af potentialet og determinant områder (årsager til usundhed).  Spørgsmål til overordnede (manglende) strategi mht. folkesundhed på den anden forvaltnings område.  Forslag til samarbejde, strategisk og konkret.

9 Strukturel forebyggelse gennem alle kommunens forvaltninger, trin 2: Direktionsmøder med de øvrige forvaltninger i 2008 Indtryk fra møderne:  Sundhedspolitikken og folkesundhedsopgaven fylder meget lidt hos dem.  Hver forvaltning bestemmer selv sin rolle og afgør selv fra år til år, om man ønsker indsatser med folkesundhedshensyn.  Vekslende engagement i topledelsen for folkesundheden (stort, mellem og lille).  Der udtrykkes behov for en politisk prioritering i udvalgene af folkesundhedsopgaven.

10 Hvor står vi nu? Og hvorfor er det svært? Det politiske, det organisatoriske og det faglige Det politiske  Social ulighed i sundhed handler meget om social ulighed. Men det er ikke på dagsordenen.  International erfaring viser, at uden et stærkt politisk mandat er det ikke muligt at lave en sundhedspolitik med fokus på at mindske social ulighed i sundhed (Diderichsen 2006).  Det sundhedspolitiske miljø i København (og i Danmark) er mest til sund livsstil og omsorg for de udsatte grupper. Mens Norge har mål om 1) mindske social ulighed og 2) mindske social lighed i sundhed.

11 Hvor står vi nu? Og hvorfor er det svært? Det organisatoriske  Processen med de andre forvaltninger er langsom.  De har ikke sundhed som deres ypperste mål.  Vi må anerkende, at de bidrager til sundhed på andre måder. Det faglige  Strukturel forebyggelse på kommunalt niveau er nyt. De fleste anvisninger er på nationalt niveau.  Åbent spørgsmål: Vil strukturel forebyggelse føre til mindsket social ulighed i sundhed? (Ja, hvis de sundhedsproblemer, der angribes er socialt skævt fordelt).

12 Litteratur  Diderichsen mfl. At prioritere social ulighed i sundhed – analysestrategi og resultater for Københavns Kommune. Teknisk rapport  Helse og omsorgsdepartementet. Stortingsmelding nr 20 ( ). Nasjonal strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller. Oslo  Sundhedsstyrelsen. Borgerrettet forebyggelse og lighed i sundhed. Planlægning af forebyggende indsatser til socialt udsatte grupper  Sundhedsstyrelsen. Lighed i sundhed. Sundhedsfremme og forebyggelse målrettet borgere uden for arbejdsmarkedet