I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelser: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Indlejret Tekonologi i Byggeriet Kristine van het Erve 20.jan. 09 Intelligente Byggematerialer Potentialer og barrierer.
Advertisements

Sådan energitjekkes indeklimaet
EVALUERING AF LÆREPLANER SNULLERNE Krop og bevægelse.
25. juni 2010 BYGHERREFORENINGEN TEMAMØDE – NY INDEKLIMA STANDARD Erling Trudsø …KORT OM STANDARDENS INDHOLD.
Læringssæt om temarapporten: Dosisdispensering - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag D0sisdispensering December.
Hvad skal I huske fra i dag! Viden, erfaringer, råd og redskaber.
Arbejdsmiljø i vandløbene Problemer og løsninger v/ Tine Eggertsen, HedeDanmark Natur og Vand.
Driftsudfordringer ved opsamling og bortskaffelse af biomasse fra rabatter og grøftekanter.
Grundlæggende fugtteori Introduktion Kapitlet omhandler fugt i luft og materialer, og hvilken betydning det har for udførelsen og holdbarheden af malerens.
Uddelegering af opgaver til personalet. Hvem tænker hvad om uddelegering? LÆGEN: Aflastning Mere tid Mere kvalitet Jeg slipper for opgaver Mindre stress.
ISOLERING AF KIRKEHVÆLV
Lærervejledning lyd Hvad skal jeg bruge Lydgenerator ( Frederiksen) Kabler 2 højtalere Vibrationsgenerator (Frederiksen) Spillemaskine 1 stk. 100 mm søm.
Rejsekort Undersøgelse om rejsekort i den danske befolkningen, der bruger offentlig transport mindst 1 gang i kvartalet 8. dec 2015.
Bygningsfysik - fugt © Ministeriet for Børn og Undervisning, Januar 2013, revideret i februar Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget.
Plantedyrkning under glas Del 1 Kendskab til faktorer med indflydelse på planternes vækst, Del 2 Grundlæggende klimastyring Del 3 Monitering af skadedyr.
Lærervejledning varme. Hvor taber en bygning varme? Ledning gennem bygningskonstruktioner. Afhængig af U værdi. Strålings-tab. Flader mod verdensrummet.
Bygningsfysik - varme © Ministeriet for Børn og Undervisning, Januar 2013, revideret i februar Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget.
AMU KURSUS NR Målgrupper:  Deltagerne kan ud fra viden om skimmelsvamp og skimmelvæksts betydning for indeklimaet rådgive om forebyggelse af.
Bygningsfysik - fugt © Ministeriet for Børn og Undervisning, Januar Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri.
Skader sket i aktivering Anmeldelse, definitioner og forsikringer
Voksenansvar for anbragte børn og unge Rusmiddeltest
Velkommen til kursus i Conformal Coating.
VVM-screening ENVINA 1 October 2015 COWI Powerpoint presentation
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Huset er opført 1926 Huset er opført 1926.
Tagformer i forskellige lande
Ny lokalaftale om arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere i BUF
Varmeteori.
IT-B: 1.04 Trekantsmodellen
BR10 Opgave Kapitel 5 Brand Anvendelseskategorier
FORMÅL.
Specielle overflader og funktioner
Udvalgte måleinstrumenter
IT-B: 1.04 Trekantsmodellen
”Avanceret” Programmering
BR10 Opgave Kapitel 4 Konstruktioner 4.1 Generelt
(s. 1) De projekterende og udførende sammen med bygherren gennemgår grundigt og udfordrer projektet i overgangen fra projektering til udførelse. Ved projektoptimering.
Et godt samarbejde er en afgørende faktor for at skabe en værdiskabende byggeproces og opnå et vellykket byggeri. Dårligt samarbejde udpeges tit som årsag.
SAB og byggeriet - muligheder og barrierer
Styr rapsen via gødningen
VVS-møde 2012 Aftræk Efter GR-A skal HMN som myndighed forhåndsgodkende vandret aftræk i kæde-, række- og dobbelthuse. Tidligere brug og placering.
Spørgsmål til og svar fra TBST.
MUDP handlingsplan for december 2017
Tunge gulvkonstruktioner på træbjælkelag - opbygning m. svalehaleplader Lars Skibdal Schmidt.
De nye krav til byggeriet
Kvier.
Statistik, bøder m.m..
Udbud af bygning 44. Sådan blev opgaven stillet
Sidste nyt om tilberedning
Lægning af storformatfliser
Køreteknik.
Statistik, bøder m.m..
Mosaikfliser på væg og gulv –rette flader
Lektion 1B Formålet med denne lektion er at gøre eleverne opmærksomme på, at et stærkt fællesskab i klassen/på skolen handler om det gode kollegaskab.
Placering, orientering og tegngivning
Tunge gulvkonstruktioner på træbjælkelag – den klassiske opbygning
UPGRADE `15 Renovering af det industrialiserede byggeri
Knallertens udstyr.
Sørg for at eventuelle dræn i kemikalierum er sikkert afblændet
Drug Device Erfagruppemøde Industri Farmaceut Foreningen Symbion 26 januar 2017 Thorsten Jørgensen, Lægemiddelinspektør
Fra kanten til ”så dygtig som muligt”
BR10 Opgave Kapitel 5 Brand Anvendelseskategorier
Elevtrivsel Gymnasier og VUC'er 2018
Medlem af HKKF’s a-kasse
Seniormøde
MUDP handlingsplan for december 2017
Lovliggørelsessager og BR18
Fald og snublen Transport.
Sundhed og velvære.
Værktøj 4: Aktiverende APV
Præsentationens transcript:

I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelser: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet

I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelse: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet Hvad karakteriserer et dansk byggeri?

I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelse: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet Hvad karakteriserer et dansk byggeri? Byggeri foretages på alle tider af året

I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelse: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet Hvad karakteriserer et dansk byggeri? Byggeri foretages på alle tider af året Materialer kan være tørre eller våde

I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelse: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet Hvad karakteriserer et dansk byggeri? Byggeri foretages på alle tider af året Materialer kan være tørre eller våde Kvalitetssikring er ofte ikke dækkende

I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelse: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet Hvad karakteriserer et dansk byggeri? Byggeri foretages på alle tider af året Materialer kan være tørre eller våde Kvalitetssikring er ofte ikke dækkende Byggeri i Danmark er dyrt

I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelse: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet Hvad karakteriserer et dansk byggeri? Byggeri foretages på alle tider af året Materialer kan være tørre eller våde Kvalitetssikring er ofte ikke dækkende Byggeri i Danmark er dyrt Materialer skal overdækkes

I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelse: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet Hvad karakteriserer et dansk byggeri? Byggeri foretages på alle tider af året Materialer kan være tørre eller våde Kvalitetssikring er ofte ikke dækkende Byggeri i Danmark er dyrt Materialer skal overdækkes Overtager maleren overfladen, når han eller hun begynder at arbejde på den?

Byggepladsens logistik Den daglige justering af byggepladsen er af vigtig betydning for planlægningen af et sundt byggeri. Der må større opmærksomhed på fugt i nybyggeri, som det vises i BR 10 med de medfølgende anvisninger.

Byggepladsens logistik Den daglige justering af byggepladsen er af vigtig betydning for planlægningen af et sundt byggeri. Der må større opmærksomhed på fugt i nybyggeri, som det vises i BR 10 med de medfølgende anvisninger. Transport, levering og opbevaring på byggepladsen.

Byggepladsens logistik Den daglige justering af byggepladsen er af vigtig betydning for planlægningen af et sundt byggeri. Der må større opmærksomhed på fugt i nybyggeri, som det vises i BR 10 med de medfølgende anvisninger. Transport, levering og opbevaring på byggepladsen. Tørre materialer, som transporteres og leveres tørre på byggepladsen, placeres tørt og forsvarligt. Det skal kontrolleres ved levering, at emballagen er ubrudt og fugtindholdet i materialerne kontrolleres.

Der er bl.a. krav om iht. BR10, at bygherren fortager en cost- benefit analyse, om det kan svare sig at totaloverdække inden udbuddet.

Hvis der er sket fugt- eller vandskade på materialerne, skal der tages stilling til, hvorvidt de skal:

Der er bl.a. krav om iht. BR10, at bygherren fortager en cost-benefit analyse, om det kan svare sig at totaloverdække inden udbuddet. Hvis der er sket fugt- eller vandskade på materialerne, skal der tages stilling til, hvorvidt de skal: Kasseres?

Der er bl.a. krav om iht. BR10, at bygherren fortager en cost-benefit analyse, om det kan svare sig at totaloverdække inden udbuddet. Hvis der er sket fugt- eller vandskade på materialerne, skal der tages stilling til, hvorvidt de skal: Kasseres? Skimmelvækst?

Der er bl.a. krav om iht. BR10, at bygherren fortager en cost-benefit analyse, om det kan svare sig at totaloverdække inden udbuddet. Hvis der er sket fugt- eller vandskade på materialerne, skal der tages stilling til, hvorvidt de skal: Kasseres? Skimmelvækst? Deformation?

Der er bl.a. krav om iht. BR10, at bygherren fortager en cost-benefit analyse, om det kan svare sig at totaloverdække inden udbuddet. Hvis der er sket fugt- eller vandskade på materialerne, skal der tages stilling til, hvorvidt de skal: Kasseres? Skimmelvækst? Deformation? Udtørring mulig?

Hvorvidt det kan betale sig at overdække totalt, er selvfølgelig en vurderingssag, men beregninger viser, at det oftest kan betale sig. Og så skal det iht. BR10 udføres.

Hvorvidt det kan betale sig at overdække totalt, er selvfølgelig en vurderingssag, men beregninger viser, at det ofte kan betale sig. Og så skal det iht. BR10 udføres. Etablering af effektiv affugtning og ventilation er af yderste vigtighed for at få den relative fugtighed ned, så snart at byggeriet er lukket.

Hvorvidt det kan betale sig at overdække totalt, er selvfølgelig en vurderingssag, men beregninger viser, at det ofte kan betale sig. Og så skal det iht. BR10 udføres. Etablering af effektiv affugtning og ventilation er af yderste vigtighed for at få den relative fugtighed ned, så snart at byggeriet er lukket. Dvs. taget er lagt, og vinduer og døre er montereret. Ved en kraftig mekanisk affugtning vil overflader hurtig blive overfladetørre; altså skaltørre, og der vil stadig være høj fugt i dybden

Hvis der udføres malearbejde oven på skaltørrede bygningsdele, vil udtørringen være hæmmet og fugten vil resultere i :

Malebehandlingen slipper, misfarvninger og ikke mindst skimmel

Våde materialer

Fundamentet og betondæk er det, der normalt er det første i en byggeproces. Efterfølgende rejser bagmurene sig i beton, letbeton, porebeton, teglsten etc.

Våde materialer Fundamentet og betondæk er det, der normalt er det første i en byggeproces. Efterfølgende rejser bagmurene sig i beton, letbeton, porebeton, teglsten etc. Dette råhus skal tørre ud, og det tager tid. Mange af råhusets materialer er født våde eller kommer våde.

Våde materialer Fundamentet og betondæk er det, der normalt er det første i en byggeproces. Efterfølgende rejser bagmurene sig i beton, letbeton, porebeton, teglsten etc. Dette råhus skal tørre ud, og det tager tid. Mange af råhusets materialer er født våde eller kommer våde. Der er naturlig ventilation, så længe huset ikke er lukket. Så snart der kommer tag på, og vinduer og døre monteres, er det yderst vigtigt, at der er tid til at affugte og ventilere byggeriet.

Våde materialer Fundamentet og betondæk er det, der normalt er det første i en byggeproces. Efterfølgende rejser bagmurene sig i beton, letbeton, porebeton, teglsten etc. Dette råhus skal tørre ud, og det tager tid. Mange af råhusets materialer er født våde eller kommer våde. Der er naturlig ventilation, så længe huset ikke er lukket. Så snart der kommer tag på, og vinduer og døre monteres, er det yderst vigtigt, at der er tid til at affugte og ventilere byggeriet. Herefter kommer de tørre materialer ind i byggeriet. Materialer som træ, gipsplader og glasuld skal gerne være tørre, når de leveres.

Våde materialer Ellers der vil opstå en ligevægt af fugtdeling materialerne imellem. De tørre materialer vil optage de våde materialers fugtighed i den takt, de afgives.

Våde materialer Ellers der vil opstå en ligevægt af fugtdeling materialerne imellem. De tørre materialer vil optage de våde materialers fugtighed i den takt, de afgives. Dette omtales ofte som omfordeling af fugt.

Våde materialer Ellers der vil opstå en ligevægt af fugtdeling materialerne imellem. De tørre materialer vil optage de våde materialers fugtighed i den takt, de afgives. Dette omtales ofte som omfordeling af fugt. Det vil sige, hvis den relative luftfugtighed er højre end materialernes fugtighed, suges den ind.

Våde materialer Ellers der vil opstå en ligevægt af fugtdeling materialerne imellem. De tørre materialer vil optage de våde materialers fugtighed i den takt, de afgives. Dette omtales ofte som omfordeling af fugt. Det vil sige, hvis den relative luftfugtighed er højre end materialernes fugtighed, suges den ind - og dette sker overraskende hurtigt.

Våde materialer Ellers der vil opstå en ligevægt af fugtdeling materialerne imellem. De tørre materialer vil optage de våde materialers fugtighed i den takt, de afgives. Dette omtales ofte som omfordeling af fugt. Det vil sige, hvis den relative luftfugtighed er højre end materialernes fugtighed, suges den ind - og dette sker overraskende hurtigt. Der for er det vigtigt at kontrollere den relative luftfugtighed når huset lukkes.

Våde materialer Ellers der vil opstå en ligevægt af fugtdeling materialerne imellem. De tørre materialer vil optage de våde materialers fugtighed i den takt, de afgives. Dette omtales ofte som omfordeling af fugt. Det vil sige, hvis den relative luftfugtighed er højre end materialernes fugtighed, suges den ind - og dette sker overraskende hurtigt. Derfor er det vigtigt at kontrollere den relative luftfugtighed, når huset lukkes. En høj luftfugtighed vil hurtigt lave en overfladeopfugtning af materialerne, som kan udvikle sig til bl.a. skimmel.

Maleren går i gang

Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes.

Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har.

Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang.

Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang. Mål altid fugtighed i byggeriet…

Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang. Mål altid fugtighed i byggeriet… Generelt skal bygningsdelene have et fugtindhold mindre end 75%, ellers skal der yderligere udtørring til.

Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang. Mål altid fugtighed i byggeriet… Generelt skal bygningsdelene have et fugtindhold mindre end 75%, ellers skal der yderligere udtørring til. Vær opmærksom på skaltørring, da dette giver falsk tryghed.

Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang. Mål altid fugtighed i byggeriet… Generelt skal bygningsdelene have et fugtindhold mindre end 75%, ellers skal der yderligere udtørring til. Vær opmærksom på skaltørring, da dette giver falsk tryghed. De ideelle arbejdsbetingelser for malearbejde er 20 gr. varme og en RF på 50%.

Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang. Mål altid fugtighed i byggeriet… Generelt skal bygningsdelene have et fugtindhold mindre end 75%, ellers skal der yderligere udtørring til. Vær opmærksom på skaltørring, da dette giver falsk tryghed. De ideelle arbejdsbetingelser for malearbejde er 20 gr. varme og en RF på 50%. Ved højere temperatur tørrer malingen for hurtigt,

Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang. Mål altid fugtighed i byggeriet… Generelt skal bygningsdelene have et fugtindhold mindre end 75%, ellers skal der yderligere udtørring til. Vær opmærksom på skaltørring, da dette giver falsk tryghed. De ideelle arbejdsbetingelser for malearbejde er 20 gr. varme og en RF på 50%. Ved højere temperatur tørrer malingen for hurtigt; evt. forkert filmdannelse ved bindemidler med forskellig tørremåde og filmdannelses- tempo.

Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang. Mål altid fugtighed i byggeriet… Generelt skal bygningsdelene have et fugtindhold mindre end 75%, ellers skal der yderligere udtørring til. Vær opmærksom på skaltørring, da dette giver falsk tryghed. De ideelle arbejdsbetingelser for malearbejde er 20 gr. varme og en RF på 50%. Ved højere temperatur tørrer malingen for hurtigt; evt. forkert filmdannelse ved bindemidler med forskellig tørremåde og filmdannelses- tempo. Ved lav temperatur vil der evt. opstå konflikt med dugpunktet. Høj luftfugtighed kan forårsage dårlig filmdannelse og vedhæftning.

Koordinering fagene imellem

Ofte er maleren den sidste mand i byggeprocessen,

Koordinering fagene imellem Ofte er maleren den sidste mand i byggeprocessen, og har selvfølgelig samme kvalitetsikringsforpligtelser som alle øvrige involverede fag.

Koordinering fagene imellem Ofte er maleren den sidste mand i byggeprocessen, og har selvfølgelig samme kvalitetsikringsforpligtelser som alle øvrige involverede fag. Den overflade, der arbejdes på, skal kvalitetssikres og opfylde indfaldskrav jf. MBK og MBA.

Koordinering fagene imellem Ofte er maleren den sidste mand i byggeprocessen, og har selvfølgelig samme kvalitetsikringsforpligtelser som alle øvrige involverede fag. Den overflade, der arbejdes på, skal kvalitetssikres ift. om den opfylder indfaldskrav jf. MBK og MBA. Øvrige regler vedr. fugt: BR10. Fugtanvisningen, SBI 224; fugt i byggeri, 2009, BYG-ERFA.